Nem drágul a távhő

Magyar Közlöny, MTI, Népszabadság, Csepel.info

A távhő árának változása Budapesten – A 2007 és 2009 közötti szociálliberális városvezetés és kormányok idején az egekbe nőtt több tízezer család fűtési rezsije (Forrás: Greenfo.hu)

A távhő fogyasztói ára nem változik az idén a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete alapján, amely a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg – tájékoztatott az MTI-re hivatkozva a Népszabadság.

A távhő értékesítési díjat megállapító és a távhő-szolgáltatási támogatásról szóló miniszteri rendeletek módosítása nyomán nem változnak a lakossági felhasználóknak és a külön kezelt intézménynek nyújtott távhőszolgáltatás legmagasabb hatósági árai.

Így a lakossági távhőárak a rezsiköltségek kordában tartására vonatkozó kormányzati törekvéseknek megfelelően 2012 novemberétől sem emelkednek – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

A rendelet kimondja: “a végfelhasználó a távhőszolgáltató és az ellátási területen a korábbi távhőszolgáltató helyett működő új távhőszolgáltató részére a távhőszolgáltatásért a távhőszolgáltató által 2011. március 31-én alkalmazott, általános forgalmi adót nem tartalmazó díjnál 4,2 százalékkal magasabb mértékű – legmagasabb hatósági árnak minősülő – szolgáltatási díjat köteles fizetni”.

A korábbi rendelet is ezen ár maximum 4,2 százalékos emelését tette lehetővé a szolgáltatóknak, és ezzel a szolgáltatók túlnyomó többsége élt is.

A rendelet további részeiben pontosítja a korábbi szabályozást a távhőtermelők támogatásáról, mellékleteiben közli az egyes szolgáltatóknak nyújtott támogatás mértékét.

nepszabadsag.hu

20 hozzászólás “Nem drágul a távhő” bejegyzésre

  1. felix szerint:

    Köszönet Szanyi Tibornak.

  2. mind_the_gap szerint:

    Várjuk nagyon a választások előtt beígért zöld bank létrehozását, ami a lakóépületek korszerűsítésére hivatott létrehozni. Sajnos a távhő iszonyat drága és pont azt a réteget sújtja, akik amúgy se dúskálnak a javakban.
    Az épületek szigetelése (most abba ne menjünk bele, hogy mivel) valamint egyedi (társasházi) fűtési rendszerek kialakításáé a jövő a zöld energia bevonásával.
    Magyarán szigetelés körbe és nap kollektorok, szélturbinák a tetőre. Persze lehet ezt fokozni, hiszen a fejlesztések sose állnak le, de egyelőre ezekkel is beérnénk.. 😉

  3. felix szerint:

    Szinte mindent még csak várunk amit megígértek.
    Pl. azt, hogy készen állnak a kormányzásra.

  4. Dr. grün szerint:

    félix!
    “Az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója egy washingtoni sajtótájékoztatóan azt mondta: a szervezet egyelőre nem tervezi, hogy delegációt küldjön Magyarországra. A magyar kormánynak világosan jeleznie kéne, hogy az IMF-et és az Európai Bizottságot értékes partnernek tekinti a reformkiigazítási folyamat tervezésében.”

    Partnernek a mi saját bankunkat?!
    A páva-táncból hattyú-dal lett?!

    http://www.origo.hu/gazdasag/20121101-imf-tovabbra-sincs-meg-idopontja-a-targyalasok-folytatasanak-magyarorszaggal.html

  5. felix szerint:

    A magamutogató vonaglást táncnak nevezni már eleve tévedés.

  6. nagyapó szerint:

    Eetásak! A cikk címe:Nem drágul a távhő! E kéne óvasni!
    mind_the_gap! Miért iszonyatosan drága a távhő? Egy 90m2-es lakás évi alapdíja ~125eFt (465,96 Ft/légm3/év). Az én 100m2-es házam fűtése 370000Ft/év. Miről beszél?
    Érdemes elmennie egy újonnan szigetelt házba, ahol hőmennyiség-mérőket is felszereltek. Sokan zúgolódnak, hogy megdrágult a fűtésük. Miért? Azért, mert kiderült, eddig mások “fizették” az ő fűtésüket (esetleg Ordán manipulálta a mérőket).
    Szép szöveg a “grün” energia. De számolja ki, egy 5Kw-tos szélturbina hány év alatt térül meg! Jobban jár, ha az MNB-be teszi, mint a bankok.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  7. felix szerint:

    Szemétláda!
    Te benyeled a címet, én meg tudom, hogy miért van ott a grafika.

  8. hajós szerint:

    “A távhő fogyasztói ára nem változik az idén”

    Idén már változott. Január 1-jétől emelték az árakat.

    Egyébként november eleje van. Örülök, hogy az évből hátralévő két hónapban már nem drágul a távhő.

  9. mind_the_gap szerint:

    Kedves nagyapó! Sikerült megértenem a kormányon lévők hozzáállását.

  10. Nemmondommeg szerint:

    Érdekes hírek. Talán az is érdekes, hogy kiengedték az Árpád utcai késelős eszkimó gyereket. Ja az nem érdekes. Ölni lehet.

  11. demokrácia szerint:

    nagyapó

    Neked meg azt kellene elolvasni amit írtál. Az alapdíj az csak alapdíj.Te sem láttál még fűtésszámlát.

  12. abcd szerint:

    Nehéz az élet….

    “Áthárítják a bankok a januártól fizetendő tranzakciós illetéket – írja összeállításában a pénteki Népszabadság. Két bank még a kártyás fizetésre is díjat számít fel januártól.

    A Népszabadságnak a bankok kondíciós listája alapján készített összeállításában szereplő lakossági bankoknál rendre emelkedik januártól az átutalási megbízások és a készpénzfelvétel díja. Ennek oka a kormány által kivetendő – sárgacsekk-adónak is nevezett – tranzakciós illeték.”

    “Önálló képviselői indítványt nyújtott be [1] szerdán Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője. A parlament honlapján olvasható javaslat a költségvetés fő számainak átírhatóságát szabályozná.

    Mint ismert, a kormány idén rendhagyó módon már nyár elején elfogadta a jövő évi költségvetés fő számait, az akkori érvelés szerint azért, hogy lefektessék azokat az alapokat a 2013-mas büdzsé kapcsán, amelyhez már nem nyúlnak. A jövő évi költségvetést a miniszterelnök javaslatára kezdte a hagyományos őszi, téli időpontnál jóval korábban tárgyalni az Országgyűlés. Orbán Viktor mindezt azzal indokolta, hogy így kiszámíthatóbb, stabilabb alapokon állhat az ország pénzügyi gazdálkodása”

  13. Gordon szerint:

    Aki meg nem hárítja át az versenyelőnyre tesz szert a bankpiacon. Ha van egy csöpp esze az ilyen pénzintézetnek, akkor reklámkampányt is csinál belőle. Ilyen a verseny.

  14. Gordon szerint:

    mind_the_gap! (08:48)

    Nekem már régebben sikerült megértenem az ellenzék hozzáállását. Ők azok (kivéve Jobbik), akik eladósították és szétlopták az országot a regnálásuk alatt. A grafikon önmagáért beszél, mint ahogy a bkv árak se most szöknek majd az egekbe. Csak ez a téma a balliberálisoknak kellemetlen, így terelni igyekeznek a témát.

  15. nagyapó szerint:

    demokrácia! Gondolja nekem nincs egyéb költségem (meleg víz, rendelkezésre állási díj, felújítás, stb.)?
    Különben stimmel?
    És én milyen támogatást kapok?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. felix szerint:

    Gordon!
    A grafikon valóban önmagáért beszél csak jobban meg kéne nézned. hogy mikorra esik a csökkenés és az újabb emelés.

  17. hajós szerint:

    2009-ben egyre többen gondolkoztak azon, hogy leválnak a távhőről. Ezért 2009-ben a kormányzat csökkentette a távhő áfáját, és a szolgáltatók maguk is csökkentették az árat. Majd 2010 januárjában ismét csökkentették a távhő áfáját. Ebből adódik az a jelentős csökkenés, ami a grafikonon látható.

  18. felix szerint:

    Hajós!
    Gondolom Gordon is ezt látta és ebből értette meg az ellenzék hozzáállását, mert a grafikon az nem hazudik.

  19. Zoli049 szerint:

    A közműadóval terhelt hődíj nem lesz több?
    Esetleg én a gázzal besegítek nekik?

  20. agytröszt szerint:

    és mennyiért veszi a Főtáv az erőműtől? jah kérem…
    az egységes távhőár-rendelet miatt fizetünk többet.
    minek ide főtáv? önkormányzati cégbe kell apportálni a csepeli távhőhálózatot, oszt jónapot. mindjárt olcsóbb lenne, ha a CSETÁV az erőműtől venné közvetlen, és mindenféle egységesítés vagy profitkényszer nélkül csak az üzemeltetés költségei rakódnának erre rá.

Itt lehet hozzászólni !