Gyertyát gyújtunk szeretteinkért

Magyar Hírlap

Halottak napján az elhunytak lelki üdvéért a sírokat szokás rendbe tenni, virággal díszíteni (Fotó: Kövesdi Andrea)

Festum omnium sanctorum, vagyis: mindenszentek ünnepe. November elsején az üdvözült lelkek emléknapját tartja a katolikus egyház, pénteken, halottak napján pedig az elhunyt, ám az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hozzátartozóikért imádkoznak a hívek.

Miután 608-ban VI. Bonifác lett a pápa, javulni kezdett a viszony Róma és Bizánc között. Az előbbi fél által kezdeményezett, ám kölcsönös enyhülési folyamat egyik fontos állomása volt, amikor Phocas császár a pápának adományozta a római Pantheont, amelyet még Hadrianus császár korában emeltek Jupiternek, Venusnak és Marsnak, vagyis pogány isteneknek ajánlva.

Forgalmi változások, temetői közlekedés, parkolás Csepelen és Budapesten

A legenda szerint csaknem harminc kocsin hordták a keresztény vértanúk csontjait a katakombákból az oltárhoz 609. május 13-án, azon a napon, amelyen Bonifác Szűz Máriának és a mártíroknak szentelte fel a kupolájáról híres épületet. Keleten már a negyedik században megtartották, a nyugati egyházban azóta ünneplik mindenszenteket az összes vértanú ünnepeként. Később, a nyolcadik században emelték a „tökéletes, igaz emberek” emléknapjává, majd IV. Gergely november elsejére helyezte.

A kelta kultúrában egyébként ez volt az újév, Samhain ünnepe. Az ókori hiedelmek szerint az elhunytak lelkei ezen az éjszakán vándorolnak a holtak világába, összezavarva az élőket. Hogy ez az „utazás” minél simábban menjen, ételt és italt áldoztak az emberek. Ugyancsak ehhez a naphoz kötődött a római Feralia, vagyis a holtak emléknapja. A keresztény ünnep ezekre a pogány tartalmakra épült. A vértanúkról később minden szentre, üdvözült lélekre „kiterjesztett” ünnep latin neve: festum omnium sanctorum. E napon szokás elhunyt szeretteink sírját rendbe tenni, virággal díszíteni, gyertyát gyújtani a halottak üdvéért. A gyertyafény az örök világosságot szimbolizálja.

November másodika halottak napja, a tizedik századi, a cluny-i apátságból induló megújítási mozgalom révén a katolikus egyház csak a tizennegyedik században ismerte el teljesen. Ekkor azon meghalt szeretteikért imádkoznak a hívők, akik még nem jutottak be a mennyországba, s a tisztítóhelyen, a purgatóriumban várakoznak. A földön élő, küzdő egyház fohászkodik a szenvedő egyházért.

3 hozzászólás “Gyertyát gyújtunk szeretteinkért” bejegyzésre

  1. mind_the_gap szerint:

    A csepeli temetőben a kis utak igazán kaphatnának valami szilárd burkolatot. A legjobb valami térkő vagy aszfalt lenne.

Itt lehet hozzászólni !