Metróépítésről vitatkozik Demszky és Tarlós

Metro.hu/Metropol

Demszky Gábor főpolgármesternek kell választ adnia a 4-es metró építése körüli “közérdekű” kérdésekre, így például arra: ki és miért felelős az 537 milliárd forintos beruházás körül – hangoztatta a fővárosi Fidesz-KDNP frakciószövetség elnöke hétfőn Budapesten.

Demszky Gábor szerint Tarlós István nem a budapestiek, hanem a hibázó kivitelező érdekeit védelmezi. Tarlós István újságírók előtt ismertette a szabad demokrata városvezetőnek írt nyílt levelét, melyben egyebek mellett arra vár választ, mennyi kötbért kell fizetnie a fővárosnak, ha a Fővám téri befejezetlen állomás előtt hosszabb időre meg kell állnia a fúrópajzsnak.

Ezzel összefüggésben „életszerűnek” és logikusnak mondta azt az újságírói vélekedést, amely szerint a főváros érdekében állhat a fúrás Szent Gellért téri megállítása, hiszen így a pajzsok később érnek el a Fővám térig, és így kevesebb kötbért kell fizetniük.

Tarlós István szerint a szabad demokrata városvezető, aki korábban a 4-es metrót „édes gyermekének” tekintette, most „előkelő idegenként” távol tartja magát a beruházás körüli problémáktól, és mások mellett Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettesre hárítja a felelősséget.

Az ellenzéki frakcióvezető azt mondta, hogy Demszky Gábor az „embereket felheccelve, érzelmeikre hatva belehajszolta” a várost egy olyan beruházásba, amelynek eredményeként az utasok az új metróval mindössze öt perccel hamarabb érhetnek a Kelenföldi pályaudvarról a Keleti pályaudvarra, mint busszal, ám ezért több mint 500 milliárd forintot kell fizetniük.

Tarlós István úgy látja, hogy a metróberuházáshoz remélt európai uniós támogatásnak volna helye sok más egyéb fővárosi feladat megoldásában, így például a BKV földfelszíni közlekedésének javításában, ez véleménye szerint ma gyakorlatilag kaotikus állapotú.

Az ellenzéki politikus arra is választ vár: mi a helyzet az új metrószerelvények gyártásával, illetve Demszky Gábor szerint finanszírozhat-e az Európai Unió olyan beruházást, amit már megkezdtek.

Demszky Gábor az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Tarlós István nem a budapestiek, hanem a hibázó kivitelező érdekeit védelmezi, hiszen nem a jogszerűséget és a biztonságot, hanem az időleges leállást sérelmezi. „Ráadásul ő is tudja, hogy a BAMCO kötbért követelhet, ha a Fővám térre előbb érkezik, mint ahogy a Hídépítő fogadni tudja a pajzsokat, ám a Gellért téren történtek miatt a DBR léphet fel többletköveteléssel” – tette hozzá.

Tarlós István kérdéseire előzetesen még annyit közölt:„Budapest érdeke az, hogy a metró jogszerűen és a fővárosiak biztonságát szavatolva épüljön meg, ezért a DBR szakemberei jogkövető módon jártak el, amikor hatósági engedélyhez kötötték az érintett átkötő alagút építését. A Szent Gellért téren a BAMCO által engedély nélkül fúrt átkötő alagút ügyében a kivitelező cég köteles végrehajtani a Nemzeti Közlekedési Hatóság döntését, hiszen a mulasztást ő követte el”.

A főpolgármester kiemelte, hogy a főváros vezetése csupán egyet akar: a kivitelezők az adófizetők pénzével takarékosan bánjanak, ám messzemenőkig jogszerűen és szakmailag a legalaposabban járjanak el.

Forrás: Metro.hu/Metropol

7 hozzászólás “Metróépítésről vitatkozik Demszky és Tarlós” bejegyzésre

  1. Laja szerint:

    Kiváncsi lennék, hogy mi a beruházás valós értéke, és mi az a többlet, amit a Demszkyék miatt kell fizetni.

  2. Földhözragadva szerint:

    Csak az első húsz metróépítés megy ilyen bénán, utána majd belejön a csapat…:(

  3. Székely szerint:

    Demszky a régi nótát nyomja.

    Földhözragadva: 20 metró megépítését szerintem nem éljük meg, viszont Demszky lassan közel 20 éve tartó ámokfutását sajnos megtapasztalhattuk.

    Érdekes:
    http://napkelte.wildom.hu/naptv/naptv.visszanezo.page?visszanezomusor=kereszttuz#

  4. Papi szerint:

    Az egyik rádióban hallottam (szándékossan nem írom le melyikben):
    Egy embert megkérdeznek – Mi a legfőbb kivánsága?
    válasz: – Szeretnék a 4-es metron utazni (igaz elmúltam már 30 éves).
    Kb így vagyok én is igaz én egy kicsivel több vagyok.

  5. Nagyapó szerint:

    Tisztelt Laja alább látható a 4-es metro költsége:
    1994 514 millió euró 128 milliárd Ft az Orosz államadósság terhére
    Demszky Gábor ígéretei:(forrás:4-es metro wikipédia)
    1998. január 28. 195 milliárd Ft
    2004. január 14. 320 milliárd Ft
    2006. június 8. 376 milliárd Ft
    2007. április 3. 485 milliárd Ft
    2007. október 25. 511 milliárd Ft
    2008 ?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  6. Levente szerint:

    a fenti lista Demszky és csapata baráti körének növekedésével arányos.

  7. Gordon szerint:

    Egyszer régen készítettek egy felmérést, mely szerint a budapestiek egy mérhető része úgy gondolja, hogy a négyes metró már készen van. Szóval biztosan vannak akik a mostani állapottal is nagyon meg vannak elégedve. Jó nekik…

Itt lehet hozzászólni !