Balázs Krisztina tanítványainak kiállítása a Kaméleon Galériában

Csepel.hu

A Karácsony Sándor Általános Iskolában működő Kaméleon Galériában a Nagy Imre ÁMK Alapfokú Művészeti Iskola grafika tanszakos tanulóinak munkáiból nyílt kiállítás november 13-án.

Körömi Gábor igazgató megnyitójában magáról a tárlatról eszébe jutott gondolatait osztotta meg először a vendégekkel. Balázs Krisztina tanárnő kedves, finom lényével maga köré gyűjti a gyerekeket, akik az ő segítségével bepillantást nyerhetnek a képzőművészet titkos birodalmába. Lehet az festészet, grafika, tárgyalkotás, vagy bármilyen más technika, biztosak lehetünk abban, hogy a gyerekek Kriszti néni segítségével rálépnek arra az útra, amit művészeti nevelésnek nevezünk.

Nem csak a legokosabbaknak, nem csak a legtehetségesebbeknek való a művészeti oktatás. Hanem épp azoknak a gyerekeknek, akik, úgy gondolom, sokkal jobban ki vannak éhezve a szépségre, az alkotás örömére és (tegyük hozzá a legfontosabbat) szabadságára. Nem csak a szervezeti egység a fontos, sem az osztályzat, vagy a bizonyítvány, hanem hogy olyan emberek lépjenek majd az iskolapadból kikerülve a helyünkre, akik szívesen néznek képeket, szeretik a verseket, járnak színházba, tudnak táncolni is, szívesen gondolkodnak el egy alkotáson a galériákban, és értő, érző, művészeteket szerető felnőttekké váljanak” – tette hozzá beszédében az igazgató. Ezután egy szál virággal és Horgas Béla: Képzelni lehet című versével köszönte meg kollégája, Balázs Krisztina pedagógus gyerekeket felkészítő munkáját.

Az ötödik és hatodik évfolyamosok Csepelhez kapcsolódó képei zömében csoportmunkában készültek. Egyaránt megjelenítik a Kis-Duna partot, a csepeli hajózást, tájat, gyárat, utóbbiból kikerült régi és új motorokat, teherautókat. A grafikák jelentős része a vonatokat ábrázolja, míg a temperával festett hatalmas motoros képek javarészt kitöltik a teret. „A nagy papírra való alkotás felszabadítja képzeletünket, s ez sokkal élvezetesebb munkát jelent. Sokféle eszközzel (grafitceruza, tempera, vízfesték, tustinta) és technikával dolgoztunk” – mesélte a megnyitón a felkészítő tanár.

A művészeti iskolások kiállítása december 14-ig tekinthető meg a Kaméleon Galériában (Rákóczi út 106.).

Antal Zsuzsa- csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !