Életbe lépett az ötnapos hőségriasztás

MTI, Inforadio.hu, Csepel.info

Életbe lépett az öt napra szóló hőségriasztás; a hőség várhatóan jövő hétfőn tetőzik, akkor a csúcshőmérséklet akár 39 Celsius-fok is lehet. Az UV-B sugárzás maximuma pénteken is elérheti a nagyon erős szintet, ami azt jelenti, hogy már 15-20 perc alatt is le lehet égni.

Az országos tiszti főorvos a várhatóan tartóssá váló hőség miatt rendelte el a hőségriasztást, amely pénteken 0 órától jövő kedden éjfélig szól; ez a másodfokú jelzés a háromszintű rendszerben (a harmadfokú a hőségriadó lenne).

Az Országos Meteorológia Szolgálat a hőség miatt riasztást nem ad ki, csak figyelmeztetést. Péntekre Budapest területére és tizenkét megyére másodfokú, négy megyére elsőfokú figyelmeztetés érvényes. A másodfokú figyelmeztetés a főváros mellett Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest, míg az elsőfokú Veszprém, Komárom-Esztergom, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére vonatkozik.

A napi középhőmérséklet (vagyis a hőmérsékleti adatok átlaga, beleértve a reggeli és a délutáni értékeket is) pénteken és szombaton 25-26 fok lesz. Vasárnap határozottabban erősödik a nappali felmelegedés, a hőség hétfőn tetőzik. Az ország nagyobb részén még kedden is 30 fok feletti csúcshőmérséklet várható, enyhülést az aznap érkező hidegfront hozhat – közölte az ÁNTSZ.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ arra kért mindenkit, hogy a nagy melegben igyon több folyadékot, 11 és 15 óra között pedig lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon.

Ahogyan emelkedik a hőmérséklet, úgy nő szervezetünk terhelése. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és gyógyszerszedés is befolyásolja. Ezért fontos, hogy alkalmazkodjunk a meleg, forró napokhoz. Nem érdemes kapkodni, futni – még busz után sem – kávét, alkoholt, cukrozott üdítőt inni. Helyettük keressük az árnyékot, a légkondicionált helyiségeket, igyunk sok vizet. A hőségnek kitett szervezetet az alábbiakkal tudjuk segíteni.

– Zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel, naponta akár többször is;

– érdemes ventillátort használni, 1-2 órát légkondicionált helyiségben tölteni;

– a déli órákat lehetőség szerint töltsük zárt helyen, sötétített helyiségben;

– fogyasszunk vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek;

– NE fogyasszunk kávét, alkoholos italt, cukros, illetve szénsavas üdítőt;

– a szabadban érdemes széles karimájú kalapot, napszemüveget viselni;

– hordjunk világos színű, bő szabású, pamut öltözetet;

– használjunk bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet;

– a csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessük, ne sétáltassunk a hőségben kisbabát;

– sose hagyjunk gyermeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.

Forrás: Inforadio.hu, Csepel.info

Egy hozzászólás “Életbe lépett az ötnapos hőségriasztás” bejegyzésre

  1. Dr. grün szerint:

    “Életbe lépett az ötnapos hőségriasztás”
    Remélem ezt a hőség is tudja és kellően megriadt! 🙂

Itt lehet hozzászólni !