Országkockázat: Magyarország tovább javított helyzetén

Mno.hu

Az államadósság a Medgyessy-kormány idején szállt el, és a Gyurcsány-Bajnai kormányok idején vált kezelhetetlenné

A világ tíz legkockázatosabb államadósa közül négy az euróövezet tagja, Magyarország ugyanakkor – amely az előző negyedévben kikerült e tízes mezőnyből – tovább javított helyezésén a legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport csütörtökön ismertetett idei harmadik negyedéves országkockázati összesítése szerint.

A londoni piacfigyelő cég új listáján – amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, cds) szeptemberi utolsó árazásai alapján alakítja ki a vizsgált szuverén adósok sorrendjét – továbbra is Görögország áll az élen, és a legkockázatosabb tíz államadós között van a valutauniós országok közül Ciprus, Portugália és Spanyolország is.

Ezek az eurótagállamok olyan országokkal együtt szerepelnek a legkockázatosabb tízes csoportban, mint Argentína, Pakisztán, Venezuela, Ukrajna, Libanon és Egyiptom. A CMA kockázati listáját vezető Görögország esetében a cég kimutatása szerint a piac gyakorlatilag biztosra veszi a szuverén törlesztésképtelenség bekövetkeztét az irányadó ötéves távlatban.

Bajban a görögök

Görögország 12 ezer bázispontot jóval meghaladó cds-középárfolyammal szerepel az új kockázati lista élén az összeállításhoz figyelembe vett szeptemberi utolsó zárószint alapján. Ez azt jelenti, hogy minden tízmillió euró névértékű görög államkötvényre a névértéknél magasabb középárfolyam ellenében, több mint 12 millió euróért kínálnak törlesztéskockázati biztosítási tranzakciókat a befektetőknek a londoni piacon.

A CMA számítási modellje szerint a szeptember végi görög cds-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac 90–99 százalék közötti halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását az irányadó ötéves távlatban. A Capital Economics elemzői szerint az euróövezeti tagság feladása nem feltétlenül jelentene katasztrófát a görög gazdaság számára, sőt valószínűleg ez kínálná a legjobb reményeket az ország válsága megoldására.

Magyarország jól teljesített

Hazánk előző országkockázati listán elfoglalt 11. helye után most a 16. helyre került a CMA csütörtökön ismertetett új listáján, vagyis ennyivel javult a magyar szuverén törlesztéskockázat cds-piaci megítélése. A társaság kimutatása szerint a magyar cds-tranzakciók középárfolyama a szeptemberi utolsó kereskedési napon 378,9 bázispont volt az utolsó júniusi kereskedési napon mért 497 bázispontos zárószint helyett.

A magyar cds-tranzakciók árazása a harmadik negyedév vége óta is lényegesen tovább csökkent, és az utóbbi hetekben többször is éves mélységi rekordot állított be. A CMA szakelemzőinek adatai szerint a magyar cds-kontraktusok középárfolyama 240 bázispont környékén mozgott a csütörtöki londoni kereskedésben.

A legbiztonságosabb államadósok

A CMA harmadik negyedéves listája szerint a világ legbiztonságosabb államadósa törlesztéskockázati szempontból változatlanul Norvégia, utána Svédország és az Egyesült Államok következik. Rajtuk kívül a legjobb tízes csoportban van még Svájc, Finnország, Nagy-Britannia, Dánia, Németország, Hongkong és Ausztrália.

Forrás: Mno.hu

30 hozzászólás “Országkockázat: Magyarország tovább javított helyzetén” bejegyzésre

  1. Nemmondommeg szerint:

    A Fidesz meg mindent jól csinál. Magának. Undorító, hogy a másikra mutogattok és közben megy tönkre az ország. Hazug mocskok vagytok ti is.

  2. Dr. grün szerint:

    Gratulálok a Gyurcsány-Bajnai párosnak!
    Már a visszatérésük reménye is pozitívan befolyásolja országunk nemzetközi megítélését!
    Azért ne kapkodjunk, gondoljunk a nagy dakota mondására:
    “Előbb a disznót szúrjuk le, utána jöhet a vacsora!” ))) 🙂 (((

  3. Bugi szerint:

    A Fidesz is elront dolgokat, de összehasonlíthatatlanul jobb, mint lopós elkúrós kormányok.

  4. krapulaxxx szerint:

    micsoda örömhír, inkább a gyulai kolbászt mentették volna meg, most már hogy lesz így kolbászból a kerítés ????

  5. Nemmondommeg szerint:

    Bugi.
    Ugyanaz mindkét párt. Pofánkba hazudnak, nyomorba döntenek, elveszik a jövőnket. Vajon miért menekül minden fiatal külföldre a saját hazájából ? Miért lakoltatnak ki egyre több embert ? Miért egyre több a rezsitartozás ? Miért kap valaki több segélyt mint aki dolgozik ? Ismétlem önmagam. ez a két párt okozza nekünk a vesztünket 24 éve. Folyamatosan tömik a zsebüket és rabolják az országot. Ne lesz ennek jó vége.

  6. Manitu szerint:

    Nemmondommeg: nem ugyanaz. Te vagy pont ugyanolyan, mint a többi demagóg és vaksi ember. Nem láttok a szemetektől.

  7. Nemmondommeg szerint:

    Manitu !
    Ez a kormány is aljas, alattomos és sunyi, pont mint a vörösök, akikekkel együtt csődbe vitték ezt az országot.
    Láttál már csóró politikust ?

    Hiába moderálják ki a nagy DEMOKRÁCIÁBAN a következő idézetet azért ez faceboook-on megmásíthatatlanul terjed 🙂
    Kedvenc idézetem a nagyúrtól: “A választók semmibevételét nem lehet elfogadni (…) Világossá tettük, egy népnek joga van elkergetni a kormányt egy demokráciában is, ha az a nép akarata ellenére kormányoz, ha az emberek létérdekét veszélyezteti. Igen, joga van.”

  8. Tóth Kati szerint:

    Érthetetlen,hogy vannak emberek,akik visszasírják gyurcsányit,meg a libás gyilkost.Grün egyenesen elélvez,ha róluk beszélhet.Ezt a sötétséget!

  9. Dr. grün szerint:

    Tóth Kati!
    Nem lehet nem örülni, ha egy magát jobb oldalinak valló oldal is örökké őket sztárolja! 🙂

  10. Tóth Kati szerint:

    Melyik oldal sztárolja őket?Elolvastad amit leírtál?

  11. Tóth Kati szerint:

    Egyébként tök mindegy,hogy szerinted ki sztárolja őket,csak gondolkozz egy picit:mit is műveltek ezek 2006 és 2010 között.Mi sztárolni való van azon?

  12. Dr. grün szerint:

    Tóth Kati!
    Ezt miért tőlem kérdezed?! Nincs befolyásom sem a hír, sem a kép szerkesztéshez!
    Összetévesztesz valakikkel! ))) 🙂 (((

  13. Nemmondommeg szerint:

    Öszöd II.

    Kedvenc idézetem a nagyúrtól: “A választók semmibevételét nem lehet elfogadni (…) Világossá tettük, egy népnek joga van elkergetni a kormányt egy demokráciában is, ha az a nép akarata ellenére kormányoz, ha az emberek létérdekét veszélyezteti. Igen, joga van.”

  14. Dr. grün szerint:

    nemmondommeg!
    Ha már múltat idézünk!
    Ha ezt valaki figyelmesen elolvasta és mégis félre tudta magyarázni, arról meg is van a véleményem!
    „Lehet Szlovákiával példálózni. És el lehet dönteni, hogy szlovák viszonyokat szeretnénk-e. Szlovák nyugdíjakkal. Persze, nem kell fizetni az osztalék után adót, nem kell! Nem kell fizetni annyi tb-t! Nem kell! De lényegében magyar árszínvonal mellett fele annyi a nyugdíj, mint nálunk. Ez a programja a munkáltatóknak? Én is tudok keményen kérdezni! Ez? Hogyan fogjuk kifizetni a nyugdíjakat? Hogyan? El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!”
    http://fn.hir24.hu/itthon/2006/06/15/gyurcsany_el_lehet_menni_magyarorszagrol/

  15. Tóth Kati szerint:

    Én arra emlékszem tisztán,amikor ez az elvtárs azt mondta:”elkúrtuk,nem kicsit nagyon”,”a száz lépés programnál már a harmadik lépésnél nem tudtam hol vagyunk.”

  16. Tóth Kati szerint:

    Ja és egyébként herr Grűn,maga tudja mi volt mondjuk a hetvenötödik lépés,már,ha volt egyáltalán?Mi volt az a száz lépés?

  17. felix szerint:

    Tóth Kati!
    Mond amikor rólad volt szó elélvezett már valaki?

  18. Dr. grün szerint:

    Tóth Kati!
    Te tisztán nem hallhattad, csak arra a kivonatos szövegre emlékezhetsz, amit a hozzád hasonlóknak összeállítottak!
    Ha egyszer vállalkoznál a teljes szöveg elolvasására és értelmezésére megváltozna a véleményed!
    Csak hát ugye…..! Erre és ilyenekre lehetett kétharmadot alapítani! 🙂

  19. Dr. grün szerint:

    Tóth Kati!
    Ez hányadik pont volt abból a 29-ből?!
    Gyümölcspálinkát lehessen engedély nélkül főzni.
    Ne mondd, hogy gané a grün! Válaszd ki!
    Ja, és pipáld ki, hogy ezen kívül mi valósult meg! 🙂

    http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/08/ez_orban_29_pontja/

  20. Tóth Kati szerint:

    Az a baj grűn,hogy nem tudlak követni.Vagy baromi okos vagy,vagy sík hülye.Válassz!Egy biztos,rettenetesen frusztrált vagy,amiért nem hazaáruló mocskos tolvajok vezetik az országot.

  21. Dr. grün szerint:

    Tóth Kati!
    A dilemmád megoldásában sajnos nem tudok segíteni!
    Neked kell eldöntened, de figyelmeztetlek egy ősi dakota bölcsességre:
    “Ne ítélj, hogy ne ítéltessél!”
    Vagy talán egy zsidótól származik?! 🙂

  22. Nemmondommeg szerint:

    Eltelt egy nap és megint megszorítás. A héten a harmadik. Moslékok.

  23. Té-Gé szerint:

    Ezt a sok sületlenséget. 🙂 Hülyeország hülye kormánya megszorit hogy megfeleljen a nagyoknak? A nagyok meg a felét sem kérték. 😉

  24. Nemmondommeg szerint:

    Csak magamat tudom ismételni és a méltóságos nagyúrnak egyetlen igaz beszéde volt:
    “A választók semmibevételét nem lehet elfogadni (…) Világossá tettük, egy népnek joga van elkergetni a kormányt egy demokráciában is, ha az a nép akarata ellenére kormányoz, ha az emberek létérdekét veszélyezteti. Igen, joga van.”

  25. Té-Gé szerint:

    A Griipen történettel most mik a hírek? Nem volt jelentés,ami elveszett de rosszul volt titkosítva? Elvesztettem a fonalat. 😀

  26. Tóth Mária szerint:

    Ne vitatkozz velük Tóth Kati, az ő etalonjuk a “rózsadombi proli”! + a 60 évig tartó agymosás!

  27. Té-Gé szerint:

    Tóth Mária, merre teccett szocializálódni a névrokonnal együtt és mikor? Várom a beecses válaszát!

  28. felix szerint:

    Semerre.
    Nincs szocializálódva.!?

  29. Gordon szerint:

    Medgyessy D-209, Gyurcsány Ferenc Fleto, és a libás Bajnai eladósították, tönkretették, a korrupció mocskába taszították az egész országot. Elsőkből utolsók lettünk a térségben. Európa hátsó udvarává váltunk.

    Soha többé mszp!

  30. udvarhelyi andrás szerint:

    Tisztelt vitatkozók! Én egyszerű magyar állampolgár vagyok. Abból ítélek, amit látok. A rendszerváltáskor azt mondták nekünk, hogy jobb lesz. Ha jól emlékszem, 50 forint volt egy kilo kenyér, most 270 körül lehet kapni. Ilyen egyszerű. 2010-ben 170 Ft. volt egy kilo cukor, most 290. Lehet, hogy a kormányok nem tehetnek erről, de a fizetésünk, illetve a nyugdíjunk reálértéke fokozatosan csökken. Én mindig félek, ha kijelentik, hogy az országnak jól megy, mert akkor biztosan számíthatok az áremelésekre. Lehet, hogy nem helyes, de én a pénztárcámon mérem le egy-egy kormány működésének eredményességét és eddig egyik sem kímélte. Persze, lehet, hogy már az is eredmény, ha nem mentünk csődbe. Ha így van, akkor csak dicsérni tudom a kormányokat. Amikor az Antall kormány átvette az ország irányítását, akkor azt mondták, csődközeli helyzetben van az ország, amikor Horn Gyula – Bokros páros átvette a hatalmat, ők is ezt hangoztatták, kellett a Bokros csomag, aztán jött az első Orbán kormány, ők is azt állították, hogy csődközeli helyzetben vették át a kormányzást. Medgyessy kilóg a sorból, mert ő betartotta választási ígéreteit, le is váltották. Aztán gyütt Gyurcsány, böszmélkedett, elkurta és jött Bajnai és megmentette a csődtől az országot, 2010-ben a hatalomra került Fidesz ismét mondhatta, joggal, hogy az ország csődközeli helyzetben van. Ezért mondom, ha elkerültük a csődöt, az már eredmény, igaz, hogy csökken a nyugdíj és a fizetések reálértéke, de legalább van. Próbáljuk megbecsülni a kis örömöket. Is.
    Egyébként, nem kell gyilkosnak nevezni valakit, amíg a bíróság ítéletet nem mond, hiszen jogállamban élünk. Vagy nem? Mi lenne, ha Tóth úrhölgyet valaki megrágalmazná, csak mert Fidesz-közeli? Fel lenne háborodva. És joggal, persze, csak, ha ártatlan, jogilag.
    Tisztelettel: u.a. segédfogalmazó

Itt lehet hozzászólni !