Kormányablak: már ezek az ügyek is itt intézhetők

Hirado.hu

Július 1-jétől már 150-féle, decemberben pedig több mint kétezer ügyet lehet majd intézni a kormányablakoknál.

A területi közigazgatás rendbetételét, valamint az egyszerűbb ügyintézést szolgálja a kormány által beterjesztett mintegy száz törvénymódosító javaslat – mondta a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. A tervezet egyebek mellett bővítené az e-ügyintézés körét, emellett módosítaná például a filmtörvényt is: filmforgatásnál a közterület-használati engedélyeket akár két nap alatt meg lehetne szerezni.

Szabó Erika a 180 percben arra is emlékeztetett: július 1-jétől már 150-féle ügyet lehet majd intézni a kormányablakoknál. Otthonteremtési támogatás iránti kérelemért, anyakönyvi kivonatért vagy haláleset bejelentésével kapcsolatban például már ide lehet fordulni, és ez csak néhány abból a 87-féle ügytípusból, amellyel másfél hónap múlva már nem különféle hivatalokat, hanem az egyablakos ügyintézési rendszert kell felkeresni.

A kormányablakok jelenleg 63-féle üggyel foglalkoznak, de, mint ahogy Szabó Erika államtitkár elmondta, ez a szám az év végére a harmincszorosára nő, azaz decemberben már több mint kétezer ügyben állnak majd az ügyfelek rendelkezésére. Addig mindegyik járásban, és ott, ahol okmányiroda működik, nyitnak kormányablakot. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg üzemelő 29 helyett az év végére már több mint háromszáz működik majd.

A rendszer biztos üzemeltetéséhez szükséges hatezer munkatárs képzése még tart. Mindannyian a közigazgatásból érkeznek, azaz továbbképzik őket, így, bár az ügymenet egyszerűsödik, senkit nem kell elbocsátani. A kormányablakok munkanapokon reggel 8 órától 20 óráig várják az ügyeiket intézni kívánó állampolgárokat.

Forrás: Hirado.hu

Itt lehet hozzászólni !