Megvédjük a családokat

Demokrata.hu, Fidesz.hu

Azért láttunk visszaéléseket a szolgáltatók részéről, mert ehhez szoktak hozzá. A Gyurcsány-Bajnai-korszakban azt csináltak, amit akartak, kormányzati hátszelük volt – mondta a Demokratának Németh Szilárd, Csepel polgármestere, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője.

– Két héttel ezelőtt vizsgálatot kért a Főtávnál a Magyar Energia Hivataltól. Milyen visszaélés gyanúja merült fel?

– A Magyar Nemzetben megjelent egy cikk arról, hogy a Demszky-érában milyen visszásságok fordultak elő a Főtáv által a lakossági távhő árának képzésénél. Ezt egy 2009-es, agyonhallgatott számvevőszéki jelentés állapította meg. A dokumentum kimondta: „a Fővárosi Önkormányzat a Hálózat Alapítványnak átutalandó összeg meghatározására vonatkozó döntésénél nem érvényesítette a fogyasztók érdekeit, mivel a lakossági fogyasztók fizetőképessége fenntartásának terhét – a közszolgáltatók, a Fővárosi Önkormányzat és a fogyasztók közötti megosztás helyett – a fizető fogyasztókra hárította.” A jelentés később úgy folytatódik: „A Fővárosi Önkormányzat a 2007-2008. években nem járt el megfelelő gondossággal a távhőszolgáltatás hatósági díjának megállapításánál.” Elképedve döbbentem rá, hogy Demszkyék milyen cinikus és rafinált módon játszottak át egy szociális tevékenységgel álcázott magánalapítványnak több milliárd forintot, amit a tisztességes fogyasztók zsebéből csaltak ki. Úgy vélem, ez a felháborító tény több büntetőjogi kategóriát is felvet, mint az árdrágítás, csalás, hűtlen és hanyag kezelés, ezért kértem a Magyar Energia Hivatal vizsgálatát.

– Mikorra zárulhat le ez a vizsgálat?

– A napokban megkapom a hivatal jelentését. Erről természetesen tájékoztatni fogom a közvéleményt, és amennyiben beigazolódik a gyanú, megteszem a szükséges lépéseket is. Bízom abban, hogy senki sem úszhat meg ekkora gazemberséget!

– Március közepén önálló indítványt nyújtott be az Országgyűlésnek a lakossági rezsiköltségek csökkentéséről. A gáz, villany és távhő árának mérséklése már január elsején életbe lépett – miért van szükség külön törvényre?

– Az általam benyújtott törvényjavaslatnak három fő célja van. Egyrészt törvényben rögzíteni a már megtörtént tízszázalékos lakossági gáz-, villany- távhő árcsökkentés tényét. Jogszabályban is biztosítani szeretnénk, hogy a rezsicsökkentés a törvény által meghatározott mértékben, minden lakossági fogyasztó esetén a számla végösszegében is érvényre jusson. További cél a szolgáltatók túlhatalmának korlátozása a fogyasztók védelme érdekében, ezért erősítjük meg a Nemzeti Hatóságot és terjesztjük ki a jogköreit. Ezért meghatározzuk azt is, hogy a szolgáltató egyértelműen, írásban, a kibocsátott számlán szereplő fizetendő összeg vonatkozásában, a számla kiküldésével egyidejűleg köteles tájékoztatást nyújtani a lakossági felhasználók részére a tízszázalékos díjcsökkentés teljesüléséről. Sőt, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig a szolgáltatók kötelesek igazolni a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak is a rezsicsökkentés megvalósulását. Újdonság a javaslatban, és ez nagyon erős fogyasztóvédelmi szabály, hogy amennyiben a fogyasztóvédelmi hatóság például számlázással kapcsolatos szerződésszegést állapít meg, akkor a szolgáltató minden érintett számlára vonatkozóan tízezer forint kötbért köteles fizetni az érintett fogyasztónak.

A teljes interjút a Demokrata szerdai számában olvashatja.

Forrás: Fidesz.hu

15 hozzászólás “Megvédjük a családokat” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    “Megvédjük a családokat”
    Helyes!
    Ne keljen az öregeket, mit távoli országokban hegyre és itthon az Akácfa utcai kiserdőbe vinni.
    🙂

  2. hajós szerint:

    “a szolgáltató egyértelműen, írásban, a kibocsátott számlán szereplő fizetendő összeg vonatkozásában, a számla kiküldésével egyidejűleg köteles tájékoztatást nyújtani a lakossági felhasználók részére a tízszázalékos díjcsökkentés teljesüléséről”

    Jaja! Narancssárga alapon, nagy vastag betűvel oda kell írni: ÖNNEK EBBEN A HÓNAPBAN 400 FT-TAL KEVESEBB A VILLANYSZÁMLÁJA A FIDESZNEK KÖSZÖNHETŐEN. ÉLJEN A KORMÁNY, ÉLJEN MINDÖRÖKKÉ ORBÁN VIKTOR, ÉLJEN A PÁRT! ÖN IS SZAVAZZON A FIDESZRE! AZZAL NE FOGLALKOZZON, HOGY AZ ÖSSZES HÁZTARTÁSI KIADÁSAI 16%-KAL NŐTTEK.

  3. Gordon szerint:

    Kell a rezsicsökkentés!

    A gáz árát triplájára emelő etánsaknak és külföldi csatlósaiknak pedig szégyenkezniük kell!

  4. hajós szerint:

    „A Fővárosi Önkormányzat a 2007-2008. években nem járt el megfelelő gondossággal a távhőszolgáltatás hatósági díjának megállapításánál.”

    Ez már régi történet, többek között ennek nyomán csökkent 2009 szeptemberében 10,5%-kal a távhő ára Budapesten, majd 2010 januárjától további csökkenés következett, amikor Bajnai csökkentette a távhő áfáját.

  5. hajós szerint:

    “a lakossági fogyasztók fizetőképessége fenntartásának terhét – a közszolgáltatók, a Fővárosi Önkormányzat és a fogyasztók közötti megosztás helyett – a fizető fogyasztókra hárította”

    Most ugyanez történik, a 10%-os lakossági rezsicsökkentés árát ugyanis az ipari fogyasztók fizetik meg, akiknek nem rezsicsökkentés, hanem rezsinövelés van. Az eredmény drágább tej, kenyér, stb. lesz.

  6. Paul szerint:

    A mostani rezsicsökkentés fedezete és a fősodratú média hallgatásának háttere

    Miközben a rezsicsökkentést az összes párt felhasználja politikai céljaira, aközben nem jut hozzá az átlagpolgár olyan információkhoz, aminek fényében értelmezni tudná, hogy a mostani rezsicsökkentés mögött valós lehetőség áll-e, vagy pedig csak a kormányzat erőlteti azt “a szolgáltatókat veszteségbe nyomva”.
    A mostani dokumentumban a rezsicsökkentés valós lehetőségének bebizonyításába fogunk, aminek részeként részletesebben is belemegyünk a magyarországi áramárakat az elmúlt 16 évben alakító folyamatokba.
    A regionális árampiac létrejötte és a privatizációs szerződések
    A cél érdekében legelőször egy, a Napi Gazdaságban megjelent januári cikkből idéznénk, aminek tartalma felett a mindennapi politika zűrzavarában mind a politikusok, mind a “nép” nagyívűen átsiklott. A cikkben a következő lényegi mondat olvasható: „A cseh, szlovák és magyar árampiacok összekapcsolásával több mint 25 százalékkal csökkent a magyar áramtőzsdei zsinórár szeptember közepe óta.”
    Ez önmagában annak a bizonyítéka, hogy bőven van fedezete a mostani rezsicsökkentésnek, ami annak köszönhető, hogy az EU nyomására a magyar áramtőzsde csatlakozott az ún. Szlovákiával és Csehországgal együtt megalakított regionális áramtőzsdéhez, aminek hatására Magyarország masszív áramimportőrré vált, és a hazai erőműveik helyett sokkal olcsóbban importálunk külföldről.
    A fő kérdés az, hogy hogyan lehet, hogy a magyar erőművek ennyivel drágábbak voltak, és ez miért csak most derül ki? A válasz a magyar erőművek privatizációs szerződéseiben keresendő.
    Ugyanis amikor a 90-es években a magyar erőműpark nagy részét privatizálták, akkor a privatizációs szerződésekben a felvásárló vállalatok elérték, hogy a kiprivatizált erőművekre kötelező átvételi szerződések vonatkozzanak, aminek értelmében garantált nyerseséggel átvették ezen erőművek áramát, attól függetlenül, hogy valóban ők voltak-e az olcsóbbak. Ez gyakorlatilag azt eredményezte, hogy akkora erőművi kapacitásra vonatkozott kötelező átvétel ezek után, hogy az erősen korlátozta a versenyt. Így mivel az MVM-nek úgyis a privatizált erőművek áramát kellett átvennie, ezért nem volt érdemes új erőműveket építeni, az erőműparkunk így a privatizációs szerződések következtében relatíve egyre drágábbá vált, és fokozódott a lemaradásunk a korszerűség tekintetében, mivel alig épültek újabb egységek.
    Így a közműszektor privatizációja során a felvásárló vállalatok az egyetlen területen, ahol jól meg lehet valósítani a versenyt (ez pedig a villamosáram-szolgáltatás termelési oldala) gyakorlatilag kivonták magukat a verseny alól, szinte felszámolták a versenyt. Az EU a privatizációs szerződések kötelező átvételi passzusait versenyellenesnek minősítette, és tavaly a regionális árampiac megalakításának részeként felmondatta ezeket a szerződéseket a magyar állammal. Így most, hogy versenyhelyzetbe kerültek, rögtön kiderült, hogy ezek az erőművek versenyképtelenek és korszerűtlenek, így ennek hatására tavaly 2000 megawatt erőművi kapacitás állt le a legnagyobb „kussban”, ugyanis senkinek sem érdeke ennek a folyamatnak a hátterét feltárni, mert mind a Fidesz, mind a baloldal a saját céljai érdekében használja ezt fel. Ez a 2000 mw azért hatalmas szám, mert ekkora Paksnak a kapacitása, és Paks a magyar áramigény közel 40%-át állítja elő önmaga.
    A Fidesz azért nem magyarázza el a dolog hátterét, mert EU-s nyomás nélkül gyávák lettek volna felmondani ezeket a szerződéseket, így viszont a rezsicsökkentéssel felvághatnak, és azt mégsem lehet mondani ugye, hogy az EU nélkül semmit sem merünk elszámoltatni…
    Az MSZP csak alkalmat keres arra, hogy belekapjon a kormányba, a dolog hátterének elmagyarázásába pedig azért nem megy bele, mert kiderülne, hogy miattuk kellett a magyar lakosságnak a versenyellenes kötelező átvételi szerződések miatt százmilliárdokat pluszba fizetnie, és amúgy az ország erőműparkjának korszerűtlensége, a megújuló célok elmaradásával együtt a korábbi elhibázott privatizációnak köszönhető, mivel a kötelező átvételei szerződések miatt új erőműveknek gyakorlatilag alig maradt piac.

    Egyéb piaci tendenciák

    Arról szintén nincs sok embernek tudomása, hogy a CO2-kvóta árak az elmúlt években töredékükre csökkentek, ami azért jelentős, mert a 2000-es évek végén már jelentősen drágította az EU-s árampiacon a termelői áramárakat. Viszont az elmúlt három évben a CO2-kvóta ára az Európai CO2 Tőzsdén a harmadára esett, mivel a gazdasági válság hatására csökkent a fogyasztás, másrészt, mivel elmaradtak a globális klímaegyezmények, amik kvótát felváltották volna, ezért a spekulánsok kivonták tőkéjüket a CO2-piacról (mivel korábban a jelenleginél szigorúbb EU-s kibocsátási célokra spekuláltak). Így a CO2 hatása is jelentős mértékben csökkent az áramárban, de ennek a megjelenését se láttuk.
    A várt klímaegyezmények elmaradása miatt az európai CO2-kvóta-piac összeomlott, az elmúlt hónapokban történelmi minimumon, a 2-3 évvel ezelőtti árszint töredékén mozgott. Ez nálunk viszont semennyire sem jelent meg az áramárban.

  7. Paul szerint:

    A nagykoalíciós korrupcióról

    http://index.hu/belfold/2011/09/07/a_mol_a_fideszt_az_mvm_a_szocikat_kente/

    Részletesen foglalkoztak az amerikaiak azzal az energetikai törvénycsomaggal, amelyet 2009 novemberében fogadott el a Parlament, az MSZP és a Fidesz egyetértésében. Többek között Szörényi Gábor, a Magyar Energia Hivatal akkori igazgatója is megerősíette az amerikaiaknak: a Podolák György (MSZP) és Fónagy János (Fidesz) által beterjesztett törvények valójában nem az állam, hanem az MVM és a Mol érdekei szerint készültek.

    Az amerikaiak szerint az ügyben bebizonyosodott, hogy a Fidesz fiatal szakértői, akik ellenezték a törvényt, elbuktak a párton belüli vetélkedésben. A jelenleg államtitkárként dolgozó Fónagy a szocialistákkal együttműködő nagyvállalati lobbi embereként győzött a pártban.

  8. Paul szerint:

    http://vastagbor.blog.hu/2010/03/22/amikor_a_korrupciokutato_meglepodik

    Mint a Podolák–Fónagy-módosító esetében? (Egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról címmel, ötvenhét paragrafust érintő csomagot nyújtott be közösen a parlamentnek 2009. november 20-án Fónagy János fideszes és Podolák György szocialista képviselő. A képviselők nagy többséggel hatvanhat perc alatt megszavazták a módosításokat. Szakértők szerint 2011 és 2015 között a törvény 12,7 milliárd forinttal növeli az energiahivatal tervéhez képest az áram árát, az egyes erőműveknek járó támogatási kassza átrendezésével. A kutatóknak név nélkül nyilatkozó államigazgatási hivatalnokok megdöbbentek ezen a pazarláson.)

  9. túróscsusza szerint:

    Nem kötelező a boltban megvenni a kenyeret. Már potom 10 ropiért lehet venni kenyérsütő gépet és otthon elkészíteni lisztből, sóból, élesztőből a kenyeret! Nyers tejet pedig lehet venni a piacon, felforralás után máris fogyasztható. Nem muszáj minden élelmiszert a multiknál vásárolni…

  10. Sőt, a zerkélyen egy egész állatfarmot is be lehet rendezni!
    Időnként le lehet vinni a kecskét legelni a parkba! A falusi fílinget a kakaskukorékolás adja!
    Egy idő múlva a szomszédok is megszokják és imádni fogják! 😛

  11. felix szerint:

    Ma hallottam egy állítólagos számomra új adónemről.
    Össze kell adni pld. egy borozóban lévő hűtőgépek ventilátorok stb. zajkibocsájtását és a kapott decibel alapján zajterhelési díjat kell fizetni.
    Nem ért utána nézni, hogy igaz e mert az ügyfelemnek is véletlenül jutott a tudomására, a szolgáltatás bővítés engedélyeztetése kapcsán.

  12. gyalog szerint:

    Megvédjük a nyugdíjakat, a frank-hiteleseket, a kórházakat, az ingyenes oktatást, a magyar földet, a bíróságokat, a forintot, a határon túli magyarokat…Van még valami?

    Ja, a családokat is megvédjük!

    Most kezdek el félni…

    Szeretettel, gyalog

  13. "?!" szerint:

    Kell a rezsicsökkentés, de nemcsak a választások előtti utolsó évre vonatkozóan, hanem visszamenőleg azokra az évekre is kell, amely években a Fővárosi Közgyűlés tagjaként pofátlanul (vagy pancserként) a mi Szilárdunk is megszavazta az extra profitot tartalmazó távfűtési díjat, ivóvízdíjat, szennyvízdíjat, és kéményseprő szolgáltatási díjat a Fővárosi Közgyűlésben!

    Kell a rezsicsökkentés, de legalább 3 évre visszamenőleg, a másik rezsibohóc Fónagy János minisztériuma (a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) által az előző 3 évben pofátlanul (vagy pancserként) jóváhagyott extra profitot tartalmazó gázárak és áramárak után is!

    Ha a fent említett két rezsibohóc által korábban megszavazott, illetve jóváhagyott hatósági árak valóban extra profitot tartalmaztak, akkor minimális tisztesség esetén is illene visszafizetni a lakosság részére a rezsibohócok hozzá nem értése vagy pancsersége miatt a lakosságtól az elmúlt években indokolatlanul beszedett extra profitot is!

    A fentieken felül a visszamenőleges rezsicsökkentés mellett, elrettentő összegű bírságot (és komoly büntetést) kellene kiszabni minden olyan személyre, akik az extra profitot tartalmazó díjakat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban korábban jóváhagyták, vagy a Fővárosi Közgyűlésben megszavazták!

    Nem elég az, hogy a Fogyasztóvédelmi Hatóság bírságot szab ki a szolgáltatókra a hibás számlák kibocsátásáért!

    Az extra profitot tartalmazó hatósági árakat a korábbi évekre az Energia Hivatalban és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban jóváhagyó, valamint a Fővárosi Közgyűlésben megszavazó összes bűnözőnek meg kellene kapni a méltó büntetést a lakosság több éven keresztül történt megkárosításáért!

    Ha volna egy szikrányi becsület a visszamutogatáson kívül máshoz nem értő Németh Szilárdban, akkor azért is azonnali hatállyal le kellene mondani minden közéleti tisztségéről, mert a ma elhangzott állítása szerint a távhőszolgáltatás hatósági díjának megállapítása tekintetében árhatóságként működő Fővárosi Fővárosi Közgyűlés (amelynek Németh Szilárd is évek óta tagja) a korábbi években nem járt el megfelelő gondossággal a távhőszolgáltatás hatósági díjának megállapításánál!

    A szokás szerint visszafelé mutogató bohóc azt állítja, hogy “a távhőszolgáltatás árának a megállapítását érintő felháborító tény büntetőjogi kategóriát (árdrágítást, csalást, hűtlen és hanyag kezelést) is felvet!
    Az azonban eszébe sem jutott a szerencsétlennek, hogy ha ezek a büntetőjogi kategóriába tartozó cselekmények tényleg éveken keresztül megvalósultak, akkor Ő maga is elkövetője volt ezeknek a bűncselekményeknek, ezért az volna a minimum, hogy más felelősökkel együtt Szilárd is lemondjon a közéleti tisztségeiről és eltűnjön a közéletből!

  14. John Doe szerint:

    Kitől védenek meg engem és a családomat, mikor nincs ellenségünk?!

  15. felix szerint:

    Tudod akkor éri meg igazán a védelem, ha nincs kitől megvédeni.
    Különben macerás.

Itt lehet hozzászólni !