A szocialisták ismételten pártérdekeiket helyezik előtérbe

Fidesz.hu

Az Európai Tanács pénteki megállapodása során elért kiemelkedő magyar sikert a szocialisták képtelenek megemészteni. Magyarország támogatási pozíciója ugyanis romba döntötte azon vádjukat, hogy a kormány elszigetelődött és sehonnan sem számíthat jóindulatú támogatásra.

Az egyértelmű siker elismerése helyett így marad a szocialista trükközés a számokkal, a kormány alaptalan rágalmazása. Elfogadhatatlan, hogy az MSZP még a legfontosabb nemzeti ügyek esetén is pártérdekeit helyezi előtérbe a nemzeti érdekkel szemben.

A szocialisták képtelenek elfogadni, hogy Magyarország lett a pénteki megállapodás egyik legnagyobb nyertese. Képtelenek elfogadni, hogy hazánk mindhárom mérvadó uniós mérőszám alapján dobogós helyet ért el a 27+1 tagállam közötti versenyben. Magyarország sikerének elismerése ugyanis egyet jelentene hazugságaik elismerésével: A Magyarország számára kiharcolt kiemelkedő pozíció látványosan cáfolja azon, az elmúlt években folyamatosan sulykolt hamis vádjukat, hogy a magyar kormány elszigetelődött és sehonnan sem számíthat jóindulatú támogatásra.

A szocialisták arra számítottak, hogy a gazdasági nehézségek miatt zsugorodó európai költségvetés csökkenti Magyarország támogatását is és ezt a kormány hibájául tudhatják be. Ez az álságos taktika most romokban hever. A hazánknak jutó támogatás nem zsugorodott együtt az európai költségvetés egészével, befizetéseink kisebbek lettek, az egy főre eső támogatás 660 ezer forintról 712 ezerre nőtt, és minden mutatóban előbbre léptünk a nemzetek sorrendjében.

A szocialisták képtelenek ennek a közös sikernek örülni. Ehelyett lázas igyekezettel keresgélnek olyan költségvetési rovatokat, amelyekben csökkentést tudnak kimutatni. Elemzéseikből hiányzik a szakmaiság, csak a politikai céljaikat látszólag alátámasztó részleteket veszik figyelembe. Csak szánni lehet ezt a meddő igyekezetet.

A szocialisták mostani magatartása ugyanakkor ismételten rávilágít politikájuk igazi arcára: a még legfontosabb nemzeti összefogást érintő ügyekben és elvitathatatlan sikerek esetén is pártérdekeiket helyezik előtérbe a nemzeti érdekekkel szemben. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja elfogadhatatlannal tartja a szocialisták magatartását.

Az európai költségvetés terheit viselő államok, a maguk pénzügyi problémái miatt csökkentették az Unió költségvetését. Ezt helytelenítjük. Ám mivel ezen a helyzeten az Európai Parlament változtatni nem tud, durván sértené nemzeti érdekeinket, ha a nehezen megszületett megállapodás nem kapná meg az európai parlamenti jóváhagyást. Ezért felszólítjuk a magyar szocialista EP-képviselőket, hogy lépjenek túl a pártérdekeiken és az ország javát szolgálva – korábbi nyilatkozataikkal ellentétben – segítsék a megállapodás törvényerőre emelését.

Háttér:

Múlt hét pénteken született megállapodás az Európai Unió következő hétéves, 2014-2020 közötti időszakára vonatkozó keretköltségvetéséről az Európai Tanács ülésén.

A nettó pozíció, tehát az egy-egy tagállamba érkező támogatások és tagállami befizetések különbözete tekintetében – nagyjából 25 milliárd euró – Magyarország, Lengyelország és Románia mögött a harmadik helyen zárta a tárgyalásokat. A nemzeti össztermék százalékos arányában ez az összeg a GNI 3,6 százaléka, amivel Bulgária után a második Magyarország. Az egy főre jutó támogatás mértékét illetően pedig a litvánok után a magyaroké a második pozíció. Minden magyar állampolgárra 2512 euró (712 ezer forint) jut majd. Mindhárom mutatóban Magyarország több helyet előrelépett a korábbi, 2007-2013 közötti időszakhoz képest.

fidesz.hu

23 hozzászólás “A szocialisták ismételten pártérdekeiket helyezik előtérbe” bejegyzésre

  1. John Doe szerint:

    Mindjárt jön a pro és kontra?! 🙂

  2. nagyapó szerint:

    Dolgoznak a hazaárulók. Inkább „Luxemburgot képviselnék”, mint Magyarországot. Persze ott nem lenne helyük.
    Sajnos a volt szoci tömbben nekünk jutottak a legrosszabb komcsik.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  3. Gordon szerint:

    Ha a szocialista párti ep képviselők a magyar emberek ellen szavaznak, akkor nincs helyük a magyarországi közéletben.

  4. "?!" szerint:

    hvg.hu 2013. február 12., kedd, 10:37 • Utolsó frissítés: 2013. február 12., kedd, 11:21
    Szerző: Nagy Gergő

    Éles szóháború bontakozott ki hétfőn a parlamentben Orbán Viktor kormányfő és az ellenzék között arról, hogy vajon most sok vagy kevés az az összeg, amit Magyarországnak sikerült kialkudnia az Európai Unió következő hétéves költségvetési ciklusában. Kohéziós források, agrártámogatások, nettó kedvezményezettek: a hvg.hu laikus útikalauza arról, hogy hazánk jól járt-e a múlt pénteki megállapodással.

    Az Európai Unió jól megfizetett minket vagy “olcsójánost” játszott velünk?

    Magyarország a 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban összesen 20,5 milliárd eurós kohéziós forrással számolhat, valamint további 4 milliárd euró körüli összeg agrár- és más támogatás formájában érkezhet hazánkba.

    A kérdést, hogy ez sok vagy kevés, inkább úgy kellene megfogalmazni, hogy mihez képest az.

    Egyet viszont nem szabad: a mostani támogatási keretet egyszerűen a korábbi mellé tenni. Márpedig Orbán Viktor miniszterelnök épp így járt el, amikor arról beszélt, hogy 2007 és 2013 között “koponyánként” 660 ezer forintnyi uniós forrás érkezett Magyarországra, a következő hétéves EU-költségvetési ciklusban viszont ez az összeg 712 ezer forintra nő.

    Mi a baj ezzel?

    Csak a szokásos: a matek.
    Más volt az euróárfolyam, az összehasonlítás nem veszi figyelembe az inflációt és a népességfogyást sem.
    Emellett ebben a ciklusban a közép-magyarországi régió már nem kaphat támogatást, mert a fejlettsége meghaladja az uniós átlag 75 százalékát.
    Tehát ha összevetést készítünk, érdemes a 2011-es állapotokat figyelembe venni, mert az elfogadott keretösszeget 2011-es árakon számolták ki.

    Ha csak a kohéziós pénzeket nézzük, a 2011-es 292 forintos euróárfolyammal számolva 20,5 milliárd euró (kb. 5840 milliárd forint) ütheti hazánk markát a következő költségvetési ciklusban.
    2004-ben 22,41 milliárd eurót sikerült erre a fejezetre kiharcolni, ha ez feltornásszuk a 2011-es euróárra évi 2 százalékos inflációval, akkor 25,74 milliárd euró jön ki.

    Ugyanez a helyzet a 712 ezer forintos koponyánkénti árral is: ha a fenti összegeket mai árfolyamon forintra váltjuk és az adatokat azonos időpontra vetítve, azonos árfolyammal kiszámoljuk, akkor azt látjuk, hogy 2007-2013 között 2011-es árakon 744 ezer, a következő ciklusban pedig 600 ezer forint lesz a kohéziós támogatások fejenkénti mértéke.

    A legutóbbi költségvetési ciklus eleje óta bő 100 ezerrel csökkent az ország népessége, vagyis ha még ugyanakkora maradt volna is az összeg, egy főre lebontva mégis nőtt volna a támogatás mértéke.
    Így a teljes, és az egy főre eső összeg is jelentősen, több mint ötödével csökken.
    Ez már korántsem annak a sikernek a látszatát kelti, amiről a kormányfő beszélt.

    2011-es árakon számolva nálunk rosszabbul csak a spanyolok, a németek és csehek jártak, a lengyelek viszont 3, a szlovákok pedig bő 1 milliárdot javítanak az előző büdzsébeli pozíciójukon.

    Orbán megküzdött az uniós pénzekért – de vajon mennyi is az annyi?

    Miért kapunk kevesebb uniós pénzt? Nem szeret minket Brüsszel?

    A képet bele kell helyezni abba a kontextusba, hogy míg a következő ciklusban 959 milliárd euróra vállalhat kötelezettséget az EU, addig az előző, idén lejáró ciklusban összesen 975 milliárd volt a 27-ek költségvetése (folyó áron).

    Ha utánaszámolunk, akkor kicsivel több mint 3 százalékkal csökken az EU büdzséje 2014-2020 között, ezzel pedig először fordul elő, hogy kevesebbet költhet az EU egy költségvetési ciklusban, mint azt megelőzően.
    Emellett bevezettek egy új kategóriát, az átmeneti régióét (a fejlettség az uniós átlag 75 és 90 százaléka között van), melyek a kohéziós pénzek egyharmadát kapják – ide most egy régiónk se tartozik. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy Horvátországgal egy újabb éhes szájjal nőtt a nettó haszonélvezők tábora.

    Az, hogy mennyi pénzt kapunk, nem “szeret / nem szeret” kérdése. Kőkemény pragmatikus alkudozás zajlik, a tárgyalások végén pedig már egyenkénti megállapodásokkal is szétzilálódnak az eddig esetleg szövetségbe tömörült tagállamok. Az EU büdzséje főként egyes “berzenkedő” nettó befizető tagállamok, mint például az Egyesült Királyság, Hollandia, Svédország, Dánia és Németország harca következtében csökken, mivel ezen országok kormányai egyre kevésbé dobnák bele pénzüket a közös kalapba, inkább saját házuk tájára koncentrálnának, főleg a lassuló gazdaság, esetleg recesszió idején.
    Ebben a környezetben, ahogy az már hónapok óta köztudott volt, az emelés kizártnak tűnt, a csökkentés mértéke volt csak a kérdés.

    Akkor a válság a bűnös?

    Ez sem ilyen egyszerű.
    Tény, hogy a nettó befizetők és a nettó kedvezményezettek küzdelmében az utóbbiak – ilyen a 2004-2007-ben csatlakozott új tagállamok többsége, köztük hazánk is – már eleve hátrányból indultak.
    Magyarország az előző költségvetési ciklusra ugyanakkor különösen jó pozícióból rajtolt, egy főre lebontva a kohéziós támogatások területén hazánk már az előző ciklusban is a második legkedvezményezettebb helyen állt, akkor Csehország mögött.

    Bár az új költségvetési ciklusban is maradunk ebben a pozícióban, ez azonban igen relatív: a csökkenő főösszegből mi is kevesebbet kapunk.
    Míg a mostani ciklusban Magyarország az ország GDP-jének 3,5 százalékáig volt jogosult kohéziós támogatásokra, addig ez a következő ciklusra, recesszióba került államok esetén, 2,59 százalékra mérséklődik.

    Megvan a megállapodás, de mi jön most?

    Az Európai Unió történetében az Európai Parlamentnek először van joga megvétózni a költségvetést.
    A négy legnagyobb frakció vezetője egyáltalán nem örül a csökkentésnek, szerintük lehetetlen több Európát teremteni kevesebb pénzből.
    A harcias nyilatkozatok ellenére ugyanakkor nem biztos, hogy a képviselők elutasítják majd a rendkívül nehezen összehozott megállapodást, mivel az új költségvetést eddig is hosszú viták előzték meg, nem biztos, hogy az EU legfőbb érdeke lenne ezt újranyitni. Emellett pedig a szavazást nem rögtön, hanem csak 3 hónapon belül tudják megtartani, szóval nagy az átfutási idő is: ha újraindul az egész procedúra, akkor már vészesen közeledne 2014, az új büdzsé első indulási éve.

    Ez hazánk számára első látásra könnyebbség az eredetileg javasolt 2,35 százalék helyett, de mivel a magyar gazdaság növekedési kilátásai igen gyengék, így a már csökkentett arány is könnyebben “sapkázódhat”, mint bármelyik olyan új tagállamban, ahol nagyobb a gazdasági növekedés potenciálja.
    Így egyrészt a tagállamok torzsalkodása és a kisebb büdzsé, másfelől pedig a saját gyenge gazdasági mutatóink is bejátszhatnak a csökkenő támogatásokba.
    Azt viszont hozzá kell tennünk, hogy a 2014-2020 közötti büdzséről szóló utolsó fordulóban még sikerült több mint félezer milliárd forinttal javítani a magyar kormánynak az egyenleget, ami nem kevés.
    Igaz, ilyen “cukorkaosztogatásban” nem csak hazánk részesült, hanem még 14 másik tagállam is.

    Orbán kiemelte, hogy a legszegényebb régióknak sikerült külön pénzt kialkudni.
    Miért nem sikerült ezt az általános kohéziós politika keretei közé beszorítani?

    A magyar miniszterelnök pénteken beszélt arról, hogy “a legszegényebb négy magyar régiónak jutó támogatás nem csökken”.
    Hozzátette, hogy az elmaradott magyar térségek méltánytalanul hátrányos helyzetét az unió külön 1 milliárd 560 millió euróval kívánja kompenzálni. Az így kialkudott külön összeg a kohéziós forrásokból származik majd.
    Ez tulajdonképpen akként kerülhetett be külön fejezetként a megállapodásba, mivel minden valószínűség szerint a magyar kormány utólag, a tárgyalások vége felé az egyenként alkudozásokon lobbizta be az összeget a megállapodásba.

    Az agrártámogatások is csökkennek? Kevesebb jut a gazdáknak?

    A Közös Agrárpolitika (KAP) és vidékfejlesztés még mindig az EU költségvetésének majdnem 40 százalékát viszi el, az előző ciklusban ez több mint 421 milliárd eurót jelentett.
    Orbán szavai szerint a hazánknak jutó mezőgazdasági támogatások nem csökkennek – köszönhetően egy francia-román-lengyel-magyar összefogásnak (ezt már a hétfői parlamenti évindítón mondta a miniszterelnök).
    Pontos számot a kormányfő ugyanakkor nem mondott.
    Pedig az össz-agrártámogatásokon vágott az EU, mind az egész fejezet, mind csak a KAP folyamatos csökkenő tendenciát mutat.

    Ha a többi fejezetnél ennyivel csökkennek a nekünk járó támogatások, akkor Orbán miért adja el ezt mégis sikerként?

    Nem csak a magyar miniszterelnök állítja be a tárgyalásokon elért eredményeket fontos sikerként.
    Minden tagállam próbál olyan mutatóra hivatkozni, amely alapján jól néz ki a bizonyítvány, és legkönnyebb a segtíségével otthon eladni az elért eredményt.
    Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint az országa az összegszerűséget nézve az új keretköltségvetés legnagyobb haszonélvezője.
    A cseh kormányfő, Petr Necas múlt pénteken hangsúlyozta, hogy a 2014-2020 között Csehországnak járó summa egy főre vetítve a negyedik legnagyobb.
    Janez Jansa szlovén kormányfő pedig azt emelte ki, hogy Szlovénia 2014-től hét éven át összességében több pénzt kap az EU-tól, mint amennyit a közösbe befizet.

    “Koponyánként” 712 ezer forint lesz a támogatás mértéke Orbán szerint

    Az egy főre lebontott támogatások hangsúlyozása tehát nem magyar találmány, ahogy a vizualizáció is természetes kommunikációs fogás.
    Még akkor is, ha a pénzmennyiség vagonokhoz történő hasonlítását az ellenzék is kritizálta.

    Miért kell mindig a kákán is csomót keresni, hiszen mégis kapunk egy rakás pénzt Brüsszeltől?

    Így van, végső soron Magyarország továbbra is az uniós büdzsé nettó haszonélvezője marad a következő költségvetési ciklusban is (ha csak fel nem függesztik egyes alapok kifizetéseit valamilyen szabálytalanság miatt).
    És ez szuper hír – a felzárkózásunk ütemét látva sajnos törvényszerű.
    Az, hogy nettó kedvezményezettek maradtunk, azért is fontos, mivel a hazai fejlesztések több mint 95 százaléka uniós forrásból valósul(t) meg, így ha ezek a pénzek nem lennének, a magyar gazdaság önerőből képtelen lenne még csak a szinten tartásra is.
    A kormány ezt nagyon is jól tudja, ezért is szeretnék könnyebbé, hatékonyabbá és gyorsabbá tenni az uniós források felhasználását.
    Az értelmes elköltéshez mindenképp ragaszkodhatnánk európai adófizetőként.

    Kötelező önrész, áfa.
    Hazánk számára az is nagyon fontos volt, hogy a beruházásokhoz szükséges önrész arányát ne emeljék fel, és a fejlesztések továbbra is 85 százalékban uniós forrásból legyenek finanszírozhatóak.
    Ez összefüggésben áll a hazai erőből történő fejlesztések alacsony szintjével. Ez így is maradt, emellett abban is hazánk számára kedvező döntés született, hogy a beruházásoknál az áfát továbbra is el lehessen számolni; csak a közhatalmi szerveket zárták ki ebből a körből.

    Ha problémátok van a fent leírtakkal, akkor a hvg szakírójával vitatkozzatok!

  5. John Doe szerint:

    A fenti tények értelmezéséhez nem kell magasfokú pénzügyi ismeret. Azonban vannak akiknek a puszta tények és a 2+2=4 képlet is hazugság marad.

  6. felix szerint:

    Ismét egy hazugság.
    Amennyiben jól emlékszem a szocik nem kevesellték az elért eredmény, csak sokallták a mellé rakott hazugságokat.
    Amennyiben ez hazaárulás akkor hazudni dicsőség.

  7. Gordon szerint:

    Felix!

    Nektek mindig is dicsőség volt hazudni (több 100 apró trükk), ezért hazudtok reggel-délben és persze este.

    Most is.
    Mindig.
    Állandóan.

    De a magyar emberek ebből nem kérnek.

    A lényeg tehát:
    “A nettó pozíció, tehát az egy-egy tagállamba érkező támogatások és tagállami befizetések különbözete tekintetében – nagyjából 25 milliárd euró – Magyarország, Lengyelország és Románia mögött a harmadik helyen zárta a tárgyalásokat. A nemzeti össztermék százalékos arányában ez az összeg a GNI 3,6 százaléka, amivel Bulgária után a második Magyarország. Az egy főre jutó támogatás mértékét illetően pedig a litvánok után a magyaroké a második pozíció. Minden magyar állampolgárra 2512 euró (712 ezer forint) jut majd. Mindhárom mutatóban Magyarország több helyet előrelépett a korábbi, 2007-2013 közötti időszakhoz képest.”

  8. felix szerint:

    Gordon!
    Látod mennyire jó, hogy csökkent a nemzeti össztermék.
    Képzeld el, ha növekedett volna, akkor most hátrább állnánk.
    De még van esély a zárszámadási törvény elkészítéséig, ha abba még kisebb GDP-t sikerül kimutatni akkor még elsők is lehetünk a nemzeti össztermék arányában.
    Ha a hülyeség fájna………………..

  9. John Doe szerint:

    Gordon: Miért forintosítasz? Ennek tükrében az a jó, ha az € árfolyam az egekbe tör?

  10. felix szerint:

    Gordon!
    Már két indoklásod kapcsán is felmerült az a tény, hogy “minél rosszabb, annál jobb”.
    Gratulálok.

  11. vitéz bihari Grün szerint:

    “Az egykori egészségügyi miniszter, a Fidesz szakpolitikusa még 2011-ben kapta meg a posztot, ám Orbán Viktor kormányfő a hírek szerint már régóta nincs megelégedve Mikola Istvánnal, akinek helyzetén tovább ronthatott az OECD múlt héten kiadott jelentése.”
    .
    Oh, jaj! Már a farkasmosolyú Mikola is átment árulóba?! ))) 😛 (((
    http://www.hir24.hu/belfold/2013/02/18/orban-hazarendelne-mikolat/

  12. vitéz bihari Grün szerint:

    „Immáron nemcsak a Gyurcsány-Bajnai csapattól kell félteni a nyugdíjakat és a nyugdíjasokat, hanem külföldről is veszélyes támadások érkeznek.”
    A Fidesz szóvivőnője azt mondta, elképzelhetetlen, hogy megadóztassák a nyugdíjakat. Selmeczi Gabriella szerint aki ilyet javasol, az százezreket sodorna veszélybe”

    .Újabb kétszáz milliós plakát-kampány indul?!
    “Nem engedünk az OECD-nek, még akkor sem, ha nem kér semmit! NEM!” ))) 😛 (((
    http://atv.hu/cikk/20130217_nyugdij

  13. lucifer szerint:

    “A szocialisták ismételten pártérdekeiket helyezik előtérbe”

    Miért? Talán a Fidesz nem? A Fidesz papagájkórusa állandóan visszamutogat az “eemúttnyócévre,” amiből – nem veszi észre – három év már az övé! A 2014.-évi választások közeledtével erősödik a Fidesz kampánypropagandája, ami nem áll másból, mint az ellenzék mocskolásából. Mert konkrét pozitív eredményt nem tudnak felmutatni. Lehet, hogy a kibocsájtott államkötvények bevételéből 3% alatt tudják tartani a hiányt, de a magas kamatígéretek miatt a jövő generációt adósítják el! A GDP növekedése pedig, ami biztosítaná a magas adósság visszafizetését, csak a miniszterelnök úr és gazdasági felelősének álmaiban létezik. Mert Orbán Viktor már 1998.-ban megmondta:

    “Merjünk nagyot álmodni!”

  14. felix szerint:

    A kormány már csak hazudni tud.

  15. Manitu szerint:

    Múlt idő. “Hazudtunk reggel, éjjel meg este.” Ezt Gyurcsány elvtársad mondta, és ritka kivételként nem hazudott – igaz, titokban mondta el.

  16. felix szerint:

    Az a kormány megbukott és ebből tanulnotok kellett volna.
    Most ez a kormány fog bukni.
    Ja és Orbán még kivételesen sem mondott igazat.
    Gyurcsány tehát jobb.

  17. lb szerint:

    “Magyarország … azért kapta a második legnagyobb támogatást, mert Magyarországon úgy nem lesz gazdasági növekedés, hogy eközben az ország 7 régiójából 6 a legszegényebbek között található. Az EU egyik legfontosabb elve, a szolidaritás, és az azt szolgáló automatizmus az egyedüli oka annak, hogy Magyarország a második legnagyobb támogatást kapja. Abban tökéletesen igaza van Orbán Viktornak, hogy Magyarország ténylegesen nagyobb támogatást kap, mint a többi térségbeli ország. És az is igaz, hogy ezt Orbán Viktor érte el, csak éppen nem kiváló tárgyalással, hanem azzal, hogy kormányzása idején Magyarország korábban soha nem látott rossz helyzetbe került. A szocialista-liberális kormányok alatt Magyarország másokkal összevetve kevesebbet kapott, mert a térség középmezőnyétől valamivel feljebb foglalt helyet. Mostanra lecsúszott az utolsó előtti helyre, hát most többet kapunk.
    Ahogy Jarábik Balázs fogalmazott az Új Szó hasábjain: “Vagyis mindenki azt nyerte, amit teljesítménye alapján tulajdonképpen megérdemelt.” ”

    http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10151472691102891&id=54708717890

    Akkor most hol az igazság???

  18. lucifer szerint:

    2012. az elrugaszkodás éve – Mondta Orbán Viktor.

    Közel 6 százalékkal csökkent tavaly az ipari termelés Az építőipar termelése tavaly decemberben 3,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az év egészében 5,9 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

    Jól elrugaszkodtunk.

  19. nagyapó szerint:

    “Orbán majdnem mindent elért”, “Győztek az Orbán vezette Kohézió Barátai (Friends of Cohesion)”, “Litvánia és Magyarország a győztes”. Ezeket nem a HVG, Népszava, Napi gazd. írta, de nem is a wejerbélák.
    A központi régión (Pest megye, Bp.) kívül országunk még 1,56 MEu (452,4 MFt) extra támogatást kap.
    712 eFt/copf támogatást kapunk, ha le tudjuk hívni. Az eddigi 660 eFt/fő támogatást nem sikerült lehívni („hála” a szoci szakértelemnek).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  20. bonifác szerint:

    Én azt szeretem az “igen tisztelt” szocikban, hogy olyan “tisztességesen képviselik ”
    a magyarok érdekeit.Ha olyan jól tudják, miért tették tönkre az országot?Most kibicként
    semmi sem drága.Számbűvészet, számmisztika-de az EU-ban ellenségként szavaznak,
    beszélnek hazájuk ellen. Zugtanulmányíró Heller nyanya tekintélyét latbavetve gyalázza
    Magyarországot, ( a hazáját?!) Jó lenne a valódi számokat látni, (a HVG nem tekinthető
    forrásnak., lásd politikai cikkeit.) Gyurcsány- Bajnai már bizonyított. Most Orbán Viktor
    következik. Bármennyire tiltakoztok ellene. Várjuk meg az eredményt.

  21. hajós szerint:

    bonifác: “Most Orbán Viktor következik. Bármennyire tiltakoztok ellene. Várjuk meg az eredményt.”

    Sajnos már látjuk:
    – jogállam szétverve
    – 1,7%-os gazdasági visszaesés
    – Magyarország bóvli lett
    – államadósság tovább nő

  22. "?!" szerint:

    “nagyapó”!

    Ma már ne igyál többet, mert a végén még nagyobb hülyeségeket is le fogsz írni, mint a 21:00- kor írt legnagyobb baromságod, amely úgy szól, hogy: “Az eddigi 660 eFt/fő támogatást nem sikerült lehívni („hála” a szoci szakértelemnek).”

    Tanácselnök úr!
    Felhívom a figyelmedet arra, hogy az általad említett 7 éves lehívási ciklusból hátra van még 3 év, továbbá arra is, hogy az utóbbi 3 évben a rendszerváltás előtt szerzett szoci szakértelemmel rendelkező volt KISZ-titkár által vezetett FIDESZ volt hatalmon az országban, és “Az eddigi 660 eFt/fő támogatást a volt KISZ-titkár által vezetett FIDESZ-nek köszönhetően nem sikerült lehívni („hála” a szoci szakértelemnek)”, de még így is előfordulhat, hogy a ciklusra vonatkozó elszámolási határidőn belül a teljes keretet lehívjuk!

    Ceterum censeo… A volt kommunista “nagyapó”, ha kinyitja a száját, és veri a billentyűzetet, akkor hazudik, ha kinyújtja kezét, akkor pedig lop.

Itt lehet hozzászólni !