4-es metró: újabb fél évet késhet az átadás

Index.hu

A hét elejétől fokozatosan felveszi a munkát a Bamco konzorcium, miután átmeneti megállapodás született a DBR Metró Projekt Igazgatóság és a kivitelező között. A Fővám téren kialakult helyzet is hamarosan rendeződhet. A pajzsok, ha minden jól megy, a legutóbbi tervhez képest fél évvel később érnek a Fővám térre, ami 4-6 hónappal kitolhatja az átadás idejét is.

A BKV-hoz tartozó DBR Metró Projektigazgatóság közleménye szerint jogfenntartással fizeti ki a DBR Metró Projekt Igazgatóság a néhány nappal korábban a munkálatait ideiglenesen felfüggesztő BAMCO konzorcium követeléseit, így újra megindul a munka a Gellért téren.

A jogfenntartás azt jelenti, hogy a döntnöki bizottsági határozatokban javasolt 13 millió euró (hozzávetőleg 3 milliárd forint) összeget a BAMCO konzorcium megkapja ugyan, ám a DBR választott bírósághoz fordul, és amennyiben a bíróság alacsonyabb összeget ítél meg, úgy a különbség visszavonható.

A felek közti megállapodás hatására a konzorcium a napokban fokozatosan felveszi a munkát, azon munkafázisok kivételével, melyekre továbbra sincs engedélye (ilyen többek között a Gellért téri átkötő alagút, amivel jóváhagyás hiányában a konzorcium nem tudott haladni, így az alagútépítési munkálatok ideiglenes felfüggesztésére kényszerült).

Az Index a DBR Metró Projektigazgatóságtól megtudta, hogy az átkötő alagút terveit még nem nyújtották be engedélyeztetésre. Az engedélyeket optimális esetben október végén, november elején fogadhatják el, a pajzsok pedig jövő év elejére érhetnek át a Duna alatt Pestre.

A Fővám téri peronalagutak – és ezáltal az egész állomás – megépítésének módosulásáról szóló engedélykérelmet a Hídépítő a napokban nyújtja be a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, a jóváhagyás legkésőbb decemberig megszülethet. Azaz, szintén optimális esetben, a Fővám tér jövő márciusban már fogadhatja is a pajzsokat.

A megváltozott kivitelezési mód tartalmazza a DBR által korábban támogatott úgynevezett csőernyős megoldást (védőszerkezet a Duna medre alatt és a majdani alagút fölött), illetve a peronalagút húsz méterrel eltolódik a Kálvin tér felé, aminek eredményeként negyven méter helyett csak húsz méterrel lógni be Duna alá és a részletes vízszintes vizsgálatokkal feltárt ottani talajviszonyok közepette már jövő akár év március közepére alkalmassá válhat az állomás a pajzsok fogadására.

A féléves késésen lehet faragni azzal, hogy a pesti állomások építését felgyorsítják, ám annyira nem, hogy ledolgozzák a csúszást. Ráadásul szakértők szerint a pesti talaj még számtalan nem várt lassító meglepetést tartogathat az alagútfúrók számára, ami még tovább növelheti a késlekedést. A jelenlegi állapot szerint 2011 vége felé készülhet el a 4-es metró első szakasza.

Forrás: Index.hu

17 hozzászólás “4-es metró: újabb fél évet késhet az átadás” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    M4 – avagy a soha el nem készőlő földalatti kamuvasút? Lehet hogy be se akarják fejezni a balliberálisok… így még 2010-ben, ’14-ben, ’18-ban ’22-ben stb. is kampányolhatnának vele.

  2. Dakota szerint:

    RE Gordon
    Mondjuk az sem segített, hogy Orbán leállította a metró projectet, amikor miniszterelnök volt. Bár a jobboldalon kicsit színezik a múltat.

    Megjegyzem, hogy a kiszivárgott, sokak által csak Orbán öszödi beszédének nevezett *elszólás* szerint, hatalomra kerülése esetén újra leállítaná a metró építkezéseket. Vagy erről is *elfeledkeztél*?

  3. Gordon szerint:

    Köszönöm a gyors reagálást Anti Úr.. avagy aki korán kell… vagy későn fekszik…???

    Szerintem ostobaság 6 évnyi országos szintű kormányzás, és 18 évnyi budapesti szintű vársovezetés után még mindig olyan általánosságokat puffogtatni, hogy “Orbán így… Orbán úgy…” Mert egyszerűen “nem jön át”. A sárdobálás ez esetben csak visszájára fordulhat, hisz nyilvánvaló a balliberális városvezetés és kormány(ok) kudarca… csak az üres ígérgetés, és “orbánozás” maradt… no meg jó nagy gazdasági, szociális csődtömeg…de hisz mi más is lehetne ott, ahol rég nincs már igazi mondanivaló.

    Azt nem az én tisztem megítélni, hogy a jobboldalon mennyire szinezik a múltat… csak megjegyzem: nem a jobboldal volt, aki annak idején oly bőszen vezényelte a történetírás átállítását (marexista-leninista vonal ugyebár, és a többi butaság), ugyhogy szerintem ebbe a vitába ne menjünk bele kedves Anti, mert aludni egyikünk se fog, viszont magának reggelre hatalmas kudarcélményei lehetnek.

  4. Dakota szerint:

    RE Gordon:
    Én későn fekszem, korán kelek.
    Nincs “gazdasági csődtömeg”, az jelenleg az USA-ban van, és Oroszországban van.

    Orbánról miért feledkezel meg? Azért ő is 4 évig kormányzott, ha jól emlékszem.

  5. Wass Albert barátja szerint:

    Vissza is sírhatjuk azt a négy évet, csak sokan (Dakota és dakoták) nem akarják beismerni. Orbán “öszödi” beszéde? Talán azt mondta , hogy elkúrta,…stb. Dakota ez akkora baromság, hogy neki lehet támaszkodni.

  6. baniko21 szerint:

    Ne egymást egyétek meg! Nem mi tehetünk arról, hogy itt bármilyen
    beruházás készül, mind a duplájába kerül és került, mint más orszá-
    gokban. Ha jól tudom, már egy metró megy át a Duna alatt, nem hi-
    szem, hogy 2-3 km-rel arréb annyira más lenne a meder, hogy most
    az gondot okozna. Talán nem elég körültekintő volt a tervezés, a kivi-
    telezés, és a pénzügyi fedezet. Erre meg kellett volna lennie a meg-
    felelő szakembereknek, mi mint laikusok, csak azt látjuk, hogy piszok
    sokba kerül, a határidők meg állandóan módosúlnak.

  7. atata szerint:

    Dakota Anti!
    A nem akarásnak nyögés a vége mondja a közmondás, de hogy az akarás már szinte beteges nem akarás és azt idilli orbánozás álarca mögé rejtve terjeszteni, az több mint érdekes.
    A válságról még annyit kedvenc sírógörcsös vezéred is elismerte a Corvinuson tartott minapi előadásában, hogy igenis az amerikai válság hatással van az ország amúgyis hadilábon álló gazdaságára. (a hadilábon álló jelzőt én biggyesztettem hozzá, a többi idézet)
    Mi az hogy nagyon is! Csakhogy más a kommunikáció egy szűk körben, és más ami a pórnépnek szól.
    De azért követnek el hibákat…. lásd a Hildes ügyet, egyszer csak bemondja a királyi 1, hogy nem kell rettegniük a Hild-es ügyfeleknek a hó közepétől rendesen kapják már a juttatásaikat, mert az amerikai állam mögé állt a Hildet tulajdonoló banknak. Ez azt jelenti, magyarra fordítva, hogy az amerikai állam aki szintén rossz gazda reprívatizálta az adott bankot, aki a befektetői tulajdonának még slendriánabb gazdája volt.
    Azonban, ha világhírű munkahelyeden van időd, vagy ha a szabadidődet tájékozodásra használod, akkor az EU-n belüli érdekeltségek összeomlás előtti inekciójáról németo, olaszo, stb tán már csak hallottál. Kommertionál Unicredit, érdekes ismerősen csengenek nálunk is, közvetve és direkte is.
    Vagy az OTP kereskedése tegnap 10%> esés miatt áltt le vagy mi?
    Miért is sűrgetik az Eu közös bankjának üllését?
    Hát mert válság Amcsiban, van itt meg nyakig ér a Kánaán
    Na pá kedves Dakota ANTI, még csak annyi, ide alá, továbbra is érvényes nagyapó örökbecsű függeléke.

  8. Hannibal szerint:

    Dakota, az első olajválság idején nem azt mondta Kádár, hogy ez Amerika és a kapitalizmus válsága, nem a miénk! (ezt neked hivatalból kéne tudni…)
    Úgyhogy ezt a demagóg dumát már elsütötték előtted 35 évvel, és akkor is egetverő baromságnak bizonyult (ld. ’79, II. olajválság, Bukaresti árképzés, ha egy kicsit szeretnét tágítani ismereteidet…)!

  9. Wass Albert barátja szerint:

    Dakotáról a jó Ságvári Endre jut eszembe. Mit tudjuk 32 neve volt Che Guavera (Dakota kedvéért Csegevara) “nevelőapjának”. Most mennyinél jársz Dakota?

  10. baniko21 szerint:

    Hannibálnak!
    Az 1979-es amerikai olajválság nem túlzottan érintett minket, tudod akkor még nem voltunk EU tagok, kereskedtünk az oroszokkal és onnan
    jött a fűtőanyag. Ja, akkor még termeltünk és volt mivel kereskedni.
    1979-ben egy 63m2 -es lakás fűtése egy hónapra 280 Ft-t volt.
    Akkor a jövedelmem 3800 Ft volt. Most 110e. Ft, a fütésem pedig közel
    az 50 e. Ft-hoz. Hogyan is állunk ezekkel az arányításokkal?
    Ja és az OTP törlesztőrészletem 300 Ft volt. Most annyira jó dolgunk van,
    hogy az egész ország állandó vigalomban él. Ehhez idézek egy szórólap
    tartalmat amit ma nyomtak a kezembe:
    “Lisszaboni dal
    Lőre, lőre, cudar lőre, te savanyú lőre.
    Vesztél volna, de vesztél volna a homokos földbe.
    Húzzátok cigányok estétől reggelig,
    Sörtől, a bortól a szép lány csóktól bánatom elmúlik.
    Huzzátok cigányok térdig a gatyátok!
    Meglátjátok az Unióba, meztelenűl jártok.
    Huzzátok magyarok földig a gatyátok!
    Meglátjátok az Unióba rabszolgává váltok.”

  11. Lexon szerint:

    baniko21: Hogyan jön ki Neked 50 ezerre a fûtés egy 63 m2-es lakásra? Nekem családi házam van, 20 ezer körül mozog a gázszámlám, fûtés-melegvíz-fôzés. 4 tagú család, kisgyerekekkel. Homlokzati szigetelés elôtt… Távfûtés? Annak is túl sok. Nem veszel igénybe támogatást, nagyon rosszak a nyílászáróid, vagy hogy jön ez össze?
    Tényleg nem bántani akarlak, távol álljon tôlem. Csak nem értem.

  12. Hannibal szerint:

    Kedves Lexon!

    Épp ezt próbálja megértetni a sok általatok semmibe nem nézett panellakó, hogy nem azárt élünk ezekben a dobozokban, mert baromiragazdagok vagyunk, és szeretünk itt lakni!
    Annyi a távfűtés díja, hogy beledöglünk! De mi jól keresők vagyunk, ki bírjuk fizetni…

  13. Hannibal szerint:

    Kedves baniko21!

    ’79 igenis érintette az országot! Lehet, hogy keletről kaptuk a nyersanyagokat, de ’81-től már világpiaci áron!
    És hogy miért nem fizettél akkor többet?
    Mert a Kádár-rendszerben jólétnek kellett lenni, kolbászból lennie a kerítésnek -értsd: a különbséget dotálta az állam, nem mellesleg nyugati hitelekből.
    Ezután erősödött fel a ’68-ben megkezdett eladósodás, amit a mai napig nyögnénk, ha ez a gazember banda nem tízszerezte volna meg azóta…

  14. Lexon szerint:

    Hannibal: “általatok semmibe nem nézett panellakó”
    Hagyd már ezt a személyeskedést! Csak ennyit tudsz?!
    Én másfél éve élek családi házban, amit azóta próbálok (hitelekbôl) felújítani. Elôtte mindig is panelban laktam, ismerem jól a helyzetet, nem nézem le a panellakókat. Úgyhogy kissé félrement a hozzászólásod… Ráadásul nem is Neked írtam, hanem baniko21-nek…

  15. baniko21 szerint:

    Lexonnak!
    Családi okok miatt már nem abban a lakásban lakom, hanem kertes
    a szüleimtől örököltbe. A nyilászárók ki lettek cserélve korszerűre,
    a ház körben kapott szigetelést, erre ment el a 63m2-es lakás ára, meg
    az épületgépészeti felújitásokra. A családi ház 90 m2-es. Mivel fentebb
    már írtam, hogy a jövedelmem 110 eFt, ezért semmiféle támogatásra
    nem vagyok jogosult.
    Hannibalnak!
    Nem emlékszem, hogy valaha is kolbászból lett volna a kerítés Magyar-
    országon. Nem gondoltam volna, hogy van olyan ember aki a viszony-
    lagos jólétet még valamikor Kádárnak felhánytorgatja. Nézz utánna,
    hogy ennek ellenére a 40 év alatt mennyi volt az adósságunk, és most
    a sok privatizációs “bevétel” után majdnem a tizszerese. Ehhez semmi
    köze nincs az előző érának. Remélem, ebbe a létbizonytalanságban,
    döbörgő gazdaságban jobban érzed magad, mint a kolbászból font
    kerités idején. Én nem!

  16. jani szerint:

    Azért azt megjegyezném ! A felmérések szerint 1o megkérdezett emberből 6 azt mondja jobb volt, a rendszer változás előtti időszakban.,!!!!!
    Nocsak ébredeznek az emberek !!!
    Érdemes elgondolkozni azon , miért is volt jobb akkor ??

  17. Wass Albert barátja szerint:

    Ha csak erre a hat évre gondolok, akkor tényleg jobban, könnyebben éltünk. Szándékosan nem azt írtam, hogy “jobb volt”, mert nem volt jobb. Az más volt és én mélyen hiszem, hogy egy Fidesz vezette kormány meg fogja állni a helyét és szinte minden szinten fellendülés következik.

Itt lehet hozzászólni !