Orbán: Magyarország megérdemli, hogy sikeres legyen

Fidesz.hu

Európa jelenlegi problémáinak jellemző vonása a gyengülő versenyképesség – állapítja meg Orbán Viktor a Euromoney májusi kiadásának Magyarországról összeállított ismertetőjében.

A miniszterelnök a Londonban szerkesztett nemzetközi gazdasági-pénzügyi folyóirat mellékletében kifejti: Európa a világnépesség 8 százalékát és a globális termelés 25 százalékát adja, viszont a világon összesen kifizetett szociális juttatások 50 százalékát Európában folyósítják.


Az EU 27 tagállamának teljes adósságállománya 11 ezer milliárd euró, az éves adósságszolgálati teher kétezer milliárd euró, és az újonnan felvett hitelek értéke eléri az évi 400 milliárd eurót. Így az európai hitelállomány naponta 1,2 milliárd euróval növekszik.

Ki fogja finanszírozni ezt a modellt? – teszi fel a kérdést Orbán Viktor, megállapítva: egyértelmű, hogy Európa egyedül nem képes ennek finanszírozására.

A gazdasági és a szociális rendszer megújítására van szükség

A miniszterelnök szerint Európa ereje és világgazdasági, kereskedelmi befolyása néhány év leforgása alatt jelentősen csökkent, és ez valószínűleg megfordíthatatlan; ezen a helyzeten még reformokkal sem lehet segíteni.

Orbán Viktor szerint a magyar tapasztalatok is azt mutatják, hogy a reform nem elégséges; ehelyett a gazdasági és a szociális rendszer megújítására van szükség.

A kormányfő ismerteti írásában a Magyarországon végrehajtott változtatásokat, kiemelve, hogy a jóléti állam helyébe – amely szavai szerint Európa-szerte bajban van – munkaalapú állam épült ki.

A végéhez közeledő átalakulási folyamat révén Magyarország jó helyzetbe került ahhoz, hogy a világgazdaság egyik legversenyképesebb országává váljék a jövőben – írta a Euromoney mellékletében Orbán Viktor.

Magyarország a saját lábán áll

A miniszterelnök szerint az első jelek biztatók: Magyarország az egyetlen ország, amelyik lezárta IMF/EU-hitelprogramját a válság idején, és most már képes megállni saját lábán e program nélkül is. Magyarország azon nagyon kevés európai országok egyike, amelyek csökkentik államadósságukat, államháztartási deficitjét pedig a 2010 májusában mért 7 százalékról 2012 végéig 2 százalékra mérsékelte.

A 2011-ben elért gazdasági növekedést tavaly elsöpörte az európai gazdasági válság újabb hulláma, de minden elemző gazdasági növekedést jósol Magyarországnak 2013-ra vagy 2014-re – írta a kormányfő.

Magyarország nem kíván más európai országok adófizetőinek pénzéből élni, a magyarok keményen dolgoznak 500 euró körüli átlagos havi nettó bérükért, miközben az átlagnyugdíj havonta hozzávetőleg 340 euró. Magyarország megérdemli, hogy sikeres legyen – zárul Orbán Viktor írása a Euromoney magazin májusi kiadásának országismertetőjében.

Új fejezet a magyar gazdaságpolitikában

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kiadványban azt írta, hogy Magyarország ma sokkal jobb állapotban van gazdaságilag, mint 2008-ban, a pénzügyi válság mélypontján volt.

A miniszter szerint a kormány hivatalba lépése után, 2010 közepén végrehajtott kiigazítások nélkül sokkal magasabb, az EU-előírásokat több mint kétszeresen meghaladó államháztartási hiány keletkezett volna abban az évben.

Varga Mihály szerint az idén új fejezet nyílik a magyar gazdaságpolitikában, amely a konszolidációra és a növekedés újraindítására összpontosít. Ennek eléréséhez stabilitásra és kiszámíthatóságra van szükség.

Az MNB támogatja a kormány gazdaságpolitikáját

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke azt írta a Euromoney-kiadványban, hogy a jegybank – elsődleges célja, az árstabilitás veszélyeztetése nélkül – támogatni fogja a kormány gazdaságpolitikáját.

Az MNB-elnök szerint a legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a jegybank inflációs célja teljesült, és a gyenge hazai keresletből eredő, lefelé ható nyomás révén az infláció középtávon is nagy valószínűséggel 3 százalék alatt marad.

A magyar gazdaságban meglévő kapacitások jelenlegi kihasználtsága messze van azoktól a szintektől, amelyeket normálisnak lehet tekinteni, így a jelenlegi körülmények közepette a jegybank mandátumai közé tartozik a kormány gazdaságpolitikájának támogatása – írta Matolcsy György.

A Euromoney-kiadvány a magyar gazdaság teljesítményét elemezve kiemeli, hogy a közvetlen külföldi befektetések értéke 2009-ben 1,9 milliárd dollárra csökkent a pénzügyi válság hatására, 2010-ben azonban 2,2 milliárd, 2011-ben már 4,9 milliárd dollárnak megfelelő működőtőke érkezett az országba. Tavaly pedig csaknem megháromszorozódott a működőtőke-beáramlás az előző évihez képest, megközelítve a 14 milliárd dollárt – áll a Euromoney-mellékletben.

A Euromoney hangsúlyozza azt is, hogy a folyóirat által számos kritérium alapján összeállított országkockázati osztályzati rendszerben Magyarországnak jelenleg a megszerezhető 100 pontból 74 pontja van. A globális pénzügyi válság alatt romlott a magyar osztályzat, ám mélypontján is jóval a közép- és kelet-európai átlag felett volt – áll az ismertetésben.

Forrás: Fidesz.hu

20 hozzászólás “Orbán: Magyarország megérdemli, hogy sikeres legyen” bejegyzésre

  1. ... Grün szerint:

    “A kormányfő ismerteti írásában a Magyarországon végrehajtott változtatásokat, kiemelve, hogy a jóléti állam helyébe – amely szavai szerint Európa-szerte bajban van – munkaalapú állam épült ki.
    A végéhez közeledő átalakulási folyamat révén Magyarország jó helyzetbe került ahhoz, hogy a világgazdaság egyik legversenyképesebb országává váljék a jövőben – írta a Euromoney mellékletében Orbán Viktor.”
    .
    “Gazdaságunk gyorsnaszádként fog elhúzni Európa lusta anyahajója mellett!” ))) 😀 (((
    .
    Te Gazsi versenyezhetek is ezzel a lóval?!
    Hogyne Tesókám! Akár még el is hagyhatod! 😀

  2. ... Grün szerint:

    Durvább trafikpályázat is lehetett volna
    “A trafikügyről szólva a kormányfő hangsúlyozta: a legfontosabb cél az, hogy fiatalokat megóvják a dohányzás káros hatásaitól, ezt pedig el fogják érni. A pályázatokat abban a pillanatban nyilvánosságra is hozzák, ahogyan ezek a szerződések megköttettek, a kormány ettől nem tágít. A témáról folyó vitát a kormányfő politikainak tartja, miközben a listán egyébként százas nagyságrendben vannak baloldaliak. Ha egyébként egyszer politikai szempontok alapján szeretnénk dönteni – tette hozzá –, a lajstromban egyetlen baloldali sem lenne. Szerinte egyébként sem szabad hátat fordítani a támogatóiknak csak azért, hogy ők ne kapjanak politikai támadást. Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy 200 alatt van azoknak a trafikosoknak a száma, akik pályáztak, de nem nyertek. Ők kárpótlást kapnak, méltányos elbánásra számíthatnak, de akik nem pályáztak, azokon nem tudnak segíteni.”
    .
    Durvább trafikos-váltás már csak az lett volna mint ’44-ben , mikor megkérték Goldner Izidor helyi jövedéki és tűzkő egyedárusítással foglalkozót, hogy jelentkezzen öt kilós úti-csomaggal a vasútállomáson!
    Majd Fogas testvér beült a helyére! 😛
    .
    http://fn.hir24.hu/itthon/2013/05/17/orban-a-sulypproblema-politikai-artalmairol/

  3. nagyapó szerint:

    Végre megértük azt, hogy a magyar kormányfő okítja az EU-t. Megmutatta, hogy a szoci csődhelyzetből hogyan lehet úgy kihozni az országot, hogy ne a kisemberekkel fizettessék meg az árát. Sőt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. hajós szerint:

    nagyapó!

    Az MNB ma kiadott jelentése szerint 2013 I. negyedévének végén az államadósság a GDP 82,2%-a.

    Hogy is van az az adósság elleni harc?

  5. nagyapó szerint:

    hajós! Nagyon egyszerű. A múlt héten még több volt, de egy órával ezelőtt csökkent. Ne tetesse magát hülyének. Ismeri az adatokat, a tényeket. Kár hülyíteni. Ez 1/2eszű1/2x stílusa, hogy más magyarázzon neki.
    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. hajós szerint:

    nagyapó, te verted a melledet, hogy milyen alacsony, aztán kiderül, hogy 82,2%. Semmit sem csökkent 2010 óta.

  7. hajós szerint:

    “Másfél éves csúcs: a GDP 82,2 százalékán az államadósság
    2013. május 17. péntek 08:36:47

    Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 82,2 százalékát érte el 2013 első negyedévének végén – közölte az MNB.

    A jegybank “Államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak előzetes adatairól” szóló statisztikája alapján 2013. március végén 23 340 milliárd forintot tett ki az államháztartás bruttó konszolidált adóssága.Tavaly év végéhez képest ez 959,1 milliárd forintos megugrást jelent. ”

    http://www.mfor.hu/cikkek/MNB__a_GDP_82_2_szazalekan_az_allamadossag.html

  8. hajós szerint:

    És közben lenyúltak 3000 milliárd Ft magánnyugdíjat.

  9. ... Grün szerint:

    Öreg Hülye!
    Jó neked, hogy Te nem kisember vagy!
    Így nem fizetsz semmiféle -a megszorításokból származó-terhet!
    Legalább ennyi hasznod van a seggnyalásból! ))) 😛 (((

  10. felix szerint:

    Szemétláda!
    Mit magyaráztál te el nekem?
    Azt állítottad, hogy a digitális adás vételére, mindenkinek alkalmas a régi TV antennája, ennekmajd igazolására idéztél egy cikket, melyben leírták, hogy hol és milyen esetben kell lecserélni.
    Ezzel cáfoltad azt az állításomat, hogy esetleg az antennát is cserélni kell.
    Az a te bajod, hogy már azt sem veszed észre, hogy nekem köszönhetően korrigáltad egy szakmai hülyeségedet
    A szemétséged sajnos korrigálhatatlan.

  11. felix szerint:

    nagyapó szerint:
    2013. május 17., péntek – 12:07
    Végre megértük azt, hogy a magyar kormányfő okítja az EU-t. Megmutatta, hogy a szoci csődhelyzetből hogyan lehet úgy kihozni az országot, hogy ne a kisemberekkel fizettessék meg az árát. Sőt.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

    Ez a szösszeneted csak annyiban sántít, hogy Orbánnak semmi dolga sem volt csődhelyzettel és kb. olyan szinten oktatta az EU.-t, mint te engem a digitális átállással kapcsolatban.

  12. felix szerint:

    … Grün szerint:
    2013. május 17., péntek – 12:34
    Öreg Hülye!
    Jó neked, hogy Te nem kisember vagy!
    Így nem fizetsz semmiféle -a megszorításokból származó-terhet!
    Legalább ennyi hasznod van a seggnyalásból! ))) (((
    … Grün!
    Mivel kajára nem kell költenie neki sokkal kevesebb a havi kiadása

  13. Gordon szerint:

    A szocik 1984-ben és 2009-ben is csődbe vitték az országot. Itthagytak egy rakás adósságot, egy 7%-kal zuhanó gazdaságot és egy 10 százalékos hiánnyal küszködő költségvetést, valamint a nevükhöz fűződő túlzottdeficit eljárást.
    Eladtak szinte mindent, kiárusították az országot (az energiaszektort 6 nap alatt adták el).
    A maradék forrásokat Nokia dobozokban osztogatták egymásnak.
    Gyilkossági ügybe is belekeveredtek (Demekun)
    Lepaktáltak az alvilággal (Portiklaborc).
    Évekig hazudtak reggeldélbeneste (Fleto).
    Kormányzati jósdát üzemeltettek.
    Alagutakat építtettek oda ahol nincs hely.
    60 milliárdot dobtak ki a felesleges Köröshegyi völgyhídra.
    Benthagytak egy rakás uniós pénzt.
    Korrupció miatt elvették tőlük az uniós pénzek egy részét (É-csepeli mutyi).
    Nem építették meg a csatornát Csepelen.
    Be akarták lakóparkosítani a Kis-Duna partját
    Több mint 110 millióba kerültek a csepeli jutalmaik és prémiumaik.
    Bezárták a csepeli kórházat.
    Bezárták és elkótyavetyélték a Görgey suli épületét.
    Elkótyavetyélték a Napközi tábort.
    Mutyiztak a BKV-nál.

    Egyszóval: tönkretették az országot és tönkretették Csepelt.

  14. ebihal szerint:

    Te meg egy ökör vagy!

  15. felix szerint:

    Gordon!

    Ellopták a nyugdíj kasszát, trafik maffiaként ezrek megélhetését tették tönkre, majd megemelték a dohánytermékek haszonkulcsát és vissza nem térítendő hitelt akarnak adni a haverilag kiválasztottaknak, beindítani azt a tevékenységet amit szokásukhoz híven elloptak.Abban nem vagyok biztos, hogy ezeket is az lopásban amatőr szocik tették.

  16. ugró mókus szerint:

    De jó hogy ekkora szemétláda kormányunk van lesz mibe pakolni a sittet.Vajon ők is fognak sírgödört ásni.Ezek tényleg szemétládák.

  17. Etikus szerint:

    Megnyilvánulásokból igen jól kitapintható néhány ember lelkiállapota.

  18. robi szerint:

    Lehet fanyalogni, kedves szocik, de az MNB tartalékából való (egyenlőre, hárommilliárd eurós) gazdaságélénkítés nem Gyurcsányéknak jutott az eszébe.

  19. ... Grün szerint:

    robi!
    Ne fanyalogjunk ilyen dumán?!
    Vagy Te érted?!
    .
    “Az elhúzódó recesszió viszont maga is gátja a hitelezés újraindulásának. E körből külső beavatkozás révén lehet kitörni. Emiatt ésszerű és örvendetes minden olyan állami-jegybanki kezdeményezés, amely a hitelezés serkentésére és ezen keresztül a reálgazdaság élénkítésére irányul.
    A kínálati oldal erősítésére a banki kockázatvállalási hajlandóságot erősítő állami kockázatmegosztási/átvállalási eszközök (például garancianyújtás, állami hitelnyújtás) szolgálnak. A jegybanki likviditásbővítő eszközök, valamint az anyabanki és állami tőkeemelés kevéssé releváns eszközök, mivel ezen az ágon szűk keresztmetszetek jelenleg nem tapasztalhatók. A jegybank növekedési hitelprogramja (NHP) a hitelkeresletet erőteljesen ösztönzi, a kínálati hajlandóságot azonban gyengíti”
    .
    http://www.napi.hu/allaspont/tovabbi_lepeseken_mulik_az_mnb-hitelprogram_sikere.553811.html

  20. felix szerint:

    robi!
    Szerintem büszkék is lehetnek rá.

Itt lehet hozzászólni !