Vádemelési javaslat érkezett az MSZP-s elnök ellen

MNO

Vádemelést javasol a rendőrség a csepeli önkormányzatot érintő hűtlen kezelés ügyében – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán a rendőrség honlapján.

A Csepel.info úgy tudja, hogy a rendőrségi közleményben Sz. J.-ként jelölt személy Szenteczky János, a csepeli MSZP elnöke, frakcióvezetője, a Csepeli Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatója.

A rendőrség közleménye szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást – szabadlábon hagyása mellett – Sz. J. ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint egy csepeli sportegyesület 1991 decemberétől bérelte Csepel önkormányzatától azt a XXI. kerületi ingatlant, melyben a klub sporttevékenységet végzett.

2006 decemberétől a képviselő-testület az ingatlant forgalomképes vagyoni körbe helyezte, a vagyonkezelői jogot pedig átadta annak a zrt.-nek, melynek az ügyvezetője akkor a gyanúsított volt. A sportegyesület képviselője a bérleti szerződés lejárta – 2007. május 31. – előtt megkereste a zrt.-t az ingatlanbérlet meghosszabbítása céljából, azonban annak ellenére nem jött létre újabb szerződés, hogy a vagyonkezelő illetékes osztálya elkészítette a feljegyzést az egyesület szerződéskötési szándékáról, illetve a bérleti szerződés tervezetét is.

Négy évig ingyen használták az épületet

Az elkészült iratokat Sz. J. ügyvezetőhöz eljuttatták, azonban a férfi azokat nem írta alá, de nem intézkedett afelől sem, hogy a sportegyesület az épületet elhagyja, ezért az épületet 2007. május 31-től 2011. május hónapig használták bérleti díj fizetése nélkül. A bűncselekménnyel okozott vagyoni hátrány 1,2 millió forint. A nyomozást a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya az iratismertetések elvégzését követően lezárta, illetve az iratokat vádemelési javaslattal küldi meg a Budapesti XX. XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség részére – olvasható a rendőrség közleményében.

Az esetről a Vörös Csepel című könyv így számolt be korábban: „Az egyesület, amely a Csepel SC-től hozta a sporteszközöket, időről időre megújította a bérleti szerződést. Miközben az egyébként szokásos bérleti díj egytizedéért bérelték a helyiségeket, nem kevés pénzt – és hasznot – szedtek be a súlyzózást, gyúrást kedvelő fiataloktól a sportszerek használatáért. Csakhogy CSISE-nek (Csepeli Ifjúmunkás Sportegyesület) az utolsó négy évben már ahhoz se volt kedve, hogy tizedáron béreljék a helyiségeket. Úgy döntöttek, hogy nem fizetnek semmit, és ezt a Szenteczky János által vezetett Csevak (Csepeli Vagyonkezelő Zrt.) elnézte nekik.”

Sorra születtek a feljelentések Csepelen

Mint a Csepel.info felidézi, a csepeli botrányok az akkori MSZP-s önkormányzati és pártvezetéshez kötődő „lakásmutyi-üggyel” kezdődtek, melyben a kivételezettek töredékáron jutottak felújított szociális bérlakásokhoz, melyeket aztán már piaci áron adtak tovább. A Fidesz az ügyben 2010 tavaszán tett feljelentést. Az önkormányzati választások után a működés jogi és gazdasági átvilágítása során aztán egyre-másra derültek ki a bűncselekménygyanús ügyek, szerződések a kerületben.

Az új, fideszes vezetés számos feljelentést tett, a bűncselekménygyanús szerződéseket pedig egyoldalúan felbontották. Már az első hónapokban százmilliókat sikerült így megtakarítani, 2012-re pedig ez a „korrupcióirtás” évi kétmilliárd forintnál is többet hagyott a költségvetésben. Mindezt úgy, hogy az önkormányzat nemcsak fenntartotta, de számos szolgáltatását jelentősen ki is bővítette – írja a Csepel.info.

Szenteczky és a 37 millió

Szenteczky János a vagyonbevallása szerint MSZP-s képviselőségével együtt minimum négy különböző pozícióért kap havi fizetést, korábban pedig a fizetése mellé 37 millió forint jutalmat és prémiumot is kapott. Ráadásul Szenteczky egy, az ő ügyeit képviselő ügyvédi irodának is közpénzből fizetett.

Tavaly arról is írtunk, hogy a gyanú szerint egy MSZP-s vezetésű önkormányzati vagyonkezelő és a párthoz közel álló cégek magasan a piaci ár felett kiszámlázott, a gyanú szerint fiktív munkavégzéssel okoztak nagyjából 800 millió forintos kárt az államkasszának. A botrányok kapcsán Csepel alpolgármesterével is beszélgettünk. A korábbi szocialista vezetés ügyeiről – lakásmutyiról, kettős gyilkosságról, sikkasztásról – itt olvashat.

Forrás: MNO

3 hozzászólás “Vádemelési javaslat érkezett az MSZP-s elnök ellen” bejegyzésre

  1. VI. Grün szerint:

    Jánoskám!
    Büszke lehetsz magadra!
    Megjelenési számban lassacskán levered a rezsicsöppentést és a trafik-mutyit együttvéve!
    Nagyon fosnak Tőled, ha ennyi időt szánnak Rád! 😛

  2. hajós szerint:

    Normális???
    Az Mno átveszi a csepel.info cikkét, a csepel.info meg visszaveszi?
    Csak nehogy végtelen ciklusba kerüljetek, mert elfogy a tárhelyetek.

  3. "?!" szerint:

    Mi újság infosok?!

    Nektek tényleg annyira rossz a memóriátok, hogy már azt is elfelejtettétek, hogy a havonta több mint fél millió forinttal és egy közpénzből üzemeltetett önkormányzati autót kizárólagos használati jogával megfizetett fő-infos cimborátok 18 órával ezelőtt, hat bejegyzéssel lejjebb, már leközölte ezt a pitiáner lejárató hírt?

    Ráadásul a fő-infos cimborátok a május elsejei munkaszüneti nap ellenére, kezét lábát összetörve szerezte meg a bezárt polgármesteri hivatalból az ISMERETLEN TETTES ellen tett feljelentés dokumentumát is?
    Tehát Ti el vagytok maradva infosok a fő-infos cimborátoktól legalább egy brosúrával, és az ismételgetéssel baromi unalmasak vagytok!

    Egyébként csak azért nevezem pitiánernek ezt a hírt, mert az hírben szereplő ügy sokkal kisebb önkormányzati bevételkiesést eredményező mulasztás volt, mint az, hogy a fő-infos cimborátok és a vele azonos beosztású társai, a részükre közpénzből beszerzett és közpénzből üzemeltetett személyi használatú gépkocsikkal közlekednek a csepeli önkormányzat költségére!

Itt lehet hozzászólni !