A jelek a személyvonat vezetőjének a hibájára utalnak

Index.hu

Az Index.hu képgalériáját itt nézheti meg

A baleset előtt egy elszakadt kábel miatt zárlat keletkezett, ezért a biztosító berendezés nem működött. A balesetet okozó személyvonat fekete dobozának tartalmát már kiértékelték.

Ismét menetrendszerűen járnak a vonaton a Budapest–Cegléd vasútvonalon, mivel Monorierdőnél éjjel befejezték a hétfői vonatszerencsétlenség műszaki mentését. A MÁV tájékoztatása szerint nem kell korlátozásokra, nagyobb késésekre számítani a Budapest–Cegléd vasútvonalon. Az Intercity vonatok ismét az eredeti útvonalon közlekednek.

Hétfőn délelőtt 10 óra 20 perckor a Nyíregyháza felől Budapestre tartó Hajdú IC-vonat végébe ütközött a Ceglédről ugyancsak Budapestre tartó személyvonat Monorierdőnél. A balesetben megsérült az IC-szerelvény utolsó kocsija, illetve a vele azonos irányban közlekedő személyvonat első két kocsija. Az ütközésben négyen meghaltak, 26 ember – többeket súlyos sérülésekkel – kórházba szállítottak. Kedden már csak 12-en voltak kórházban, egy brit állampolgáron hatórás műtétet hajtottak végre.

Az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) osztályvezető főorvosa, Zsíros Lajos arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az intézménybe szállított tíz ember közül hetet ambulánsan láttak el. A további három sérült közül egyet várhatóan a nap folyamán hazaengednek. Az intenzív osztályra ketten kerültek: egyikük állapotát stabilizálták, ő várhatóan a nap folyamán másik osztályra kerül. A másik sérült, a 19 éves német lány arcán a nap folyamán még rekonstrukciós műtétet hajtanak végre.

A baleset után Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, valamint a MÁV elnöke és vezérigazgatója is felajánlotta lemondását, ám utóbbiét Gyurcsány Ferenc nem fogadta el.

Henczinger István, a MÁV vezérigazgatója a Napkelte című tévéműsorban kedden elmondta, hogy a balesetet okozó személyvonat fekete dobozát már megtalálták, és annak adatait ki is elemezték. Henczinger előzőleg arról beszélt, hogy a biztosítóberendezés leállását kábelhiba okozta. A rendszer működésének technikai paraméterei miatt – az áramellátás a menetiránnyal szemből jön – nehezen elképzelhető, hogy a hátsó vonat szabad jelzést kap, míg az előtte haladó nem, ami a személyvonat vezetőjének hibájára utal – fejtette ki a vezérigazgató.

Henczinger szerint sem a biztosítóberendezés, sem a mozdonynak a jeleket feladó rendszer nem működött, ezért a hátulról érkező személyvonat időközben kiértékelt fekete dobozának adattartalma lehet a perdöntő. A MÁV-vezér ugyan a rendőrségi vizsgálat lezárultáig nem nyilatkozik a fekete dobozról, de szavaiból kivehető volt, hogy feltehetően megalapozatlan a személyvonat vezetőjének állítása, miszerint szabad jelzést látott.

Henczinger kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a lemondott vezetők – köztük ő maga – szakmailag nem hibáztathatók, lemondásuknak erkölcsi és emberi okai vannak. A baleset körülményeit a rendőrség, a MÁV szakembereinek bevonásával vizsgálja. A Közlekedésbiztonsági Szervezet független szakmai vizsgálatot folytat.

A vonatkésések miatt a megváltott pótjegyek, pót- és helyjegyek bármely állomás személypénztárában, illetve a Keleti pályaudvar személyes ügyfélszolgálatánál október 10-ig téríthetők vissza.

A MÁV-START Zrt. kedden azt közölte, hogy a balesetet szenvedett utasok kártérítési igényüket a MÁV-START Zrt. ügyfélszolgálatához vagy az Allianz Hungária Biztosítóhoz juttathatják el. A Személyszállító Vasúttársaság balesetbiztosítása és felelősség biztosítása kiterjed a különböző káresemények rendezésére. Minden menetjeggyel vagy bérlettel rendelkező utas biztosított, a kárbejelentést minden érintettnek egyedileg szükséges megtennie, a jegy, a személyi adatok, orvosi látlelet, illetve a kórházi zárójelentés szükséges hozzá.

Forrás: Index.hu

Itt lehet hozzászólni !