Széthordták a játszóteret – Felel-e a vagyonőr a vagyon ellopásáért?

Magyar Hírlap, Magyar Rádió

Szőrén-szálán eltűnt egy EU-konform játszótér minden mozdítható játszóeszköze Csepelen. Mivel az önkormányzati park őrzésével azt a Korund Kft.-t bízta meg a vagyonkezelő, amelynek tulajdonosa Kál Károly (SZDSZ) képviselő, egyben a tulajdonosi bizottság elnöke, a történtek politikai felhangot kaptak. A helyi Fidesz-szervezet szerint Kál Károly tisztsége és üzleti érdeke erkölcsileg összeférhetetlen, ezért elvárják, hogy vonja le a megfelelő konzekvenciákat.

Borbély Lénárd (Fidesz) a pénzügyi ellenőrzési bizottság elnökeként bekérette az önkormányzati cégek és a Korund Kft. között létrejött szerződéseket. Így derült ki, hogy évente mintegy 36 millió forintnyi megbízást kap a baloldali vezetésű kerület különféle cégeitől az alapvetően őrzés-védelemmel foglalkozó vállalkozás.

Miután Borbély Lénárd felvetette az összeférhetetlenség kérdését, az MSZP–SZDSZ-es többség vizsgálóbizottságot hívott össze, amely nem Kál Károly és az önkormányzat gazdasági kapcsolatait vizsgálta, hanem azt, hogy a bizottság elnökének volt-e joga bekéretni a szóban forgó szerződéseket. A kormánypárti többségű vizsgálóbizottság szerint nem volt. A Fidesz ez után hívta fel a figyelmet a Bokros utcai játszó- és pihenőparkra, amelyet 2002-ben 35 millió forintból újított fel az önkormányzat, és amely mára játszóeszközök nélküli területté vált.

A Korund Kft. 2004 biztosítja a játszóterek felügyeletét. “Kál Károly cége pályázat útján jutott a munkához” – tudtuk meg Szenteczky Jánostól, a Csevak Zrt. vezérigazgatójától, az MSZP helyi vezetőjétől. (Borbély Lénárd szerint viszont nem volt pályázat.) A szerződés értelmében a cég havi mintegy egymillió forintért kétfős járőrszolgálatot működtet a kerületben. Feladatuk az üres lakások és illegális hulladéklerakók figyelése mellett mintegy hatvan játszótér napi zárása, nyitása. A vezérigazgató elismeri, hogy ez nem elegendő a játszóterek hatékony védelméhez, de minden más megoldás drágább lenne.

A Fidesz szerint a Korund Kft. nem teljesítette szerződésben vállalt feladatát, ezért a játszótérben esett károkért anyagi és erkölcsi felelősséggel tartozik. A szerződés szerint a cég munkatársai “jelenlétükkel megelőzik a parkrongálást”. Az MSZP helyi vezetője ennek ellenére úgy véli, a szerződésből nem következik, hogy a Korund Kft. anyagi felelősséggel tartozna.

Kál Károly álláspontját – ígérte szerint – ma lesz módunk megismerni.

Forrás: Magyar Hírlap
Felel-e a vagyonőr a vagyon ellopásáért?

Csepelen ellopták egy játszótér berendezését. A területet őrző védőszolgálat nem vállal felelősséget az értékek eltűnéséért. Valóban csak akkor kell felelnie az őrzésért pénzt kapó szervezetnek, ha a szerződésben külön rögzítik az anyagi felelősségvállalást? Nem magától értetődő ez? (Érintő)

Pénztárost is lehet lopni – tudjuk Rejtő Jenő óta. Játszóteret is – ez csak az utóbbi időben derült ki Csepelen. A drága berendezést megrongálták, széjjelhordták a bűnözők. Ám a védelmi cég nem felel a kárért. Egy hallgató szerint általában is jellemző, hogy az önkormányzati megbízó olyan szerződést köt, amely nem kötelezi semmire a védő vállalkozást. A cég ugyanis magasabb árat kér az indokoltnál, ám visszajuttat zsebbe a pénzből a szerződéskötőnek.

Szili Adrián csepeli vagyonkezelő szakember elmondta, 35 millióba került a csepeli játszótér. Hinta, csúszda, mászóka, lengő gerenda – ez volt a játszótéren. Ám rongálásnak esett áldozatul a milliós érték. Annak ellenére, hogy kétfős járőrszolgálat vigyáz éjjelente a kerületre. „Puszta jelenlétükkel riasztótevékenységet végeznek” – fogalmazott a szakember. Gépjárművel közlekednek 24 órában, váltásban, és nyitják, zárják a játszótereket. Csaknem negyven játszótér van azonban Csepelen, ehhez a két ember kevés, pedig – jelezte a szakember – már „riasztóhatást is biztosítottak”.

Győrben, Ady-városban a játszóteret azonnal szétverték a 13-17 éves kor közötti suhancok – mondta egy betelefonáló. Újra összeállították a játszóteret, még kis házat is építettek a gyerekeknek, de annak tetejét hamar szétszedték a fiatal bűnözők. Igaz, itt őrt sem állítottak a játszótérhez az illetékesek.

Előírás van hatályban ezekre az ügyekre. Úgy hívják: Polgári törvénykönyv – hívta föl a figyelmet a jogász. Baj lenne, ha hazánk a játszóterek ügyében jogállam helyett jogállami homokozóvá válna…

Forrás: Magyar Rádió

Korábbi hír a Csepel.info-n:

Eltűnt egy csepeli játszótér!

7 hozzászólás “Széthordták a játszóteret – Felel-e a vagyonőr a vagyon ellopásáért?” bejegyzésre

  1. baniko21 szerint:

    Szerintem bármelyik csepeli állampolgárnak joga volna betekintést nyer-
    ni az ilyen szerződésekben! Ha jól tudom közpénzek felhasználásával
    készült a játszótér, közpénzek felhasználásával az őrzés-védés.
    Ha nyilatkozik Szenteczky úr is, meg az önkormányzat vezetése is, hogy
    a saját pénzüket fektették e létesitménybe, akkor jogosan mondják:
    senkinek semmi köze az általuk kötött szerződésekhez.

  2. matyi szerint:

    csepeli játszóterek !botrány ahogy kinéz némelyik örzése na arrol beszélhetnénk !! Látam ott fiatal ittas örzöt ki aztsem tudta hollakik és kocsi a feneke allattt, mikor szovátettem ,hogy ilyen korán nyáron bezárják ,még elküldöt hát oda ! na nem is járunk csepelen játszótére
    inkább a kulturáltabb kerületbe megyünk ! mennyi pénz elszorása folyik itt csepelen ! persze adják egymás kezébe ,és mondják nincs péz !
    Ja nekik van miböl befektetni ! de én kiss csoro csepeli miböl ???
    Az úr áldjameg a zsebüket joo böven ! mégtöbbet nekik ! persze láttam e játszóteret még asztis mikor a tanacselnök ,és stábaja tv közvetitéssel többen fogva egyfát ültettek ! huu megeröltetövolt!!!! kinek ültettek …maguknak ,vagy talán már elisadták e területet azért hordták szét a játszó teret !BOTrány ami e kerületben folyik infartuskaptam már többször e vezetésnek köszönhetem KÖSZÖNÖM CSAK GYÜJTÖGESENEK !!!Többet nem irok mert nyomda vestéket nem türne!

  3. hollósi szerint:

    Van vaj!!

  4. miska72 szerint:

    Ha jogállamban élünk akkor IGEN! Ha diktatúrában akkor NEM! Nem felel érte! No comment.

  5. miska72 szerint:

    baniko21

    Teljes mértékben igazad van.

  6. vas félix szerint:

    Bocsi csak nem cenzúrázzák a hozzászólásokat ???
    Kérem én mert eltűnt a hozzászólásom

  7. admin szerint:

    Félix, ha durva kijelentés volt a hozzászólásban, akkor elképzelhető, hogy moderálás is volt. A közelmúltban azonban biztos, hogy nem történt ilyen. Biztos, hogy itt volt a hozzászólás?

Itt lehet hozzászólni !