Nyomott árak, stagnáló piac Csepelen

Hírsarok.hu

Csepelen főleg a téglaépítésű régi és új társasházi lakások, valamint a kisebb családi házak és házrészek iránt van kereslet. A vevők zömét a kerületbe visszatérő korábbi lakosok és a panelből menekülő családok teszik ki.

Csepelen a helyiek mellett többnyire azok jelennek meg vásárlási szándékkal, akik jó néhány évet leéltek már a kerületben – mondja Kónya Simon, a Duna House helyi irodájának vezetője. A kereslet elsősorban a téglaépítésű társasházakra, illetve a királyerdei kisebb, felújítatlan házakra irányul. Utóbbiakat üres építési parcella híján főleg a lakásépítő cégek keresik.

A negyven- ötven éves házakat 20 és 40 millió forint között kínálják, mérettől, állapottól, műszaki felszereltségtől függően. A hetvenes években készült téglaépítésű társasházak részpiacán szintén van mozgás. Egy 50 négyzetméteres lakás ára helytől, emelettől, fekvéstől és állagtól függően 9,5-12 millió forint között mozog. A panelek ára 6-8,5 millió forint között szóródik.

Királyerdő és Csillagtelep a legkeresettebbek

Czétényi Attila, a Csepel Ingatlan Iroda tulajdonosa szerint az említett téglaépítésű társasházi lakások rövid idő alatt gazdára találnak, ám a panelek kevésbé kelendőek. Előbbiek Csillagtelepen és a klasszikus belvárosi részen, a Katona József utcában találhatók, négyzetméterüket 220-230 ezer forint között kínálják. A másik keresett helyszín Királyerdő, ahol a három-négy lakásos új társasházak ingatlanjait viszonylag gyorsan elviszik.

A vevők között sok a fiatal, akik a különféle kedvezmények (illeték, szocpol) igénybevételével vásárolnak, de egyre több az olyan család is, amely a panelt váltja minőségibb lakhatást nyújtó új otthonra. Az itt lévő családi házak esetében – különösen igaz ez a jó állapotú felújítottakra – a gyakran irreálisan magasra taksált ár a gátja az adásvételnek. Hiába épült egy ház négy-öt éve jó minőségben, a XXI. kerület mégiscsak meghatározza az árat.

A HÉV mentén nem előnyös lakni

Kisebb érdeklődés mutatkozik a csepeli házrészek iránt, ezek a belvárosban és a HÉV vonalának környékén találhatók. A 38-40 négyzetméteres lakrészeket – melyekhez osztatlan közös kert, udvar tartozik – 8-8,5 millió forintért kínálják, s főleg a panelből a magas költségek miatt elköltöző családok körében keresettek.

Rákóczi Liget: széles skálán mozognak a lakások árai

A legnagyobb lakásszámú projekt, a jócskán csúszó Rákóczi Liget lakópark nemsokára a finisébe ér: legalábbis a beruházó cég az év végére tervezi az utolsó lakótömb befejezését. A Csepeli Lakásfejlesztő Zrt. égisze alatt készülő öt lakóépületből kettőt – 194 lakással – idén márciusban már átadtak, két tömbnek pedig – hasonló lakásszámmal – a közeljövőben lesz a műszaki átadása. Ez az év végére felépülő ötödik tömbbel együtt 481 új lakást jelent a helyi piacon, amelyek ára 280-290 ezer forint/négyzetméter.

Az épülettömbök földszintjén üzlethelyiségeket alakítottak ki: ezeket szerkezetkész állapotban kínálják megvételre. Méretük széles skálán mozog: a 38 négyzetméterestől a 83 négyzetméteresen át a 660 négyzetméteresig többféle alapterületű megtalálható köztük. Egy 38 négyzetméteres üzletért 13,7 milliót, egy 83 négyzetméteresért 25-26 milliót, míg a legnagyobb, 660 négyzetméteresért 213,8 millió forintot kell letenni. A felszíni nyitott parkolók ára 700 ezer, míg a fedetteké 1 millió forint körül alakul.

Forrás: Hírsarok.hu

6 hozzászólás “Nyomott árak, stagnáló piac Csepelen” bejegyzésre

  1. baniko21 szerint:

    Elhiszem, hogy megint gazdasági világválság van.(1929) De lenne egy-
    két kérdésem tisztelt kormányunk felé. Kedves honatyáink és honanyá-
    ink miért nem kérdezték meg a szeretett (4 évente!) választóik vélemé-
    nyét, hamár a nagy szakértelemtől nem látták át a helyzetet? Mi már
    ezt jó ideje érezzük a saját bőrünkön. Nem kellett, hogy a The Wall
    Street Journál felhívja rá a figyelmünket. Vajon ki okozta, milyen szak-
    értelemmel ezt a válságot? Bank bank hátán, termelés meg minimális.
    Mindent privatizálni, a magyar kis- és középvállalkozókat tönkre tenni,
    minden létező helyre multikat rakni, és őket aztán még meg is segíteni
    az általunk befizetett adókból. Mit gondoltak ez mire vezet? Hát ide!

  2. baniko21 szerint:

    Melyik fiatal tud ennyi pénzt letenni egy lakásért? A havi törlesztőrész-
    let meg a rezsi költség az egész keresetüket elviszi. Csepelen mikor
    épitenek szociális bérlakást, hogy ezzel segitség a fiatal, új családokat?
    Nem sírni kell, hogy nincs elég gyermek, hanem gondolkozni: vajon
    miért nincs?

  3. Földhözragadva szerint:

    Aranyos…:)

  4. csollány szerint:

    Baniko! A szociális bérlakás építés semmit sem segít a helyzeten. A 22-es csapdája ebben az, hogy aki szociálisan jogosult lenne rá, az KIZÁRT, hogy a lakbér és a rezsi terheit ki tudja fizetni egy új lakásban – ennek a lakbére ugyanis több, mint egy romos házé. Egy olyan kerületben dolgozom, aki épített ilyet. A beköltözők nagy része szidja azt a napot, amikor minőségi cserét kérve az újba költözött. Megoldás: elszakadva a zimwabwei bérektől, eurűpai fizetést-nem csak egy vékony rétegnek!

  5. baniko21 szerint:

    Csollánynak.
    Igazgad van, a rezsiköltség piszkos nagy. Amire én gondoltam, az
    nem luxus lakás, hanem mondjuk 47-50 m2-esek, ahol a fiatalok
    kezdhetik az életet. Ha mást nem , az albérlet költségét meg tudnák
    spórolni. A kormányunknak meg át kellene gondolni, ne terheljék
    annyi áfával az energiaszolgáltatást, úgyis tetemes haszonnal zárnak
    a szolgáltatók. Lehetne csökkenteni az árakat, ha akarnák.

  6. Anyóca szerint:

    Sokszor hallom, hogy itt is- ott is van üres lakása az Önkormányzatnak. Mégsem hirdetik meg, hogy fiatal pároké lehessen, hogy segítsenek nekik a “kezdésben”. Évekig állnak üresen, aztán ki tudja mi lesz a sorsuk? Közben az Önkormányzat meg folyamatosan azt mondja, hogy nincs üres lakás a kerületben.
    Na ja. Biztos vár a gazdájára. Valamelyi elvtárs gyermekére, unokájára, komájára, atyafiára. Célzottan…

Itt lehet hozzászólni !