Nem ment át a bankbetétek különadója Cipruson

Origo

Egyetlen ciprusi parlamenti képviselő sem szavazta meg a pénzügyi mentőcsomag feltételeit, aminek a részeként különadót vetetettek volna ki minden bankbetétre. A többség nemmel szavazott, a kormánypártiak tartózkodtak.

Elutasította a ciprusi törvényhozás a bankbetétek megadóztatását, amely az euróövezeti mentőcsomag egyik feltétele lett volna. A legújabb változatban a 20 ezer euró alatti betétekre illetékmentességet nyújtó javaslatot a kormányzó jobbközép Demokratikus Tömörülés (Disy) kivételével valamennyi párt elutasította. Az 56 fős törvényhozásban 20 mandátummal rendelkező kormánypárt képviselői tartózkodtak.

A Disy képviselői – a párt szóvivőjének tájékoztatása szerint – egyhangúlag döntöttek a lépésről, mivel úgy látják, hogy ez erősíti a Ciprusi Köztársaság alkupozícióját. A szocialista párti házelnök szintén korábbi nyilatkozata szerint csak elutasítani lehet ezt a “zsarolást”, amely egyenértékű a “bankok megtámadásával”. Jannakisz Omiru a megállapodás újratárgyalását sürgette.

Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök szerda reggelre rendkívüli tanácskozásra hívta össze a vezető politikusokat, hogy megbeszéljék, hogyan tovább.

A javaslat elfogadásáért cserébe 10 milliárd eurós segítséget kaptak volna az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), hogy megóvják a ciprusi államot vagy az ország bankjait a csődtől.

A legutolsó javaslat szerint a 20 ezer euró (kb. 6 millió forint) alatti betéteket nem adóztatták volna meg, a 20 és 100 ezer euró (kb. 30 millió forint) közötti betétekre 6,75, a 100 ezer euró feletti betétekre 9,9 százalékos egyszeri illetéket róttak volna ki. A betétesek cserébe az összegnek megfelelő részesedést kaptak volna a pénzüket kezelő bankból.

Az EU, az IMF és a ciprusi kormány a bankpániktól tartva már hétvégén eldöntötte, hogy mindenkit megsarcolnak, akinek március 15-én volt bankbetétje, függetlenül attól, hogy azóta sikerült-e bármennyit is kimenekítenie a pénzintézetekből, és csütörtökig ki sem nyitnak a bankok az egész országban.

Az óriási bel- és külföldi felháborodásra azonban nem biztos, hogy fel voltak készülve. Erre utal, hogy kedden este 6 órára csúsztatták az eredetileg hétfőre tervezett parlamenti szavazást, és az Európai Bizottság pénzügyi biztosa is úgy döntött, Budapest helyett inkább Nicosiába repül. A nemzetközi sajtó erős szavakat idézett az elemzőktől, helyi lakosoktól vagy a nicosiai érsektől: sokkolónak, igazságtalannak, kockázatosnak, megdöbbentőnek, aljasnak és rablásnak minősítették az akkor még tervezett lépést.

A BBC nicosiai tudósítója szerint egyfajta titkos háború zajlik Cipruson a kisebb betétesekre kevesebb terhet tenni kívánó EU, és a jelentős ciprusi betétekkel rendelkező tehetős állampolgárai miatt aggódó Oroszország között. Becslések szerint a ciprusi bankokban tárolt 68 milliárd euró tőke 40 százaléka külföldi – zömében orosz – kézben van.

Forrás: Origo

20 hozzászólás “Nem ment át a bankbetétek különadója Cipruson” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Mi vaaan? Matolcsy unortodox gazdaságpolitikája hat? Ne a nép fizessen mindig?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. John Doe szerint:

    nagyapó, arra mit válaszolna Ön, hogy az Euro esik Ciprus miatt, a forinthoz képest meg drágul. Mennyi lenne most az Euro, ha nincs Ciprus? 320?

  3. Vátesz szerint:

    Nem is a helybelieket kell adóztatni, hanem kizárólag az off-shore lovagok betéteit, azok úgyis adócsalásból származnak! Simor András volt MNB elnök is fizesse meg utólag az adót a ciprusi államnak a kint parkoltatott off-shore pénzei után!

  4. nagyapó szerint:

    John Doe! “Fogalmam sincs” mi van ha “az Euro esik Ciprus miatt”. Változik a kádkő, vagy a kenyér ára? Ha változik, melyik a fontosabb?
    John Doe! Írja már meg milyen következménye lesz az inflációra, a rezsicsökkentésre, milyen következménye lesz a kenyér, a sör árára?
    John Doe! Írja már meg milyen következménye lesz Simor és a többiek betétjeire?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. vitéz bihari Grün szerint:

    Öreg Farok!
    “Mi vaaan? Matolcsy unortodox gazdaságpolitikája hat? Ne a nép fizessen mindig?”
    .
    “Tizenhat témában hirdetett meg szakmai pályázatot az MNB, írja a Portfolio. A témák meglehetősen különösek. Az pedig még érdekesebb, hogy egy dolgozó több dolgozatot is leadhat, akár ugyanabban a témában ellentétes következtetésre jutva. A nyeremény százezres nagyságrendű, jeligével kell leadni az elkészült műveket.”
    .
    Pénzügyi zseniket keres Matolcsy! Használd ki! ))) 😛 (((
    .
    http://www.168ora.hu/buxa/jegybank-uj-vezetese-111697.html

  6. John Doe szerint:

    nagyapó, mitől van az, ha esik az Euro és mégis drágul hozzá képest a Forint? Itt valami nem jó az egyenletben.
    A sör nem érint, a kenyér igen, a kádkő sem érint. A rezsicsökkentésre nem az Euro lesz hatással, hanem a vele inverz módon felfelé kúszó Forint. 😉

  7. Nő az államadósság, de megmagyarázzuk
    “Az Index épp kedden írta meg, hogy az államadósság az NGM hivatalos adósságnyomás-mérője szerint ismét 80 százalék fölött van GDP-arányosan: a reggel óta frissített adatok szerint 80,54 százalék. Ez magasabb annál, mint amilyen szinten 2009 végén, a Bajnai-kormány idején volt az adósságráta, holott azóta 3000 milliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári vagyont államosítottak (a központi költségvetés adósságáról az ÁKK még nem közölt februári adatok, a januári a valaha volt második legnagyobb adósságot mutatta). Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter korábbi „mesterterve” jegyében 2014 végén 65-70 százalékon kellene lennie az adósságnak.”
    http://index.hu/gazdasag/2013/03/19/allamadossag_alakulasa/

  8. nagyapó szerint:

    John Doe! Jó lenne ha tisztázná, mit jelent, hogy esik az Euró? Mihez képest esik? A Ft hogyan viszonyul az Euróhoz?
    Elárulom, ha esik az Euró, az azt jelenti, csökken az értéke (a dollárhoz képest), vele mozog a Ft. Ez a belföldi árakat kevésbé érinti.
    Ha gyengül a Ft, drágul az import, olcsóbb az export. Mivel külkereskedelmi mérlegünk pozitív, ez jó nekünk. Nem jó az államadósság esetén mert az növekszik.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Akár 317 forintig is mehet az euró
    A dollárhoz képest esik az euró, az euróhoz képest esik a forint…..! 😛
    http://index.hu/gazdasag/2013/03/19/akar_317_forintig_is_mehet_az_euro/

  10. John Doe szerint:

    nagyapó, esik a többi pénzhez képest, ezalatt $, Ł, Y-re gomdoltam, ahogy Ön is. Exportnál igen jó, de importnál (villamosenergia) nem jó. Amikor ezzel együtt a Ft drágul, na akkor van a baj, mert az államadósság 280-as € árfolyam környékére lett tervezve. Ez pedig nem fog változni mostanság.

  11. felix szerint:

    Mi a jó abban, hogy a gyengülő eurót drágábban vesszük?

  12. felix szerint:

    Tárgyalnunk kéne az USA.-val, hogy adja nemünk drágábban a dollárt, hogy végre valami jót is kapjunk. 🙂

  13. felix szerint:

    nemünk= nekünk

  14. felix szerint:

    Szegény szemétláda, reggel sem vagy okosabb mint este.

    Szemétláda nagyapó, csukott szájjal hazudik és zsebre dugott kézzel lop.

  15. Királyerdei szerint:

    “felix szerint:

    2013. március 19., kedd – 21:21

    Nekem vannak, mert tanultam és a mai napig vallom, hogy a gyakorlatban meggyalázott elmélet vállalható.”

    Húzzál Phenjanba cucilizmust építeni idióta komcsi!

  16. felix szerint:

    Hülye Királyerdei.
    Fogalmad sincs arról amibe bele ugattál.
    A szocializmusról szó sincs.
    Hülye értékrend nélküli.

  17. Tóth Kati szerint:

    Azért nem sajnáltam volna,ha a sok off-shore céges magyar tolvajok pénzét egy kicsit megadóztatták volna,sajna Simorék ezt is megúszták.

  18. felix szerint:

    Meg a többi jobbos és balos.

  19. Vátesz szerint:

    Én azt sem bánnám, ha az összes off-shore lovag teljes pénzét lenyúlná a ciprusi állam! Legalább megtanulnák, tiszteségtelenül szerzett pénzen nincsen áldás! Könnyen jött, könnyen megy!

Itt lehet hozzászólni !