Kétharmadot és új alkotmányt akarnak az MSZP-s utódpártok

Csepel.info, Origo

Avarkeszi Dezső (jobbra), aki egy ideig gyurcsányos pólókat árult Dobák Istvánnal, most új alkotmányt farigcsálna

Új alkotmányt szeretnének a baloldali pártok, ezért kétharmaddal szeretnék megnyerni a választásokat. Ebben értettek egyet a résztvevők a baloldali ellenzéki egyeztetésen, amelyet valaki egykori MSZP-s taggyűléshez hasonlított. Arról már nagyobb vita várható, hogyan jut el a baloldal az új alkotmány elfogadásáig, a részletekről jövő héten folytatják az egyeztetést. Az Együtt 2014 addig nem is hajlandó másról tárgyalni, míg nem tisztázzák a közjogi kérdéseket.

“Mintha csak egy régi MSZP-taggyűlésen lettünk volna” – jegyezte meg egy résztvevő nevetve a baloldali ellenzéki pártok első találkozója után szerda délután. A budapesti Pallas Páholyban öt szervezet képviselője ült le, hogy az alkotmányról és “a jogállam helyreállításának forgatókönyvéről” egyeztessen, és a résztevők között valóban sok egykori szocialistát lehetett felfedezni.

A Demokratikus Koalíciót képviselő Molnár Csaba és Avarkeszi Dezső és a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot képviselő Schmuck Andor is egykor MSZP-tag volt. Az Együtt 2014-et pedig Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány igazaságügyminisztere képviselte. A volt miniszternek nem akármilyen tárgyalópartnerrel kellett megvitatnia a magyar alkotmányos jövőjét, az MSZP ugyanis fiát, Bárándy Gergely szocialista képviselőt delegálta.

“Külső szemlélőnek pikáns lehet, hogy a fiam ül velem szemben, de ez nem okoz gondot, ráadásul azonosak az elképzeléseink” – mondta az [origo]-nak Bárándy Péter, aki hozzátette, hogy a karácsonyi vacsoránál ez szóba se került közöttük. A fiatalabb Bárándy szintén azt mondta, hogy nem találja furcsának, hogy apjával egyeztete, “ügyvédként is volt, hogy más-mást védtünk”.

Új alkotmányra van szükség

A majdnem háromórás egyeztetésen arra jutottak a résztvevők, hogy az alapkérdésben egyetértenek: új alkotmányra van szükség, “mert a jelenlegi alaptörvénynek se társadalmi, se tartalmi legitimációja nincs”. Emellett abban is egyetértettek, hogy a baloldali pártok – ha kéthamraddal is nyernének – nem egyedül akarnak alkotmányozni. “Széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés után születhet majd az új alkotmány” – jelentette ki Bárándy Gergely.

Ez azt jelenti, hogy a tervek szerint “két lépcsőben” fognak alkotmányozni: először a legszükségesebb rendelkezéseket módosítják, hogy “helyreálljon a jogállami működés”, ezután pedig következik egy “hosszú és kiterjesztett alkotmányozási folyamat”. Vagyis ez azt jelenti, hogy a jelenlegi forgatókönyv szerint “messze van még az új alkotmány”.

A széleskörű egyeztetés szándéknak ugyanakkor némileg ellentmond, hogy az Együtt 2014 éppen délelőtt hozta nyilvánosságra alternatív alkotmányát, amely már egy paragrusokra bontott javaslta. Erről az Együtt 2014-es Bárándy Péter azt mondta, hogy a közzétett dokumentum egy “mintapéldány”.

Akadt azért vitás pont

Az egyeztetésen a megkérdezett résztvevők szerint főként az általánosabb kérdésekről volt szó, a részletekről szóló vitát egyelőre “áttolták a következő hetekre”. Vitás pont lehet például, hogy a Demokratikus Koalícó szerint nem elég az első lépcsőben az alaptörvényt módosítani, a párt szerint fel kell függeszteni az alaptörvényt, és visszaállítani a régi alkotmányt, amíg el nem fogadják az újat. Szintén elhalasztották a vitát arról a két javaslatról, amelyet az Árok kornél féle Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt (SZEM) tett le az asztalra – mondta az [origo]-nak a Nagy Marianna, a SZEM alelnöke. A párt a parlamenti képviselők visszahívhatóságát javasolta, és felvetette a kétkamarás parlament ötletét.

Bárándy Péter szerint jó jel, hogy az átfogó kérdésekben egyetértenek, de a részletkeről még számít vita. Amíg ezeket nem tisztázzák a baloldali pártok, az Együtt 2014 nem is megy el a többi, MSZP által javasolt egyeztetésre, így a jövő heti gazdaságpolitikai tárgyaláson sem vesz részt. “Annyira rosszul állunk, hogy az alkotmány a legfontosabb” – fogalmazott az [origo]-nak az idősebb Bárándy.

A fiatalabb Bárándy azt mondta, hogy a gazdaságpolitikai egyeztetést jövő héten az Együtt 2014 nélkül is elindítják, és a közjogi egyeztetés is folytatódik. Ezen például arról tárgyalnak, hogy mi történik, ha nem nyernek kétharmaddal a baloldali pártok. “Lényegesen nehezebb lesz, ha nem kap kétharmadot az ellenzéki összefogás, de feles többségnél sem dől össze a világ” – mondta optimistán Bárándy Gergely. A résztvevők jövő héten szerdán, január 9-én folytaják az egyeztetést, habár nem biztos, hogy mindenki jól felírta az időpontot. Schmuck Andor távozóban azt mondta újságíróknak, hogy “bizakodó a tárgyalást illetően, amely 11-én vagy 13-án folytatódik”.

Fidesz: El akarják törölni a bankadót

Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője szerint másfél év “megrendezett bújócskázása” után újra összeállt a régi csapat, “Gyurcsány, Bajnai, Mesterházy elővette a Bárándy család által összerakott közjogi csomagot”. A Fidesz szerint azok próbálnak az emberi jogok védelmezőinek feltűnni, akik 2006-ban viperákkal támadtak békés ünneplőkre, és lábbal tiporták a demokráciát, azok puhítanák fel az alaptörvény államadósságra vonatkozó előírását, akik megduplázták az államadósságot és a “devizahitel csapdájába” lökték a családokat, miközben Európa legjövedelmezőbb bankszektorát hozzák létre. A szóvivő elmondta, hogy miközben a “Bárándy család alkotmánytervezetét lobogtatják”, aközben az igazi szándékaikról hallgatnak, el akarják törölni a bankadót.

Forrás: Origo

18 hozzászólás “Kétharmadot és új alkotmányt akarnak az MSZP-s utódpártok” bejegyzésre

  1. felix szerint:

    A FIDESZ kommunikációs paneljai egyre kevésbé jönnek be.

  2. Manitu szerint:

    Kíváncsi vagyok, hogy most is elvtársnak szólítják-e egymást a tárgyalás alatt. Vagy most polgártársak lettek? Emlékszem, hogy fél éve még azt mondták ugyanezek az elvtársak, hogy a kétharmad káros, és nem új alkotmány kell, hanem a régi. Fél év múlva mit mondanak?

  3. Gordon szerint:

    Beluska (lásd. egy másik bejegyzés kommentjei) és a szocik a tervezett zúj zalkotymánytervezetükbe már most rögzíthetnék, hogy szerintük a rezsidíjak csak felfelé mehetnek, mert a zúj zalkotymányuk alapelvei szerint a nagytőke és a pénztőke uralkodik a nép felett, mert az szerintük zalkotymányosan is úgy helyes. Ezáltal – szerintük – helyreállna a zalkotymányos rend.

  4. Manitu szerint:

    Ha meglesz a posztmaszopos kétharmad, akkor majd a személyi jövedelemadó és a rezsi növeléséből összehozzák a bankadó kompenzációját. De kétlem, hogy a nyolc éves szemkilövetős, országszétlopós, trükközős “demokrácia” után az emberek egy újabb bankárkormányt akarnának.

  5. Fingocska!
    “De kétlem, hogy a nyolc éves szemkilövetős, országszétlopós, trükközős “demokrácia” után az emberek egy újabb bankárkormányt akarnának.”

    Már egyre inkább azt akarnak és még örülj, ha csak akarják!
    Úgy jártak mint a parasztbácsi a repülőn mikor az első bukfencnél behugyozik, a másodiknál beszarik, de azt azért nem gondolta, hogy a harmadiknál az egész a nyakába folyik! 😛

  6. Manitu szerint:

    Én elhiszem, hogy most is örömmel lövöldöznétek azokra, akik nem értenek veletek egyet, de azt nem hiszem, hogy olyan sok hülye lenne az országban, hogy újra rátok szavazzon.

  7. felix szerint:

    Gordon!
    A deviza hitel is marha jónak tűnt, olyannyira, hogy a fideszes önkormányzatok rendesen belenyúltak, most meg fizeti a köz.
    Mint azt már volt szerencsém kérdezni, Gordon vállalod a következményeket?
    Legalább Manitú és szemétláda számíthat majd a segítségedre.
    Nem hiszem mert tegnap sem tudtál egy egyenes mondatot sem írni a saját felelősségedről, inkább beégetted magad.

  8. felix szerint:

    Manitu!
    Egyedül a FIDESZ hiányolta az éles lövetést egy bizottsági ülésen.
    Amiről te írsz sokkal emberségesebb volt.,
    És ennek ellenére rengeteg “hülye” szavazott a FIDESZ-re.

  9. Királyerdei szerint:

    Csak egy idióta komcsi tud ekkora barom lenni!
    “No pasaran?”
    Hát pedig volt ott “pasaran”.Az öregcsaj meg elhúzott Moszkvába,
    ahol végignézte,hogy a Zsugás Vili tízezrével nyírta ki az elvtársait.
    És örült,hogy élve megúszta.
    ‘Rákosi” elvtárs is ott pofázott Goriban,hogy őt a magyar dolgozó nép
    szeretettel visszavárja,csak ezek a szemét ruszkik nem engedik vissza.
    Aztán addig pofázott,amíg szívgyengeségben feldobta a talpát a KGB megelégedésére.

  10. Menyhért Péter szerint:

    kedves csepeliek
    A véleményem jórészt a https://edemokracia.magyarorszag.hu/forum/posts/list/27006.page#274806
    oldalon olvasható hozzászólásomban megtalálható, itt csupán némi kiegészítést tennék.
    A nagy balos összeborulásról.
    A szocik jól bevált szokásuk szerint most is csak magukkal, és a behódolókkal egyeztetnek.
    Ahogyan a fidesz személyi kultusza, úgy ez sem, a demokrácia megvalósítása.
    Az avarkeszi féle, az őt megválasztókat lenéző képviselő már eljátszotta a becsületét és a szavahihetőségét anno a TB államosítás tervezésekor. A gyurcsányi időszak pont ugyanilyen volt, mint most az orbáni.
    A selejt, hazug becstelen politikusoknak nem a közéletben volna a helye.
    Kik is tárgyalgattak a fejünk felett?
    Üdv menyus

  11. Vátesz szerint:

    Dobák és Avarkeszi árulja csak tovább a pólókat, lehetőleg a kínai piacon, ha a kínai elvtársak megtűrik ott a konkurrenciát!

  12. felix szerint:

    Kedves MENYUS!
    Amennyiben a FIDESZ-t, demokratikus választáson sikerül megverni akkor, kell a kétharmad mert az alaptörvény csak azzal módosítható.
    Ahhoz amit leírtál a népharagnak kell elsöpörnie őket. Erre vajmi kevés esélyt látok, bár még hátra van egy év.
    Amennyiben sem a FIDESZ sem az MSZP nem kell, akkor szükség lenne egy ezeknél jobban támogatott formációra.

  13. Tóth Kati szerint:

    Nem értem,hogy hogy nem legitim a 2/3-dal megválasztott kormány és annak törvénykezése?Kommunistáéknál csak ők lehetnek legitimek?Ez náluk a demokrácia?Remélem a nép még egyszer nem dől be ennek a sötét,korrupt velejéig romlott elvtársi bandának!Ha mégis,megérdemli.

  14. Perspektíva? szerint:

    Index

    “Zdrasztvujtye, továris Depardieu

    Cinematrix
    2013. január 3., csütörtök 12:15 |
    A francia színész először belga akart lenni, mert nem akarta kifizetni a Franciaországban a milliomosokra kirótt különadót, de a végén orosz álllapolgárságot kapott.

    Előzmény
    Elbukott a milliomosadó
    Depardieu nem akar többé francia lenni
    Depardieu Belgiumba menekül az adók elől

    A (többek között) Obelixet is megformáló Gerard Depardieu-nek 1,3 millió eurót kellett volna adóként befizetnie a jövedelmei után, ezért úgy döntött, átmenti a vagyonát a francia határ túloldalára, a belgiumi Nechinbe. A jóval engedékenyebbek adózási feltételeket biztosító ország határ menti kisvárosa a pénzüket féltő francia milliomosok Mekkájának számít. Itt él például az Auchan áruházlánc és a Decathlon sportboltok tulajdonosa, a Mulliez-család is.

    A belga adótörvények azonban mégsem jöttek be annyira a 65 éves színésznek, mert a bejelentés után három héttel nem a belga hatóságok, hanem a Kreml jelentette be, hogy országuk legújabb polgárát Gerald Depardieu-nek hívják. A kérvényt január 2-án maga Vlagyimir Putyin miniszterelnök írta alá. A milliomos színész az orosz adóhelyzettel már elégedett lehet, itt 13 százalékos adót kell fizetni mindenkinek.

    Az igazi csavar a dologban persze az, hogy január 2-án a francia alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta az egymillió euró feletti éves kereseteket terhelő 75 százalékos válságadót, amelyet Francois Hollande államfő egyik fő választási ígéretét teljesítve 2013-14-re akart bevezetni a kormány. Depardieu tehát feleslegesen vette fel magára a kozák kucsmát.”

  15. robi szerint:

    Tessék nézni a képen látható “civileket”:
    http://www.168ora.hu/itthon/cof-el-kezekkel-alaptorvenytol-108458.html

    Mindenesetre félelmetesnek tűnnek. Keményen megmondják.

  16. nagyapó szerint:

    “Álmodik a Nyomor.” (Idióta Dr. grün t.t., 1/2eszű1/2x , lehet keresni!) 2/3? Ennyi hülye lenne? Képtelenség, de a wermeri szöveg jó, hátha van olyan barom aki elhiszi.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  17. Öreg farok!
    Nem kell keresni!
    Az öreg zsidó, Dózsa György unokája írta és találó Rád nézve, szellemi nyomoronc!
    De jó név és még alliterál a “szemétládára” 😛
    Említettem már, hogy Veled ellentétben vannak bizonyos konkrét ismereteim is történelem, magyar nyelv és irodalom terén! ))) 😛 (((

  18. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Félix!
    Igen, a FIDESZ-t, demokratikus választáson kell kétharmaddal megverni, mert az alaptörvény mellett az egész fidesz-személyi kultusz rendszer csak azzal módosítható.
    Két lehetőséget látok: vagy a magyar polgárok rájönnek, hogy ŐK DIKTÁLNAK, mert náluk van a szavazat, és ne a bukott, hazug politikusok, és akkor a népharag elsöpri őket.
    Vagy valami alig arányban nyer, és akkor folytatódik a fidesz-állam építése.
    A jelenlegi baloldali karrieristák a mai napig nem jöttek rá, hogy ők mindenképpen buknak, hiszen némi szavazatkülönbséggel győzhetnének ugyan, de a fidesz hatalmi pozíciói folyamatosan keresztbe fog tenni nekik, és garantált a bukásuk.
    Én egy ideig reménykedtem, hogy a Szolidaritás normális lehetőség lesz az ország demokrata polgárainak együttműködéséhez, de sajna már látom, hogy tévedtem.
    A Szolidaritás vezetőit már bedarálta a közélet-politika talmi csillogása, és elveszítették az arcukat. Ma ár alkalmatlanok a jobboldali gondolkodók becsatornázására.
    Kérlek, látogass el a fent említett fórum mellett, a
    http://menyusp.5mp.eu/web.php?a=menyusp
    oldalunkra, és remélem rengeteg kérdés merül fel. Ezeket a MoHu fórumán,, illetve mailben mind egy szálig megválaszoljuk.
    Üdv menyus

Itt lehet hozzászólni !