Végre Magyarországra jön a Street View

Index.hu/Csepel.hu/Street View

Illusztráció

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság elnöke hétfőn az Adatvédelem Napja alkalmából tartott konferencián bejelentette, hogy sikerült megoldásra jutni a Google Street View és hasonló szolgáltatások magyarországi bevezetésével kapcsolatban.

A Fővárosi Közgyűlés Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere javaslata nyomán fogadta el az erről szóló előterjesztést 2012. november 28-i ülésén.

A hatóság olyan állásfoglalást adott ki, melyben figyelembe veszi az új adatvédelmi szabályozás kibővített jogalapjait és amely megfelelően és hatékonyan biztosítja az érintettek magánszférához való jogát.

Google örömmel fogadta a hírt, és közölte, minél hamarabb elindítja a Street View szolgáltatást Magyarországon is. Arra a kérdésre a Google nem válaszolt, hogy mikor indul a szolgáltatás, annyit azonban elárultak, hogy a Street View-t az egész országra szeretnék elindítani egyszerre. A Google három évvel ezelőtt már elkezdte lefényképezni az utcákat, de az akkori adatvédelmi biztos leállíttatta az autókat. Joóri András volt adatvédelmi biztos az akkori szabályozásra hivatkozva adta ki állásfoglalását, amely nem tette lehetővé a Street View szolgáltatást. Azóta azonban megváltozott a jogi környezet, így már nincs akadálya az indulásnak.

Göröngyös út

A mostani megállapodást hároméves egyeztetési folyamat előzte meg. Az elmúlt hónapokban Budapest és a hatóság által megkeresett több nagyváros (Debrecen, Győr, Pécs, Szeged, Szolnok, Miskolc és Veszprém) is jelezte, hogy hasznosnak tartja a szolgáltatás magyarországi elindítását. A fővárosi közgyűlés tavaly november 28-án egyhangú szavazással támogatta a szolgáltatás bevezetését.

Emellett több civil szervezet jelezte, hogy örülnének a Street View bevezetésének. A Magyar Turizmus Rt. például a turizmusra gyakorolt pozitív hatást említette. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége azzal érvelt, hogy ez könnyebbé tenné a mozgáskorlátozottak életét, mert már indulás előtt tájékozódhatnának, milyen terep várja őket, szükségük lesz-e segítségre. Az 1600 magyar önkormányzat demokratikus képviseletét ellátó Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöksége is támogatta a szolgáltatást, mert úgy gondolják, hogy költséghatékony módon járul hozzá települések marketing- és turisztikai célú fejlesztéséhez.

Különlegességek a Street View-n

A Street View 2007-es indulása óta a Google-autók világszerte több mint nyolcmillió kilométert fényképeztek végig, így készült el 44 ország több mint 3000 városának virtuálisan bejárható internetes térképe.

A technológiát sokszor különleges helyeken használják. Létezik például egy különleges helyek gyűjteménye. Itt a Google külön oldalon mutatja be a világ Street View-val bejárható különleges helyeit, mint például Olaszország történelmi helyszínei Firenzétől Rómán át Nápolyig.

Forrás: Index.hu

10 hozzászólás “Végre Magyarországra jön a Street View” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Végre meglesz a CIA-nek Budapest részletesen feldolgozott, virtuálisan bejárható internetes térképe. Külön érdekes lesz Teve utca, a HM, az NH, a börtönök. A nagy testvér figyel. Megnézhető az utcákon a kamerák elhelyezése pl. a nyockerben.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Vátesz szerint:

    A zsidók már Izraelben kiválaszthatják, hol akarnak ingatlant venni Magyarországon! Érdemes lenne a Street Wiew-nak a cigányoklakta utcákba is bemenniük, ott lenne igazán érdemes ingatlant venniük, mert oda a nácikok sem mennek be! 😀

  3. "?!" szerint:

    Noé s “nagyapó”, mit szólsz a következő idézethez?

    “A Fővárosi Közgyűlés Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere javaslata nyomán fogadta el az erről szóló előterjesztést a 2012. november 28-i ülésen.”

    Ugye nem gondolod azt, hogy Németh Szilárd amerikai CIA ügynök?!

  4. felix szerint:

    Szemétláda!
    Az nem kamera, hanem amerikai műhold. 🙂

  5. felix szerint:

    Salakmagyar.

    Bárki kiválaszthatja az neten, hogy melyik országban hól akar eladó ingatlant venni.
    Amennyiben fent van a neten.
    Már megint barom vagy./és most hízelegtem/

  6. Vátesz szerint:

    Szarházi, figyelembe vettem az érzékenységedet, meg Ugró mókusét, ezért direkt nem kommenteltem az elmúlt napokban zsinagóga ügyben! Lássátok, nélkülem is van elég antiszemétista Csepelen! Egyébként az itteniek köszönik jól vannak, szarnak az antiszemitizmusra, az arra való nehogy még többen ide akarjanak jönni! 😉

  7. felix szerint:

    Salakmagyar!
    Nem írtál mert nem akartál alátenni a polgármesterednek és nem azért mert adnál egy zsidó érzékenységére.
    Valóban vagytok egy páran.
    A salak sem csak egy szem.
    Nem az a baj veled, hogy antiszemita vagy, hanem hogy szemét módon magad gyártod az indokaidat.
    t

  8. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Mi az a kütyü a kocsin, az nem Berlin ottan?

    Amúgy én szoktam utazgatni a világ körül. A válság óta csak a google earth-tel érem el a csatlakozáso-katt 🙂
    Annyi csodálatos tájon jártam, Afganisztánban a kopár hegyvonulatok közt a vályogházak a legeletett kecskék, aztán elmentem oda, ahol a gyöngyhalászok élnek, egy aprócska szigeten, Thaiföldtől kb 2-300 km-re láttam a kikötött bárkájukat, voltam Hawaii szigetén, láttam a kitaposott utakat a kirándulóövezetben, elmentem Szenegálba, a Dakart néztem megm micsoda vörös talajuk van, és azok a növények, ilyenek nincsenek Európában.
    Jártam Bonnban a régi német fővárosban, ott láttam meg hol lakik az a pasi aki udvarol nekem, az utolsó virágbimbóig mindent láttam, elmentem New Yorkba, és azon a kis szigeten bejártam a Szabadságszobrot. Szinte kicserélődök ennyi sok utazástól. Arra viszont nem találok választ, mitől kezd el hevesen dobogni a szívem, ha épp az óceánon jár a kurzor, és onnan kell elvégeznem a zoom-ot. Mindig fullasztó fájdalmat érzek, hevesen ver a szívem, és valahol ahol a lelkem van ott a mellkas környékén apró szúrást érzek. Ezt elmeséltem más fórumoldalon is, ahol ez volt a téma, és rendre a fórumozók fele osztotta ezt az érzést, ők is hasonlókról számolnak be. Felfoghatatlan ez a vízmennyiség, valahogy mindig a halál jut az eszembe….na mindegy biztos marhaság…

    Szerintem nem kell félni, aki összeesküvés-elméletet lát emögött, biztos nem téved nagyot, de azért van ennek ám szép oldala is, pénz nélkül is csórón, élményekben lehet részünk.

    A jövő már lassan bekopog az ajtónkon. 20-25 év múlva már felfoghatatlan lesz szinte a technika. Nem csak 1 gombnyomás lesz hanem már a gondolatainkkal is lehet befolyásolni majd dolgokat.
    Erre már most folynak a kísérletek, amiket lehet Ti is érzékeltek, csak nem veszitek észre a rohanó világban.

    Gondolom mindenkinek van már ilyen BOX-a ez a csatorna box a szolgáltatóktól.
    Na gondolom Nálatok is időközönként önmagától leáll, kikapcsol, hangokat ad ki, és a piros fény néha kialszik. Hát nem…nem műszaki hiba ez. Én már sokszor azt gondolom apró kamera van belehelyezve, így tudják mikor mit csinálunk, otthon vagyunk-e stb.

    Addig nem foglalkoztam vele, amíg ki nem derült hogy olyan kísérlezgetések mennek, hogy érzékelő rendszert építenek bele, és a kibocsátott energia részecskék vagy mi a fene felfogja ezeket a jeleket, és ennek megfelelő reklámokat fog sugározni a TV

    pl: aki depis hangulatú azonnali csokireklámot nyomnak, vagy valami vicceset.
    ahol szexuális túlfűtöttséget érzékel, azonnal óvszer reklámot adnak majd le.

    Persze ez az emberi intimszféra teljes lerombolásához vezet, dehát pont ez a cél, hogy mindenkiről “egy gombnyomással” megtudjanak mindent. Lásd, ha majd csak egy chip lesz beültetve a csuklódba, és azon lesz mindened a havi bérleted a TAJ számod a bankkártyád, és ha nem úgy teszel, ahogy azt elvárják tőled, kiiktatnak!
    ERRE KÉSZÜLJETEK, NE A HAVI VILLANYSZÁMLÁRA!

    SOSE FELEJTSÉTEK EL:
    NINCS ANNÁL NAGYOBB RABSZOLGASORS, AMIKOR ELHITETIK VELETEK HOGY SZABADOK VAGYTOK! Mert nem vagyunk szabadok.

  9. John Doe szerint:

    A google autóját már 2 éve láttam Pesterzsébeten, ebben mi az új? Mindenhol engedték őket fotózni, csak nálunk merültek fel gondok?! Amúgy a norc is készített már ilyet, innentől mi akadálya a másiknak?

Itt lehet hozzászólni !