Németh Szilárd polgármester napirend előtti felszólalása az Országgyűlésben

Csepel.hu

Tisztelt Csepeli Polgárok!

Az alábbiakban Németh Szilárd országgyűlési képviselő, csepeli polgármester, a rezsicsökkentés végrehajtását ellenőrző munkacsoport vezetőjének napirend előtti felszólalását olvashatják, mely február 19-én reggel hangzott el a Parlamentben.

Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Országgyűlés!

Magyarország ma minden tekintetben jobban teljesít, mint a Gyurcsány-Bajnai vezette szocialista kormányok alatt. Sőt, Magyarország ma jobban teljesít európai versenytársainál is. A magyar embereknek ez az elismerésre méltó teljesítménye teremtette meg az alapját a rezsicsökkentésnek.

A Kormány tavaly decemberben döntött arról, hogy 2013. január 1-jétől a magyar családoknak 10%-kal kevesebbet kelljen fizetniük a földgáz-, a villamos energia- és a távhőszolgáltatásért. Ez a döntés történelmi léptékű volt, hiszen az elmúlt évtizedekben nemhogy rezsicsökkentés nem történt, de minden év elején az átlagos inflációt meghaladó energia-áremeléssel kellett számolniuk a háztartásoknak.

Hiába mondta Lendvai Ildikó lassan és álszenten, hogy „nem lesz gázáremelés”! 2002 és 2010 között az elvtársak hazug módon mégis csak emeltek, méghozzá jócskán: a háztartási villamos áram árát duplájára, azaz 100%-kal, a gáz lakossági árát pedig háromszorosára, azaz 200%-kal emelték. A szocialisták magyar családok ezreit hozták nagyon nehéz helyzetbe, s közülük is a legszegényebbeket hajtották bele a közüzemi adósságcsapdába. Az MSZP ma is az általuk privatizált, többségében külföldi tulajdonban lévő szolgáltatók érdekeit szolgálja. Velünk szemben ülő képviselőik ott fúrják-faragják a rezsicsökkentés politikáját, ahol csak érik.

Ezzel ellentétben a Fidesz-KDNP kormány mindig is a fogyasztók, a háztartások oldalán állt. Ezért is tudtuk megérteni, hogy mekkora terhet jelent egy átlagos családnak a havi villany-, gáz- vagy távhő számlát kifizetni, és ezért is döntöttünk ezek 10%-os csökkentésről.

Azt is tudjuk, hogy nem állhatunk itt meg, van még mit faragni a rezsiszámlákon. A Fidesz-KDNP képviselőcsoport úgy döntött, hogy július 1-jétől csökkennie kell a víz-, a csatorna-, a szennyvízelvezetési, a szemétszállítási, a palackos gáz-, valamint a kéményseprési díjaknak is. Ezek esetében is az átlagosan 10%-os mérséklés a cél. A pontos mértéket azonban az árakban tapasztalható területi különbségekre tekintettel kell megállapítani. Ugyanis például a víz esetében van az országban olyan hely, ahol 1000 forintot kell fizetni érte elszámolási egységenként, míg máshol csak 180-at.

Az újabb díjcsökkentést annak a munkacsoportnak kell kidolgoznia, amelynek Fónagy János államtitkár úr, Kósa Lajos debreceni polgármester úr és jómagam vagyunk a tagjai. A feladat nagy, az idő rendkívül feszes, a további rezsicsökkentés olyan mindennapos munkát jelent, amelybe bekapcsolódik a Magyar Energia Hivatal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is.

Ma délelőtt is a Parlament ülésével párhuzamosan, itt a Házban szakértői megbeszélést fogunk tartani. A bizottság egyébként minden érintettel tárgyalni fog, s megegyezésre törekszünk a szolgáltatókkal, a tulajdonosokkal, a szakmai érdekképviseletekkel és a szakszervezetekkel egyaránt.

Külön figyelmet fordítunk az önkormányzati tulajdonú szolgáltatókra. Kérjük őket, hogy vizsgálják meg a költségeik csökkentésének lehetőségét, ugyanakkor áttekintjük azokat az adminisztrációs szabályokat és terheket, amelyek többletköltségeket jelentenek az érintett cégeknek, és ha tudjuk, azok könnyítését fogjuk javasolni. Számunkra is fontos érték, hogy a szolgáltatók működőképesek maradjanak, és megőrizzünk valamennyi idekapcsolódó munkahelyet.

Azonban a további rezsicsökkentéseknek meg kell történniük! Ebből, a családok terheinek könnyítése, a fogyasztók védelme érdekében egy jottányit sem tudunk engedni!

Tisztelt Képviselőtársak!

Engedjék meg, hogy itt mondjak köszönetet mindenkinek, a szakértőknek, a szakmai- és szervezeteknek, s különösképpen azoknak az állampolgároknak, akik javaslataikkal, észrevételeikkel hozzájárultak a már megvalósult rezsicsökkentéshez, fogyasztóvédelmi feladataink ellátásához.

Tisztelt Országgyűlés!

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint 2012-ben egy kétgyermekes átlagcsalád havonta kb. 75 ezer forintot költött rezsire. Így ha minden tételnél megvalósul a tízszázalékos csökkentés, mintegy 7500 forintot spórolhat havonta egy átlagcsalád, ami évente akár 90 ezer forintot is kitehet. Ez bizony húsba vágó kérdés. Nem mindegy ugyanis, hogy háztartásonkénti évi 90 ezer forint a magyar családokat, vagy többségében a külföldi tulajdonú, eddig is busásan kereső szolgáltatókat gyarapítja!

Ezért is kérem minden képviselőtársamat, hogy – pártállásától függetlenül – támogassa a Kormány és Fidesz-KDNP frakció már megvalósult, illetve további rezsicsökkentő lépéseit!

Forrás: Csepel.hu

8 hozzászólás “Németh Szilárd polgármester napirend előtti felszólalása az Országgyűlésben” bejegyzésre

  1. ebihal szerint:

    Elolvastam az első bekezdést és padlót fogtam. Magyarország jobban teljesít….!
    Mi van??? Tegnap egy Zsigó Róbert nevű fideszes képviselőtől hallottam már ezt a
    baromságot, dehogy ezt így egyenesben. Megdöbbentő! És ő a kerület első ember!?

  2. Gordon szerint:

    Magyarország egyértelműen jobban teljesít.
    A szocialisták anno 10%-os költségvetési hiányt termeltek össze, míg most 3% alatt van ugyanez a mutató.

  3. "?!" szerint:

    Szilárd!

    Mitől ment el annyira az eszed, hogy képes vagy azt kijelenteni, hogy: “Magyarország ma jobban teljesít európai versenytársainál is. A magyar embereknek ez az elismerésre méltó teljesítménye teremtette meg az alapját a rezsicsökkentésnek”?!

    A magyar emberek teljesítményének semmi köze nincs a rezsicsökkentés alapjainak a megteremtéséhez!
    A rezsicsökkentésnek ugyanis sehol nincs fedezetként felmutatható alapja, és az érintett szolgáltatók és önkormányzatok éppen ezért követelnek kompenzációt!

    Valójában csak arról van szó, hogy a választási vereségtől rettegő Fidesz frakció – más farkával verve a csalánt – a szolgáltató cégek terhére, szavazatvásárlási céllal rendelte el a villamosenergia szolgáltatás, a vezetékes földgáz szolgáltatás, és a távhőellátás árának a 10 %-os csökkentését, valamint június 1-től az önkormányzatok terhére kívánja csökkenteni az önkormányzatok tulajdonában lévő cégek által végzett víz-, csatorna-, és kéményseprő szolgáltatások díjait!

    A magyar emberek teljesítményére való hivatkozásnak akkor lenne helye, ha a magyar emberektől befolyt többlet adóbevételek képeznék az alapját a rezsicsökkentésnek, és a kormány az adóbevételek terhére végrehajtott ÁFA csökkentéssel csökkentené a rezsiköltségeket!

    A fentiek megértéséhez nincs szükség a polgármesteri tisztséghez elvárható szellemi képességre sem. Ennek megértéséhez csak elemi tisztességre van szükség!

  4. hajós szerint:

    Gordon! Az államadósság összege:
    2010 áprilisában: 19323 milliárd Ft.
    2013 januárjában: 21187 milliárd Ft.

    Mire vagytok annyira büszkék? Magyarország bóvliban, gazdasági növekedés mínuszban, munkanélküliség semmivel sem csökkent, államadósság nő.

    Igen, a hiányt leszorítottátok 3% alá. Ez az egyetlen eredmény. De mi volt az ára? 3000 milliárd Ft magánnyugdíjpénztári megtakarítás erőszakos elvétele az emberektől, és zuhanó gazdaság.

  5. Csúcson az államadósság
    “Az államadósság a folyamatos megszorítások ellenére sem csökken. Az államháztartás bruttó államadóssága a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnapi előzetes adatai szerint, 2012 végén a GDP 79 százaléka volt, a nettó adóssága pedig a 60,5 százaléka. Az utóbbi adat azért is elgondolkodtató, mert az egy évvel korábbi 52,7 százalékos szintről növekedett ilyen mértékűre, s ez két esztendős csúcsnak tekinthető. A nemzetgazdasági tárca azonban ezúttal is a töretlen csökkenő trendet véli felfedezni.”

    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=623399

  6. felix szerint:

    Csaucseszkuék valamivel jobban teljesítettek, még adósságuk sem volt.
    A gazdaságunk állapota is kezd hasonlítani.

  7. felix szerint:

    Nekik még volt annyi mentségük, hogy képzetlenek voltak.

  8. John Doe szerint:

    HATODIK

Itt lehet hozzászólni !