Tizenkét pont: a közepes jövedelműek és a nyugdíjasok látják kárát

Inforadio.hu

A műtét sikerült

Az átlagjövedelműeket érinti hátrányosan a kormányfő 12 pontos csomagja az Ernst&Young adóigazgatója szerint. Vámosi-Nagy Szabolcs hozzátette: a vállalatokat a továbbiakban is sújtja a megmaradt különadó. A nyugdíjasok már az elmúlt években sem voltak kedvező anyagi helyzetben, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint terheik folyamatosan nőttek.

A változatlan adónemek és adókulcsok egyre megterhelőbbek lesznek, hiszen magánszemélyek esetében az inflációt követő jövedelem hamarabb “belenő” a magasabb adókulcsba – mondta az InfoRádió kérdésére Vámosi-Nagy Szabolcs. A személyi jövedelemadó progresszív adótábláját már két éve nem igazították ki, a magas infláció ellenére – hívta fel a figyelmet az Ernst&Young adóigazgatója.

Az átlagos adózó jövedelem éves szinten mintegy 1,8 millió forint. A 18 százalékos adókulcs jelenleg 1,7 millió forintos jövedelemnél vált 36 százalékra. A most tervezett módosítással 2 millió forintra változott volna ez a határ – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs. Ezzel azok jártak volna jól, akiknek 1,7 millió és 2 millió forint között alakul az éves jövedelme. Ha ez a változás nem történik meg, akkor sokan járhatnak úgy, hogy egy esetleges béremelés esetén kevesebb nettó bért fognak kapni, mintha az adótörvény változás most megtörtént volna.

A közepes jövedelműeket ez mindenképpen hátrányosan érinti, az alacsonyabb jövedelműek esetében erről nincs szó.

A vállalati különadó eltörlését is tervezték, ha ez nem történik meg, az nyilvánvalóan érinteni fogja a vállalkozásokat – tette hozzá az adószakértő.

A nyugdíjasok helyzete folyamatosan romlik

A nyugdíjasok már az elmúlt években sem voltak kedvező anyagi helyzetben, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint terheik folyamatosan nőttek. Az infláció, az élelmiszerár-emelkedés, és a közüzemi díjak növekedése is nehezítette az életüket.

A fogyasztói árak növekedése mindenki másnál nagyobb mértékben sújtotta az időseket – mondta korábban az InfoRádiónak a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezető-helyettese. Mináry Borbála hangsúlyozta: a nyugdíjasoknak jövedelmük jóval nagyobb részét kell élelmiszerekre, illetve a lakhatással kapcsolatos kiadásokra fordítaniuk. Mináry Borbála hozzátette: az idősek ilyen típusú kiadásai az elmúlt évben átlagosan 10 százalékkal növekedtek, miközben egyes termékcsoportok ennél nagyobb mértékben – az élelmiszerek például 15 százalékkal – drágultak.

A Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke a nyugdíjemelés mérsékléséről szóló elemzői vélemények ellenére is bízik Gyurcsány Ferenc kormányfő ígéretében. Mihálovits Ervin szerint a miniszterelnök megtartja a szavát, és a nyugdíjasoknak szánt juttatásokat is megtartja.

A Nyugdíjasok Országos Egyesületének elnöke szerint ki kell dolgozni egy stratégiát arra, hogy miképpen tudnak a nyugdíjasok az arányos közteherviselésben részt venni. Jankovics György szerint a program kidolgozása azután történhet meg, hogy a világgazdasági válság begyűrűző hatásai miatt az aktív munkavállalók terhei esetlegesen megnövekednek és ez társadalmi feszültséghez vezethet.

Forrás: Inforadio.hu

5 hozzászólás “Tizenkét pont: a közepes jövedelműek és a nyugdíjasok látják kárát” bejegyzésre

  1. baniko21 szerint:

    Csak nem a nyugdíjasok rovására akarja dicső kormányunk megoldani
    a begyürüző gazdasági váltságot? Nem hiszem, hogy a nyugdíjasok idéz-
    ték elő esztelen vásárlási lázukkal! Tanácsolom kedves, szeretett minisz-
    terelnökünknek, erősen gondolkodjon el, és onnan vegyen el ahol van
    pénz. Áldozzanak a gazdagok, akik a mi minimál bérünk, munkahelyeink
    elveszelytése árán vagyonosodtak meg.

  2. Gordon szerint:

    A műtét sikerült… a beteg meghalt.

  3. Nagyapó szerint:

    Végre egy egy ember, a nyugdíjas Mihálovits Ervin, aki még bízik Gyurcsány igéretében.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  4. Anyóca szerint:

    Valahogy az az érzésem, hogy Gyurcsányt a világgazdasági válság újraélesztette…
    Most Ő a hős miniszterelnök, aki élete árán is kivezeti az országot a válságból, akár az élete árán is…
    Lásd Nemzeti Csúcs: még az ellenzékkel is hajlandó tárgyalni, “meggyezni” az ország érdekében.
    A sok okos meg még el is hiszi, hogy ezt az egészet nem önös érdekből teszi… Na persze.

  5. bakony szerint:

    Tisztelt Mihalovits Ervin Úr!

    Ön nem tudom, hogy melyik bolygón él, de a nyugdíjasok életük és járulék fizetésük során már hozzájárultak a közteherviseléshez.

    Ezzel a nyalis szövegével azt a gyanut kelti bennem, hogy Ön le van fizetve, hogy egy szerkesztett honlappal segítsen tolni a népnyúzó és nyugdíj ellenes kormány szekerét.

    Én a magam részéről nem kérek az Ön kártékony segítségéből.
    Remélem a hülye szövegével nem sok támogatója lesz.

Itt lehet hozzászólni !