Mesterházy lenne előnyben, ha csak Bajnai és Mesterházy közül lehetne választani

Szabad választások esetén viszont a Fidesz tarolna

Mno.hu, Origo, Csepel.info

Igen izgalmas témában végzett kutatást a Századvég: mi lenne, ha csak Bajnai Gordonra és Mesterházy Attilára lehetne szavazni? Az Ipsos is mért, ők a pártok népszerűségét, szerintük félmillió új szavazót szerzett a kormányzó párt. Ha ma lenének a választások, és nem csak Bajnait vagy Mesterházyt lehetne választani, a közvélemény-kutató adatai alapján a baloldalt tönkreverné a Fidesz. A Századvég egy másik közvélemény-kutatása szerint a lakosság döntő többsége egyetért az alaptörvény felsorolt módosításaival.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök tavaly ősszel – mint a Századvég MNO-nak megküldött tanulmánya rámutat – azzal a szándékkal lépett újra a közéleti dobogóra, hogy ő legyen Orbán Viktor első számú kihívója. A sietség azonban nem mindig kifizetődő a politikában. Bajnai számai egy rövid kedvező időszak után ugyanis romlani kezdtek – a közvélemény-kutatásokban az általa alapított új baloldali erő, az Együtt 2014 is folyamatosan zuhant. Bajnai politikai karaktere, mint a Századvég írja, jelenleg kiforratlan, sokkal inkább látszik tanult értelmiséginek, mint erős vezetőnek, aki egy ország irányítását határozottan a kezébe tudná venni.

A romló számok azonban önmagukban képesek megváltoztatni a taktikai helyzetet. Az első pillanatban még úgy tűnt, hogy Bajnainak nincs alternatívája, mára inkább az a kérdés vetődik fel: ki jöhetne helyette?

Jelenleg a Századvég szerint egy releváns kihívó látszik, Mesterházy Attila, az MSZP jelenlegi elnöke. A folyamatok ma inkább neki kedveznek. Bajnai zuhan, ezzel alkupozíciója romlik, új pártjának egyéni jelölteket kell állítania, ami komoly szervezeti és anyagi erőfeszítést követel. Tudva azt ráadásul, hogy végül egy esetleges közös baloldali együttműködés esetén e jelöltek nagy része kieshet a választási megállapodás következtében.

Mesterházy abszolút versenyképes Bajnaival

A Századvég által 2013 márciusában készített közvélemény-kutatás eredményei is arra világítanak rá, hogy Mesterházy kerülhet kedvezőbb pozícióba rövid időn belül. Az arra a kérdésre adott válaszokból, hogy ha a megkérdezettek csak a két baloldali jelölt közül választhatnának, kit látnának szívesebben a kormányfői székben 2014-ben, kiderül, hogy Bajnai és Mesterházy között már csak minimális a távolság: 28 százalék választaná Bajnait és 26 százalék Mesterházyt. Ez a különbség gyakorlatilag hibahatáron belüli.

Más szemszögből nézve még érdekesebb, hogy arra a kérdésre: „Ön szerint ki testesíti meg inkább a modern, új baloldalt?”, 31 százalék nevezi meg az MSZP jelenlegi elnökét és 29 százalék Bajnait. A baloldal újjáélesztésében tehát Mesterházy az esélyesebb.

Az alkalmasság vonatkozásában is hasonló, rendkívül szoros eredményeket találunk. A „Ki alkalmasabb az ország vezetésére?” kérdésében Bajnaira voksol 34 százalék, Mesterházyra 31 százalék.

Megdőlni látszik tehát az az elkapkodott percepció, hogy Bajnai az egyetlen alkalmas kihívó 2014-ben, sőt korai, elkapkodott színpadra lépésével jelentősen rontotta saját stratégiájának győzelmi esélyeit. Ma inkább Mesterházy az, akinek nőnek az esélyei egy új baloldali erőtér létrehozására és vezetésére – áll a kutatásban.

Forrás: Mno.hu

Ipsos: Nagyot nőtt a Fidesz népszerűsége

Nagymértékben aktivizálódtak a választópolgárok, és ezen leginkább a Fidesz, másodsorban az MSZP nyert – állapította meg legfrissebb elemzésében az Ipsos. A Fidesz hat, az MSZP három százalékkal növelte a népszerűségét a teljes népességen belül, így a Fidesz 24, az MSZP 16, a Jobbik 8, az Együtt 2014 pedig 5 százalékon áll. A Fidesz legutóbb 2011 nyarán állt ilyen jól.

A Fidesz támogatottsága a múlt havi 18-ról 24 százalékra emelkedett, így 1,9 millióan sorakoznak fel a kormánypárt mögé. Erősített az MSZP is, 13-ról 16 százalékra bővült a tábora, és 1,3 millió híve van – közölte a legfrissebb, március első felében végzett felmérése alapján az Ipsos.

Megtartotta szavazóit a Jobbik, a népesség 8 százaléka, több mint 600 ezer ember támogatja. Az Együtt 2014-re a párttá alakulás utáni napokban a választásra jogosultak 5 százaléka szavazna, azaz jelenleg 400 ezer emberre számíthat. Az LMP tábora valamelyest kisebb lett: 2 százaléknyian, nagyjából 150 ezren sorakoznak fel mögéjük, noha ebben a választási ciklusban jellemzően 3-4 százalékos támogatottságuk volt. A Demokratikus Koalíció (DK) támogatottsága tavaly december óta mindig és ezúttal is 1 százalékos, ami megközelítőleg 100 ezer embert jelent.

Az Ipsos összegzése szerint a pártoktól távolságot tartók aránya jelentős mértékben, 55-ről 44 százalékra csökkent, de még mindig többen vannak, mint a korábbi választási ciklusok ugyanezen időszakában. A politikára való nagyobb odafigyelés a részvételi hajlandóság emelkedésében is megmutatkozik, ebben a hónapban 45 százaléknyian gondolták azt, hogy mindenképpen elmennének szavazni – közölte az Ipsos, jelezve: ennek következtében a korábbiaknál nagyobb, 37 százalékos lett a biztos pártválasztók csoportja is.

Fidesz-MSZP – 45-27

E szavazói körben a Fidesz 45 százalékkal vezeti a rangsort, második a 27 százalékos MSZP, harmadik a Jobbik 14 százalékkal. Az Együtt 2014 támogatottsága az aktív és elkötelezett szavazók között 9 százalék, az LMP 3 százalékot hoz, a DK pedig 2 százalékos.

Már a múlt hónapban is látszott, hogy a politikusok döntései és megnyilvánulásai nem múlnak el nyomtalanul, de most az akkorinál sokkal jelentősebb változások történtek a választói viselkedésben – állapította meg az Ipsos. A cég szerint bár figyelemreméltó az aktivizálódás, azaz a politikától távolságot tartók arányának csökkenése, a bizonytalan és passzív választók az előző parlamenti ciklusok hasonló időszakában még ennél is kevesebben voltak: négy éve 40, nyolc éve 30 százaléknyian.

Minden réteg aktívabb lett, de az eddig különösen nagy ellenérzéseket mutató alacsonyabb státuszú rétegek látványosan. E folyamat kedvezményezettje főképpen a Fidesz, a kormánypártnak ugyanis egy hónap alatt 6 százaléknyi, körülbelül félmillió új szavazót sikerült magához vonzania – állapította meg az Ipsos, amely szerint az érkezők főképpen 30 évesnél fiatalabbak és 50 évesnél idősebbek, legfeljebb alapfokú végzettségűek, kisvárosokban és falvakban lakók, az átlagosnál szerényebb jövedelmi viszonyok között élők.

A Fidesz legutóbb 2011 nyarán állt ilyen jó

Az elemzés kitér arra, hogy a Fidesz legutóbb 2011 nyarán állt ilyen jól. A kormánypártiak ugyan nem maradéktalanul elégedettek a kabinet teljesítményével (egy százfokú skálán csak közepesre, 52 pontra értékelik), de abban szinte teljes mértékben (94 százalékban) egységesek, hogy a 2014-es választások után is Fidesz-kormánynak kell alakulnia. Optimisták, nagy többségük (90 százalékuk) azt reméli, ismét pártjuk lesz a nyertes – mérte az Ipsos.

Január és február között 3 százalékponttal csökkent az MSZP tábora, de az ellenzéki párt most pótolta a veszteséget, ismét 16 százaléknyian támogatják. Az Ipsos szerint az MSZP-t múltkor elhagyók és az új hívek is javarészt a társadalom alsó, alsóközép státuszú tagjai; a párthoz most csatlakozók szinte kivétel nélkül a negyvenes-ötvenes korosztályokból érkeztek. A szocialista híveket alapvetően az országban zajló folyamatokkal való elégedetlenségük (94 százalék), a kormányváltás iránti igényük (96 százalék) és baloldali beállítódásuk (85 százalék) tartja össze.

A Jobbik tavaly év vége felé és idén, az év legelején mélyponton volt, de az utóbbi két hónapban elmozdult onnan, 8 százalékon stabilizálta táborát. Szavazói köre az Ipsos közlése szerint nagyon karakteres: 82 százalékuk szerint rossz úton halad az ország, 92 százalékuk kormányváltást akar, 78 százalékuk jobboldali beállítottságú.

Az Együtt 2014 az elmúlt hónapokban gyengült, de ez a negatív folyamat megállt, sőt valamelyest javított is a most megalakult párt. Meglehetősen aktív szavazói vannak, az őket támogatók kétharmada elmenne egy mostani választásra. A többi párt táborában a részvételi szándék mérsékeltebb: a fideszesek hattizede, a jobbikosok 57, az MSZP-sek és a DK-sok 55, az LMP-sek 50 százaléka voksolna – állapította meg a március 8. és 14. között 1500 ember megkérdezésével történt adatfelvétele alapján az Ipsos.

Forrás: Origo

A többség egyetért az alkotmánymódosítással

A Századvég 2013 márciusában készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a lakosság döntő többsége egyetért az alaptörvény felsorolt módosításaival – közölte csütörtökön a Századvég Alapítvány.

Március 11-én fogadta el a parlament az alaptörvény negyedik módosítását, amely számos ponton változtatta meg a hatályos alkotmányunk szövegét. A Századvég kutatása egyes módosítások tartalmának társadalmi megítélését vizsgálta a felnőtt korú magyar lakosság körében.

Általánosságban elmondható, hogy az alaptörvény minden, a Századvég által felsorolt módosítása esetében többségben vannak a támogatók. A legkedvezőbb fogadtatásra az Alkotmánybíróság működési nyilvánosságának növelése talált, a válaszadók 86 százaléka egyetért ezzel a módosítással.

Támogatják az alkotmánymódosítást

A megkérdezettek döntő többsége (83 százalék) támogatja továbbá azt a rendelkezést, mely kimondja, hogy házasság férfi és nő között köthető. 79 százalékuk egyetért azzal, hogy a családi kapcsolat alapja a házasság és/vagy a szülő-gyerek kapcsolat, kétharmaduk (67 százalék) pedig támogatja, hogy a közegészségügy, a közrend és közbiztonság, valamint a kulturális értékek védelme érdekében a közterület meghatározott részére vonatkozóan jogellenessé nyilvánítható az életvitelszerű közterületi tartózkodás.

Kedvező fogadtatásra talált az a módosítás is, mely szerint a kommunista diktatúra vezetőinek nyugdíját csökkenteni lehet, a megkérdezettek 64 százaléka egyetért ezzel. Ugyanennyien helyeselték, hogy politikai reklámot a közszolgálati médiaszolgáltatók kizárólag ellenérték nélkül, egyenlő feltételek mellett sugározhatnak. A válaszadók 63 százaléka támogatja a hallgatói szerződés elvi alapját, vagyis azt, hogy államilag támogatott képzésen diplomát szerzőknek a diploma megszerzését követően meghatározott ideig Magyarországon kell munkát vállalniuk.

A megkérdezettek közel fele (49 százalék) egyetért azzal, hogy a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) felelős a magyarországi kommunista diktatúráért, és a vezetőik által elkövetett bűncselekmények nem évülhetnek el. Ugyanennyien helyeslik azt az alaptörvény-módosítást, mely szerint politikai reklám csak a közszolgálati médiaszolgáltatók által sugározható, a kereskedelmi adókon nem.

Általánosságban megfigyelhető, hogy a lakosok többségének többnyire kiforrott véleménye van az egyes témákkal kapcsolatban. Átlagosan mindössze 6 százalék körüli volt azok aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni a kérdésekre.

Forrás: Mno.hu

Egy hozzászólás “Mesterházy lenne előnyben, ha csak Bajnai és Mesterházy közül lehetne választani” bejegyzésre

  1. John Doe szerint:

    Orbán lehet csak előnyben. Titkosított határon túliak névjegyzéke, külföldi megfigyelők kitiltása.

Itt lehet hozzászólni !