Soha nem látott kibertámadás lassítja az internetet

MNO

Világszerte érzékelhetően lelassult az internetes adatforgalom a „történelem legnagyobb kibertámadása” miatt. A több mint egy hete tartó „akció” példátlan méretű.

Világszerte érzékelhetően lelassult az internetes adatforgalom a „történelem legnagyobb kibertámadása” miatt – írja a BBC brit hírportál. A támadást állítólag egy spamellenes csoport és egy weboldal-szolgáltató vállalat között kirobbant ellenségeskedés váltotta ki.

A londoni és genfi székhelyű Spamhaus nonprofit szervezet e-mail szolgáltatóknak nyújt segítséget a levélszemét kiszűréséhez. A Spamhaus nemrégiben felvette „fekete listájára” a holland Cyberbunker webszolgáltató szervereinek a címét is. A Cyberbunker saját állítása szerint pedofil pornográfiával és terrorizmussal kapcsolatos tartalom kivételével bármilyen témával foglalkozó weboldalaknak otthont ad szerverein.

Egy, magát a Cyberbunker szóvivőjeként azonosító személy BBC-hez eljuttatott üzenetében azzal vádolta meg a Spamhaust, hogy visszaél pozíciójával, és nem lenne szabad megengedni, hogy az döntse el, „mi történhet az interneten és mi nem”. A Cyberbunker a BBC megkeresésére nem válaszolt. A Spamhaus viszont azt állítja, hogy a Cyberbunker kelet-európai és orosz bűnszervezetek támogatásával kibertámadást indított ellene.

Példátlan mértékű támadás

Steve Linford, a Spamhaus igazgatója „példátlan méretűnek” nevezte a társaság ellen indított támadást. „Már több mint egy hete tart” – mutatott rá. „De még talpon vagyunk (…) mérnökeink emberfeletti erőfeszítéseket tesznek (…) egy ilyen támadás már mindenki mást leterített volna” – mondta. Összehasonlításképpen nagyobb bankok weboldalait már másodpercenként 50 gigabites adatforgalommal is ki lehet szorítani az internetről, a Spamhaus elleni támadás viszont esetenként elérte a másodpercenkénti 300 gigabites adatforgalmi mennyiséget is.

Az igazgató a BBC-nek elmondta, hogy már öt ország kiberbiztonsági hatóságai vizsgálják a Spamhaus DNS (Domain Name System) szerverei ellen irányuló DDoS (Distributed Denial of Service), vagy más néven túlterheléses támadást, amelynek lényege, hogy célzott adatforgalommal próbálja elérhetetlenné tenni mások számára a szervereken bejegyzett címmel rendelkező weboldalakat.

Világszerte gondot okoz a kibertámadás

A kibertámadás áttételes hatása világszerte hátrányosan érintheti az internetes szolgáltatásokat – jelentette ki Professzor Alan Woodward kiberbiztonsági szakértő. Az Arbor Networks – egy, a túlterheléses támadásokra specializálódott cég – szerint is ez a legnagyobb ilyen támadás, amivel valaha találkoztak.

„Az eddigi ‘rekordtartó’ túlterheléses támadás 2010-ben történt, akkor 100 gigabyte sávszélességes támadásról volt szó, most pedig 300 gigabyte-ossal állunk szemben. Elég nyilvánvaló, hogy 100-ról 300-ra ‘váltani’ elég jelentős ugrás” – mondta Dan Holden, a cég biztonságkutatási igazgatója. Így igen valószínű, hogy az infrastruktúrától függően más szolgáltatásokban is kárt tehet a támadás – fűzte hozzá.

A Spamhaus azt állítja, hogy meg tud birkózni a feladattal, hiszen nagymértékben felosztott infrastruktúrával rendelkezik számos országban. A Spamhausnak több mint 80 szervere van a világ minden táján. A Spamhaus szolgáltatásait jó néhány nagy internetes szolgáltató vállalat veszi igénybe, melyek közül többen a segítségére siettek a támadás kivédésében. Így például a Google is segítséget nyújt számára a „forgalom felvételében”.

Indulnak a „kiberháborúk”

Dél-Koreában március 20-án megbénította három nagy tévéállomás és két nagybank számítógépes rendszerét egy kibertámadás, mely nagy valószínűséggel kínai internetcímről érkezett. Március 13-án pedig több hivatalos észak-koreai honlap – köztük a KCNA hírügynökségé, a Rodong Szinmun című napilapé és az Air Koryo légitársaságé – vált elérhetetlenné.

Forrás: MNO

Egy hozzászólás “Soha nem látott kibertámadás lassítja az internetet” bejegyzésre

  1. gyalog szerint:

    2013.03.28. 11:43
    Nemrég Hitlert éltették, most a köztévének gyártanak műsort?
    A Dextramedia külső gyártóként dolgozik a Duna TV-nek. Ez feltételezhetően ugyanaz a cég, amely nemrégiben még az N1 TV híradóját készítette, ahol Hitler születésnapjáról is megemlékeztek. Az atv.hu megkeresésére a cég vezetője nem kívánt nyilatkozni, a közszolgálati televíziónál nem látnak problémát.

    no comment

Itt lehet hozzászólni !