Házkutatást tartottak az IMF-elnöknél

MNO


Házkutatást tartottak szerdán Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap jelenlegi főigazgatója, volt francia gazdasági és pénzügyminiszter párizsi otthonában.

A francia köztársasági bíróság (CJR) tisztázni akarja szerepét egy üzletembernek, Bernard Tapie-nak 2008-ban nyújtott nagy összegű kártalanítás ügyében. A miniszteri szintű politikusok ügyeivel foglalkozó bíróság 2011 augusztusában hamisításban való bűnrészességgel és hűtlen kezelés gyanújával indított vizsgálatot az ügyben. „Christine Lagarde-nak nincs rejtegetnivalója” – szögezte le Yves Repiquet, az IMF-vezér ügyvédje. A jogi képviselő azt is elmondta, hogy Lagarde-ot még nem hallgatták meg a nyomozók.

Lagarde 2007-től az IMF élére történő 2011-es kinevezéséig volt francia gazdasági és pénzügyminiszter. Az ügy 2008-ban nagy belpolitikai vihart kavart, mivel Lagarde – az ügyészség gyanúja szerint – az állam megkárosításával részesítette előnyben Bernard Tapie üzletembert.

Bonyolult ügy

A szövevényes ügy a kilencvenes évekre nyúlik vissza: Tapie 1993–94-ben adta el az Adidas sportszergyártó céget egy, az akkor még állami tulajdonú, Crédit Lyonnais Bank által irányított állami vállalkozásnak. Az adásvétel a cég értéke miatt éveken át tartó pereskedésbe fordult a két fél között. A gazdasági miniszter azonban 2007-ben saját hatáskörben úgy döntött, hogy nem hagyományos jogi úton, hanem a felek közti – úgynevezett magánbíróságon történő – megegyezéssel kell mielőbb lezárni az évek óta húzódó ügyet. Ennek értelmében az állam végül 2008-ban 285 millió euró kártérítést és mintegy százmillió euró kamatot fizetett Tapie-nak. Az ügyészség és a CJR úgy véli, megalapozott annak a gyanúja, hogy Lagarde visszaélt hivatali hatalmával, amikor magáneljárásban akart közpénzekről dönteni. A hatalommal való visszaélés öt év szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható.

A hatalmas polémiát kiváltó ügy miatt szocialista politikusok fordultak az ügyészséghez. Szerintük államügyről van szó, s kifejezetten a gazdasági miniszter szerepének kivizsgálását kezdeményezték a kártérítés megítélésében. Februárban ugyanezen ügy miatt Claude Guéant, az elnöki hivatal egykori vezetője és Stéphane Richard, a volt gazdasági miniszter egykori kabinetfőnöke lakásán is házkutatást tartottak.

Forrás: MNO

11 hozzászólás “Házkutatást tartottak az IMF-elnöknél” bejegyzésre

  1. Etikus szerint:

    T. Admin, gratulálok a gyors reagálásért!

    a cikkhez:

    Többek között ezért is lett ennyire mocsok az egész világ. Ezek a velejükig romlott emberek osztják az észt! Lásd, mit csinálnak Ciprussal?
    Szerintem stratégiailag kísérleti országgá vált. Amennyiben bejön, háború nélkül (szerencsés esetben) maguk alá gyűrhetik az egész világot, mert ugye, a cél szentesíti az eszközt.
    A folyamat elkezdődött, főként, ha beválik a módszer.

  2. Etikus szerint:

    Belenyúlt Ciprus bankjaiba, annak ellenére, hogy megfelelő helyekről jó előre figyelmeztették, hogy a tűzzel játszik!!!
    Nem vette komolyan a KGB intelmeit, az orosz pénzek nagyságrendjét, annak döntően meghatározó jellegét.
    Tegnap este Putyin kivel tárgyalt? Ugye ismert?
    Elkezdték a dokumentációk alapján a kiszivárogtatást, szükség esetén megbuktatásának előkészítését, s jó ha életben hagyják!
    Ők nem szoktak csevegni!

  3. Etikus szerint:

    Hamar rákos is lehet! (polónium?)

  4. ebihal szerint:

    Összeesküvés elmélet.

  5. GONDOLKODÓ! szerint:

    Szerinted.

    Várjuk ki a végét! Tudod a Kahn se cumiztatott stb. s aztán?

    Ezeken a szinteken óriási stratégiai csaták, zsarolások folynak. Ők nem ügető szintjén játszanak. Túl sok a veszteni való, sok minden tekintetben!
    Ciprus-Törökország stratégiai bázis, mint minden terület valakinek, kell. Még nem fejeződött be a gyarmatosítás, a világ újra felosztása. S Oroszország erőssé vált, mi több egyre erősödik. (energia, fegyverarzenál)

    Kérdezd meg a katonai szakértőt! ?!-t

  6. Selmeczi: “az MSZP-sek rátámadtak egy mozgássérült, mankós asszonyra
    “jelenlévő szocialisták egy csoportja, köztük Mokrai Mihály, miskolci szocialista önkormányzati képviselő az MSZP ellen békésen demonstrálókra rontott. Rátámadt egy mozgássérült, mankós asszonyra, egy másik ember kezéből a transzparenst erőszakosan kicsavarta. Rángatták a demonstrálók kabátját és haját, fizikailag fenyegették, lökdösték őket, minősíthetetlen hangnemben üvöltöztek velük, és megpróbálták őket a közterületről elvezetni.”
    .
    Elvették a rokkantsági járadékát és visszavezényelték a munkába?! 😛
    .
    http://hvg.hu/itthon/20130321_Selmeczi_az_MSZPsek_ratamadtak_egy_mozga

  7. nagyapó szerint:

    A lehető legnagyobb mértékű pénzbírság kiszabását javasolja Kövér László, az Országgyűlés elnöke Szanyi Tiborra, amiért az MSZP-s képviselő a parlament hétfői ülésén középős ujját felfelé tartva “bemutatott” a többi frakció felé.
    A bunkó szoci, de a zMSZP védi!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. John Doe szerint:

    De a Jobbiknak szólt az ujj, az meg ne legyen már baj. 🙂

  9. túróscsusza szerint:

    Egy francia bulvárlapban azt olvastam, a szomszéd arról számolt be, a házkutatás során az egyik szekrényben találtak egy vibrátort és jókat poénkodtak rajta a nyomozók. 😉

  10. jól értesült szerint:

    Börtönbe velük!

  11. felix szerint:

    Amikor Szanyi bemutatott, akkor a parlament leginkább egy csürhéhez hasonlított.

Itt lehet hozzászólni !