Csepeli siker a Next Top Dog Model versenyen – Interjú!

“Azt szeretném megmutatni, hogy a „semmirekellő”, korábban haszontalan, árva kutyákból is mennyi mindent ki lehet hozni”

Mr. Gabee, Csepel.info

Fotó: Korponai Tamás (Blikk.hu)

Január 26-án rendezték a Symbol Budapest épületében a Next Top Dog Model versenyt. A versenyen harmadik helyezést elérő kutya gazdájával, Balogh Szilviával készített interjút Mr. Gabee szerkesztőnk,melyet alábbiakban olvashatnak.

Mit lehet tudni a verseny előzményeiről, valamint magáról a versenyről?

A Next Top Dog Model verseny nem egy klasszikus, kutyákról szóló szépségverseny, hiszen itt nem csak a törzskönyvvel rendelkező, standardnek megfelelő fajtatiszta kutyák vehettek részt, hanem bármilyen eb. Legyen szó törzskönyves/törzskönyvnélküli fajtatiszta kutyákról vagy keverékekről, itt mindegyikük azonos eséllyel indult az elődöntő során.

Az elődöntőre 2012. december 15-én került sor egy, a kutyáktól és gazdijaiktól zsúfolt pesti bárban. Több körben zajlottak a válogatások.

Először minden kutyának bizonyítani kellett alapengedelmességét, hogy a gazdinak minden helyzetben szót fogad, viselkedése fegyelmezett és kontrollálható.

A legfontosabb feladatok a gazdi melletti laza pórázon való séta, az ültetés, fektetés, helyben maradás és a gazdához hívás. Plusz feladatként szabadon választott produkciókat mutathattak be a párosok.

A második körben tesztfotózásra került sor, ahol minél rövidebb idő alatt kellett lefotóztatni a kutyákat álló, ülő és fekvő helyzetben egyaránt. Itt volt igazán fontos a helyben maradás, hiszen a gazdiknak el kellett lépniük kutyájuktól, hogy ne lógjanak be a képbe, illetve hogy a kamerába nézzenek az ebek. Nélkülözhetetlen ehhez a fegyelem, mert a teremben több kutya és ember tartózkodott egy időben, valamint még étel is volt a környéken. Az ügyesebb gazdi-kutya párosok úgy oldották meg a feladatot, hogy a kutyát a kijelölt helyen hagyták egy pózban, majd a fotós mögül irányítottak az állatot, hogy milyen póz következik.

A harmadik kör egy személyes beszélgetés volt a gazdival. A kérdések témája többek között: a kutya előélete, képzettsége, tulajdonságai, a gazdi indokai és érvei a versenyre jelentkezés kapcsán, stb.

Sok páros kiesett a megmérettetések során?

Az előbbiek alapján a kb. 60 jelentkezőből csupán 11 gazdi-kutya páros jutott tovább a döntőbe. Később azonban a közönségszavazás által még 3 kutyus kerülhetett a végső versenybe, így 14-re bővült a döntősök létszáma.

A fotózások alkalmával a kutyáknak ruhában és ruha nélkül kellett pózolniuk mind a műteremben, mind a szabadban. A három alapvető póz az ülés, a fekvés és az állás volt. Ezen kívül minden kutya bemutatta tudását cuki pózokban, például meghajolva, két lábra állva, oldalt fekve, stb.

Ennek során is nélkülözhetetlen volt a fegyelmezettség, szófogadás, a gazdára koncentrálás más kutyák és emberek közvetlen közelében, valamint a kitartás, hiszen órákig kellett várniuk a sorukra, majd ezt követően a fotózáson a maximumot kellett nyújtaniuk.

Hogyan zajlott a döntő?

A döntő 2013. január 26-án volt a Symbol Budapest épületében. Kutyák és gazdijaik kb. 7 órán át tartózkodtak a helyszínen. A 17.30-kor kezdődő show műsort többkörös próba előzte meg, amely már egymagában nagy próbatétel volt a gazdák és főleg kutyáik számára. A kutyák ruhában és ruha nélkül is felvonultak a modellekkel a kifutón, miközben gazdájuk tőlük látótávolságon kívül helyezkedett el. A kezdeti nehézségek után élesben már minden flottul ment. A ki-mit-tud keretében minden gazdi és kutyája bemutathatta, milyen látványos, vicces, akrobatikus mutatványokat, trükköket ismer. A közönségnek nagyon tetszett természetesen.

Ezen a napon nagy volt a hangzavar, a zsúfoltság, a tömeg, a káosz. Minden kutya becsülettel helyt állt a hosszú és fárasztó programon. Nem viselte meg őket az üvöltő zene, a villogó fények, a rengeteg ember, az idegen modellekkel való felvonulás, sem a folyamatos nehéz feladatokban való részvétel.

Mit tudna mondani saját magáról és a versenyen harmadik helyezést elért kutyájáról?

Balogh Szilvia vagyok, 27 éves, Csepelen élek születésemtől fogva. Kutyám Argos, 4,5 éves rottweiler-német juhász keverék kan kutya. Argos-t 2009. február 12-én hoztam ki egy sintértelepről, ahol valószínűleg altatás várt volna rá. Előző gazdája 3 nappal korábban vitette be az oltási könyvével együtt. Argos egy hihetetlenül intelligens, tanulékony, szeretetre méltó és univerzális kutya. Már az első naptól kezdve kötődött hozzám, második nálam töltött napján már póráz nélkül sétált a Duna-parton. Hamar beilleszkedett, nem tartott sokáig összecsiszolódásunk. Kutyaiskolába nem járt, ennek ellenére nagyon gyorsan és örömmel tanul.

Mindennapjait sok sétával, kirándulással, játékkal, úszással tölti. 2010-ben végigversenyeztük az évet a kutyás frisbee távolsági számában kisebb-nagyobb sikerekkel. Én voltam a visszatartó erő, nem vagyok elég ügyes, így azóta szünetel ez a versenyzés, azonban itthon, hobbiból korongozunk. Bemutatókra azért rendszeresen járunk. 2011-ben kezdtünk komolyabban foglalkozni az engedelmességi és ügyességi feladatokkal. Argos az elmúlt 2 évben számtalan engedelmességi és ügyességi vizsgát tett le szuper eredménnyel. Sok fegyelmező versenyen, ki-mit-tudon, amatőr kutya szépségversenyen is részt vettünk, a különféle bemutatókat, egyéb rendezvényeket nem is említve. 2012-ben kezdtük a dog-dancinget, immár 2 verseny van a hátunk mögött.

(Az Argosról és gazdájáról készült videót ide kattintva tekinthetik meg – a szerk.)

Hogyan értékelné az elért harmadik helyezést?

Magyarországon a kutyatartás kultúrája és színvonala meglehetősen alacsony szinten van, rengeteg a felelőtlen állattartó. Sokak szerint a kutya még mindig csak a kert tartozéka, egy élő riasztó berendezés. Legrosszabb esetben egész életüket egy rövid láncon vagy kicsinyke kennelben élik le mindenféle új ingertől elszigetelve, a gazdi szerető simogatása és törődése nélkül. Mindennaposak a kutyakínzások, a kutyák kidobálása, elhagyása, valamint a felelőtlen szaporítás. Hazánkban az összes sintértelep és állatmenhely többszörösen túlterhelt, nincs hely az újabb állatoknak. Mindenhol csak gazdit kereső, talált, elhagyott és megkínzott kutyákról szóló hirdetést lehet olvasni. Sokkal több kutya van, mint felelős gazdi. A szaporítást az ivartalanítás és a kötelező regisztrált chipezés elterjedésével lehet visszaszorítani. Rengeteg ember úgy gondolja, hogy csak a fajtatiszta kutyából válhat okos társa az embernek. Emberekkel szóba elegyedve elcsodálkozva mondják, hogy Argosból kutyasuli nélkül is milyen fegyelmezett, elképesztő kutya lett. Tipikus szöveg: „a mi kutyánk nem ilyen okos”, „nincs időm a nevelésre”, „a mi kutyánk már öreg”, „a mi kutyánk menhelyről van”, stb. Országszerte évenként több ezer fajtatiszta és keverék kutyát altatnak el, csupán azért, mert nem kellenek senkinek. Holott nagy részükből klassz sport- és munkakutya, vagy pusztán kedves családi kutya válhatna. Sokszor esélyt sem kapnak, mert a törvényileg előírt 14 nap letelte után számos sintértelepen azonnali altatás van.

Tehát azt szeretném megmutatni, hogy a „semmirekellő”, korábban haszontalan, árva kutyákból is mennyi mindent ki lehet hozni. Csak az ember képzelete szabhat határt annak, mennyi mindenre képesek a gazdára váró kutyák. Minden rajtunk, embereken múlik: a hozzáállásunkon, kitartásunkon, szerető gondoskodásunkon.

csepel.info

A verseny Facebook oldalát ide kattintva tekinthetik meg.

Fotógalériák:

http://www.blikk.hu/galeria/Kutya_Szepsegverseny_2013

http://carsandgirls.hu/cars_and_girls.php?mod=gallery&GalleryID=1516&m=4

http://www.femcafe.hu/galeria/eletmod/az-ev-kutyamodelljet-kerestek

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.586243178068048.152111.226582080700828&type=1

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.477452795647136.106445.145550158837403&type=1

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.585448668147499.151990.226582080700828&type=3 (Kiss Csanád fotói)

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.579250598767306.150959.226582080700828&type=3 (Klauda Zalán fotói)

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.578928282132871.150902.226582080700828&type=3 (Kiss Csanád fotói)

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.578222955536737.150799.226582080700828&type=3

Videók:

1. helyezett: Cseke Alexandra és Beni, beagle

http://videokedvenc.hu/video/next_top_dog_model_2012_az_1_helyezett

2. helyezett: Pócsi Viktória és Fido, spániel keverék

http://videokedvenc.hu/video/next_top_dog_model_2012_a_2_helyezett

3. helyezett: Balogh Szilvia és Argos, rottweiler-német juhász keverék

http://videokedvenc.hu/video/next_top_dog_model_2012_a_3_helyezett

Közönségdíjas: Szenczi Zsuzsi és Misa, golden retriever

http://videokedvenc.hu/video/next_top_dog_model_2012_a_kozonseg_kedvence

Ki-mit-tud nyertese: Szatyina Szilvia és Sidney, kelpie-border collie keverék

http://videokedvenc.hu/video/next_top_dog_model_2012_a_ki_mit_tud_gyoztese

Ők a helyezettek:

http://videokedvenc.hu/cikk/next_top_dog_model_2012_ok_a_helyezettek


Itt lehet hozzászólni !