Jelentősen nőtt a helyi élelmiszerek forgalma

Veddamagyart.info/VM Sajtóirodája

A hazai élelmiszer-kereskedelem egyre nagyobb hányadát adják a helyben termelt és értékesített élelmiszerek.

Az új generáció munkája nélkül aligha képzelhető el a hazai mezőgazdaság fejlődése – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – Agrya pénteki konferenciáján.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy korábban a hazai élelmiszer-kereskedelem mindössze 5-8 százalékát tették ki a helyben előállított és értékesített agrártermékek. Mára ezen élelmiszerek aránya elérte a 10-12 százalékot is.

A tárcavezető szerint ez többek között annak is köszönhető, hogy a kormány jelentősen enyhített a kistermelőket és az élelmiszergyártókat hátrányosan érintő jogszabályokon, és lehetővé tette piacra jutásukat. Gombamód szaporodtak a helyi termelői piacok, esélyt kaptak a kis- és a családi gazdaságok a közvetlen értékesítésre, illetve arra, hogy termékeiket a gyermekétkeztetésben és a vendéglátóiparban is eladhassák.

Ehhez a közbeszerzési törvényt is módosítani kellett, mert – állapította meg a miniszter – az korábban a multinacionális társaságok érdekeiért kirekesztette a helyi kistermelőket az eljárásokból.

Forrás: veddamagyart.info

4 hozzászólás “Jelentősen nőtt a helyi élelmiszerek forgalma” bejegyzésre

  1. vitéz bihari Grün szerint:

    “Az agrártárca szeretné elérni, hogy a magyar sertésállomány 2017-ig a duplájára emelkedjen, amelyhez a sertésprogram biztosít szakmai kereteket, és amelynek megvalósításához 2,6 milliárd forint forrás áll rendelkezésre – mondta a vidékfejlesztési miniszter a Spar Magyarország Kft. bicskei húsüzemében tett látogatásán, írja az MTI.
    A kilátásokat a miniszter biztatónak nevezte. Kifejtette: Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatása után mennyiségi ugrás várható az orosz piacokon, és érdeklődés mutatkozik a minőségi magyar sertéshúsok és -készítmények iránt Kínában és Távol-Keleten is – mondta a miniszter.”
    Valamint a zorosz barátainknál és kínai testvéreinknél is?! 😛
    http://www.portfolio.hu/vallalatok/ketszer_annyi_sertes_kell_az_orszagba.179309.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

  2. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Nekem erről csak Hofi Géza barátom jut eszembe, amikor elmondta anno miként működött ez a szovjet-magyar sertésállomány business – mindig a magyar maradt alul, és a magyar éhezett, tőlünk mindent elvittek oda, és még a szovjet katonákat is a magyar etette.
    Akár nagyhatalom, akár nem, akár függőségi helyzetbe hozzák a világot akár nem, ha Magyarország a Trianont, az elvett területeket siratja, majdnem 100 évvel a sztori után is, szóval magyarul mai napig nem hevertük ezt ki, akkor miért is kell nekünk 1956. októberi események miatt/végett odamenni? Oda ahonnan jött az utasítás, kit hogyan kell lemészárolni? Miért kell odamenni, ahol katonáink vére szárad? Miért kell odamenni, ahonnan 50 év megnyomorítás után a MAI NAPIG NEM TUDTUNK LÁBRA ÁLLNI? ÉS MAI NAPIG ENNEK KÖVETKEZMÉNYEIVEL TALÁLKOZIK A MAI TÁRSADALOM ELSŐSORBAN A FIATALOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Én ezeknek semmit nem felejtek el, és a megbocsátást sem rajtuk gyakorlom! Inkább büszkén,bátran, igazul, hazaszeretet-teljesen kalasnyikovval puffantsanak agyon a Kraszanaja Plósáty-on de ruszkikkal nem tárgyalnék.

    Ahonnan biztos sikert/együttműködést várhatunk az még mindig Németország.
    És ott van az aranybánya, de valahogy kiesik a látószögből, ami nagy kár, ez az ország pedig Törökország. Sokkal előrébb járnak technikában és gazdaságban. Velük kéne leülni egy asztalhoz, felmelegíteni a testvérkapcsolatot. Mert a török még mindig a testvérének tartja a mádzsárt.

    De az sem lenne rossz, ha végre kicsit alább tudna adni a magyar az igényekből, mert a bevásárlókocsik még mindig dugig vannak chips, csoki, kólával. Ezek helyett lehetne venni virágföldet, cserepet, meg palántát, magokat, elültetni, és hopp máris kész a fűszer-kertecske….

  3. Jeniszej szerint:

    A Fater még a virágos ládákat is kidobta, mert félt, hogy valamelyik barom zártkertnek nézi a balkonon található fűszernövény kertészetét. ))))) 😀 (((((

  4. felix szerint:

    Velem nem szúrnak ki, mert mostantól nem zárom a kertet.

Itt lehet hozzászólni !