A kalandok birodalmában

Csepel.hu

A játszótér a gyerekek számára több mint kikapcsolódás. A mozgásfejlődés és a társas kapcsolatok fontos helyszíne, ahol a gyerek nem csak „ügyesedik”, hanem azt is megtanulja, hogyan kell együttműködnie a többiekkel.

A játékok fontosságáról, fejlesztő hatásairól Jenkei János szomatopedagógussal, a Mészáros Jenő Speciális Általános Iskola igazgatóhelyettesével beszélgettünk, akit nem csak a hivatása miatt érint és érdekel a téma: egy három- és egy négyéves kisgyerek édesapjaként maga is mindennapos játszótérlátogató.

Milyen az ideális játszótér?

A megfelelő játszótéren sokféle színes, puha, műanyag játék, kötelek, jó minőségű csúszdák, fagerendás játszóeszközök vannak. Fejlesztőek azok a játékok, amelyekbe bele lehet ülni, bemászni, kimászni, forgatni, mozgatni lehet őket. A legjobb az a játszótér, ahol nem csak egyféle mozgásformát próbálhatnak ki a gyerekek, és a kicsik mellett a nagyobbak is jól érezhetik magukat, mert van például focipálya és ping-pong asztal is.

Milyen szerepe van a mozgásfejlődésben a játéknak?

A mozgásfejlődés nem következik be önmagától, szükség van különböző mozgásos tapasztalatokra, és kisebb sikertelenségekre is. A gyereknek be kell gyakorolnia azokat a mozgásokat, amikre a később építhet: ennek egyik színtere a játszótér. Ha ez kimarad egy gyerek életéből vagy csak kevés lehetősége van erre a típusú gyakorlásra, akkor a motoros, mozgásos ügyessége lassabban fejlődik, esetleg suta, csetlő-botló felnőtt lesz.

Tehát amikor a gyerek játszik, akkor éppen tanul, fejlődik?

Igen, de ez nem egy olyan direkt módon történő fejlesztés, mint ami – mondjuk – az iskolai tornaórán történik. A játszótéren egy örömteli, belsőből működő fejlődésről van szó, akár az egyensúlyérzék fejlődéséről, akár a magasságtól való félelem leküzdéséről, akár a szem-kéz koordináció fejlesztéséről van szó. Aki jól mozog egy játszótéren, annak különösebb gondja nem lesz a motoros fejlődéssel, ami azért is lényeges, mert a mozgásfejlődés kapcsolatban áll az értelmi fejlődéssel: kölcsönösen hatnak egymásra.

Mikor érdemes először játszótérre vinni a gyereket?

Abban a pillanatban, ahogy elkezd négykézláb közlekedni. Ilyenkor már tud a homokozóban játszani, figyeli a többi gyereket és megtanulja, ellesi a mozdulatokat. Saját gyerekeimnél is azt tapasztalom, hogy néha segítségre van szükségük, alkalmanként a szülőnek is fel kell ülnie a libikókára, felmásznia a csúszdára. De azt is meg kell tanulniuk a gyerekeknek, hogy sorba kell állni a csúszdánál, vagy azt, hogy el kell kérni a másik gyerek homokozólapátját, ha játszani szeretnénk vele. Ezek mind meghatározó fontosságú tapasztalatok.

A gyerekek nem unják meg a játszóteret?

A kisgyermekkorban és a későbbiekben is jellemző a csillapíthatatlan mozgásigény. Nagyon ritka az a gyerek, aki nem szeret mozogni: ennek általában meg is van a rejtett oka. A mozgásigényt le kell vezetni, amire a játszótér remek lehetőséget ad. A játszótér iránti lelkesedés természetesen később csillapodik, de ennek az időpontja egyénenként változó. Általában az óvodáskor végéig, az iskoláskor elejéig nagyon szeretik, de az iskolába kerülés, a tudás megszerzése sok energiát kivesz a gyerekekből, kevesebb marad a mozgásigény levezetésére. Az alsó tagozat vége felé a játszóterezésből aztán közös kosarazás, focizás lesz.

Állandó favorit a hinta. Miért jó hintázni?

A hintázás egy különleges állapot. Mozgássérült és tanulásban akadályozott gyerekeknél is használjuk, mert az előre-hátra történő, kiszámítható, mégis kicsit bizonytalan mozgás megnyugtató érzés a gyereknek: békés, kellemes állapotba kerül. Jót tesz az egyensúlyérzéknek és a léleknek is.

Miért szeretik a csúszdát?

A küzdelem, hogy felmászik a létrán, magasban van, utána pedig – még ha rövid is az élmény -, a szabadon siklás nagy örömet, sikerélményt ad. A felfelé mászásnál mind a négy végtag mozgását össze kell hangolnia, figyelnie kell az előtte és a mögötte lévőre és kezelnie kell azt a helyzetet, hogy a magasban van.

A homokozó miért olyan vonzó?

A homok kimeríthetetlen élményforrás. Nagyszerű anyag, főleg ha lehetőség van vízzel keverni. A gyerek a kreativitását használja, formákba pakolja a homokot, kifordítja – ezt a kifordításos technikát egyébként évek alatt sajátítják el, megfelelő mozgásszervezés szükséges hozzá. Csak a gyerek fantáziája szabja meg, hogy mit alkot a homokból: építhet várat, gyúrhat gombócot, vájhat alagutat. Az eszközök – lapát, vödör, formák – használata fejleszti a szem-kéz koordinációt, lehetőséget ad – például – az anyukától otthon látott „sütemény” elkészítésére is.

Hogyan fejlesztik az egyensúlyt a játszótér játékai?

Csak néhány példa: a csésze nevű játékba bele lehet ülni és körbe forog, van olyan eszköz, amire ráhasalhat a gyerek és szintén forgatható: mindkettő van a Katona József utcai játszótéren. A fülben az úgynevezett félkörös ívjáratok az egyensúly szervei. Az ezekben lévő folyadék követi a test mozgását, ezt stimulálják ezek az egyensúlyérzék-fejlesztő játékok.

Ha egy szülő azt látja, hogy a gyereke fél valamelyik játéktól, mit tegyen?

Ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. A szülőnek soha nem az egyszeri állapotot, hanem a fejlődést kell figyelnie. Ha fél év, egy év után is fél a gyerek a hintától, nem kell erőltetni, később még megkedvelheti. Ha a szülő együtt hintázik a gyerekkel, közben énekelnek, nevetgélnek, akkor a gyerek átveszi a szülő oldottságát.

Mit szeret legjobban a játszótéren?

Amikor a gyerekeim hintáznak és majd’ szétveti őket az energia: nevetnek, és nagyon jól érzik magukat.

JÁTÉK

Önnek melyik a kedvenc csepeli játszótere?

Megkérdeztünk szülőket, melyik csepeli játszótérre viszik legszívesebben a csemetéjüket. A legtöbben a Katona József utcai „Süsü”játszóteret és az Ady-lakótelepen található „Elefántos”játszóteret említették. Kíváncsiak vagyunk az önök véleményére is. Kérjük, írják meg, melyik az kerületi játszótér, ahová a leggyakrabban sétálnak el a gyerekekkel, amit felszereltsége, tisztasága, fekvése stb. miatt a legjobbnak tartanak? Válaszukat – rövid indoklással – az info@csepelihirmondo.hu e-mail címre, vagy Csepeli Hírmondó, Budapest, 1751 Pf. 28 címre várjuk szeptember 10-éig. A válaszolók között 3×2 darab jegyet sorsolunk Halász Judit szeptember 23-ai, 14 órakor kezdődő koncertjére a Királyerdei Művelődési Házba.

csepel.hu

Egy hozzászólás “A kalandok birodalmában” bejegyzésre

  1. ETA szerint:

    És: megtanulja azt is a gyerek, hogy néz ki a piás üveg, valamnt a cigicsikk, mert mindegy, hogy be van-e zárva a lump elemek bemásznak és meg dem fordul a fejükben marhaságot tesznek!
    Még az Ovi udvarára is bemásznak és megrongálják a játékokat, ill. ellopják azokat.

Itt lehet hozzászólni !