Életbe lépett a kutyatartásról szóló rendelet

Csepel.hu

Tornóczky Anita, az Állatvédőrség munkatársa egy csepeli kutyamentő akcióban

Tilos a kutyák fülének csonkítása augusztus 1-jétől, és farokkurtításra is csak az állat hétnapos koráig lesz lehetőség mostantól; az ebek csippel történő megjelölésére azonban még van öt hónapjuk a gazdáknak – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A NÉBIH közleménye szerint augusztus 1-jén hatályba lép a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet legújabb módosítása, ami leginkább az ebtartókat érinti. A számos változás közül az egyik legfontosabb a kutyák kötelező csipes megjelölése. Január elsejétől négyhónaposnál idősebb ebeket már csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve lehet tartani. A gazdáknak tehát még öt hónap áll rendelkezésükre, hogy elvégeztessék a szükséges állatorvosi beavatkozást.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szerint az eb transzponderrel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 forint kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az országos eb-adatbázisba való regisztráció díját is. Az új előírások értelmében kistestű ebeknek (20 kilogrammig) legalább 10, közepes testűeknek (20-40 kilogramm) 15, nagytestűeknek 20 négyzetméter területet kell biztosítani a jövőben.

Változnak a kikötve tartás szabályai is. Kistestű ebet legalább 4, közepes testűt 6, nagytestűt 8 méteres eszközzel (lánc, kötél) szabad csak megkötve tartani. Fontos változás az is, hogy a kutyák küllemének megváltoztatása céljából ezután fülcsonkítást nem, csak farokkurtítást lehet végezni, azt is csak az állat hétnapos koráig. Szintén újdonság, hogy az eb-(valamint a macska- és görény-)kölyköket nyolchetes korukig kötelező lesz anyjukkal tartani.

Forrás: MTI, Csepel.hu

10 hozzászólás “Életbe lépett a kutyatartásról szóló rendelet” bejegyzésre

  1. Dr. grün szerint:

    Mint a megszorítások!
    Szőke nő az állatorvosnál.
    Doktor úr! Levágná a Fifike farkát?!
    De ha kérhetem centiméterenként, hogy ne fájjon a kis édesnek annyira!

  2. szigeti szerint:

    Jajdejó-jajdejó-kutyának,tyúknak már mindenféle joga van-terület,ketrecméret,stb.-
    Köszöntöm az EU összes IDIÓTA képviselőjét 8-10 000 Eurós fizetésével együtt- és kérdezném a “mezei”(dolgozó,őket eltartó) zemberek érdekében miért nem hoznak már néhány jó törvényt?
    Izrael nem engedi?
    Vagy a Bilderbergék?
    Mire esküdtek fel?

  3. Lakó1214 szerint:

    A mindent betöltő kutyaszar miatt egy ebadót javaslok szigetinek, mint értelmes dolgot, extra bűntetés mellett, ha ott marad a szar és lakásban 1 kutya.

  4. Miska72 szerint:

    Jaj de aranyos! A kutya is. 🙂 🙂 🙂

  5. csepeliman szerint:

    T közterület felügyelők!

    Menjetek kutyaszart szedni Csepel utcáira és tereire! Eddig egyetlenegy kutyatartót nem büntettetek meg (pedig ott szarik a kutya az orrotok előtt). Ha pedig képtelenek vagytok ellátni a feladatotokat, akkor vegyétek le a mellényt, és a jelvényt, és álljatok be köztéri szobornak (mert kb ennyit csináltok, az italozó népekre se mertek rászólni)!

  6. nagyapó szerint:

    T csepeliman (T után direkt nincs vessző, ahogy csepeliman tudja)! Nagy a pofája!
    Amikor látja, hogy “ott szarik a kutya”, szóljon! Szóljon nyugodtan és akkor nem kell írogatnia.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  7. lolka szerint:

    Viszont szívesen olvasnék olyan híreket itt az “info”-n, arról, hogy mennyi büntetést szabtak ki közterületen a szabálytalankodó kutyatulajdonosok ellen a közteresek. A minap is a járdán szétszórva a kutyaürülék…”Ingyen” kapnak zacskót, ezért kéne velük pénzért összeszedetni…

  8. Dr. grün szerint:

    T. nagyapó!
    “T csepeliman (T után direkt nincs vessző, ahogy csepeliman tudja)!”
    Mivel a másik szakom magyar, szeretnélek felhomályosítani, hogy a T után PONT kell és nem vessző, mivel nem felsorolásról hanem rövidítésről van szó!
    Azt jelzi, hogy rövidítése egy megszólítás jelzőjének!
    Tisztelt
    Tekintetes
    Tökös
    Tahó, mondjuk esetedben! ))) 🙂 (((

  9. szakértő által károsult szerint:

    Kérem ” Miska72″ hozzászóló társamat jelentkezzen privátba email címem fotoklub2012vgmail.com Nagyon-nagyon fontos !!!!! köszönöm

  10. admin szerint:

    Ha megjelenik Miska, szólunk neki.

Itt lehet hozzászólni !