Királynő a királynék szigetén

Csepel.hu

Hogyan lehet éppen orgonára költeni 2012-ben, az ország, és oly sok család nehéz helyzetében? Budapest legszegényebb kerületében? Ilyen jól megy a Béke-téri templomnak?

No, kicsit hátrább az agarakkal!

Kisemberek szorgalma emelte a Béke-téri templomot. Kezük munkája a plébániát. Ez a szorgalom adta össze és fizette ki a pécsi gyárnak a templomok ékét – a várva várt orgonát – 1944-ben! A gonoszság meg szétbombázta. Gyárat, állomást, és a Kistemplom vagonba csomagolt orgonáját. Itthon pedig az új plébániát, kis híján a templomot is.

Miért dolgoztak? Miért gyűjtöttek? Az álom – odalett.

Aztán jó harminc évig harmónium kísérte az éneket. Újabb harminc évig, szerencsével kapott villanyorgona. De hát ez utóbbiak rövid életűek. Négy éve bizony kilehelte lelkét. Éppen akkor települt haza operaénekesünk, Halász Marika. Ő vetette föl és kezdte szervezni a havi jótékonysági hangversenyeket, egy új elektromos orgonáért. És jöttek és jöttek, művészek és művészpalánták, kórusok… És megint a kisemberek adogatták össze forintjaikat. Kaptuk a prospektusokat, az ötleteket. És már majdnem megvettük, amikor tavaly felszabadult a piarista gimnázium igazi sípos orgonája! Éppen akkora – 23 regiszter – mint a szétbombázott! Megszereztük. Áldott kezek elbontották, szakszerűen restaurálták, felújították – csepelivé szépítették. Mai ára tizedéért.

Csepel 300 éves évfordulóján először szólalt meg – egy igazi orgona! És most, ahogy illik, Szent Cecília ünnepén fölszenteltük. De nemcsak az orgonát, hanem a négy éves összefogást, a közös munkát, amely igazolta a költő szavát: „…egyesített erőknek a lehetetlennek látszó is lehetséges”. Egyesített erők gyümölcseként valósult meg a lehetetlen, a régiek immár hetven éves álma: a hangszerek királynője a királynék szigetén!

Istennek hála, embernek köszönet.

Forrás: Csepel.hu

9 hozzászólás “Királynő a királynék szigetén” bejegyzésre

  1. v39endre szerint:

    Itt, a hozzászólások között egy korábbi híradáshoz írt hozzászólások között olvastam a fenti méltatlankodó hozzászólást, valamelyik kifcamodottagyú kommentelőtől. Akkor sajnos nem volt időm reagálni.
    Most nagy tisztelettel olvastam a Plébános Úr méltó válaszát erre a hozzászólásra.
    Én mindkét eseményen jelen voltam, katolikusként és az orgonazene rajongójaként is. Egy csoda volt az ORGONA megszólalása. A csodálatos hangja, és a megszólóltató művészek fantasztikus tudása sodró hangulatú koncerteket teremtett.

  2. v39endre szerint:

    Egyébként rosszindulatú megyjegyzések helyett tessék meghallgatni egy orgonahangversenyt és elgondolkodni azon, hogy mekkora technikai teljesítmény egy orgona megtervezése, megépítése, a helyszínen felállítása, behngollása, stb. És micsoda felkészültség kell ahhoz, hogy a zenei csúcsteljesítmény orgonaműveket egy művész megszólóltassa, aki egész életét feltette erre a művészetre.

  3. Teri szerint:

    Egyetértek, mert nem kis feladat! Viszont aki ezt választja, annak ez maga az élet (misszió, hivatástudat).

  4. lolka szerint:

    v39endre szerint:
    2012. december 09., vasárnap – 09:01…Itt most szóba sem kellett volna hozni…
    “Itt, a hozzászólások között egy korábbi …..”

  5. v39endre szerint:

    A “70 éves álom vált valóra a Jézus Szíve templomban” alatt írta Bolemann Lajos :
    mennyi gyűlt össze közadakozásból ? Mi köze hozzá ?
    “?!” szerint : Figyelj Te barom.
    Ez után már mindegy, hogy mi jön.

    Lolka szerint : Itt most szóba sem kellett volna hozni . . .
    Sajnos kellett !
    Jó lenne, ha egymás felé több lenne a megbecsülés !

  6. v39endre szerint:

    Lolka !
    Örülök, hogy feltetted a Youtube-ról Bach D-moll Toccato és Fúga című művét, amelyet egy hatalmas barock orgonán szólaltattak meg. Az Orgonaszentelés hangversenyén a mi orgonánkon is elhangzott Fassang László előadásában.
    Egyébként van egy Orgonabarátok köre itt Budapesten. Ennek én is tagja vagyok. Fantasztikus élmény egy ilyen hangszer bemutatása kívül-belül. majd a bemutatót követő hangverseny.
    Akit érdekel, megtalálhatja a http://www.orgonabemutato.gportal.hu címen. Érdemes elmenni legalább egy bemutatóra !

  7. lolka szerint:

    Csak arra gondoltam, hogy a negatív, vagy “keserű” megjegyzéseket jobb elfelejteni illetve nem foglalkozni vele…főleg egy ilyen nagy esemény kapcsán…Engem az orgona muzsika lenyűgöz és főleg a hangszer és az Ember aki azt elkészíti…

  8. "?!" szerint:

    Kedves “v39endre”!

    Eddig abban a tévhitben voltam, hogy Te valószínűleg egy korrekt ember vagy, de a vasárnap 17:47-kor elküldött fenti hozzászólásoddal sikerült lerombolnod ezt képet azzal, hogy a 2012. november 20.-án 08.28-kor megjelent hozzászólásomból elmarasztalólag úgy idéztél egy rövid mondatot, hogy figyelmen kívül hagytad a hozzászólásomnak az idézett mondat előtti részét, valamint szemet hunytál a “nagyapó” fedőnevű fórumozó cimborád előző este 22:21-kor nekem címzett hozzászólásában leírt hazugságok és sértések felett, amelyekre az általad idézett rövid mondattal reagáltam!

    A fentiekre tekintettel remélem, hogy nem veszed rossz néven, ha a “nagyapó” fedőnevű fórumozó cimborád által velem szemben használt “udvarias” megszólítással úgy köszönök el Tőled, hogy: Jó éjt, “törött gerincű v39endre”?!

  9. v39endre szerint:

    “?!”
    Félreértettél ! Én azt kérem mindenkitől – Tőled is – hogy mérséklődjön a hozzászólások stílusa. Különben annak tartasz, aminek akarsz, ez nem változtat a kérésemen.

Itt lehet hozzászólni !