70 éve halt meg Szent Teréz Benedikta

Csepel2plébánia.hu, Wikipédia, Csepel.info

Edith Stein (1920 körül)

70 éve halt vértanú halált Szent Teréz Benedikta. Az Edith Steint néven született zsidó származású német karmelita apáca, aki már felnőttként keresztelkedett meg 1934-ben lépett be a karmelita rendbe. Származása miatt azonban menekülnie kellett Németországból, ezért rendje áthelyezte Hollandiába az echti kolostorba – áll a csepeli Jézus Szíve Plébánia honlapján.

Amikor a holland püspöki kar 1942. július 20-án elítélte a nemzetiszocializmust, válaszul letartóztatták az áttért zsidókat is. Benedikta nővért és Rosa nevű nővérét 1942. augusztus 9-én a hírhedt haláltáborban, Auschwitzban megölték. 1987. május 1-jén Kölnben boldoggá avatták. II. János Pál pápa 1998. október 11-én szentté, és Európa társvédőszentjévé avatta. Az árvák és mártírok védőszentje.

Érdekesség, hogy a Wikipédia szerint a Simon Wiesenthal Központ ellenezte boldoggá avatását. Rámutattak, hogy a katolikus doktrína szerint az a vértanú, aki a hitéért halt meg; ezzel szemben Steint zsidó származása miatt ölték meg. A katolikus egyház álláspontja mindazonáltal az, hogy Edith Steinnek azért kellett meghalnia, mert a holland egyház elítélte a náci fajelméletet. Más szavakkal, azért halt meg, hogy az egyház erkölcsi tartását erősítse, tehát mártír.

Tudományos munkássága

Élete során több filozófiai művet is írt. Az egyik legismertebb az Endliches und ewiges Sein (Véges és örök létezés) című könyve, amelyben próbálja összeegyeztetni Aquinoi Szent Tamás és Husserl filozófiáját. 1932-ben a Münsteri Pedagógiai Intézetben tartott előadásokat, de a nemzetiszocialista kormányzat által hozott antiszemita törvények arra kényszerítették, hogy 1933-ban lemondjon állásáról.

csepel.info

Itt lehet hozzászólni !