Terjed a magyar módi

TV2, Mno.hu

A kormányszóvivő szerint terjedni kezdett a magyar unortodox gazdaságpolitika az Európai Unióban, mivel kedden Franciaország vezetett be a magyarországinál kétszer nagyobb tranzakciós illetéket, majd szerdán Szlovákia vetett ki szektorális különadókat.

Giró-Szász András erről csütörtök reggel, a TV2 Mokka és az ATV Reggeli Start című műsorában beszélt. A kormányszóvivő az utóbbi adásban úgy fogalmazott, mára más országok is kezdik felismerni, hogy a 2008 előtti közgazdasági dogmák használhatatlanok a válságkezelésre, a korábbi szabályzórendszerek nem tudnak felszínen tartani országokat, ezért új megoldásokra van szükség.

„Mindig érdekes, amikor egy bankár a demokráciáról beszél” – válaszolta később Giró-Szász András az ATV-ben arra a felvetésre, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank irányító közgazdásza azt nyilatkozta a Világgazdaságnak, hogy az unortodoxia elsősorban a demokrácia kikezdését jelenti.

IMF/EU-tárgyalások

Az IMF-fel és EU-val folytatott tárgyalások alakulásáról szólva a Mokkában azt mondta, a valutaalap a bankszektoron lévő terheket csökkentené, a társadalmon lévő terheket pedig növelni szeretné. A kormányszóvivő azt mondta, nem gondolják úgy, hogy a pénzintézetek a tranzakciós illeték miatt fogják majd vissza hitelezésüket, hiszen a 2008–09-ben extraprofitot elkönyvelő magyarországi bankok sem növelték hitelkihelyezésüket, a nyereséget ugyanis inkább elutalták külföldi anyabankjaikhoz.

Giró-Szász ugyanakkor közölte, hogy „amennyiben az érvek meggyőzőek”, akkor lehet módosítani az MNB megadóztatásán, ám megjegyezte azt is, az ebből származó bevétel abból a munkahelyvédelmi akciótervből hiányozna, amely másfél millió ember életén könnyítene. „Várjuk meg a végét, hogy veszteségként jelenik-e meg a jegybanknál a tranzakciós adó” – fogalmazott a szóvivő.

Évi 400 milliárd forintos lyukat ütött

A szóvivő mindkét műsorban szólt a nyugdíjrendszerről is, védelmébe véve a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások állami kasszába terelését. Szerinte ebben az esetben nem lehet magántulajdonról beszélni, hiszen a korábbi pénztártagok nem rendelkezhettek szabadon befizetéseikről, amelyek visszavezényléséről ugyanúgy az Országgyűlés döntött, ahogy 1997-ben a magánkasszákba terelésről. Giró-Szász András kiemelte: a magán-nyugdíjpénztári rendszer évi 400 milliárd forintos lyukat ütött az államháztartáson, így a kormány most egy fenntartható nyugdíjrendszert hozott létre, amivel valamennyi öregségi nyugdíjas járandósága biztonságban van. Megjegyezte emellett, hogy az állam „értéküket vesztetett nyugdíjelemeket” vett át a magánnyugdíjpénztáraktól, vagyis nem igaz, hogy azóta vesztettek ebből a vagyonból.

Lejárt a megbízatásuk

A kormánybiztosok napokban történt felmentéseivel kapcsolatban arra emlékeztetett a kormányszóvivő, hogy voltak olyanok is, akik azért távoztak, mert lejárt határozott időre szóló megbízatásuk. Példaként említette Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi biztost, aki eleve április 30-áig töltötte be ezt a tisztségét.

Előtérben a nemzeti érdekek

Helyesen teszi Orbán Viktor, hogy a nemzeti érdekeket helyezi előtérbe a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokon – jelentette ki egy interjúban az ismert konzervatív brit filozófus, Roger Scruton. Orbán Viktor korábban azt mondta az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatban: megközelítésbeli különbség van a nemzetközi pénzügyi szervezetek és a magyar kormány gondolkodása között. „Ez helyes, mert ők a pénzért felelősek, mi pedig több mint tízmillió magyarért.”

Forrás: Mno.hu

31 hozzászólás “Terjed a magyar módi” bejegyzésre

  1. Dr. grün szerint:

    “Terjed a magyar módi”
    Új kór járja be Európát,! A morbus hungaricus?!
    Matolcsytól ments meg minket Uram!
    http://www.hir24.hu/belfold/2012/08/02/terjedoben-a-matolcsyzmus/

  2. hajós szerint:

    A kormányszóvivő hazudik.

    1. A Franciaországban bevezetett tranzakciós adó KIZÁRÓLAG A RÉSZVÉNYVÁSÁRLÁSOKRA vonatkozik, nem pedig minden tranzakcióra, mint nálunk. Nálunk, ha befizeted a villanyszámlát, arra is kell tranzakciós adót fizetni.

    2. Azt a fajta tranzakciós adót, amit Franciaország bevezetett, már tavaly szeptemberben javasolta az EU-s pénzügyminiszterek tanácsa, és Franciaországban már idén január óta folyamatosan beszélnek a bevezetéséről, most augusztus 1-jétől már él az adó. Matolcsy meg ugye a saját őrületét valamikor idén nyáron találta ki, és jövő január 1-jétől kell majd az adót fizetni. Akkor ugyan hogy a túróba másolhatták volna a franciák Matolcsyt?

    Elképesztő a Fidesz önteltsége, ezek azt hiszik, hogy az ő seggükből süt a nap. Persze, másolják Magyarországot… a bilibe lóg a kezetek, jaffa kommerek!

  3. Manitu szerint:

    A bankadó is gyorsan elterjedt. Csak a elvakult bankárpártiak nem veszik észre, hogy miközben a pénzintézetek voltak a világválság első számú okozói, és kőkemény támogatásokat vettek fel, ma már százmilliárdos nyereséget húznak, ami nincs igazán megadóztatva.

    Ez olyan, mint a reformkor: akkor a nemesek adómentességét védték az akkori MSZP-nek és LMP-nek megfelelő pártok, most meg a bankárokat védik.

  4. csaba péter szerint:

    De jó hogy a hülyeség internacionalista büszke vagyok manitura

  5. csaba péter szerint:

    csak nem te vagy a kormány szóvivő harmadik bal keze manitu tudod amivel a f…. veri

  6. Gr.drün szerint:

    hajós! Nálunk lassan enélkül is tönkremegy a tőzsde, nem kell tranzakciós adó hozzá.
    Kimutatták, hogy annak a 4-500 milliárd forintnak a java része, ami az emberek zsebében maradt az egykulcsos adó miatt, a külföldi, elsősorban nyugat-európai és amerikai tőzsdéken lett befektetve. A Fidesz tényleg plusz pénzt áramoltatott a gazdaságba, csak éppen nem a magyarba. Dilettáns szánalmas banda ez.

  7. hajós szerint:

    Manitu, 2011-ben a bankszektor 364 millárdos veszteséggel zárt Magyarországon.

  8. Manitu szerint:

    Az egyik műsorban szépen elmagyarázták, hogy nekik a be nem jött nyereség a veszteség. Például, ha 300 milliárd nyereség helyett csak 200 milliárd nyereség jött be, azt mondták, hogy 100 milliárdot veszítettek.

    Elég sajátságos nem? Hajós, nézd meg a valós adatokat, neked sem kell folyamatosan hazudozni, bár eléggé rá lehetsz kényszerülve.

  9. hajós szerint:

    Manitu, ezt a faszságot meg honnét vetted, te barom?
    A 364 milliárdot megtalálod a PSZÁF honlapján, ez a hiteles, auditált adat. Ha nem tetszik, panaszkodjál a PSZÁF-nél.
    A bankokat gyakorlatilag megfojtottátok, nincs már beruházás Magyarországon. Idén csökken a GDP! Jövőre a tranzakciós adó miatt gyakorlatilag össze fog roppanni a pénzügyi szektor, aláírjátok a magyar gazdaság halálos ítéletét.
    Minden idők legkártékonyabb kormánya a jelenlegi Fidesz-kormány.

  10. Dr. grün szerint:

    Manitu!
    Mint Csepelnek a zévi egy manitu, vagyis két milliárd?! ))) 🙂 (((

  11. ebihal szerint:

    Mi lenne, ha végre mindenki felfogná, hogy ezek a szektorális adók abból a pénzből
    lesznek befizetve, amit a multik, bankok stb. az emberektől szedtek be. Tehát ezeket
    az adókat nem a multik vagy a bankok fizetik, hanem mi! Ez a kormány nem arra
    fektette a hangsúlyt, hogy az emberektől kevesebbet vegyenek el, a fenét. A kormánynak
    így jó, többet vehet el és oszthat szét a csahosai közt.

  12. Manitu szerint:

    Ebihal, nincs igazad. Én emlékszem a gyurcsányi kampány-áfacsökkentésre. Érdekes módon nem csökkentek az árak az áfacsökkentés mértékével. Aztán a kampány végén visszaemelték az elvtársaid az áfa összegét, és lám, nem nőttek annyival az árak.

    A lopásaitok, pusztításotok árát meg sajnos ki kell fizetni, mivel az elvtársak ugyebár most nem ér a nevemet játszanak.

  13. ebihal szerint:

    Manitu!
    Miben nincs igazam? Talán a bankok és a multik a saját törzstőkéjükből fizetnek?
    Ne beszélj már hülyeséget! A kormány gyakorlatilag lefölözi a bankok és a multik
    hasznát, annyit hagy nekik, hogy ne menjenek el.Ebből a pénzből fedezi az egy-
    kulcsos adó miatti kiesést. Ezt a pénzt ki fizette be szerinted?

  14. Béla szerint:

    Orbán Viktor kijelentette, hogy 50%-ban magyar tulajdonban lesznek a bankok a jelenlegi 25% helyett. Ehhez akár 1000 milliárd Euro is kell. Kitől veszik el ezt? természetesen a lakosságtól, ez újabb megszorításokat fog jelenteni. Ezek a bankok aztán szórják majd a pénzt a fidesz holdudvarának, és ha csődbe mennek megint a lakosságnak kell visszafizetni.
    Jól ki van ez találva. Közgép-Simicska tengely, de a fidesz seggnyalók jól fognak élni, a többiek meg éhenhalnak.

  15. felix szerint:

    A kormányszóvivő már akkor sem volt hiteles ember amikor még nem volt ebben a tisztségben.
    Mivel a hiteltelenség alapkövetelmény ezen a poszton nála megfelelőbb embert nem is találhattak volna.

  16. Paul szerint:

    Csak a féleszű Hajós féle komcsik hiszik el, hogy veszteségesek voltak a bankok. Mitől lettek volna veszteségesek? Valaki indokolja már meg!!

  17. hajós szerint:

    Mitől, Paul, na vajon mitől, te féleszű?
    Bankadó, végtörlesztés, mond valamit?

  18. Paul szerint:

    Végtörlesztés? Számoljál már tökfilkó!
    A bankok a kihelyezett tőkéjüket amit 90%-ban a hitelesek 20-évre vettek fel, mondjuk 6% kamattal, azt legrosszabb esetben is, (ha minden végtörlesztő 2002-ben vette fel) 10 év alatt visszafizették a végtörlesztők a banknak 180Ft árfolyamon ( mennyi volt a felvételkor az árfolyam?). Azaz a bankok a pénzükhöz jutottak nem 20 év alatt, hanem 10 év alatt. Akkor mekkora kamatot fizettek ki a deviza hitelesek ha 20 évre 6% számoltak, és 10 év alatt fizették vissza? Igen 12 % kamatot fizettek, mert az első 10 évben fizeted ki a kamatok 70%-át és a tőkének csak a 30% fizeted. Ez a félidőben változik meg, ami ebben az esetben azt jelenti hogy a tőke 70% egyösszegű kifizetésre került a banknak magasabb árfolyamon mint amikor felvették. És akkor nem számoltam az adminisztrációs költségeket, és a jogtalan kamatemeléseket. És nem számoltam azokat, akik kevesebb ideje vették fel, mint 10 év. Megpróbáltam a legegyszerűbben leírni, hogy megértsed!

  19. Lakó1214 szerint:

    Paul!

    Nálunk olyan, hogy betétállomány nem igen fedezi a kihelyezett hitelállományt.
    Ehhez pedig semmi köze a komcsi maszlaghoz.
    Remélem beállamosítják a bankok 50%-át, csak hogy miből, azt még senki sem igen tudja, de a hülyéknek kíváló mézesmadzag.

  20. Lora :) szerint:

    Tudom, hogy nem nézitek meg, de bemásolom. A film címe: ÉBREDÉS (1 óra 5 perces)

    Annyit veszekszünk egymással, pedig Te Te és Te is csak áldozat vagy ebben a rendszerben.
    Nem a Te szavaid fogják megmenteni a világot, se Európát, se Magyarországot.

    Az országunknak a sorsa már réges rég eldőlt, hiába a csapkodás, avval még többet idegeskedünk csak, ennek kellene lennie a megoldásnak:

    http://www.youtube.com/watch?v=6NNBD9VLb9U

    Ezt eddig is tudtam, hogy Te Te és Te meg én is ha összefogunk mi együtt erősebbek vagyunk, mint 300 ember a Parlamentben, azt is tudom, hogy az ottlévő 300-nak van még háromszor ugyanennyi csatlósa, de legyen 4-szer több, azt is legyőzi 6 millió értelmes MAGYAR.

    Nem értem miért nem lehet kimenni az utcára együtt mind a 6 millióan. MAGYARNAK MÁR AHOGY KIVESZEM A SZAVAIBÓL: MUNKA ÉS KENYÉR KELL.

    MIÉRT NEM TEREMTJÜK MEG MI EGYÜTT EZT? MIÉRT FÖLÜLRŐL ENGEDITEK HOGY MONDJÁK NEKTEK A DOLGOKAT. MEDDIG VISELITEK EL A HAZUGSÁGOKAT, A TERHEKET, A BE NEM TARTOTT ÍGÉRETEKET……
    Azt tudom, hogy egy gyáva nép a magyar, sőt a szarba is hanyat tud dőlni kényelmesen….
    De hogy ne akarjon tényleg a darlálógép-üzemmód előtt változtatni, ezt nem értem!!!

    Elfelejtette a sok nagyokos 56 szellemét.
    Fogalmatok sincs arról mi mozdult meg akkor tényleg Magyarországon

    Egy nép kiáltott, aztán csend lett, sokáig, hosszú ideig csend lett…..
    ugyanezt éli a nép megint…..

    DE ÉN AZT HITTEM A MAGYAROK SZERETIK A HAZÁJUKAT….

  21. belekotkot szerint:

    Az állítás: „Kedden Franciaország vezetett be a magyarországinál kétszer nagyobb tranzakciós illetéket…Egyre szélesebb körben elfogadott a magyar unortodox gazdaságpolitika az Európai Unióban.” –
    A francia tranzakciós adó ugyanis csak a francia értékpapírok egy meghatározott körének kereskedését érinti. A KBC Equitas tájékoztatása szerint a 0,2 százalékos tranzakciós adót az értékpapírok vásárlásakor a vevők fizetik, a kivetett adó a kereskedés helyétől független, így az a magyar piacon vásárolt francia papírokra (például részvényekre vagy részvényekből származtatott termékekre) is vonatkozik.
    http://index.hu/belfold/igazamiigaz/2012/08/03/tenyleg_terjed_a_matolcsyzmus_europaban/

  22. Gr.drün szerint:

    Devizában adósítja el az országot Orbán Viktor és Matolcsy.
    A Reuters török forrásokból úgy értesült, hogy Magyarország Törökországban és Azerbajdzsánban akar helyi devizában kötvényeket kibocsátani. A török tőkepiaci felügyelet a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy a hatóság és az államkincstár már dolgoznak azokon a szabályokon, amelyekkel szabályoznák a magyar kötvénykibocsátást – írja az OrientPress hírügynökség.

  23. CsepeliNo1 szerint:

    Azért mert valaki létrehoz valami hasonlót, az még nem azt jelenti, hogy a magyar mintát vennék át!
    Európában nincs még egy olyan idióta páros, mint a Matolcsy-Orbán páros.
    De nekünk ez jutott.

    Még valahogyan ki kell bírni 2 évet. Aztán remélem el lesznek takarítva! Ha még egyszer kormányra jutnak, akár a Jobbik, vége az országnak! Bár lehet, hogy ez a 4 év elég volt hozzá!

  24. Lakó1214 szerint:

    Kedves Dr. Grün!

    Semmi baj ezzel, majd a törökök Líra alapon vásárolnak, az azeriek pedig Manatban államkötvényt!
    Igaz az utóbbit sehol nm jegyzik, de ez a dilettáns vezetés még mit talál ki?

  25. Dr. grün szerint:

    Lehet még szó vietnami dongról, esetleg mongol tugrikról is!
    A kauri csiga és a cápafog kicsit később! ))) 🙂 (((

  26. CsepeliNo1 szerint:

    É mit szóltok Budai Gyulához?
    Megint elhasalt egy feljelentése a rohadt ingyenélőnek!

    Még jó, hogy Gyurcsány csak 2 évet hazudott!

    EZEK, az Orbán banda 22 éve folyamatosan a p.fánkba hazudik.

  27. CsepeliNo1 szerint:

    De remélem hamarosan futva hagyják majd el az országot!

  28. Dr. grün szerint:

    CsepeliNo1!
    A mai kérdés a Klub rádióban:
    Ön szerint sikeres volt-e Budai Gyula?!
    Az Ő szempontjából igen! Ezért a munkáért havi két millát felvenni nem semmi! ))) 🙂 (((

  29. CsepeliNo1 szerint:

    ÉN?!
    FIDESZES??????????????

    Nahát, ezt a sértést!
    KIKÉREM MAGAMNAK!

    Engem egy bandába rak Manituval, Vátesszel, Nagyapóval? Ez szégyen… :-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Itt lehet hozzászólni !