Orbán: Európai megoldást kell találni

MNO

A kormányoldal nem tudja megoldani, hogy április 30-ig minden szempontnak eleget tevő megoldást találjon az önkényuralmi jelképek tiltására – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, utalva arra, hogy az Alkotmánybíróság április végével helyezte hatályon kívül az önkényuralmi jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi rendelkezést.

A kormányfő szerint emberiesség kérdése, hogy egy ilyen történelmű országban, mint Magyarország, az áldozatokra való tekintettel nem megengedhető bizonyos szimbólumok szabad viselete. Ebben a kérdésben azonban a magyar felfogás összeütközésbe került a nemzetközi gyakorlattal, és ezt a problémát kell megoldani, alaposan meg kell vitatni, tehát „semmilyen további alkotmánymódosításra vagy gyors megoldásra sem szükség, sem lehetőség nincs” – mondta Orbán, jelezve, hogy európai megoldást kell találni.

A kormányfő rámutatott ugyanakkor, nem tudják megoldani, hogy április 30-áig ebben a nehéz kérdésben minden szempontnak eleget tevő megoldást találjanak, így lesz egy olyan időszak, amikor már hatályos az Alkotmánybíróság (Ab) döntése, de még nincs megoldva a probléma.

Az Ab február 19-én semmisítette meg az önkényuralmi – nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos – jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi paragrafust. Az ombudsman szerint továbbra is van jogi lehetőség fellépni az önkényuralmi jelképeket nagy nyilvánosság előtt használók ellen a hatályos büntető törvénykönyv alapján.

A múlt hétfőn elfogadott negyedik alkotmánymódosítást érő bírálatokra reagálva Orbán kijelentette: a kormány mindenkit meghallgat, de a magyar nemzeti szuverenitását nem fogja feladni. Magyarország nem fogadja el azt a helyzetet, hogy már egy hónapja zajlik egy vita a parlamentben, és „egy nappal a szavazás előtt idetelefonáljanak nekem Brüsszelből – hívják akárhogy is azt az embert –, vagy valamelyik nagy európai állam fővárosából, és azt mondják, állítsam le a törvényalkotás folyamatát, és ne szavazzon a magyar parlament” – nyomatékosította, közölve, hogy ehhez senkinek nincs joga, és amíg ő a miniszterelnök, ilyen nem is fog megtörténni.

Kitért a magyar kormányzatot bíráló német rajzfilmre is, és azt mondta, sajnálja a német gyermekeket, Magyarországon elképzelhetetlen lenne, hogy „hazugságokat és valótlan tényeket gyermekműsorrá alakítsanak. Ha ez előfordulna a Magyar Televízióban, itt mindenki repülne egyetlen perc alatt, ugyanis a gyermekek nem arra valók, hogy mindenfajta politikai agymosásnak vessük őket alá.”

A hajléktalanság alkotmányos szabályozásával kapcsolatban úgy fogalmazott: azzal minden normális ember egyetért Magyarországon, hogy a helyi önkormányzatoknak és a központi államnak rendelkeznie kell olyan eszközökkel, amelyekkel megakadályozhatnak a többi embernek hátrányos, veszélyes magatartásokat. Hozzátette, az állam és az önkormányzatok több szálláshelyet tartanak fenn, mint amennyi a hajléktalanok száma. A család fogalmának új szabályozását érintve – vagyis hogy a családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony – a miniszterelnök úgy fogalt állást, hogy ez a családdefiníció szélesebb, mint a ma még hatályban lévő polgári törvénykönyv meghatározása. „Nem szűkülésről van szó, hanem tágításról” – tette egyértelművé.

Fontos hozzájárulás

Orbán szólt arról is, hogy az európai alkotmányossághoz való fontos hozzájárulásnak tartja azt az új alaptörvényi passzust, amely szerint a véleményszabadság gyakorlása nem sértheti más emberek, a magyar nemzet, valamint nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságát, az említett közösségekhez tartozóknak pedig joguk van a méltóságuk megsértése miatti igényüket bíróság előtt érvényesíteni.

A kormányfő elmondta azt is, hogy a kabinet jövő heti ülésén már tárgyalja azokat a törvényjavaslatokat, amelyek az elfogadott alkotmánymódosítás alapján születnek majd meg, az indítványokat pedig haladéktalanul be fogják nyújtani az Országgyűlésnek. Kérdésre megjegyezte, ezeket a szabályokat vizsgálhatja majd az Ab, a testületnek ugyanis az a hivatása, hogy megvédje az alkotmány szövegét.

Orbán: Ha kell, erőből folytatjuk a rezsicsökkentést

Ha nem alakul ki együttműködés a kormány és a közműszolgáltatók között, a kabinet erőből folytatja a rezsicsökkentést – közölte pénteken Orbán. Azt mondta, a kormány szeretne együttműködni a szolgáltatókkal, ennek alapja azonban a további rezsicsökkentés, amelyet a miniszterelnök egész Magyarország sikerének nevezett.

A rezsicsökkentés ügyében zajló aláírásgyűjtésről szólva Orbán kijelentette: számára az a népszavazás erejével ér fel, mert „olyan erős barátai vannak a nagy nemzetközi szolgáltatóknak”, amelyekkel szemben a magyar kabinet egymagában aligha tud a lábán megállni. „Arra van szükség, hogy az egész ország akaratát tekintve most egyesüljön (…), és együtt védjük meg azt a rezsicsökkentést, amit eddig elértünk, és együtt tudjunk továbbmenni ezen az úton” – mondta. A rezsicsökkentés és az alkotmánymódosítás körüli nemzetközi bírálatok közötti esetleges összefüggést firtató felvetésre a miniszterelnök azt mondta: a kabinet nem tudja ezt bizonyítani, de „van fogalmunk arról, hogyan működik az élet”.

„Ez egy nehéz csata, van a hátam közepén ostor- és botnyom szépen, nem is akármilyen erőben lévő emberek ütöttek azzal oda, de én boldog vagyok ennek ellenére is”, mert Magyarország végre elég jól teljesít ahhoz, hogy ilyen lépéseket meg merjen kockáztatni – fogalmazott a rezsicsökkentésről a miniszterelnök.

A mentés első számú célja megvalósult

A miniszterelnök szerint a múlt heti rendkívüli időjárási és közlekedési körülmények között nem lehetett gyorsabban kimenteni az utakon rekedt embereket. A múlt heti rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet elhárításával kapcsolatban Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban azt mondta, a mentés első számú célja megvalósult, mert az emberi élet biztonságát garantálták, és az állapotokhoz képest a vagyoni kár is elfogadható mértékű volt.

Közölte: ha legközelebb ismét száz kilométer per órás szél lenne, újra többméteres hófalak jönnének létre, és több kilométer hosszan torlódnának fel a gépkocsik a sztrádán, akkor sem tudnák – mert emberileg nem lehetséges – gyorsabban kimenteni az embereket, mint a múlt héten. „Nincs olyan technológia, amellyel ilyen időjárási körülmények között, ilyen hosszú kocsisorból hamarabb lehetne kimenteni az embereket” – jelentette ki a kormányfő.

A bajt egy módon lehet megelőzni, ha az emberek józan megfontolás alapján együttműködnek a hatóságokkal – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: „ha felmentünk a sztrádára, onnantól kezdve a jóisten kezében vagyunk, hogy beleszorulunk-e egy ilyen helyzetbe, vagy pedig időben sikerül lemenni”. A miniszterelnök szavai szerint a mentésben részt vevők ragyogó munkát végeztek, és emberiességből is jelesre vizsgáztak.

Forrás: MNO

18 hozzászólás “Orbán: Európai megoldást kell találni” bejegyzésre

  1. Nehéz feladatra vállalkozott Vezírem, ha európai megoldást keres Európával szemben!
    ))) 😛 (((

  2. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t.! Ennyire reszket kedves veres csillagjáért, ami 120 millió ember gyilkosainak jelvénye?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Öreg farok!
    Úgy néz ki, hogy rinyálok?!
    Te sem zavarsz. hogy szabadidős tevékenységként beöltözöl a munkásőr-szerkóba és elénekeled a “Fel vörösök”-et a tükör előtt!
    Csak nehogy templomba is abban menj! 😛

  4. GONDOLKODÓ! szerint:

    Egy a közelmúltban történt németek általi felmérés kapcsán arra a következtetésekre jutottak, eredmények alapján, hogy a

    pesszimisták tovább élnek, mint az optimisták. (8-10 évvel)

    Ugyan is az előbbiek sokkal reálisabban látják a jövőt, és készülnek fel arra,
    míg az utóbbiak igen csak távol esnek a várható fejlemények megítélésétől, elsősorban a túlzott optimizmusuknak köszönhetően. Ezért hát, a bekövetkezett konfliktusokat, nehézségeket stb. sokkal nehezebben képesek feldolgozni.
    Míg a pesszimisták szinte “felkészültebben” állnak a negatív dolgok elé, s azt jobban eltűrik, s azok megoldásában is flexibilisebbek.

  5. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t.! Gratulálok. Megint látható Grün szellemi „magassága”. Vetekszik a bányászbékával.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. bonifác szerint:

    Az EU úgy nyúlt a kérdéshez, mint a városi hülye gyerek a lóhoz: fogalmuk sincs, melyik
    az eleje, melyik a hátulja.Nem az övékét verték a csalánba. Valamelyik kretén EU vezért
    kellene néhány évre a Gulágra küldeni, aztán csókolgassa a vörös csillagot. Így majd
    néhány hülye vörösbe és csillagba öltözik, más agyalágyult árpádsávval fog parádézni.
    Az EU pedig…egye meg amit főzött!! Ne ránk lőcsölje a hülyeségeit.

  7. vitéz bihari Grün szerint:

    “A kormány úgy döntött, Magyarország jobban teljesít”
    “Gyakran elgondolkodom azon, hogy egyes politikusok maguktól ennyire hülyék, mint azt mutatják, vagy csak a párt irányvonalát megszabó tanácsadóknál csúszott meg a kokainos fiola. Ha komolyan vesszük, amit mondott szerdán Csizi Péter, akkor nemsokára eljön az ezeréves királyság.”
    .
    A kormányfő döntött úgy! ))) 😛 (((
    .
    http://www.pecsistop.hu/velemeny/a-kormany-ugy-dontott-magyarorszag-jobban-teljesit/1132556/

  8. vitéz bihari Grün szerint:

    Vén Fasz!
    “Megint látható Grün szellemi „magassága”. Vetekszik a bányászbékával.”
    Ennek ellenére még mindig olyan magasan lebeg feletted mint hideg téli éjszakán a szikrázó telehold! ))) 😛 (((

  9. gyalog szerint:

    Az ’50-es években nem volt ilyen alamuszi, aljas hazugságáradat, mint amit ez a kukacrágta rezsim képes itt felvonultatni. Hazudnak, rágalmaznak, a 10 parancsolat minden hozzáférhető tiltását megcselekszik. Iszonyatos bukás lesz itt, hacsak nem úgy váltanak, mint Ninivében. Ott meghallották Isten szavát. Itt, nagyon úgy látszik, nem hallják meg Isten szavát. Pont úgy nem hallják, ahogy a fáraó nem hallotta, amikor el kellett engednie Izráel népét. Végül teljesítenie kellett a parancsot, de iszonyatos véráldozatot kellett elszenvednie népének.

    Mi is valami hasonló elé nézhetünk. Saját vesztébe rohan ez az ország. Elképesztő méreteket öltött baj előtt állunk. Nem látunk, nem hallunk, csak átkozódnak sokan.

    Szeretettel, gyalog

  10. Vátesz szerint:

    Vagy minden önkényuralmi jelvény tiltani kell, vagy egyiket sem! Zsidók válasszatok! A komcsik egyébként a tiltott ötágú vöröscsillag helyett tüntethetnek hatágú vöröscsillaggal is!
    😉

  11. John Doe szerint:

    “admin szerint:
    2013. március 21., csütörtök – 13:41

    Minden fórumozó saját magát minősíti minden hozzászólásával. Van, aki nácizik, fasisztázik, cigányozik, komcsizik, zsidózik: bizony van ilyen.”

  12. vitéz bihari Grün szerint:

    Remélem sikerül európai megoldást találni! 😛
    http://www.stop.hu/belfold/nagy-rendori-erok-vonulnak-a-szurkolok-kezelesere/1133039/

  13. John Doe szerint:

    Ezentúl csak “zártajtós” meccseket kellene tartani, kivetítő nélkül. Egyszer a neonáci csörhe is megunja a randalírozást.

  14. Vátesz szerint:

    Azt kellene seggberúgni, aki kitalálta a barátságos mérkőzést Izraellel! Mérkőzzön velük az Al-Kaida! Semmi dolgunk velük, csak ha valahol összesorsolnak velük, de akkor tétje van a dolognak, s barátkozni akkor sem kell!

  15. felix szerint:

    Dunakeszin elfogtak két fővárosi fidesz aktivistát, akik a helyi választáson induló, szocialista jelöltről és annak családtagjairól, rágalmazó röplapokat dobtak a választók postaládáiba.
    A rendőröknek elmondták, hogy a budapesti fidesztől kapták a megbízást.
    Hogy ezek a komcsik mire nem képesek.

  16. felix szerint:

    Akkor mégsem a komcsik?

  17. Az államfőből is hülyét csinált az alkotmányozó
    “A korábban alkotmányellenesnek bizonyult szabályok alkotmányos szintre emelésével a kétharmad egyértelművé tette: a jövőben is fenn kívánja tartani azt a gyakorlatot, amely az alkotmányos garanciák szabad átlépésén alapul – állítja Sepsi Tibor ügyvéd-alkotmányjogász.”

    “Magyarországon mindenkinek demokratikus joga hülyének lenni!” Simicska L.
    Másokból hülyét csinálni pedig egyenesen kormányzati feladat! ))) 😛 (((
    .
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=632362

Itt lehet hozzászólni !