Itt az újabb felvonás Gyurcsány szakdolgozatának ügyében

MTI, Magyar Nemzet

Első fokon elutasította a Pécsi Törvényszék Gyurcsány Ferenc volt kormányfőnek a Pecsiujsag.hu üzemeltetője ellen benyújtott sajtó-helyreigazítási kérelmét abban a perben, amelyben a politikus azt kifogásolta, hogy a portál cikke plagizálást sugallt.

Gyurcsány öt sajtó-helyreigazítási pert is indított a Pécsi Újság.hu, illetve kiadójával szemben. A volt miniszterelnök legújabb perét is elvesztette a hírportál ellen, így már négy eljárást veszített, míg egynek az eldöntése a Kúriára vár. A bíróság arra hivatkozva utasította el a kérelmet, hogy a cikk 2012 áprilisában jelent meg, a politikus pedig jogi képviselője útján októberben, vagyis a rendelkezésre álló 30 napos határidőn túl nyújtott be helyreigazítási kérelmet.

Az MTI-hez kedden eljuttatott, a Pécsi Törvényszék által október 19-én jegyzett ítélet indoklása felidézi: Gyurcsány Ferenc a Pécsi Tudományegyetem (JPTE) Tanárképző Karán folytatott technika–biológia szakon főiskolai tanulmányokat, ahol 1984-ben szerzett főiskolai diplomát, majd 1990-ben a Közgazdaság-tudományi Karon levelező szakon egyetemi diplomát.

Gyurcsány Ferenc volt sógora és a Balaton-felvidék szőlészete

A főiskolai diploma megszerzéséhez elengedhetetlenül szükséges szakdolgozatot 1984-ben adta le a felperes A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel. A diplomamunka 2012 májusában már nem volt fellelhető a jogutód Pécsi Tudományegyetemen. Gyurcsány Ferenc volt sógora, Rozs Szabolcs 1980-ban a JPTE Tanárképző Főiskolai Karára ugyancsak benyújtott egy szakdolgozatot azonos címmel.

A Hír TV is plágiumgyanút fogalmazott meg

Az indoklás rögzíti azt is, hogy 2012 áprilisában a Hír TV plágiumgyanút fogalmazott meg a volt kormányfővel szemben a szakdolgozat hitelességével kapcsolatban. A Pécsi Tudományegyetem ezt vizsgálandó bizottságot állított fel, amelyet Kovács L. Gábor egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Pécsi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese vezetett az érintett karról delegált oktatási szakemberek, valamint egy elismert jogászprofesszor részvételével, az erre vonatkozó előírásoknak és szabályozásnak megfelelően.

Konkrét egyezések

A bizottság arra jutott, hogy a Gyurcsány szakdolgozatáról készült egyoldalas bírálatban szereplő szöveg- és szövegrészlet-kritikák konkrét oldalszám szerinti utalásai oldalszám szerinti egyezést mutatnak Rozs Szabolcs azonos című, de hosszabb terjedelmű szakdolgozatával. Ez azonban a testület szerint nem alkalmas eljárás arra, hogy Gyurcsány szakdolgozatával kapcsolatban szerzői jogi megállapításokat tegyen.

Ezért az eljáró bizottság arra jutott: nem tud érdemi határozatot hozni, amíg Gyurcsány szakdolgozata nem áll a rendelkezésére. A bíróság a döntését azzal indokolta, hogy a helyreigazítást a felperes 30 napon túl indítványozta. Kitért ugyanakkor arra is, hogy azt a perben vitatott kijelentést, hogy a két szakdolgozat címe azonos volt, Gyurcsány Ferenc sem vitatta, a Hír TV-nek pedig úgy nyilatkozott: valószínű, hogy olvasta sógora dolgozatát és merített is belőle.

Azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc összességében sérelmezte a cikket amiatt, mert abban a hamis színben tüntették őt fel, hogy a két dolgozat kétséget kizáróan azonos lett volna, a bíróság azt állapította meg: „nem történt való tények hamis színben történő feltüntetése, mert a portál híven közölte a tényeket, másrészt a cikk ezeken túlmenően következtetéseket, véleményeket tartalmaz, ami szintén nem alkalmas sajtó-helyreigazításra”.

Gyurcsányék fellebbeznek

Az MTI az üggyel kapcsolatban megkereste Czeglédy Csabát, Gyurcsány Ferenc jogi képviselőjét, aki azt mondta: most kapta meg ő is az írásba foglalt ítéletet, amely ellen fellebbezést nyújtanak be. Az ügyvéd hozzátette: az eljárást próbapernek is szánták, kifogásolva azt, hogy nincs egységes szabályozása annak, hogy a folyamatosan elérhető online tartalmak esetében a sajtó-helyreigazításra rendelkezésre álló 30 napos határidő miként értelmezhető.

A Gyurcsány-szakdolgozat-ügy részletei

Az egykori pécsi KISZ-titkár felsőoktatási tanulmányai azután kerültek a figyelem középpontjába, hogy a Hír Televízió Célpont című műsora kiderítette: első szakdolgozatának címe és bírálata megegyezik korábbi sógorának diplomamunkájával.

Ezt követően Facebook-bejegyzésében Gyurcsány azt állította, 1984-ben azért ezt a témát választotta, mert akkori felesége szüleinek balatonfüredi családi házában sok anyagot talált a környék szőlészetéről és borászatáról. Az exsógor ugyanakkor a Célpontnak már másnap hazugságnak titulálta a volt kormányfő állítását. A Hír TV április 29-én azt mutatta be: a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat majdnem minden ponton egyezik a volt sógoráéval.

Gyurcsány múlt hét csütörtökön azt mondta, hamarosan nyilatkozik, miután kiderült, a pécsi egyetemen megtalálták volt sógora szakdolgozatát. A volt kormányfő ezt azóta sem kommentálta, pedig korábban azzal védekezett: Rozs Szabolcs értekezését valaki az ő ellopott dolgozata alapján, utólag állította össze.

A Hír TV Célpont című műsorának a kijelölt pécsi iskola volt igazgatója azt mondta: Gyurcsány nem teljesítette a tanítási gyakorlatát.

A Magyar Nemzet a birtokába került dokumentumra hivatkozva azt írta: párttársa diplomáztatta le a későbbi kormányfőt, aki az MSZMP egyik jegyzőkönyvének tanúsága szerint „a mozgalmi munkában megtalálta személyisége kiteljesedésének lehetőségeit”. Klinghammer István akadémikus, az ELTE korábbi rektora az üggyel kapcsolatban úgy reagált: nem elfogadható Gyurcsány Ferenctől az, hogy nem emlékszik a diplomaszerzés részleteire.

Közokirat-hamisítás gyanúját veti fel Gyurcsány Ferenc diplomaügye – nyilatkozta az ügyről a Hír TV Rájátszás című műsorában Gellér Balázs, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának docense.

Forrás: Mno.hu

17 hozzászólás “Itt az újabb felvonás Gyurcsány szakdolgozatának ügyében” bejegyzésre

  1. Dr. grün szerint:

    Büszke lehet magára Gyurcsány!
    Amíg ilyen híreket háttérbe tud szorítani, addig szükség van rá! 😛
    “A KSH gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2012. III. negyedévében a várt 0,9 százaléknál jóval nagyobb mértékben, 1,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az idén immár három negyedéve folyamatosan csökken a GDP, a második negyed adatát lefelé módosították.”
    http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/brutalis_lett_a_magyar_gdp-adat.536932.html

  2. nagyapó szerint:

    Szegény Gyurcsány(i). Elévülés miatt elutasították kérelmét. Elévülés miatt. “Szörnyű”. Habár a szakdolgozat idején „Gyurcsány külön elbírálásban részesült, azért kért és kapott felmentést, mert akkoriban nyerte el főiskolai KISZ-titkári székét, és rengeteg dolga volt.” Nem ért rá a borászattal foglalkozni.
    Ellenben az elévült Nomentana-ügy, a balatonőszödi kormányüdülő, és a Szalay utcai képviselői klub ügye, a Fittelina-ügy, nem okoz problémát. Hasonlóan elévült a “kádkőgyár” privatizációs ügye is.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Gordon szerint:

    Volt olyan eetárs, akinek be se kellett járnia, csak utólag értesítették, hogy elvégezte az “iskolát”. Ehhez képest a böszme éltanuló volt.

  4. attila szerint:

    ‘Rendkívüli mértékben nőtt a Magyarországról Németországba irányuló emigráció. A német statisztikai hivatal (Destatis) csütörtöki adatai szerint 46 százalékkal nőtt a Magyarországról érkezők száma. Az első fél évben Magyarországról 25 415 bevándorlót regisztráltak. ”

    biztos Gyurcsány szakdolgozata elől menekülnek. Bár az is lehet, hogy a fideszkormány “sikerei” elől, ki tudja… 20 éve nem mentek el ennyien az országból, ezek meg GYF szakdolgozatán nyáladzanak.

  5. felix szerint:

    Egyre többen nem akarják megvárni azt a szintet amelyet 25-30 év alatt képesek leszünk megduplázni.

  6. Tóth Kati szerint:

    Húsz évvel ezelőtt még nem lehetett Németországban munkát vállalni,ezt csak tavaly május óta lehet.Tehát ezért is van most nagyszámú/ az előző időkhöz képest/ elvándorlás Egyébként ott sem fenékig tejfel,csak arra a munkára kell a külföldi,ami a németeknek büdös.Így is állnak a külföldiekhez.Azért bárki megy is el,a hazája ez marad,ez a gyönyörű szép Magyarország.Vigyázzunk rá,ne hagyjuk,hogy a hazaárulók újból elfoglalják,mert egyszer majd haza akarnak jönni azok,akik most kimentek.És mi is itt szeretnénk élni szabadon a saját hazánkban.

  7. ugró mókus szerint:

    Tóth Kati!
    Ismét butaságot írsz képzeld el húsz évvel ezelőtt igenis lehetett dolgozni hivatalosan Németországban.Képzeld 1991-1993-ig dolgoztam Köln,Dortmund,Wuppertal,Düsseldorf városokban.tehát ne írj olyasmiről amit nem tudsz.Ha óhajtod még a német munkaügyi hivatal által beütött munkavállalási engedélyt is be tudom mutatni ami az akkori útlevelemben volt.

  8. ugró mókus szerint:

    Ja és az ország minden részéről voltak kollégáim.Szabolcsból,Békésből,Zalából,Budapestről,egyébként abban igazad van,olyan munkát végeztünk amit az echte deutsch nem igen akart megcsinálni.Tudod jobban megbecsültek bennünket a német művezetők,mint hasonló beosztású magyar kollégáik.

  9. felix szerint:

    ugró mókus!
    Milyen jogon akarod elhallgattatni Tót Katalint?
    Vedd tudomásul hogy ha csak arról írhat amiről tud, akkor hallgatnia kell.
    A hülyeség meg szerzett joga.

  10. ugró mókus szerint:

    felix!
    Én nem akarok el hallgattatni senkit csak azt szeretném,ha valamit leír abban legyen biztos vagy ha nem akkor,nézzen utána.Egyébként értem a célzást.Mikor kinn dolgoztam Kölnben kb.120 magyar dolgozott a Strabag alvállalkozójaként és kb 200 Freiburgban.Hát ennyi.

  11. felix szerint:

    ugró mókus!
    Az a baj, hogy a szabad munkavállalást nem tudja értelmezni Katikánk.

  12. ugró mókus szerint:

    felix!
    Arról nem én tehetek.Ami tény sokkal,de sokkal,több megbecsülést kaptunk a fenn említett egyénektől.A magyar művezetők a belünket kihajtották volna,ja és a bérünkkel rendszeresen malmoztak.Tudnék egy-két érdekességet írni ezzel kapcsolatban.

  13. felix szerint:

    ugró mókus.
    A családomban sokan dolgoztak multiknál ill. külföldi tulajdonosú cégeknél,/nyugat Európai/
    míg én magyar tulajnál. Minden, de főleg emberiességi szempontból irigyeltem őket.

  14. ugró mókus szerint:

    felix!
    Igen van még mit tanulni az utolsó mondatod teljesen igaz.

  15. bonifác szerint:

    Kár Tót Katit bántani!. A Németországba emigrálók pl. Kertesz Emmerich Konrád György
    Eszterházi Péter, a hasonszőrűek MENJENEK CSAK EL! Nélkülük is marad még elég hazaáruló. Nekünk becsületes, dolgos magyar emberekre van szükségünk.Ne hecceljék
    a nehéz helyzetben lévő orvosokat, tanárokat, akik elvtársi segítséggel jutottak oda.
    Nem kellett volna eladni az országot, és akkor lenne ipar, mezőgazdaság, feldolgozóipar
    stb, és hozzá munkahely. Kérdezzétek meg ludas Gordont, miért külföldinek adta el az
    utolsó cukorgyárat? (csak) Nem bízott a magyar befektetőkben.És a többi???

  16. felix szerint:

    Szegény Bonifác.

  17. ugró mókus szerint:

    Bonifác!
    Te tudsz olvasni?Kérdezem kellő tisztelettel,Tóth Kati azt állította,hogy csak tavaly május óta lehet Németországban dolgozni mi erre reagáltunk és még egyszer leírom ez NEM IGAZ.Érted?Tehát mivel én sokad magammal 1991-1993 között Németországban dolgoztam elvtársi segítséggel jutottunk ki aha.Össze mosol dolgokat.

Itt lehet hozzászólni !