“Üldözött” romák ezrei Torontóban

Magyar Nemzet, Csepel.info

Illusztráció (Fotó: MTI)

Komoly botrányt okoztak a Kanadát elárasztó, magukat politikai üldözötteknek valló magyar romák – az ottawai törvényhozás megváltoztatta a menekülttörvényt, és szigorítottak a segélyezési szabályokon.

A Magyar Nemzet helyszíni riportjából kiderül: a romák lakta környék volt lakói megszaporodott lopásokról, gyilkosságokról, megnehezült együttélésről panaszkodnak. A kanadai hatóságok különös figyelemmel fogadják a magyarokat – aki gyanús, fel sem szállhat a Torontóba tartó gépre. Csak tavaly 4453 menedékkérelmet nyújtottak be a magyarok, jellemzően arra hivatkozva, hogy üldözött romák.

– Párizsban szállnék fel az Air Canada járatára, de a gépbe lépés előtt még egyszer ellenőrzik az útlevelet. A reptéri alkalmazott, amint meglátja a Hungary feliratot, kihív a sorból, zsebre vágja az útlevelem, és azt mondja, meg kell várnom a kanadaiak emberét. Csak én vagyok a „kiválasztott”, a többi utas gond nélkül szállhat be, emiatt aztán egész furcsán érzem magam. Egyenruhás ember érkezik, azonban nem tudom kibetűzni a kanadai hatóság nevét a ruháján. Ki vagyok, miért megyek hova és mennyi időre, teszi fel a kérdéseket gyors egymásutánban, mire visszakérdezek: „Azt gondolja, menekült akarok lenni Kanadában?” Ő ezt nem mondta, jön a válasz, csak rutinellenőrzést végez. Miért pont rajtam, folytatnám a kérdést, de addigra kezembe nyomja az előzőleg elkért sajtóigazolványomat az útlevelemmel együtt, és jó utat kíván. A torontói Pearson nemzetközi repülőtérre érkezve szintén rendőr várja a gép ajtajánál az utasokat, a magyar útlevél itt is kiemelt érdeklődést vált ki. Autóbérlési e-mailt mutatok neki az okostelefonon, érdeklődik a nálam lévő készpénzmennyiség felől, és megkérdezi, mikor jártam legutóbb ebben az országban. Az útlevelemben lévő számtalan (sajtó) vízum aztán meggyőzi, hogy tényleg sokat utazó ember vagyok, és talán nem kérek menedékjogot náluk, így továbbenged. A tényleges belépés a határőrnél ehhez képest már simán megy: egy-két rutinkérdés, és megnyílik az ajtó.

További részletek a Magyar Nemzet Hétvégi Magazinjában

Őrizetbe vételek is előfordulhatnak

A kanadai szövetségi kormány kész megfontolni, hogy őrizetbe vegyék a roma menedékkérőket, amennyiben a legutóbbi intézkedésekkel nem sikerül korlátozni a menedékkérők számát – derül ki a The Canadian Press független hír- és sajtóügynökség birtokába került dokumentumokból, amelyeket több kanadai médium is ismertetett honlapján.

Több olyan esettel találkoztak a kanadai bevándorlási hivatal, a határőrség és a Bevándorlási és Menekültügyi Tanács munkatársai az utóbbi években, amikor a bevándorlók jogi képviselői szakmailag és etikailag is megkérdőjelezhető módon jártak el – írta korábban a Magyar Nemzet.

Torontóban egy emberkereskedő hálózat újabb tagjait vették őrizetbe a közelmúltban, akik hamiltoni családi vállalkozásuknál illegálisan bevándorolt magyarországi romákat foglalkoztattak. A banda egyik vezetője hónapokkal azelőtt távozott Kanadába, hogy társtettesként folytatólagosan elkövetett zsarolás és csalás miatt elmarasztalták Veszprémben. Karádi Ferenc az azóta Kanadából kitoloncolt élettársával és testvérével éveken át tartott rettegésben pápai vállalkozókat. A férfit Kanadában februárban 6 év szabadságvesztéssel sújtották.

Az áldozatok felhajtóját május elején ítélték el. Mint arról korábban beszámoltunk, a banda egy bérgyilkost is felfogadott, hogy megölesse Kanadába csábított áldozatait, valamint két rendőrt és az ügyben eljáró ügyészt.

mno.hu

22 hozzászólás ““Üldözött” romák ezrei Torontóban” bejegyzésre

  1. Gustavo Thoeni szerint:

    Rászista csepel.info!

    EZEKET A DOLGOS SZERÉNY ROMÁKOKAT ÍGY LEJÁRATNI.

    Majd kaptok Farkas Flóriántól ám.

  2. Gordon szerint:

    Korán van még ehhez Thoeni.

  3. Gustavo Thoeni szerint:

    Nálad sosincs korán. A te színvonalad egyforma a nap 24 órájában.

  4. Gordon szerint:

    Neked meg megint új nicked van. 🙂

  5. lolka szerint:

    Számomra érthetetlen a cigányokkal szembeni előítélet….

  6. Tóth Kati szerint:

    Szegény Canada majd eljár ellene is az eu azt nézhetnek.

  7. Tóth Kati szerint:

    Kérem szépen,ha már elzavarják ezeket a kivándorlókat onnan,ne ide jöjjenek,hanem Brüsszelbe,ott szívesen látják őket.Tudom ajánlani sok-sok szeretettel Cohn Bendit urat,biztosan örömmel és lelkesedéssel fogadná őket.

  8. csöves szerint:

    Aki innen elmenekült azt nem kellene visszaengedni. Esetleg fizethetnénk annak aki elmegy , sok pénzt megérne.

  9. szigetország szerint:

    Pár napja Franciaországból toloncoltak vissza több száz cigányt Romániába.

    Nem értem, ezek a hót demokratikus országok miért nem becsülik a kisebbségeket?

    Bezzeg a neokommunista Kohn Bendit tudja jártatni a száját!

  10. Tóth Mária szerint:

    Csövesnél a pont! Majd a művelt Nyugat, majd az megsegíti őket, bár a franciák most egy kicsit idegesek.

  11. felix szerint:

    Így van aki elmenekült azt nem kell visszaengedni.
    Maradjanak kint a francban az orvosaink és az egyéb diplomásaink.
    Nekik itthon is volt munkájuk azt még is kimentek ebből a jóból.

    Ne jöjjenek haza cigánykodni.

  12. Ditte szerint:

    Kedves felix!
    A politikai menedékjogot kérőket összemosni az uniós szabad költözködési joggal élőkkel enyhén szólva visszás. Persze ezt te is tudod, csak jólesik a kavarás.

  13. felix szerint:

    A kettő között az csak az anyaország hozzáállásában van különbség.
    Ezért más a státuszuk a befogadó országban.
    Mind két csoport célja a jobb megélhetés.
    A menekült státuszt az anyaországi viszonyok alapján kapják vagy nem kapják meg.

  14. nagyapó szerint:

    Várom 40 baloldali “értelmiségi” levelét a kanadai miniszterelnökhöz, a francia elnökhöz, Strasbourgba a bírósághoz, a kanadai, meg a francia országi romák ügyében. Mi van! Hallgatnak! És az emberiesség, a rasszizmus, a fasizmus, csak úgy dühönghet?
    Göncz, Kovács, Harcra fel!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  15. felix szerint:

    Igazad van abban, hogy tőlük várod, mert a másik oldaltól ez nem várható el.
    Bár én inkább a hazai viszonyokat támadnám.

  16. Paul szerint:

    A hazai viszonyokat az elmúlt 20-év politikája alakította így, liberálisokkal az élen,+ a megélhetési bűnöző, KUNCZE

  17. Mangó szerint:

    Mekkora szégyen, hogy így égetik a magyarokat Kanadában (is). A 90-es évek végén sokszor jártam kint és soha semmi gond nem volt, sőt. Undorító ez az ocsmány,élősködő magatartás. A kisujjukat nyújtották Kanadában, de ezeknek muszáj letépni az egész karjukat?

  18. felix szerint:

    Próbáljatok meg cigányként elhelyezkedni kis hazánkban, utána beszéljetek.

  19. lolka szerint:

    felix szerint:
    2012. szeptember 02., vasárnap – 02:35…Igazad van, csak ott a probléma, hogy az alapokat sem akarják lerakni. Gondolok itt arra, hogy a “kis ház” körül sem képesek egy kis veteményt létre hozni…az a kis hajszál, ami mutatná, hogy akarnak boldogulni az nagyon hiányzik…A másik van “kultúrájuk” lehetne vállalkozásokat alakítani, ahol a maguk urai lennének. Persze a színesfém ujrahasznosítását ki kell venni a vállalkozási körből keményen…

  20. Dr. grün szerint:

    félix!
    Most, hogy így megalapozták országunk hírnevét, próbálj meg Te magyarként elhelyezkedni Kanadában!
    Utána lehet nyeszeregni! 🙂

  21. Paul szerint:

    felix.

    erről írtam, hogy ez nektek köszönhető, mert az elmúlt 20évben végzett gazdasági rombolásotoknak ez a eredménye.

  22. felix szerint:

    Kedves Paul-
    Mesélnél erről a 2í évről?
    KEZDETNEK ANNYI IS ELÉG, HOGY MITŐL 20.
    /AZ AMIT A SZÁMLÁNKRA ÍRSZ/

Itt lehet hozzászólni !