Töklámpás és szüret a Béke téren, családi vetélkedő és cserkésztoborzó a hétvégén

Csepel.hu

Zenés bemelegítővel indult a szombati nap azon óvodásoknak, akik szüleikkel egyetemben érkeztek családi vetélkedőre a Tátika óvodába. Szeptember 29-én délután szüretelni gyűltek össze a családok, cserkészek és a környék lakói a Béke téri Jézus Szíve Plébánia udvarában.  Csepeli hírösszefoglaló.

A szülők Csepel történetét átfogó totót töltöttek ki a Tátika óvodában rendezett vetélkedőn, majd gyermekeikkel a testi felfrissülésnek is adózva, tornával készültek a megmérettetésre.

A családok közti játékos szellemi viadal Csepel újratelepítésének 300. évfordulójáról összeállított kvíz kérdésekben merült ki. A hajdani történelem jeles tudóinak röpültek a cukrok, nyalókák. Az ovisok a versengés hevében kipróbálták a talicskázást, a pókjárást, a zsákbafutást, míg a kis ugrálók kedvence a trambulin volt.

A családok vendéglátása után a vetélkedő legjobbjainak színes ceruzák, vízfestékek, dominók, hatalmas plüssállatok és ügyességi társasjátékok ütötték markukat.

csepel.hu

Szőlőfürtök és töklámpások

Szeptember 29-én délután szüretelni gyűltek össze a családok, cserkészek és a környék lakói a Béke téri Jézus Szíve Plébánia udvarában. A vidám hangulatú esemény szervezője, Kispál György atya elmondta: “Nem mindennapi látvány, hogy itt, egy lakótelep közepén szüretelünk.

8-9 éve annak, hogy megeredt az első szőlővessző. Az első évben két fürt volt rajta, a következő évben már 20, aztán 40, most pedig 37 méteres, a fiatalabbik tőke pedig 27 méter hosszú.” A plébános elmesélte: családjából hozza a szőlő szeretetét és a szaktudást, ami a tőkék megfelelő gondozásához szükséges. A családias, remek hangulatú délutánon a gyerekek nem csak a szőlőfürtökben és a présgépben lelték örömüket, idén töklámpásokat is készítettek a felnőttek segítségével. György atya elmondta: “Fiatal koromban a vásott tanyasi legények készítettek hasonló töklámpásokat, sötétedés után ezekkel riogatták a járókelőket. Emlékként magammal hoztam ezt a szokást és most, amikor lehetőséget teremtettünk rá, a gyerekek is megismerkedhetnek a töklámpáskészítéssel. A foglalkozás célja természetesen a játék, de van egy komolyabb oka is: úgy gondolom, hogy a Mindenszentek ünnepe, a Halottak napja nem megfelelő a töklámpások készítésére, hiszen abban az időszakban a családok elhunyt szeretteikre emlékeznek. Most van itt a játék ideje.”

Az elmúlt évekhez hasonlóan a szüretelők idén is örömmel kortyolták a saját készítésű mustot, amelyből mindenki tudott hazavinnni egy kis kóstolót.

csepel.hu

Cserkésztoborzás és bemutató

Szeptember 29-én délután közös szüretelésnek adott helyet a Jézus Szíve Plébánia kertje. A fesztelen hangulatú eseményen megjelentek a 813. számú Prohászka Ottokár Cserkészcsapat tagjai is. A fiatalok nem csak a szüretben segédkeztek, Kispál György atya vezetésével ízelítőt adtak íjásztudásukból is.

A látványos bemutatóra több cserkész is ősmagyar ruhába öltözött, a többiek pedig hagyományos cserkész egyenruhában céloztak az udvarban elhelyezett szalmabálákra. A cserkészek és Kispál György atya nem titkolt célja a bemutatóval az volt, hogy minél több fiút és lányt nyerjenek meg a cserkészet ügyének. Füzesi Krisztián örsvezetőt arról kérdeztük, mit ad a fiatalok számára a cserkészet: “A fiatalok a cserkészet kötelékében megélhetik az összatartozást, a barátságot, a közös értékrendet. Ezt az értékrendet a cserkészek tíz szabálya tartalmazza, amely nem tilt, hanem őszinte életvitelre, segítségnyújtásra szólít fel. A gyerekek egy nagyon jó közösségben találják magukat, ahol emberi és természeti értékekkel is megismerkednek.” Kispál György atya a cserkészcsapat jövőjét illetően elmondta: a két fő profil az íjászat és a madarászat lesz. “A cserkészeink lassan egy éve íjászkodnak, ami meg is látszik a teljesítményükön, egyre ügyesebbek. A régi hittanosaim közül egy mára már apukává vált fiatalember Magyarország egyik legjobb ornitológusa, Kókai Szabolcs fogja kalauzolni a cserkészeket. Szabolcs jól ismeri a Tamariska-domb és a Kis-Duna madárvilágát is, ő lesz segítségünkre, tőle fognak tanulni a cserkészek, amivel régi vágyam teljesül.” – mesélte lelkesen a plébános.

A cserkészfoglalkozások lányoknak és fiatalabb fiúknak minden szombaton 16 órától, nagyobb fiúknak pedig minden pénteken 18 órától kezdődnek. Szombatonként 15-16 óra között nyílt íjászfoglalkozással várják az érdeklődőket.

Bővebb felvilágosításért forduljanak bizalommal Füzesi Krisztián örsvezetőhöz ( fkrisz00@gmail.com) vagy Kispál György plébánoshoz ( plebania@cs2pl.t-online.hu).

csepel.hu

Egy hozzászólás “Töklámpás és szüret a Béke téren, családi vetélkedő és cserkésztoborzó a hétvégén” bejegyzésre

  1. csaba péter szerint:

    Szerintetek ezekkel az infantilis baromságokkal pótolni lehet azt a tényt hogy semmit nem valósítottatok meg abból amit ígértetek?

Itt lehet hozzászólni !