Elkezdődött a vörösiszap-per

A védők szerint nem kellene felelőst találni

Tudták a MAL Zrt. akkori vezetői, hogy bármikor átszakadhat a gát, mégsem szóltak senkinek, amikor pedig 2010. októberében bekövetkezett a katasztrófa nem figyelmeztették a lakosságot, nem szerveztek mentést, nem értesítették a hatóságot, gyakorlatilag nem tettek semmit. Többek között ez a vád a 15 akkori vezető és alkalmazott ellen, akiknek ma kezdődött a büntetőperük a veszprémi bíróságon.

13 hozzászólás “Elkezdődött a vörösiszap-per” bejegyzésre

  1. Dr. grün szerint:

    “A gátszakadás előtt két héttel a vízügyi hatóság ellenőrizte az iszaptározót, de semmilyen rendellenességet nem talált.[90][91] A MAL Zrt. szerint a tározó sarka az agyagos talapzaton megcsúszott, ezért szakadt át a gát; valamint hogy a kiömlött anyagtól nem kell félni.[90] Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint viszont gyanítható, hogy a tározóban a megengedettnél sokkal több iszapot tároltak, illetve a cellákat sem szakszerűen illesztették.[14]
    Az Űrvilág.hu november 15-én közölt cikke szerint a kolontári vörösiszap-tározó gátja évek óta mozgott, ami az átszakadásához vezethetett.[92][93]”

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Ajkai_v%C3%B6r%C3%B6siszap-katasztr%C3%B3fa

  2. Manitu szerint:

    Grün, ez olyan, mint azt a tanárt okolni a puskázásért, aki egyébként még igyekszik is rendben végezni a dolgát. Úgy hallom ráadásul, hogy már egy órával a katasztrófa előtt lehetett tudni, hogy baj lesz. Ez a Népszabadságon jelent meg, ami azt erősíti, hogy valóban egy gátőrt fognak – vagy legalábbis akarnak – majd megszivatni. Persze, csak ha az MSZP által vágyott változat következik be, és megint a kisemberek szívnak.

  3. Dr. grün szerint:

    Indiánfing!
    Na akkor sorjában!
    Az Űrvilág.hu szerint:
    “a kolontári vörösiszap-tározó gátja évek óta mozgott, ami az átszakadásához vezethetett.”
    Ezután pár évvel, plusz két héttel később:
    “A vízügyi hatóság ellenőrizte az iszaptározót, de semmilyen rendellenességet nem talált.”
    Tehát, akkor levonhatjuk a konzekvenciát!
    Több évvel plusz két héttel később, de legalább egy órával a katasztrófa előtt lehetett tudni, hogy baj lesz! Elég rövidnek tűnik az idő az intézkedésre!

    A parlamenti bizottság már megtalálta a felelősöket!

    “A MAL Zrt. vezetőit és a regionális környezetvédelmi hatóságot tartja felelősnek az egy évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófáért az iszapömlést vizsgáló parlamenti bizottság”

    http://www.origo.hu/itthon/20111002-vorosiszap-parlamenti-bizottsag-mal-vezetoi-es-kornyezetvedelmi-hatosag-felelos-az.html

  4. Manitu szerint:

    Grün: tehát szerinted a tulajdonosnál jobban kellene tudnia egy rutinellenőrzésnek, hogy mi történik? Akkor nyugodtan cigizhetsz és ihatsz, addig nincs gond, amíg egy rutinellenőrzésen ki nem derül, hogy a rák utolsó stádiumában vagy. Ha egyáltalán a rutinellenőrzésen kiderül, és nem úgy jársz, mint a MAL-nál, ahol akkor sem derült ki.

    Szerinted ez így jó? Mert szerintem nem. A MAL abszolut hibás abban, ami történt, és ezt a rutinellenőrzés hibája sem írhatja felül.

  5. Dr. grün szerint:

    Indiánszellentés!
    Elég hülye példát hoztál fel, de megpróbálom!
    Ha egy rutinellenőrzésen-nevezzük szűrésnek-egy vizsgálatot végző szerv azt mondja semmi bajom, ha mégis van akkor mire gondoljak?!
    Az arra felkent vizsgáló szervezet tévedhetetlenségére, esetleg a felületességére gyanakodjak?!

  6. "?!" szerint:

    Minek ez az elnyújtott bírósági cirkusz ebben az ügyben?!

    Az egyértelmű, hogy “vörösiszap”-katasztrófáról van szó.
    Ha pedig az iszap “vörös”, akkor az nem lehet más csak bűnös!

    A bírósági eljárás elintézhető lenne maximum 1 óra alatt, mert mint a TV2 fenti felvételén 01:45-tól hallható: “parlamenti vizsgáló bizottság kimondta, hogy a MAL Zrt. akkori vezetői felelősek a katasztrófáért”.

    Tehát ott tartunk, hogy a felelősség megállapítása a parlamenti bizottság által már megtörtént, ezért a bírósági eljárásban már csak arra kell vigyázni, hogy a megfelelő sorrendben olvassák fel a vádiratot és az ítéletet.

    Az ítélet pedig nem lehet más mint az, hogy “lámpavasra mindennel ami vörös”!

    Lámpavasra a “vörösiszappal”, mert vörösebb a narancsszínűnél, továbbá válogatás nélkül lámpavasra a MAL Zrt. akkori vezetőivel is, mert sokak szerint a MAL Zrt. akkori vezetői is vörösök!
    A felügyeletre és ellenőrzésre jogosult hivatalokat pedig mentesíteni kell minden gyanú alól, mert azok nem vörösök, hanem a narancsszínű kormány szervezetei!

  7. Perspektíva? szerint:

    Érdemes-e még szót ejteni, emelni e honban? Valamiért is? Hiszen ez következmények nélküli ország lett, lészen.

  8. felix szerint:

    Egy műszeren nem lett átállítva az évszaknak megfelelően az óra, ebből fakad az egy óra eltérés, valójában az is az átszakadás pillanatát rögzítette.

  9. Dr. grün szerint:

    Indiánfingocska!
    “Ha egy rutinellenőrzésen-nevezzük szűrésnek-egy vizsgálatot végző szerv azt mondja: semmi baj, ha mégis van akkor mire gondoljak?!
    Az arra felkent vizsgáló szervezet tévedhetetlenségére, esetleg a felületességére gyanakodjak?!”
    Szíven ütött?!

  10. jojo szerint:

    Kedves komcsik! (?!, Dr. grün9)

    Akkor is nagy lenne a pofátok, cinikus a dumátok, ha netán a családjaitokat érte volna ez szennyes áradat? Tíz ember meghalt, több milliárdos a kár, családok váltak földönfutóvá, százaknak maradandó egészségkárosodást okozott, úgyhogy hátrább az agarakkal, meg az aljas mondataitokkal!

  11. Tóth Kati szerint:

    Ha szenteltvíz ömlött volna ki akkor is meghalt tíz ember.Ti szoci seggnyalók nem lehettek olyan aljasok,hogy ezeket a szemét malosokat véditek!Ezeket a kizsákmányoló nagyurakat.Milyen kommunisták vagytok?

  12. "?!" szerint:

    Figyelj “jojo”, Te majdnem olyan hülye barom, mint az utánad hozzászóló buta kata!

    Először arról tájékoztatlak Te barom, hogy veled és a pereputtyoddal ellentétben, sem én nem voltam-, sem a családom többi tagja nem volt soha tagja egyetlen pártnak nevezett ökörkörnek sem, amelyekben szerintem TÖBBNYIRE a politikai hátszél nélkül nem boldoguló tehetségtelen szélhámosok, valamint a szélhámosok által megvezetett és mindenféle maszlagot kritikátlanul elfogadó – hozzátok hasonló – korlátolt személyek tömörülnek!

    Arról is tájékoztatlak Te minden alap nélkül kommunistázó volt kommunista vadbarom, hogy azt egy percig sem vitatom, hogy Kolontár térségében emberek estek áldozatul az iszapömlésnek és súlyos károk keletkeztek!
    A felelősség bírósági vizsgálatával is egyetértek (de nemcsak a “vörös” MAL Zrt.-sek, hanem a narancsos hatóságok felelősségét is megvizsgálva), és szerintem is meg kell büntetni azokat, akiknek a felelőssége illetve felelőtlen magatartása megállapítható!

    Azt viszont elfogadhatatlannak tartom, hogy hozzád és “buta katához” hasonló elfogult és korlátolt személyek a tények és a részletek ismerete nélkül (a bíróságot megelőzve) ítélkezzenek más személyek felett!

    Nagyon nem szeretném, hogy visszajöjjenek a Magyarországon 1944. őszétől 1945. tavaszáig, majd 1947-től 1953-ig megtapasztalt idők, amikor szabályos bírósági eljárás lefolytatása nélkül, hozzád és “buta katához” hasonló irigy és gyűlölködő szarháziak megalapozatlan vádjai vagy besúgása alapján hurcoltak el és végeztek ki embereket, vagy fosztottak meg a vagyonuktól és telepítettek ki családokat!

    A hozzád és “buta katához” hasonló beállítottságú buzgón gyűlölködő szarháziak raktak ki olyan táblákat Recsken az őrség szálláskörleteiben, amelyen arra szólították a sorozott ÁVH-s kiskatonákból álló őrséget, hogy “Ne csak őrizd, hanem gyűlöld is!”

    A hozzátok hasonlóan buzgón gyűlölködő és önbíráskodó nyilas-, majd sok esetben kommunistának átvedlett patkányok önkényeskedése következtében szenvedtek és haltak meg, vagy vesztették el a vagyonukat sokan a nyilas-diktatúra, majd a Rákosi nevével fémjelzett kommunista diktatúra időszakában.

    A HAZÁMBAN “minden nap megvívott szabadságharc”-ból eredő permanens háborús helyzet ellenére én nagyon nem szeretném, ha szabályos bírósági eljárások helyett, napjainkban is gyűlölködő buta patkányok hozhatnának úgynevezett NÉP-ítéletet a kolontári ügyben és a korrupció-GYANÚS ügyekben!

    Világos az álláspontom, baromarcú volt kommunista “jojo”, és “buta kata”!

  13. hajós szerint:

    Én úgy tudom, hogy egy vizsgálat kiderítette, hogy a gát eleve rosszul volt megépítve. Egy lukat hagytak rajta az építéskor, amit utólag tömtek be gyengébb anyaggal. Tehát kódolva volt a rendszerbe a katasztrófa lehetősége.
    Amikor a gát épült, a MAL még nem is létezett. Az akkori építők a felelősök.

Itt lehet hozzászólni !