Szemfényvesztő vagy kőkemény sportember az ex-ketrecharcos?

Index, Sportgéza

Varga Norman 50 nap alatt közel 50 maratoni távot teljesítve Csepelről Londonba jutott. A héten díszpolgári címet kapott a csepeli önkormányzattól. Ultramaratonisták kételkednek abban, hogy valóban lefutotta a 2000 kilométert. Varga úgy gondolja, hogy kritikusai egyszerűen félreértették szándékát és vállalását.

A korábbi ketrecharcos, egy fiatalkori villamosbalesetben súlyos kézsérülést szenvedő Varga Norman egy baráti beszélgetés után határozta el, hogy elfut Budapestről az olimpia színhelyére. Úgy gondolta, hogy saját, Nemzeti Ifjúságvédő és Tehetségkutató Egyesületét képviselve futásával a fiatalokat szólítja meg, példát mutatva akaraterőből, kitartásból.

Varga márciustól kampányba kezdett, szponzorokra vadászott. Júniusban azonban kiderült, hogy nincs elég pénz az útra. „Ha el sem indulok rajtam kívül álló okokra hivatkozva, akkor az egész vállalásom szellemisége sérült volna” – magyarázta, miért vágott bele a nehézségek ellenére.

Varga tehát elindult, de csak féltávig volt elég pénzük. „Megkaptam, hogy csak nyaralni mentem szponzorpénzből, de ez tévhit, még adósságba is vertem magam.” Hogy ne kelljen feladniuk, itthonról kértek segítséget. „Olyanoktól kaptunk néhány ezer forintokat, akik fontosnak érezték a futásunkat, de a csepeli önkormányzat is megszavazott közben 200 ezer forintot nekünk.”

A futó kísérőautója Ausztriából fordult vissza. Varga szerint a lakókocsit húzó Saab egyszerűen rengeteget fogyasztott, ezért döntöttek úgy, hogy autót cserélnek, és sátorozni fognak. A lakókocsit azonban először vissza kellett húzni Sopronba, ekkor Varga is hazautazott Magyarországra, majd stoppal ment vissza Ausztriába.

Sérülések, maratonok részletekben

Hogy nemcsak a pénzügyi háttérrel voltak gondok, az már az indulás után kiderült. Varga a második-harmadik naptól gyulladt Achillesszel futott másfél héten keresztül. A fájdalom miatt a tervezettnél lassabban haladt, de akkor sem gondolt feladásra, mert ő éppen az akaraterőt próbálta népszerűsíteni.

Varga különösebb futómúlt nélkül indult, csak egy hatkilométeres verseny eredménylistáján találták meg a nevét, sokan ezért is megkérdőjelezik, hogy képes lehetett egymás után 50 maratoni távra, még ha csak részletekben is. A különböző futófórumokon az indulás óta élénk vita folyt erről, volt,hogy Varga válaszolt is, még ha olykor dodonai módon is .

Varga szerint az volt az alapvető probléma, hogy félreértették őt. „Csak a médiából tájékozódtak, nem ismerték a természetét, hogy ott egy kicsit minden el van túlozva.” Varga állítása szerint nem ígérte meg ötven maratoni lefutását, nem akart az ultrafutók babérjaira törni. Háromszor 14 kilométerekre osztotta a napját, egy-egy résztáv között egy-másfél órát pihent és gyúratta magát. Később már a 14 kilométereket sem tartotta, magyarázata szerint azért, mert a kísérőautója nem tudott megállni mindig pont 14-nél forgalmi okok miatt, ezért volt, hogy 11-12-re sikerültek  a résztávok.

Az biztos, hogy a futás közben az Indexnek is eljuttatott sajtóközlemények 50 nap, 50 maratonról szóltak, és Varga Facebook-oldala is 50 day, 50 marathons néven működött, és rendszeresen ilyen feliratú transzparensek előtt fotózkodott.

Az is leszűrhető a közleményekből, hogy a 42 kilométer sem jött össze mindig. Első nap Csepelről Biatorbágyig jutott, ez körülbelül 30 kilométer, és nagyjából ennyi a harmadik napján futott Tatabánya-Komárom távolság is. Tehát már az első napokban mínuszban volt, a németországi Augsburgba is három nappal később érkezett, még akkor is, ha az általa eleve tervezett öt pihenőnapot is beleszámítjuk.

Hiába várták

A futók közül többen azt is gyanúsnak találják, hogy Varga szinte észrevétlenül falta a kilométereket: többen csatlakoztak volna hozzá, de lepattintotta az alkalmi futótársakat. Komáromban az ultratriatlonokon és futásokon már bizonyított Szőnyi Ferenc Racemachine várta egy csapat gyerekkel. A város fogadást, szállást intézett Vargának, de ő nem érkezett meg, sem telefonhívásra, sem emailre nem reagáltak a csapatából. A következő napon az egyik komáromi képviselő Győrig autózott, hogy megtalálja Vargáékat, és csak visszafelé,  Gönyűnél vette észre a futó lakóautóját, de Varga akkor sem volt a közelben. A Komárom után nyolc kilométerre lévő Ácson még látták.

Varga azt mondja, hogy aki akart, tudott vele futni, csak három-négy sikertelen esetről tud. „Volt egy futó, aki Budaörsön várt rám, de elkerülhettük egymást, valaki emailben ajánlotta fel, hogy kísér, és hogy adjam meg az útvonalat, ahol haladok. Ezt nem tudtam, mert mi is sokszor futás közben találtuk ki, merre menjünk, csak érintőpontokat adhattam meg. Számtalan helyen viszont önkormányzatok, iskolák segítségével működött a dolog. Érdekes, ők fel tudták venni velünk a kapcsolatot.”

A technika ördögei

Az eredeti terv szerint Varga videostreamen, élőben végigközvetítette volna a futását, de ez is meghiúsult, mert nem tudtak nekik megfelelő sávszélességet biztosítani a partnerek. A futását a kísérő kerékpárjára szerelt gps-es jeladóval is követték, de a szponzora néhány nap után lekapcsolta a szolgáltatást. „A biciklit folyamatosan követtük, pontos pozícióját szerepeltettük a weboldalakon, egész addig, amíg pénzügyi okokra hivatkozva már olyan kavarodás volt azzal, éppen hol vagy, hogy amellett döntöttünk, szakmai szempontból nem tudjuk felvállalni a hitelességét a megjelenített pozíciónak, ezért lekapcsoltuk a szolgáltatást (erről a stáboddal is egyeztettünk). Azt, hogy miért nem történt kommunikáció, arról az első időszakban, hogy van gps szerelve a biciklire, nem a mi felelősségünk nyilatkozni, azt viszont kérem, hogy a továbbiakban a projekteddel kapcsolatban társaságunk negatív színben történő feltüntetésétől tartózkodj” – írta egy posztot kommentálva Németh Pál, a Lambda-Com Kft. Üzletágfejlesztési és kommunikációs igazgatója.

Varga egy közleményben erre azt írta, hibázott, mert nem tudta biztosítani, hogy a kísérő kerékpár végig mellette legyen. Hogy miért, azt nem indokolta. (Ahol egy futó elfér, ott általában egy kerékpáros is talál helyet.)

Izomszakadással, hátizsákkal is

Többen azt is furcsállták, hogy a közzétett fotói alapján egyáltalán nem tűnt megviseltnek, látszólag nem fogyott a sorozatterhelés alatt, és nem barnult le a közel két hónap alatt sem, hiába tartózkodott a nap nagy részében a szabadban. „Nagyon tudatosan figyelek az egészségemre, könnyen előjönnek az anyajegyeim, ezért igyekeztem mindig pólóban futni, ráadásul az út nagy részén borús, felhős időben futottam, ezért sem barnultam” – adott magyarázatot Varga.

Az egyik ultrafutó, Ispánki Zoltán szerint az is minimum furcsa, hogy a soproni autócsere miatt két napig egyedül, 20 kilós hátizsákkal futó Varga nagyobb távokat tett meg, mint korábban, amikor nem kellett plusz súlyt cipelnie, és egy sérült Achilesszel senki sem készít tengerparti homokban futós pr-képeket.

Egy közlemény később Varga izomszakadásáról számolt be, de egy izomszakadással nemhogy futni, de még sántikálni is nehéz. Ispánkiék kétségeiknek Varga Facebook-falán is hangot adtak, de így idő után kitiltották őket.

Varga azt mondta, eleinte válaszolt a kérdésekre, hogy tisztázza a félreértéseket, de egy idő után elege lett a becsületsértő és trágár hozzászólásokból, és kitiltott néhány posztolót. Ispánki is így járt, de állítja, nem ment át személyeskedésbe. Mára Varga az oldalt is elérhetetlenné tette, mert nem akarta, hogy egy szerinte húsz-harmincfős csoport negatív hozzáállása alapján ítéljék meg a teljesítményét. Azóta Varga Normant gyalázó és parodizáló oldal is indult.

Varga nem tér ki a kritikák elől, azt mondta, a futása során rögzített anyagokból előadásokat szervez, az egyiket az őt támadó ultrafutóknak szánja, vállalja, hogy személyesen válaszol a kérdéseikre.

Varga Normannak a csepeli önkormányzat díszpolgári kitüntetést adott át szeptember 27-én.

Varga Norman névjegye

1987. január 22-én született. 16 éves korában a villamos alá lökték, majdnem elvesztette a bal karját, de orvosai visszavarrták, és megmentették. Varga a sportról sem mondott le, bár azt mondták neki, hogy karja miatt nincs sok esélye, ő mégis dzsúdózni kezdett, majd ketrecharcos lett, ahol kilenc mérkőzést is megnyert. 2009-ben bejelentette, hogy két éven belül részt vesz a Hawaii Iromanen, ahol az első tízbe kerülést tűzte ki célül. Ezt nem valósította meg, de nem mondott le tervéről. 2012-ben öt nap alatt Budapestről Békéscsabáig futott, majd június 2-n Londonba indult el futva. Varga a Nemzeti Ifjúságvédő és Tehetségkutató Egyesület elnöke.Forrás: Index, Sportgéza

24 hozzászólás “Szemfényvesztő vagy kőkemény sportember az ex-ketrecharcos?” bejegyzésre

  1. Bolemann Lajos szerint:

    “Varga állítása szerint nem ígérte meg ötven maratoni lefutását”
    http://kep.index.hu/1/0/337/3371/33717/3371716_46b45fdeeebb17cb8786c5fdccfdf465_wm.jpg
    Ez a kép lemaradt

  2. Dr. grün szerint:

    Maradjunk annyiban, hogy ÜGYES! 🙂

  3. Manitu szerint:

    Bóléka, nézd meg a videót, és olvasd el a szöveget. Norman minden nehézség mellett mindent megtett, és soha nem adta fel a küzdelmet.

    Csak, hogy lásd a különbséget: az MSZP meg 1994-ben megígérte a gerincutat, meg a csatornázást, meg az életszínvonal radikális emelését. A csatornázást és a gerincutat soha nem csinálták meg, már nem is fogják, az életszínvonalat meg Bokros elvtárs segítségével a béka segga alá süllyesztették.

    És te mégis mindig hittél nekik. Akkor ki a hülye?

  4. Dr. grün szerint:

    Fingocska!
    Elmaradt a zegy manitu évi megspórolása!
    Figyejjé má kicsinyég! ))) 🙂 (((

  5. Bolemann Lajos szerint:

    Terelgetünk, terelgetünk? Akkor itt tényleg bűzlik valami.

  6. Vitéz Nagybányai szerint:

    Remélem lefutotta és nem kell csalódni benne.

    Manitu!
    Te tényleg egy elfogult nagy barom vagy, hogy jön ez ide amit leírtál, jó hogy nem tetted hozzá, hogy az lemúlt nyolc év, valamint, hogy Gyurcsány Ferenc monnyon le.

  7. Bugi szerint:

    Gratulálok Normannak. Akinek ennyi irigy van, az nagy dolgokat tett.

  8. "?!" szerint:

    “Ügyes” gyerek ez a Norman!

    Futás közben 200 ezer, majd itthon előbb 1 millió forintot kaszírozott, a közeli jövőben pedig 500 ezer forintot fog kaszírozni a csepeli vezetők által kezelt közpénzekből!

    Mindezeken felül a kétes értékű futkározásáért Csepel Díszpolgára címet kapott Csepel jelenlegi vezetésétől!

    Jó példa ez más fiataloknak is arra, hogy nem szorgalmas és becsületes munkával, hanem ilyen pótcselekvésekkel lehet Csepelen komoly anyagi és erkölcsi elismerést szerezni!

  9. Vátesz szerint:

    Admin, tedd már ide Podolák György azon képét, amelyen lendülő nyakkendővel fut, s írjátok már meg, hogy ő mennyit kasszírozott! Röhejes, hogy már egy sportolót is kikezdenek a hozzászólók, írnának arról inkább, hogy mit mutatott fel Gyurcsány Ferenc sportminiszterként! Megérdemlik a szocik, hogy úgy járjanak mint az SZDSZ, hogy eltűnjenek a történelem süllyesztőjében!

  10. Meghát.... szerint:

    A videó bejátszást megnézve,meghallgatva : 4:12 -nél azt mondja Norman,hogy a tervezett 2100 km helyett 100-150 km -el kevesebbet futott……Két lehetőség van: 1. Rosszul számolták ki a Budapest-London távolságát. – Tehát odaért a célkitűzést teljesítve, a 2100 km ,nem! 2. Nem ért Londonba.( hiányzott az a fránya 100-150 km.)- Persze,hogy elmaradt a stáb,és Norman által megálmodott csinnadratta!-Az Achilles-ín gyulladásról ,mint volt sportoló meg van a külön véleményem. Nem hogy futni, még a wc-re sem tud kimenni bot nélkül….. No comment.

  11. samu szerint:

    >> Maradjunk annyiban, hogy ÜGYES! 🙂

    Nem is az a baj hogy ügyeskedik, sok mindenki próbálkozik.

    Hanem, hogy

    a.) a önkormányzat ezt beveszi
    b.) Nem veszi be de úgy csinál, és megpróbál felülni ennek farvizére.

    A legnagyobb probléma viszont az hogy a mi pénzünkből.

  12. samu szerint:

    Ja igen: Én is futottam egyszer achilles gyulladásal csak egy 20 km-ert.
    Másnap nem tudtam lábra állni, 2 azaz kettő év alatt jött teljesen rendbe.

  13. Zoli049 szerint:

    Meghát…!

    Nem új ez a rövidített táv, csak itt nem volt publikus!

    “útközben szervezési problémák miatt némileg módosult az útvonal, így számításai szerint végül nem pontosan 50 maratoni távot, hanem annál valamivel kevesebbet, összesen mintegy 2000 kilométert fog megtenni”

    http://olimpia.origo.hu/london/20120719-varga-norman-mar-belgiumban-jar.html

  14. Zoli049 szerint:

    Túlnyomó részt a támogatók szeszélyének kiszolgáltatva voltak kénytelenek boldogulni a stáb tagjaival. A beígért támogatást nem kapták meg, így Norman többször az előző napi esőtől áztatott ruhában, éhesen, fáradtan indult útnak, de gond volt a megfelelő tisztálkodási lehetőségekkel és a kampány egyik gerincét alkotó élő kapcsolattal is.

    “A legnagyobb problémát talán mégis azok a komoly pénzügyi és technikai problémák jelentették, amelyek miatt tegnap sorsfordító elhatározás meghozására kényszerültem. Az engem kísérő lakóautó továbbiakban fenntarthatatlannak bizonyult, ezért vissza kellett szállítatnunk a tulajdonosának. A támogatóinktól, partnerinktől és barátainktól gyors pénzügyi segítséget kértem, hogy folytatni tudjuk utunkat Anglia felé. Úgy döntöttem azonban, hogy amíg ez nem érkezik meg, egyedül indulok tovább” – mondta el Varga Norman, aki egy kézikamerával, 20 kilós hátitáskával, sátorral és egy váltás ruhával, még az eddigi minimális segítséget és műszaki támogatást is nélkülözve folytatja útját. A szervezők Soproni határnál várják, hogy a támogatási pénz beérkezése után Norman után indulhassanak.”

    http://www.observer.hu/news/7018

    Ennyit a csindadrattáról, amiről itt megint nem olvastam.

  15. samu szerint:

    Hol is lesz a köv. olimpia?
    Megvan.
    Vazze, de utálok úszni.
    De hát az a napi 100 méter kibírható amíg csinálunk, pár képet.
    Az meg hogy uszoda szilárdnak úgy sem esik le.

  16. Meghát.... szerint:

    Zoli049 !
    2012. szeptember 30., vasárnap – 22:10 Utálom,ha hülyének néznek! Mint Magyar ember,mint volt élsportoló,szurkoltam neki.Elnézve,hogy a fideszes faszok zászlóvivőjeként beállt egy ilyen embert próbáló sportteljesítmény megvalósításába.A rákosi sztahanovista időkre emlékeztetett ez az impotens módon megszervezett “kalandtúra”. Ott sem ugattak,hogy a Pióker Ignác 10-szer erősebb gépen,és olyan munkákkal ért el 500%-os eredmény ,amit más nem tudott teljesíteni! Én csak a riportban a saját szájából elhangzottakra reflektáltam.Legalább 10 dolgot megemlíthetnék még ,ami ellentmondásokat takart. Nem volt a farkukban vér,hogy azt mondják : Ezt elkúrtuk. Inkább csúsztatnak hazudnak!- Ott voltam a 300 táblás sakkversenyen a nyáron.Kb. 100-120 ember volt jelen,mi a faszért kellett csúsztatni .” 300 tálán folyt a megemlékezés” Az 600 embőr! A 100-120 ember is nagyszerű eredmény,mi a faszért kell kozmetikázni? majd mi megmutatjuk…Felesleges.Még egy ilyen sikeresen megszervezett ( a kéthetes rövid szervezési időt figyelembe véve) eseménynek ilyen rossz szájízt adni!

  17. Dr. grün szerint:

    Arról a kajakos gyerökről se nagyon hallani, aki úgy ötven nappal eltűnése után szerencsésen megérkezett, ha jól emlékszek Guadalupe szigetére!
    Valami nagyon nem volt ott gömbölyű! A feleség mintha………!
    Huncut aki rosszra gondol, de emberek vagyunk!
    Ráadásul hazafelé úton még a ladikja is elsüllyedt a vontatást végző vitorlás szeme láttára!

  18. jojo szerint:

    I faktor! Irigy görény tetvek!

  19. Meghát.... szerint:

    jojo
    2012. október 01., hétfő – 07:57 Ha a szeretteinek üzen, ezt tegye privát üzenetben!

  20. csaba péter szerint:

    Az a baj fiúk hogy amit regéltek úgy nem igaz ahogy van .
    Szegény Norbertet szarban hagytátok , azután pedig , hogy maga erejéből is teljesítette a célját , díszpolgárrá kreáltátok.
    Ez akkora égés nektek , hogy a többi nem is számítana .

    “X” Gabika sakk reménység kiemelt támogatásban részesült.
    Amit dicséretesnek tartok.
    A többi egyébként Csepel hírnevét erősítő sportolót pedig leszartátok .
    Egy óvoda foglalkoztató helységének avatása fő cím , míg a Csepel SC 100 . évfordulója nem érdemelt sem polgármesteri sem alpolgármesteri jelenlétet sem . Elküldtétek 113 ik cugsz führeretek . Örök szégyenül rátok .
    Orbán Vktor pedi , Csepellel szemben egy budai akármilyen sport egyesület 100 éves évfordulójára is ráért. Csepelre nem .
    Nem ég a pofátok T volt áruló elvtársaim?

  21. csaba péter szerint:

    Kedves Vátesz inkább egy Podolák mint ti!

  22. csaba péter szerint:

    Ne aggódjatok szarrá v erünk benneteket és Írunk egy másik alkotmányt is .
    Ama szemét helyett amit a Széjer Jóska írt a térdén a laptopjába a Brüsszelbe menő vonaton.

  23. felix szerint:

    Csaba péter.
    A kezedet se emeld fel, mert a cél már teljesült.

  24. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!
    Eddig azt hittem,hogy Csepel díszpolgára címhez komoly, mindenki által elismert teljesítmény kell. Ebből a fenti zűrzavarból azonban nem látni ezt a teljesítményt?
    Vajon Varaga Normann is hithű orbánista? Mert tapasztalataim szerint az elmúlt két évben csak hithű orbánisták lehettek elismertek a döbrögink által.
    Egyesületének 500 ezer ft támogatása:
    Közel 20 éve dolgozom a civil szférában helyi és országos szinten egyaránt. Két diplomadolgozatot és több megjelent szaktanulmányt írtam a témáról; 3 helyi és 2 országos szervezet menedzsmentjének tagja vagyok. Valamicskét konyítok a nonprofit szektorhoz.
    Egy 2010.-ben, direkt a hatalom szájíze szerint alakított olyan egyesület, amelyről a szektorban senki sem hallott, “kezdő segítséget kérne, amellyel nagyszabású terveit” útnak indíthatja, félmilliós puszipénzzel Csepel közpénzén támogatni minimum megkérdőjelezhető. Talán korrektebb lenne, ha azt írnám: korrupció gyanús az ügy. A normann a döbrögi haverja, vagy nagyon jó pártember?
    A “program”, amihez Csepel félmilliót ad, egy zavaros-kétes MAGÁN ügylet REKLÁMOZÁSA, függetlenül attól, hogy milyen nemzeti-blikkfangos neve van az egyesületének.
    Maga a 6 oldalas program valójában rizsázásnak, mellébeszélésnek, hangzatos semmitmondásnak tekinthető. Vajon a pártpropagandista írta ezt, mert valóságos civil ennyi közhelyet nem hord össze.
    Nézzük a lóvét. Döbrögi ugyebár azzal kezdte a pályafutását, hogy az évtizede Csepelen, civilként dolgozó szervezetek 1-2-300 ezer Ft pályázati úton megítélt eszköz támogatását válogatás nélkül, hatalmi arroganciával visszavonta.
    Ezek után a mi döbrögink egyedül, a nyilvánosság kizárásával félmillát ad a cimborájának, mert az NEMZETI. Tisztán korrupt marad az eljárás két okból is: egyrészt a fideszes zombi testület rendszerint el sem olvassa amit megszavaz, de ha véletlenül elolvasná, akkor sincs fingja sem róla. Másrészt: döbrögi 2010-ben (amikor még leereszkedett a civilekhez, és szóba állt velünk) többször nyilvánosan kijelentette, hogy vége a tóthmisi féle polgármesteri puszipénz osztogatásnak; csak pályázat útján, és csak projekt támogatást lehet az önkormitól kérni. A mi döbrögink jelleméhez méltón ebben is hazudott, hiszen évek óta csak fideszes szervezeteknek adnak hatalmas pénzeket.

    Összességében a NIHE 2012 úgynevezett programját, amely gyakorlatilag egy ócska minőségű üzleti tervecske, a döbrögi 500.000.- Ft MŰKÖDÉSI TÁMOGATÁSBAN részesítette!

    Meg kell azt is jegyeznem, hogy döbrögi váltig állította a csepeli civilek előtt, hogy kommunista működési támogatást nem ad az önkormányzat, így megint hazugságon értük!
    Így fordulhat elő olyan mocskosság, hogy Csepel közpénzéből MAGÁN-REKLÁM céllal finanszíroznak “5000 db emlék-képeslapot autogramm osztáshoz”. MI ez, ha nem KORRUPCIÓ, melyhez az előterjesztést megszavazó ÖSSZES képviselő a nevét adta!

    Kedves csepeli jogászok! Nem lehetne feljelenteni ezért a hatalommal való visszaélésért döbrögit és csapatát? Mennyivel különb ez a hagyónál?

    Kedves ellenzéki képviselők!
    Mi a fenének ücsörögtök a képviselő testületben, ha ilyen ocsmányságok miatt sem kiabáljátok bele a világba a csepeliek pénzének elszórását?
    üdv menyus

Itt lehet hozzászólni !