Mi leszel, ha nagy leszel?

Csepel.hu

A mai rohanó világban felmerül a kérdés, hogy azok az oktatási cégek, amelyek szakképzéssel foglalkoznak, eleget tudnak-e tenni a kor követelményinek? S vajon, melyek a legnépszerűbb szakmák manapság? Mit tanul szívesen a fiatal, és mire jelentkezik a felnőtt?

Többek között erről is szót ejtettünk Sepsi Zsigmonddal, Csepel legrégebbi oktatási központjának vezérigazgatójával, aki rövid történeti áttekintéssel kezdi a beszélgetést.

Az Adu Oktatási Központot, a Csepel Oktatási és Szolgáltató Kft-t 22 éve, 1991-ben hoztuk létre, amikor a Csepel Művek gyárai átalakultak önálló vállalatokká. Cégünk folytatta a gyárban elindult szakképzési tevékenységet.  Később köszönhetően a főiskolákkal és az egyetemekkel való egyre jobb együttműködésnek a műszaki, a közgazdasági és – igazodva az igényekhez – az informatikai képzéseket helyeztük előtérbe. Éveken át a Pénzügyi- és Számviteli Főiskola és az egri Eszterházy Tanárképző Főiskola kihelyezett tagozatát is működtettük. Így sokan szereztek nálunk első vagy másoddiplomát.

A Csepel Művek megszűnésekor a műszaki értelmiségiek többsége vesztette el a munkahelyét és nálunk jutott újabb szakmához, ennek köszönhetően újra el tudott helyezkedni. Természetesen a szakképzést is folyamatosan fejlesztettük. Bátran állíthatom, hogy aki nálunk szerzi meg a szakmáját, annak bizonyosan lesz munkahelye is. Olyan szakmákat oktatunk, amelyekre a munkaerőpiacon igény van. A nálunk megszerzett bizonyítványt nemzetközi szinten is elfogadják. Iskolánk alapítványi fenntartású magániskola (szakközép- és szakiskola), ahol iskolarendszerben is képezünk szakmákat. Az elmúlt időszak jogszabályi változásai miatt a szakképzésben az elméleti oktatás mellett nagyobb hangsúly, több idő jut a gyakorlatra. Az OKJ-s képzés korábban 2+2 éves volt, most 3 éves lett. Az első évben már szakmai gyakorlaton vesznek részt tanulóink. Az iskolából kikerülve nagyobb munkatapasztalattal rendelkeznek az eddigieknél. Budapest mellett Dunaújvárosban és Karcagon is vannak szakközép- és szakiskoláink.

– Melyek a legkeresettebb szakmák a fiatalok, illetve a felnőttek körében?

– A felnőttek értelemszerűen azokat a képzéseket keresik, amelyeket a munkaügyi központ támogat, remélve, hogy így munkalehetőséghez jutnak.  Ilyenek például a rakodó- és emelőgép-kezelő, vagy az NC, CNC gépkezelő. A fiatalok már a szakma kiválasztásánál gondolnak az elhelyezkedési esélyeikre. A legtöbben bolti eladónak, pincérnek, fodrásznak, cukrásznak és szakácsnak tanulnak.

Az interjú a csillagtelepi tanműhelyben készült, ahol éppen a leendő szakácsok ismerkednek a szakma rejtelmeivel. Az egyik tanulót, Csekő Gábort kérdezem.

– Miért éppen szakácsnak tanulsz?

– Nem voltam jó tanuló az általános iskolában, ezért nem tudtam gimnáziumban továbbtanulni. Egy ismerősöm ajánlotta ezt a lehetőséget. Nem bántam meg, hogy jelentkeztem, mert jó a társaság és kedvemre való szakmát tanulok.  Remélem, egyszer majd egy nagy étterem séfjeként tudom kamatoztatni az itt megszerzett tudásomat.

Újra Sepsi Zsigmondhoz fordulok, aki elmondja, hogy míg egy évtizede a közgazdasági és informatikai ismeretek elsajátítása jelentkeztek többen, addig ma már a vendéglátás, a kereskedelem és a szolgáltatás került előtérbe.

Újdonság a kereskedelmi szakmák megjelenése.  2012 őszétől már az új képzési jegyzék szerint oktatunk. 2013. február 15-éig várjuk az általános iskolák nyolcadikos tanulóinak jelentkezését, hogy itt versenyképes szakmát kapjanak és érettségit szerezzenek.

– Van-e olyan szakma, amelyre itt nincs jelentkező?

– Iskolánkban megszűnt az építőipari szakmák képzése. Ennek oka az építőipar mai állapotában keresendő. A gazdasági válság egyébként minket is érintett: a korábbi kétezer fős tanulólétszám ezerhatszázra csökkent és azóta is stagnál. Felnőttképzésünk is visszaesett, mert sem a cégek, sem a munkavállalók nem tudják önerőből fizetni a képzések díjait. Ennek ellenére még 2012-ben is nyolcvan tanfolyamot tudtunk indítani.

Sepsi Zsigmond még elmondja, hogy több mint száz munkatársuk van. A diákok nemcsak Csepelről, hanem a környező kerületekből, valamint a sziget településeiről is járnak hozzájuk tanulni: a régió meghatározó szakképző intézményévé váltak. Fontosnak tartják, hogy karitatív eseményeken is részt vegyenek. Felszereltségünk már valóban XXI. századi, hiszen elektromos beléptető rendszerük mellett bevezették az elektronikus naplót is. Így a szülő otthon, a számítógépén tudja ellenőrizni gyermeke tanulmányi előremenetét.

A vezérigazgató, aki több mint húsz éve a Vöröskereszt csepeli szervezetének társadalmi elnöke, és tavalyű a Budapesti Kereskedelmi Iparkamara XXI. kerületi tagcsoportjának elnökévé is megválasztották, nagyon büszke arra, hogy 2012. október 23-án a kerületei önkormányzat Csepel Örökség Díjjal ismerte el a munkájukat.

Forrás: csepel.hu

15 hozzászólás “Mi leszel, ha nagy leszel?” bejegyzésre

  1. felix szerint:

    Ezt is a komcsik alapították a nagy semmittevés közben.
    Hogy mik vannak!

  2. Etikus szerint:

    Ön sokkal többre hivatott, mint sem piszlicsáré pártvitákba, beszálljon.
    Az ország, a haza, a nemzet sorsát kellene szem előtt tartani, mindenekfelett.
    Min. úgy, ahogyan fejlett civilizáció rablógazdálkodásának közepette mások is teszik.
    Csak hát pénz, hadsereg, erős belső renden (törvényen) alapuló működő belső karhatalom nélkül, kopasz seggel rabszolgasorsként is az alja adatik.
    Meg lehet cáfolni!
    Nem lesz könnyű!

  3. felix szerint:

    Ezt ki kéne fejtened, bevallom nem értem.

  4. Etikus szerint:

    A mérhetetlen, gátlástalan szinte minden szintű korrupcióról csak nem beszélnek, mert nem érnek rá, teszik a dolgukat, de serényen! Nézzen rá e gyönyörű kis országot ábrázoló térképre, s egyéb el nem titkolt kimutatásokra, amelyek mindenkor sántítanak. Nem hinném, hogy meglepődne!!!
    Fel tudom ajánlani személyemet, de csak értelmes, és az ügyet előre vivő csevejre.
    Technikai eszközök használatára, nincsen szükség!

  5. Etikus szerint:

    1. MORALITÁS…………., és nagyon hosszú szünet, csak ezután következhet bármi, tehát rendet kell tenni, az anarchikus állapotokat meg kell szüntetni.
    Gondoljunk csak a történelem során bármilyen konfliktus befejezését követően, mire alapozták, mivel kezdték a “helyzet” megszilárdítását. Addig nem fog semmi sem változni.
    Sajnos a világ, de mi különösen úgy tűnik saját vesztünkbe rohanunk, nincsen megállás!

  6. Etikus szerint:

    Balzó Bandi többek között azért “került bizonyos tekintetben a perifériára,” mert mindig igyekezett őszintén, egyenesen véleményét nem véka alá rejteni.
    Ez az emberiség, erre már-már szinte képtelen.

  7. Etikus szerint:

    Isten egyszülött fiát adta, hogy magára vegye az ember bűneit.
    Mi történt azóta? Döntse el mindenki, elsősorban saját magának!

    Íme, hová merre fejlődik a világ:

    Márai Sandor: Arról, hogy a gonoszokkal semmit nem lehet kezdeni.

    Mi a gonoszság?

    Rendkívül összetett tünemény.

    A kegyetlenség mögött legtöbbször gyermekkori sérülések vannak – de van mögötte természetesen más is, jellem, testi és lelki alkat összjátéka, rossz példák. Évezredek műveltsége nem tudta az emberben feloldani a kegyetlenségre való hajlamot. Az állatok, a fenevadak soha nem kegyetlenek, az egyetlen macska kivételével. Kielégületlenségből táplálkozik a gonoszság; aztán műveletlenségből.

    A gonoszságra hajlamos ember a maga életének könyvelésében nem ismer “tartozik” és ” követel” rovatot: ő csak követel.
    Nem hiszem, hogy jósággal, engedékenységgel, tanítással feloldhatjuk az ilyen emberben a gonoszság és a kegyetlenség indulatait. Aki gonosznak született – akad ilyen is -, vagy akit az élet csalódásai, tapasztalatai, kegyetlen fordulatai nem türelemre és megbocsátásra, hanem gonoszságra neveltek, elveszett mindenfajta erkölcsi érvelés számára. Legokosabb kitérni útjából, amennyire lehet. S lehet sajnálni is, mert legtöbbször egy kegyetlen, önző és buta anya vagy gonosz apa áll az ilyen ember gyermekkorának sötét hátterében.

    Vajon hol tartunk most???
    Hiszen a “minden tudó zseni pszichiáterek, pszichológusok hada szerint” már csak nem minden ember az “Ő gyógymódjukra van utalva.”
    Lásd az amerikai állampolgárokat, akinek nincsen külön bejáratú fenti képzettségű hivatott személy az……….

  8. Etikus szerint:

    A képre tekintve, nem véletlen, hogy ott áll az objektum, ahol áll.
    Mondom én, sokan megfogják élni még Csepel felvirágoztatását, csak nem úgy ahogyan azt sokan szeretnék. Nem vagyok jövőbe látó, csak hát a törvényszerű folyamatokat, elodázni ideig óráig lehet.

  9. “A képre tekintve, nem véletlen, hogy ott áll az objektum, ahol áll.”
    Egyelőre!
    De majd fejre állítják!
    “Holnapra megforgatjuk az egész világot!” 😛

  10. Etikus szerint:

    Tanár úr, Tanár úr!
    Tudom ezt a sok zagyvaságot csak némi szellemességgel lehet elviselni. Értem én a célzásait, csak hát az élet, annak működése nem mindig ezt kívánja.

  11. Etikus szerint:

    T. Grűn papa!!!
    Önnek is felajánlom, bár már tettem, de nem élt vele, egy nagy találkozásunknak reményét az embereknek érdekében. Egyszer talán csak felcsillan a remény, hát ha, talán mégis érdemes. Tudja a kockázatot aki nem vállalja, az, az………gondoljon mindenki amit akar.
    Én vállalom!!! Még Önnel is, mert nem a hovatartozása motivál, sem Önnél, sem másoknál.
    Persze, ha az arcát nem vállalja, akkor mi végre van a világon, és miért büszke az utódaira?

  12. Etikus szerint:

    Vajon Ti, mivé lettetek, hogy nagyok (felnőttek) lettetek?
    Van-e válasz, elsősorban magatok számára. S gyermekeiteknek, unokáitoknak???

  13. John Doe szerint:

    Etikus szerint:
    2013. február 16., szombat – 17:26
    Végig olvastam Önt és csak annyit tudok írni először is az utolsó bejegyzésére, hogy saját magam nincs miért szégyelleni és a gyermekeimnek és az unokáimnak tudok választ adni. Mivé lettem? Ez lényegtelen, szakmailag azzá, amit szeretek is csinálni, ami nem lényegtelen, felnőtt “emberré”. A többi hozzászólását olvasva annyit tudok Önnek írni, hogy az “értelmes” hozzászólók egyike, ami itt ritka.

  14. Etikus szerint:

    John Doe szerint:
    2013. február 16., szombat – 22:14

    Minden tekintetben őszintén örülök írásának, eredményeinek.

    az “értelmes” hozzászólók egyike, ami itt ritka.
    Ennek viszont már kevésbé tudok örülni, mert inkább az ellenkezője tenne igazán teljesebbé. Mit tagadjam, jól esett, köszönöm.

    Üdvözlettel Etikus

Itt lehet hozzászólni !