Szorul a hurok Ciprus “nyaka” körül – Hol tartunk most?

Portfolio.hu

Eredmény nélkül értek véget Moszkvában a ciprusi pénzügyminiszter tárgyalásai, így az orosz ajtó lényegében bezárult az ország előtt, az Európai Unió felől pedig további korlátozó jelzések érkeznek.

Egyre kevesebb lehetőség közül választhat Ciprus és a zavaros helyzetre utalhat az is, hogy a ma reggel 9 órára meghirdetett ciprusi parlamenti vitát (az átdolgozott mentőcsomagról) elhalasztották.

A kétnapos moszkvai tárgyalások eredmény nélkül értek véget és az orosz befektetők nem érdekeltek a ciprusi földgázmezőkbe, illetve bankokba való befektetésben – ezt jelezte ma reggel az orosz pénzügyminiszter. A tárgyalások éjszakai megszakadása tehát azt jelenti, hogy még abban sem sikerült megállapodni, hogy az oroszok által Ciprusnak folyósított 2,5 milliárd eurós hitelkeret lejáratát hosszabbítsák meg (illetve a kamatlábát csökkentsék). Ennek oka Anton Siluanov elmondása szerint az, hogy ha õk az EU-mentőcsomag előtt megnyújtanák a ciprusi hitelkeretet, akkor a ciprusi adósságráta mozgó változóvá alakulna, így nehezítené az EU hitelcsomagjának folyósítását (amely viszont kényesen figyel a ciprusi adósságrátára). Emiatt az oroszok felõli adósságkönnyítés majd csak azt követően lehetséges, ha már létrejön az EU felőli ciprusi mentőcsomag.

Az orosz pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a ciprusi ajánlat a következőt tartalmazta: létrehoznak egy állami céget, amelybe transzferálnak energetikai eszközöket, ez a cég pedig kötvényeket bocsát ki orosz befektetőknek, akik később megkapják a lehetőséget arra, hogy részvénycsomaghoz jussanak (feltehetően a kötvényekért cserébe). Siluanov szerint azonban ez a fajta keretrendszer nem érdekelte az orosz befektetőket.

Tovább szűkülnek a ciprusi lehetőségek

A Reuters név nélküli német parlamenti forrásokra hivatkozva azt írja: Angela Merkel német kancellár azt jelezte nekik, hogy nem fogadja el a ciprusi nyugdíjalap államosítását. Ezt a ciprusiak azért tervezték, hogy előteremtsék a nemzetközi mentőcsomag megszerzése érdekében az önrészt (a finanszírozáshoz). Ez – az orosz segítség hiányában – tehát tovább szűkíti a ciprusi manőverezési lehetőségeket és egyre inkább abba az irányba tolja őket, hogy kénytelenek speciális illetéket kivetni a bankbetétekre valamilyen struktúra mellett, amely hozza a múlt hétvégi keretrendszerben lefektetett 5,8 milliárd eurós bevételt.

A névtelen forrás szerint Merkel hitelességi kérdésnek tartja a ciprusi ügyet (azaz feltehetően nem engedi a ciprusiak trükközését, illetve a könnyebb ellenállás irányába való haladását). A kancellár szerint a ciprusi mentőcsomagnak kiemelten figyelnie kell az államadósság fenntartható pályán tartására, illetve a bankrendszer átalakítására.

Forrás: Portfolio.hu

10 hozzászólás “Szorul a hurok Ciprus “nyaka” körül – Hol tartunk most?” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Szemét világ ez ahol a tetves bankok így teszik tönkre a zembereket.
    Még-hogy a kommunizmus tette tönkre a világot, – egy jó nagy baromság. 🙂

  2. Jeniszej szerint:

    Mi van most a szép „új világban? “Vállság a vállság hátán”. Az alkotó munka szerepe leértékelődött.
    Ha a „geci bankvezérek és a tőkés társai, ha nem kapnak pi…nát akkor unalmukban “vállságot csinyálnak”. Talán jobb is, hogy életem nagyobbik részét nem ebben az összezagyvált világban kell leélnem, – monya a Fater.

  3. Tóth Mária szerint:

    Jeniszej: a kommunizmus is !

  4. nagyapó szerint:

    Jeniszej! Nem is tudtam, hogy Fater neve “Tamás bátya”.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. joságos szerint:

    Tóth Mária!
    Mesélje el már, hogy a világ mely részén élt kommunista társadalmi rendszerben?

  6. bonifác szerint:

    Mocskos ügyletek körül forog és forrong a bankrendszer, az EU, az IMF vezényletére.
    Nem számítottak arra, hogy Ciprus nem hajlandó elvágni saját nyakát.Mert mindegy:
    ha elfogadja, tönkremegy,saját népe átkozza ki, vagy nem fogadja el, és úgyis tönkremegy.nem ő fogja saját népét koldusbotra juttatni.Arra azért még kíváncsi lennék:
    offshor-lovag bukott bankvezérünk hány száz milliócskát veszít abból a pénzből. amit
    nem volt hajlandó hazahozni.(Látszik, nemhiába volt a világ legrosszabb Nemzeti Bank
    vezére) Na jó, a második legrosszabb…A komcsik csak úgy tartoznak az ügyhöz, hogy az
    általuk ellopott pénz is elúszik. (De nem oda, ahol ellopták)

  7. Vátesz szerint:

    Ciprus megmenthetné önmagát, egyszerűen támaszpontot kell adnia az oroszoknak hitelért cserébe, ugyanis a szíriai támaszpontjaik veszélyben vannak. Ciprusról szemmeltarthatók a zsidók, mert már kinyírták Libiát, Libanont, Irakot, mont Szíria van soron, aztán meg Irán. Ha az oroszok nem akarják veszni hagyni a közelkeleti stabilitást, akkor szét kellene durrantani a zsidók seggét! Márcsak az 1975-ben a zsidók által Bejrútnál lelőtt MALÉV-gépért is!

  8. felix szerint:

    Ahogy azt elődeid tették?

  9. Vátesz szerint:

    1967. jún. 8-án a zsidók megtámadták a USS Liberty amerikai kémelhárító hadihajót a Földközi tengeren a Sínai-félsziget partjai közelében. A támadást rakétákkal, gépfegyverekkel, torpedókkal és napalmbombákkal hajtották végre, ami harmincnégy halálos áldozatot és 171 sebesültet követelt. Izrael attól tartott, hogy az amerikaiak lehallgatták, hogy másnap a Golán-fennsík elfoglalására készülnek, ami be is következett.

    Ez mutatja a zsidók igazi arcát, a saját szövetségesét is képes hátbaszúrni.
    http://www.hazankert.com/02marc3.html

Itt lehet hozzászólni !