84 éve nem voltunk ennyire gyengék

Index.hu, Inforadio.hu

Olimpiai éremtáblázat

A magyar sportolók olimpiai éremtáblázata (forrás: Wikipedia)

A magyar olimpiai csapat három aranyérmet szerzett Pekingben. Ennél rosszabbul legutóbb 1924-ben szerepeltek sportolóink a nyári játékokon, azóta mindig összejött legalább négy elsőség.

A pekingi olimpián három aranyat, öt ezüstöt és két bronzot szereztek sportolóink. Magyarország tíz éremmel fejezte be a huszonkilencedik nyári játékokat.

Sok, vagy kevés, félig tele van-e a pohár, vagy üres, ezt mindenki eldöntheti. Annyi biztos, hogy a magyar sportvezetők a felkészülés, illetve az arra fordított összegek ismeretében megfogalmazott várakozásaikkal ennél sikeresebb szereplést sugalltak a közvéleménynek. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Schmitt Pál mindhárom éremből hatot-hatot várt. Reményeit jelezte, hogy saját egykori sportága, a vívás mellett az öttusa, a kajak-kenu, illetve a női vízilabda éremátadására jelentkezett be. A MOB-elnök azt is mondta, az egyértelmű esélyek mellett egy meglepetés is összejöhet.

Az eredmények ismertek, a vívók csalódást okoztak, egy bronzig jutottak, az öttusázók mindannyian a mezőny második felében végeztek. A női pólósok az elődöntőig jutottak, a meglepetésarany harminc másodpercen múlott: a kötöttfogású birkózón, Fodor Zoltánon a döntő legvégén csinálták meg a nap első akcióját. A kajak-kenusok a kiegyenlített mezőnyben két aranyat, egy-egy ezüstöt és bronzot szereztek.

Lehet, hogy kevés, lehet, hogy sok ez az éremtermés, de az eddigi olimpiák magyar szereplései többet ígértek. Három arany fölé csak első hat olimpiánkon nem sikerült jutni. Utoljára 1924-ben, Párizsban szerzett a mostaninál kevesebb aranyat Magyarország. A francia fővárosban rendezett játékok voltak számunkra az elsők az I. világháború után. A kormány alig tudott pénzt biztosítani a kiutazásra, a futballisták az MLSZ költségén vettek részt. Mindezek ellenére mai szemmel is jelentős, 89 fős csapat képviselte az országot. A két elsőség mellett három ezüst és négy bronz jött össze. A vívók Párizsban húztak, egy-egy aranyat és két bronzot szereztek. Az első magyar olimpiai arany tulajdonosa, az építész Hajós Alfréd ezüstöt hozott a művészeti versenyeken. Az éremtáblázaton tizenharmadik helyet ért a kilenc dobogós helyezés.

A magyar sportolók szereplése Párizs után lett igazi sikertörténet. Közismert, hogy Helsinkiben, 1952-ben tizenhat aranyat hoztunk, összesen negyvenkét éremig jutottunk. Ezzel a harmadik legeredményesebb lett Magyarország, ami már 1936-ban, Berlinben is sikerült a tíz elsőséggel, összesen tizenhat éremmel.

Forrás: Index.hu

Szabados: A magyar sport egészét kell megreformálni

Lényeges lemaradásban van a magyar sport a finanszírozás tekintetében – vélekedett Szabados Gábor sportközgazdász. Hozzátette, hogy Magyarország ugyanakkor megelőzte Svédországot és Dániát az éremtáblázaton, holott ezen országok többet költenek sporttevékenységre. A szakértő szerint Kína számára pénzügyileg nem lesz nyereséges az olimpia, de nem is ez volt a cél.

Lényeges lemaradásban van a magyar sport – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a sportközgazdász, aki szerint Magyarországon a sportra fordított összeg nem éri el a költségvetés 1 százalékát, míg az Európai Unió fejlettebb tagállamaiban ez az arány akár 2 százalék is lehet.

Szabados Gábor hozzátette: a pekingi olimpia éremtáblázatán megelőztük Dániát és az arany nélkül maradt Svédországot, holott ezek az országok többet költenek sportra. A szakember azonban úgy véli: a két említett államban a lakosságnak legalább a fele rendszeresen és versenyszerűen sportol.

A sportközgazdász tart attól, hogy a pekingi szereplés után csak látszaintézkedések fognak születni a magyar sportban: az edzőkön, a sportolókon, és a szövetségi vezetőkön próbálják majd elverni a port, a magyar sport egészét pedig nem reformálják meg.

A döntéshozóknak hideg fejjel kell átgondolniuk, milyen problémái vannak a magyar sportnak, és hogyan lehet a gondokat kezelni – hangsúlyozta Szabados Gábor, aki szerint az olimpia idején elhangzott, hirtelen felindulásból tett nyilatkozatok és vádaskodások arra jók voltak, hogy a problémákra irányítsák a figyelmet, de a cél az, hogy higgadtan, kulturáltan és érdemi vitákkal oldják meg azokat.

Kína, az új világhatalom

Az 1984-es Los Angeles-i volt az első nyereséges olimpia. Szabados Gábor úgy véli: azóta csak nyereséges ötkarikás játékokat rendeztek, ám a pekingi vélhetően nem lesz az, de nem is ez volt a cél.

A sportközgazdász szerint ez az olimpia Kína számára egy óriási méretű pr-kampány volt, a szervezők pedig demonstrálni akarták, hogy itt van az új világhatalom, ami minden téren az élre tör.

Forrás: Inforadio.hu

10 hozzászólás “84 éve nem voltunk ennyire gyengék” bejegyzésre

  1. günther szerint:

    Bizony, csepelinfo is milyen gyenge, hogy önálló cikke sincsen, csak lopott.

  2. Földhözragadva szerint:

    Uborkaszezonban jó, hogy végre ismét végtelennek tűnő vitákba lehet bonyolódni, okost játszani és a messze jövőben ellenőrizhető tanácsokat adni. Ez a politikusok álma…:(

  3. admin szerint:

    Nem kell félni günther, lesz még bőven saját cikk is, nem csak lapszemle. Ha megnéznéd a komoly pénzekből működő portálokat, ugyanezt látnád – a cikkek döntő többségét a távirati irodától és más portáloktól veszik át. Úgyhogy nincs okunk szégyenkezni, már csak a látogatottság szempontjából sem.

  4. Gordon szerint:

    Összességében ezt az éremtermést egykori sportminiszterünk (jelenleg miniszterelnökünk) és kormánya bizony nem tűzheti a kalapja mellé. Sikerl tönkretenniük az élsportot is? Remélem nem…

  5. lb szerint:

    – A pekingi csalódást keltő szereplés miatt megy a találgatás, okfejtés, hogy mi áll a háttérben. Ön minek tulajdonítja a várakozástól elmaradó eredményeket?
    – Ez egy hosszabb folyamat következménye, ezek az eredmények már két olimpiával ezelőtt is várhatóak lettek volna, de mindig voltak olyan edzők, sportolók, akik erőn felül teljesítettek. Így aztán a kirakat azt mutatta, hogy minden rendben van, és ez elfeledtette a hiányosságokat.

    http://olimpia.origo.hu/peking-2008/20080825-interju-dr-lenart-agota-sportpszichologussal.html

  6. Nagyapó szerint:

    Az olimpiai szereplésünk előre látható volt. Mit várhattunk akkor, amikor az egész ország, minden tekintetben, csúszik a lejtőn. Az olimpiai ciklusok 4 évesek. Ez idő alatt egy 18 éves tehetségből klasszist lehet nevelni. 4 évvel ezelőtt volt egy antisportoló sportminiszterünk, akinek minisztériumában a legfontosabb feladat a cuslágolás volt, az olimpia előtt lemondott (hátbadöfte miniszterelnökét). Utána, mint miniszterelnök megszűntette a minisztériumot (nyomokat etüntetve), államtitkár, majd talán helyettes államtitkár foglalkozott a sporttal, aki az olimpia előtt látva a káoszt, lemondott.
    Sok sportolónak az olimpia idején utalták át a felkészülési pénzt. De meg lehet nézni a kajak-kenu egyik fellegvárát a Csepel SC-t. Az et.-ak ezt is megszüntetnék (privatizálnák).
    Ilyen előzmények után még nagyobb az éremszerzők dicsősége, külön köszönöm Natasának, hogy magyar és nem horvát zászlót lengetett az aranyérem átvételekor.
    A továbblépésre nem hideg fej kell (Szabados), hanem a kormányzati propagandára fordított, az elcuslágolt, pénzt kell a tömeg- az ifjúsági-, az élsportra fordítani.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  7. leslie szerint:

    Kiváncsian várom a kerület vezetőinek állásfoglalását a a csepeli kajak-kenu sport jövőjével kapcsolatban, akkor -amikor az eredményeket méltatva- köszöntik majd sportolóinkat. A lakópark felől elbontott kerítés hiánya feltűnik-e valakiknek?

  8. lb szerint:

    Nagy-Britannia 100 éve nem szerzett annyi aranyérmet, mint a pekingi olimpián, de messze nem a véletlen műve, hogy a közvetlen élmezőnybe kerültek. Az 1996-os égés után minden korábbinál nagyobb figyelmet – és persze pénzt – fordítottak a brit sport felemelésére, amelynek csúcspontja reményeik szerint a 2012-es londoni olimpia lesz.

    http://sportgeza.hu/2008/peking/feltamadas_brit_modra/

    És nálunk mi lesz???

  9. Politikamentesen szerint:

    Nem csak az nem tűnik fel a kerület vezetőinek, hogy nincs kerítés a kajak-kenu telep és az Ibiza területe között, hanem az sem, hogy a parlagfű, meg a gaz, ami már meghaladta az 1 m-es magasságot. A gaz már szórja a poleneket és a magokat, fertőzi a környezetet is, amit már akár kényszerkaszálással rendbe kellett volna tetetni, ugyan úgy mint a mellette lévő önkormányzati területet.
    Egyébként egyértelmű az önkormányzat álláspontja, hisz lakóparkot, vellness-t akar építtetni, meg szó van vitorláskikötőről, akkor pedig hol fognak lapátolni a kajakosok, meg a kenusok? Talán a vitorlások, meg a motorcsónakok között?

  10. Lora :) szerint:

    JAHHH….MÁR VOLT OLIMPIA? VAGY CSAK LESZ? MIÉRT NEM LÁTTAM? JAJJJJ HÁT PERSZE, MERT OLYAN ROSSZUL SZEREPELTEK A KIUTAZOTT SPORTOLÓK, NEVETSÉGES KOMOLYAN MONDOM…..NAGYON NYÖGVE NYELŐS VOLT EZ A 2008-AS A MAGYAROK SZÁMÁRA….

Itt lehet hozzászólni !