Véradás az Auchanban

Csepel.info, Mr. Gabee

November 30-án, pénteken 15:00-18:00 óráig véradás lesz az Auchan Sziget áruházban – tájékoztatta Mr. Gabee a Csepel.infót.

Lapunk úgy tudja, hogy a véradást a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete szervezi. A véradás az a segítségnyújtás, amikor önkéntesen, saját vérünkből csekély mennyiséget más személy számára felajánlunk úgy, hogy az alkalmas legyen a beteg gyógyítására.

  • Véradó lehet mindenki, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, testsúlya meghaladja az 50 kg – ot.
  • Az utolsó véradás napjától számított 365 napon belül nők három alkalommal, férfiak 5 alkalommal adhatnak vért.
  • Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.
  • A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe.
  • véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt.
  • Fontos a véradás előtti folyadék fogyasztás mely segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában és, ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben az erek teltebbek, a véna jobban látható, gyorsabb a vérvétel.
  • A véradás egyben szűrővizsgálat, a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják függetlenül attól, hogy a véradó hányszor adott vért. A kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás.

A véradás menete

A véradás teljes folyamata mintegy 30 – 35  percet vesz igénybe. Első lépésként regisztrálják a véradó adatait. Nagyon fontos, hogy minden véradás alkalmával kötelező bemutatni a személyigazolványt, ennek hiányában útlevelet vagy jogosítványt, lakcímigazoló kártyát, TAJ kártyát. Ezen dokumentumok fénymásolata nem fogadható el.

A véradás előtt bőségesen kell folyadékot fogyasztani, valamint étkezni.

A regisztrációt követően a véradónak ki kell töltenie, egy, az egészségügyi állapotára vonatkozó kérdéseket tartalmazó kérdőívet, melynek alapján a kivizsgáló orvos eldönti, hogy a jelentkező alkalmas- e a véradásra, van – e bármiféle kockázata a véradásnak a véradóra nézve. Az orvosi és laborvizsgálat alkalmával vérnyomásmérésre, hemoglobinszint mérésre, illetve a fő vércsoportok / A, B, AB, 0 / kerülnek meghatározásra. Amennyiben a véradó minden kritériumnak megfelel, úgy leadhatja vérét. A vér leadását követően, mely nagyjából 5 – 7 percig tart, 10 percet pihennie kell a véradónak.

A véradók a véradás alkalmával a folyadékpótlást elsegítendő fél liter ásványvizet fogyasztanak, kalóriapótlás céljából csokoládét, illetve 500 Ft értékben hidegélelmezési vásárlási utalványt kapnak, mely minden nagyobb üzletben beváltható.

Csepel.info, Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete

Itt lehet hozzászólni !