Gyurcsány és Bajnai csillagászati összegekért kapott tanácsokat

Mno.hu

A Gyurcsány- és Bajnai-kormányok több mint ötszörösét fordították tanácsadásra, mint az Orbán-kabinet a teljes második ciklus során tervezi. A Miniszterelnökség által nyilvánosságra hozott adatsor ráadásul különböző okok miatt hiányos: Gyurcsányék 16,8 milliárdos keretében nincs benne a médiafigyelésre, jogi tanácsadásra és hirdetésekre elköltött összeg.

A Hvg.hu azt követően kérte ki a Miniszterelnökségtől a 2006–10 közötti kormányzati tanácsadásra, ehhez kapcsolódó kutatásokra, tanulmányokra elköltött összegekről készült összesített kimutatást, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idén októberben nyilvánosságra hozta, mennyit költött ugyanezen célokra a második Orbán-kabinet. A jelenlegi kormány tanácsadási és közvélemény-kutatási pályázatát tavaly ősszel a Századvég-csoport nyerte el. A portál úgy tudja, a szerződés alapján mintegy 3 milliárd forintos keretet használhat fel a Századvég, de a cég több közleményben is hangsúlyozta korábban, hogy az összeg a teljes négyéves ciklusra szól, ráadásul nem csupán a kormányzatnak, de a háttérintézményeinek is készítenek elemzéseket, felméréseket.

16,8 milliárd forintot költöttek tanácsadásra

A Miniszterelnökségtől a Hvg.huhoz eljuttatott adatok arról árulkodnak, hogy a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok a mostani kabinet által elköltött keret több mint ötszörösét folyósították tanácsadásra. A központi állami intézmények, minisztériumok és azok háttérintézményei a kikért dokumentáció alapján 16,8 milliárd forintot juttattak a szerződő cégeknek. Az összeg legnagyobb hányadát, 10 milliárd fölötti részt a stratégiai és tanulmánykészítési feladatok emésztették fel, 4 milliárdot a kommunikációs tanácsadás, de a közvélemény-kutatás – 2,4 milliárd – sem volt sokkal olcsóbb.

A dokumentációban ugyanakkor nem szerepelnek olyan tételek, mint a médiafigyelés, a hirdetések, a kommunikációs tanácsadás és a médiavásárlás, melyek tovább emelhetik a költségeket. A teljes összeget tovább hizlalhatják a szintén hiányzó jogi tanácsadásra elköltött összegek, és az állami cégek tanácsadásra és hasonló célokra fordított kiadásai is. Ezeket az tételeket azért nem tudta összesíteni a Miniszterelnökség, mert több olyan, a balliberális kormányok idején működő intézmény is akadt, melytől nem tudtak teljes ciklust lefedő adatsort kérni.

A Gyurcsány- és Bajnai-kabinet tanácsadásra fordított hatalmas összegei nem először kerülnek terítékre. Portálunk még nyáron készített interjút a Századvég Alapítvány elnökhelyettesével, aki elmondta: a balliberális kormányzatok évente mintegy 1,6 milliárd forintot költöttek csak a tanácsadói szerződésekre. A Miniszterelnöki Hivatal 2006–09 között a saját igényeire és közvélemény-kutatásra hozzávetőleg 1,2 milliárdot fordított. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a Századvég kormányzattal megkötött szerződése olyan keretet ír elő, melyet csak komoly teljesítés és szigorú felügyelet mellett lehet felhasználni.

Gyanús tanácsadói szerződések a fővárosban is

A tizenegyedrendű vádlott is tagadta bűnösségét a Hagyó Miklós és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per csütörtöki tárgyalási napján. Sz. László, aki vállalatfejlesztési főosztályvezetőként, majd stratégiai és szervezési igazgatóként dolgozott a BKV-nál, a vádiratban szereplő, általa megkötött szerződéseket szükségesnek ítélte. Korábban a cég egykori vezetői, Antal Attila és Balogh Zsolt is indokoltnak ítélte a menedzserszerződések keretében kifizetett nagy összegű juttatásokat.

Az ügyészség az erzsébetvárosi ingatlancsalási per nyomozása során is feltárt fiktív tanácsadói szerződéseket. Eszerint Hunvald György 2007–08-ban XIV. kerületi politikusokat foglalkoztatott papíron tanácsadóként. Az ügyészség szerint ugyanebben az időben a zuglói polgármester, a szabad demokrata Weinek Leonárd pedig Hunvald ismerőseivel és egykori vádlott-társával, Gál Györggyel szerződött tanácsadásra, szintén csak papíron.

Forrás: Mno.hu

27 hozzászólás “Gyurcsány és Bajnai csillagászati összegekért kapott tanácsokat” bejegyzésre

  1. ebihal szerint:

    A kábítást hagyjátok meg a narkonak vagy a gumikalapácsnak!

  2. ugró mókus szerint:

    Századvég kormányzati megbízatása azok meg fillérek ugye?

  3. nagyapó szerint:

    ugró mókus! 2006-2010 között 16,8 MFt tanulmányukra. Ehhez jön az állami cégek hasonló kiadásai. (HVG) Ez még nem lenne baj, ha a tanulmányok nem a lenyúlást célozták volna. “Haver írj valamit, kapsz 10 milát, negyede enyém!” Ismerős?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. ugró mókus szerint:

    Nagyapó!
    Szerinted a ciklus végére ez az összeg kevesebb lesz?Én kétlem a fijjug vannak olyan ügyesek,hogy ezt is lepapírozzák.Tudod az a baj,hogy pontosan ugyan-úgy működik a rendszer váltás óta ez a történet.Persze értem én könnyebb vissza felé mutogatni mert az én szennyesem így kevésbé feltűnő.Az a baj hogy ezt is mi fizetjük.Ja persze 2/3 az 2/3 és ez így van jól szerintetek.

  5. Dr. grün szerint:

    “A Békemenetek szervezéséről híres Civil Összefogás Fórum (CÖF) az óriásplakátok és a BKV felületei után videofilmet készített. “A lejárató reklámfilm” Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás egyesület alelnöke szerint nem nyújt többet, mint az országszerte kiragasztott plakátok.”

    http://hvg.hu/itthon/20121201_Videoval_is_tamadnak_a_bekemenetes_civile

  6. gyula szerint:

    Tetű tolvaj komcsik!

  7. Ejj... szerint:

    Mint ahogy orbán fajtársuk is.

  8. ugró mókus szerint:

    gyula!
    Martonyi,Matolcsy,Harrach,Fónagy,Hofmann,Pintér,Valenta,Hatala,Kövér és a többi egykori elvtárs gondolom tudod kikről van szó ha ilyen bátran komcsizol.Szóval ők is tolvajok?Csak úgy kérdezem,ja persze ők rendes,derék magyar emberek.Csak éppen gerincük nincs!

  9. felix szerint:

    Szemétláda!
    Az ilyen cikkeket direkt neked írják.
    A kicsit okosabbak nem hinnék el.

  10. Vátesz szerint:

    http://csepel.info/?p=15517#comment-98261 “Kocsis István Gyurcsányék ellen vallott”
    Vátesz szerint:
    2011. augusztus 23., kedd – 22:45
    Mielőtt Medgyessy és Glatz Tóth Mihály tanácsadója lett Stratégiai Tanácsadó Testület néven, Medgyessy tanácsokat adott Kocsis Istvánnak is, aki akkor a Paksi Atomerőmű vezetője volt. A tanácsokat Kocsis szerint szóban adta, így nem lehetett megtudni, végzett-e Medgyessy egyáltalán munkát. Gondolom, Tóth Mihálynak is szóban adtak tanácsot, mert minden nyomot eltüntettek. Tóth úr soha sem nyilatkozott, a szervezeti sémában is szereplő Stratégiai Tanácsadó Testület feladatairól, mint ahogy a további 5 tanácsadójáéról sem.

  11. felix szerint:

    Felesleges az egymásra mutogatás. A két nagy párt egymással egyeztetve kölcsönös belegyezés alapján nyúlták le a pénzeket a pártok finanszírozása érdekében.
    A fidesz most mutogathat, mert” saját” ügyészsége van.
    Majd a váltáskor megint egy picivel többet fogunk tudni ezekről, de az igazat soha.

  12. Dr. grün szerint:

    félix!
    Most folyik a licitálás, hogy ki lopott többet?!
    De a fityusz még rátehet valamennyit! 😛

  13. robi szerint:

    Újabb cikk a házi párt újságból, a szellemileg visszamaradottak hergelésére.

    Harap is rá a sok birka, rendesen.

  14. Bugi szerint:

    Ezek szerint robika, te egy birka vagy.

    Magyarázzátok már meg nekem, hogy a kommunista fórumozók miért írják mind kisbetűvel a nevüket? Szerintem grün, robi felix meg a többiek mind ugyanaz a fórumozásért megfizetett, egyetlen kommunista. Így megy ez: pénz van dögivel, amber viszont nincs elég.

  15. ugró mókus szerint:

    Bugi!
    Akkor gondolom nagyapó,gyula,beluska és szigetország is komcsi ugye?

  16. Tóth Kati szerint:

    “Nem lesz gáz áremelés”mondta a Lendvai nevezetű királylány és lőn 13!-szor gáz áremelés,3,5-szer többe került a gáz ára a nyolc év elteltével,mint 2002-ben volt.Na ez volt az igazi szabad rablás.T.szoci szavazók ez nem fontos?Sok pénzetek van úgy látom.

  17. ebihal szerint:

    Kíváncsi leszek, hogy a Fidesz ilyen költségei mikor kerülnek nyilvánosságra!?

  18. Perspektíva? szerint:

    Őszintén, megtudja-e mondani valaki, hogy ettől változik-e valami is kis hazánk megtisztulását illetően? Homokvár, légvár. Lehet tovább folytatni………
    A rendező szüntelenül keresi, az arra érdemes szereplőket.

  19. felix szerint:

    Beindult a választási kampány.
    Annyira be vannak gyulladva Bajnaitól, hogy már most félidőben százmilliókat költenek a pénzünkből a lejáratására.
    Kár a pénzért mert előbb vagy utóbb úgyis bukni fognak.

  20. robi szerint:

    Igazad van, Bugi!
    Pénz van dögivel( Ld. békemenet), ámber is, csak sajnos a színvonaluk olyan, mint te.
    Mert sok mindent nem értesz, azért komcsizol habzó szájjal.

    De ne aggódj: nem célom, hogy kikupáljalak. Tapsolni megfelelsz ilyennek is.

  21. csapajev szerint:

    Kedves ebihal!
    Remélem 2014-ben!!!!!!Amikor elbúcsúzunk tőlük….

  22. szigetország szerint:

    csapajev!

    Hová akarsz menni 2014-ben? Csak nem a családodtól búcsúznál, mert világgá mész?

  23. Tóth Kati szerint:

    hát persze,hogy félünk attól,hogy megint visszajönnek a hazaárulók.Ti nem féltek?

  24. felix szerint:

    Katika!
    Már nincs mit árulni.

  25. Tóth Kati szerint:

    felixke!
    Ha nem volna mit árulni,nem akarnának annyira visszajönni a szocik.

  26. felix szerint:

    Na mesélj Katácska.
    Mire nem tette még rá a kezét a fidesz és holdudvara?

  27. csapajev szerint:

    És Orbán???

Itt lehet hozzászólni !