Embereket kínoztatott Mátsik?

Mno.hu

Kedden feljelenti az ’56-os megtorlásokban részt vevő Mátsik Györgyöt a Jobbik. A Magyar Nemzet információi szerint beadványukban hivatkoznak arra is, hogy a volt ügyész olyan emberek megverésére adott utasítást, akik ellen bírósági eljárás folyt, és akik börtönben voltak.

Börtönben lévő emberek kínzására és megverésére is adhatott utasítást Mátsik György, az ’56-os forradalom utáni megtorlások kíméletlen ügyésze – a Magyar Nemzet információi szerint ez is szerepel a Jobbik által korábban beharangozott feljelentésben. Szilágyi György és Apáti István, az ellenzéki párt két képviselője a múlt héten jelezte, hogy ha az ügyészség nem indít hivatalból eljárást Mátsik ellen, akkor ők teszik meg a feljelentést kommunista bűntettek miatt. A beadványukat kedden viszik el a Legfőbb Ügyészségre, a politikusokat elkíséri Mansfeld László, a Mátsik kegyetlen vádbeszéde alapján halálra ítélt Mansfeld Péter testvére is.

A lap nemrég Budán, az I. kerületben találta meg a nyugdíjas éveit töltő Mátsikot. Ő képviselte a vádat a Mansfeld Péter és társai ellen indított koncepciós perben 1958 őszétől kezdve. A fiatalok legsúlyosabb tette az volt, hogy felfegyverkezve elraboltak egy rendőrt, emellett csupán kisebb, tulajdon elleni bűncselekményeket követtek el. A vád azonban a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés kezdeményezése és vezetése volt. Mátsik szakértők szerint is rendkívül súlyos és kíméletlen vádbeszédében halálbüntetést kért Blaski Józsefre és az akkor még fiatalkorú Mansfeld Péterre, a többi – szintén fiatalkorú – vádlott esetében pedig súlyos börtönbüntetést indítványozott.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

30 hozzászólás “Embereket kínoztatott Mátsik?” bejegyzésre

  1. belekotkot szerint:

    Ez az ember bűnös és már rég meg kellett volna büntetni. Viszont az hogy ez pont most került elő szerintem egyértelmű hogy elterelje a figyelmet a Csatáry ügyről.

  2. Dr. grün szerint:

    Sőt, biztos tudomásuk van róla, hogy cukrosan eszi mai napig is a káposztás cvekedlit!
    Ami különösen kegyetlen emberek kegyetlen szokása!
    Ne komolytalankodjunk már! 🙂

  3. Jeniszej szerint:

    Ma már nem verik a rabokat! 🙂
    Megújul a sopronkőhidai börtön és fegyház.
    Az intézet komor kapuit átlépve megizzad az ember tenyere,
    A cellákat vasajtó zárja kicsi kémlelővel. Mint a filmeken… A parancsnok betessékel, alig férünk el. Megdöbbentő a látvány: emeletes vaságy, tőle negyven centire a WC tátong, mely néhol azért függönnyel le van választva, a kézmosó hideg vízzel. Már érthető a sürgető átalakítás.
    Az elhelyezési előírásokat nem mindig tudjuk betartani. Zárkánként 2–3 elítélt van elhelyezve. Figyelembe kell vennünk, dohányzik-e a rab, milyen bűncselekményt követett el, milyen munkát végez az elítélt a fegyházban. Ötven százalékuk dolgozik az intézet területén, de a börtön falai között általános, illetve középiskola és informatikai oktatás is folyik –
    A felújításnál a legújabb EU-előírásokat is figyelembe vették a tervezők. Elsősorban a cellák komfortfokozatán kellett változtatni, az új részlegekben a WC fallal, ajtóval van leválasztva, hideg-meleg folyó víz, valamint kábelcsatorna bevezetésére került sor.
    Épp ebédidő van, az elítéltek csoportosan indulnak az étkezdébe. Fegyőrök kísérik a kettesével felsorakozott fogva tartottakat. A rabok ruházatát törvény írja elő, a filmekből jól ismert csíkos rabruha már a múlté. Téli viseletük szürkéskék szövetnadrág és -kabát.
    Talán a legmegdöbbentőbb a visszaeső bűnözők hetvenszázalékos aránya. –
    irja a http://www.kisalfold.hu

  4. Manitu szerint:

    Dr. grün: ti soha nem gondolkoztok azon, hogy ugyanolyan mércével kellene kezelni az embereket, és a kommunista gyilkosok ugyanolyan gyilkosok voltak, mint a nácik?

  5. Dr. grün szerint:

    Manitu!
    Az mindig nézőpont kérdése!
    Egy szabadságharcos lehet hős is és lehet terrorista is!

  6. Jeniszej szerint:

    Kisfiam, mi lesz belőled, ha folyton hazudozol?
    – Ha ügyetlen vagyok börtöntöltelék, ha ügyes vagyok meteorológus, ha nagyon ügyes vagyok politikus. ))))) 😀 (((((

  7. Dr. grün szerint:

    Manitu!
    Valamiért itt maradt!
    folytatás:
    De egy fegyveres emberrabló az minden rendszerben fegyveres emberrabló, még ha közben egyéb kisebb bűncselekményeket is elkövet!!

  8. Királyerdei szerint:

    “A két gyilkossági kísérlet közül csak egyik bizonyítására tehettek kísérletet. Vekerdi Elek törzsőrmester tanú azonban a legkevésbé sem igazolta a vádat: “arról nem volt szó, hogy engem megölnek. [Blaski] még azt is mondotta, hogy nem lesz bántódásom. […] A vádlottak kihívó magatartást nem tanúsítottak. […] Blaski cigarettával is megkínált engem.”

    Mátsik György ügyész azonban mindenáron példát akart statuálni: “Igen nagy a vádlottak társadalmi veszélyessége, akik a kapitalista restauráció törekvői. Kiemelni kívánom, hogy ezen bűnügyben másképpen kell vizsgálni azt a tényt, hogy a vádlottak valamennyien munkás szülők gyermekei, úgy kell vizsgálni, mint osztályárulókat. Nem megtévedt emberekről van szó, hanem tudatos ellenforradalmárokról. […] Kiemelni kívánom továbbá, hogy politikai síkon nincs fiatal- vagy idősebb korú vádlott. Velük szemben a legdrákóibb szigorral kell eljárni a büntetés kiszabásánál.” Blaskira és Mansfeldre egyaránt halálbüntetést, a többiekre súlyos börtönbüntetést indítványozott. “

  9. Dr. grün szerint:

    Királyerdei!
    A Mansfeld Péter elleni vádak a következőek voltak: népi demokratikus államrend vagy népköztársaság elleni szervezkedés és az erre irányuló szövetkezés BHÖ 1 (1, 2), robbanóanyag rejtegetése BHÖ 33 (1), fegyver- és lőszerrejtegetés BHÖ 34 (1), lopás BHÖ 230, 232 (2), gyilkosságra való szövetkezés BHÖ 350, rablás BHÖ 433, hatósági közeg elleni erőszak BHÖ 98 (1), személyes szabadság megsértése BHÖ 379 (1), 34 (3), fogoly szökés BHÖ 218 (1), veszélyeztetés BHÖ 374, lopás BHÖ 422, 427/c, f, 429 (1), 431 (1).
    Első fokon (tanácsvezető bíró: Guidi Béla) életfogytiglanra, másodfokon (tanácsvezető bíró: Vágó Tibor) halálra ítélték.
    Egy ilyen listánál már felesleges a nyammogás!

  10. Dr. grün szerint:

    Nyugodj le Öreg!
    Még valami bajod lesz és szidhatod az Eü. ellátást is! ))) 🙂 (((

  11. csaba péter szerint:

    no mi van az uborkaszezon hírei kellenek az éberség fenntartásához?

  12. csaba péter szerint:

    Ha egy gyilkos gazember a mai magyar fiatalság példaképe , akkor a gyilkos gazemberek jövője biztosított csak politikai kurzus kell hozzá.

  13. belekotkot szerint:

    Kedves Királyerdei, remélem ugyanígy viszonyulsz Csatáry tetteihez is.

  14. csaba péter szerint:

    Mi lenne , ha a Horthy és a Szálasi rendőrség bűneit is ide írnátok ? Biztos égne a pofátok a szégyentől ! Bajcsy Zsilinszky Endrét nem a komcsik ítélték halálra !
    Én dolgoztam együtt ama nyilas vérbíróval a hetvenes években aki halára ítélte Bajcsy Zsilinszky Endrét és rész vett a kivégzésében. erről miért nem írtok? neofasiszták?

  15. Királyerdei szerint:

    Meséljél már Áchim Andrásról is!

  16. Királyerdei szerint:

    “Zsilinszky Endre két fia vasárnap reggel fölkereste Achim L. Andrást, hogy elégtételt kérjenek, hogy rávegyék a vezért igazságtalan vádjai visszavonására. Szóváltás, tettlegesség következett és az egyik Zsilinszky fiu revolveréből négyszer rálőtt Achimra, aki összerogyott és most ugy mondják az orvosok, nem bírja ki huszonnégy óránál tovább. Békéscsaba olyan, mintha ostromállapotban lenne: katonaság és csendőrség őrzi a várost. A parasztok lázadása még lappang, de kitörhet minden percben, borzasztó vérontástól retteg a város.”

  17. szigetország szerint:

    A kommunista csürhénél kiderül, hogy az emberiesség elleni bűncselekmény szerintük rájuk nem vonatkozik. Innen már csak egy lépés, hogy egy adandó alkalommal újra nekilássanak a tömeges emberirtásnak…

  18. belekotkot szerint:

    Pont úgy mint a nyilas csürhénél.

  19. Dr. grün szerint:

    Szigetország!
    “Isten mentsen bennünket attól, hogy másfajta politikai rendszert is be Kelljen vezetnünk!
    Mert ezt a fél-ázsiai származékokat csak erővel lehet egyben tartani!”
    Ismerős?!

  20. Lora :) szerint:

    Olyan uncsi ennek a vén f@sznak az ügye. Már ráhányok. Tudjátok magában mekkorát röhög rajtunk…. ő leszarja mi lesz vele….tudja van még 1-2 éve azt megdöglik

    Egyszerű a megoldás…..vegyék el a nyugdíját, azt éhezzen, köcsög nyugdíjas spermafejű…

    Tudjátok hány ilyen vén öreg getzi van még köztünk, akik kínoztak, öltek, ítélkeztek?
    nők is szép számmal!!!! én csak azokat az öregeket segítem, akikről tudom, hogy pamutgyárban, meg a földeken güriztek egész életükben, aki már mondjuk minisztériumi gyors és gépíró volt,vagytitkár/nő na azt le is köpöm és a dauervizet a szemébe önteném…..

    de a legtöbb 56-os bűnös igazából mind NYUGAT-on van, mert nekik volt lóvéjuk lelépni először a gebasz kirobbanásakor.
    Nem a paraszt fia lépett le először…..hanem az aranyfogat készítő fogorovs, meg tanár, meg akinek pénze volt.

    Kezembe került egy ritka könyv, persze nem magyar kiadvány, mert azzal sérülne az 56-os kép…. hát ami abban le volt írva??? Én elsírtam magam, pedig semmi közöm 56-hoz.mert egy olyan igazság derült ki, amit nekem az iskolában másképp tanítottak.

    Leírom, aztán a bunkó senkiházira (rám) mondhattok bármit 🙂
    Azt és úgy tanítják az iskolában a diákoknak 56-ot, hogy amikor menekülni kezdett a nép először mindenki Bécsbe ment, ez eddig tiszta, ugye?
    Lagerekben éltek, voltak akiknek éveket kellett várni, hogy egy harmadik országba transzpoltálják őket…ugye ez is világos eddig? rémlik….

    Na de:
    Nyugat nem Magyarországot segítette. Nyugatnak nem állt érdekében a magyar menekülteket befogadni, Nyugatnak nem hiányzott egy darab magyar se, mert kiadást jelentett, etetést, szállásolást….

    Hatalmas fölháborodásokat váltott ki Nagy-Brritanniában, Franciaországban, Svájcban, Svédországban az, hogy be kell fogadniuk több ezer menekültet, akik a jólétbe estek bele, igen a nagybetűs Nyugatba. Mert valamilyen egyezmény értelmében iskolai tanulmányokat kellett ezeknek az embereknek biztosítani, munkát kellett adni, stb….

    Állítólag sok magyar csinálta a fesztivált Bécsben, hogy ők nem akarnak ide meg ide menni, ők kifejezetten csak ide, vagy csak oda akarnak menni.

    Az egésznek a lényege, amiről a könyv szólt, hogy a nagybetűs Nyugat csak Szovjetuniónak intett be ezzel a lépésével, hogy mutassa ők a magyarok oldalán állnak.

    Franciország-Németország-Nagy Britannia véletlenül sem akart újabb háborúba kerülni, eszük ágába nem volt segíteni,akkortájt már nagyon jól bevált az Európai Szén és Acélközösség vagy mi a kurv@ anyja, aztán jött az EGK, gyerekek azóta szakadunk le Nyugattól, hogy nálunk 56 volt!!!!! ez csak egy kifogás volt az egyiptomi gátakon balhé van….persze balhé volt, nem azt mondom, de nem egyenértékű volt egy harccal….
    ugyan már MAGYAR, ébredj már fel!!! Amerika pedig látta Európa épül (Nyugat Európa) látta mindenki szorgosan sepreget a portája körül, hallottak valami SOS-t aztán csend lett hosszú hosszú ideig. És igen Márai Sándor szavai is találóak a Szabadság Szerelem című film végén.

    55-ben a szovjetek kivonultak Ausztriából, 56-ban az akkori magyarok is csak szabadok akartak lenni, tehát igazából 1956 húzta meg a vonalat Európában Kelet és Nyugat közt.

    és minket pont ezért nem tudnak hova tenni, mert nem vagyunk igazából kelet, hiszen a kelet legnyugatibb országa vagyunk, de nyugat sem vagyunk, mert a legkeletibbek lennénk Nyugatról nézve.

    És amire senki nem jött rá eddig, az csak az, hogy nekünk nincs stílusunk.
    Stílus nélkül pedig nehéz behatárolni egy országot. Az nem stílus, hogy sokszínű, mert a stílus egy irányzatot képvisel.

    Lásd Németország: lehet hogy Hitler rossz ember volt, és persze őt sem Adolf Hitlernek hívják igazából, de ő stílust adott már a 40-es évek elején (persze nem a saját hazájának)
    ARBEIT MACHT FREI és ez mai napig érvényes a németre. Szorgos, dolgozik, dolgozik, dolgozik, és vezető hatalom Európában.

    De Britannia is stílus: TAKE IT EASY, és ez mai napig érvényes rájuk. gyárak, ipar, gyarmatországból behozni az olcsó munkaerőt, azonos jogokkal felruházni őket, és a hasznot szétosztani, és 17 órakor teázni, míg félórát esik az eső.

    Franciaország: a divat& elegancia mintaképe. Egy szépen felöltözött ember szép gondolatokat ébreszt a másikban, és sikerrel koronázódik minden ötlet.

    Sorolhatnám az országokat. … elszomorító.

    De egyet kérdezek tőletek: nekünk Magyarországnak milyen stílusunk van?
    Ezt csak egy bunkó, senkiházi köcsög kérdezi (szóval én)

  21. Zoli049 szerint:

    Mekkora poszt és micsoda hírérték.
    Szánalmas.
    Nincs más?
    Dr grün felsorolta a vádakat, ezer helyen megtalálhatóak.
    A rendőrgyilkos Soós-t is halálra ítélték.

    Van még dolgunk visszaább, a honfoglalásig is?

  22. szigetország szerint:

    Zoli!

    Ezt írod: “Van még dolgunk visszaább, a honfoglalásig is?”

    Akkor most mi legyen Csatáryval?

  23. Zoli049 szerint:

    szigetország!

    Nézz körül a keleti blokkban és akkor meg lesz a válasz.
    SZVSZ? Leszarom.

  24. lucifer szerint:

    Jobb helyeken a bűnpartólast is büntetik.

    Eljön ennek is az ideje!

  25. Jeniszej szerint:

    “Az „Arbeit macht frei” jelentése: a munka szabaddá tesz. Ezt a mondatot a nácik többek között az auschwitzi koncentrációs tábor bejárata fölött helyezték ki, ahol a mai napig is olvasható.” – amíg el nem lopták.
    Bors:

    Hát ez elég ostobaság! Az “Arbeit macht frei” feliratot ugyan a németek használták a koncentrációs táborok kapuin, de maga a szöveg nem náci. Elfogadott tény a munkaterápia kedvező hatása a szenvedélybetegekre, bűnözőkre stb. Maga a gondolat, hogy a munka megnemesíti az emberi életet, Voltairetől származik, a Candide tulajdonképpeni konklúziója, és utána számos más helyen is előfordul. A németek azért választották a táborok jeligéjének, mert úgy tartották, hogy a zsidó faj adottsága, hogy csak a haszonszerzést tekinti célnak és nem ismeri a (közösen elvégzett) munka örömét.
    Ami pedig a horogkeresztet illeti, a szvasztika az ókori Keleten szerencsét hozó szimbólum, tulajdonképpen egyfajta napszimbólum. Talán nem lenne helyes vésővel eltávolítani az ősi indiai kőfaragványokról azért, mert a náci párt jelképül választotta.
    A nemzetiszocializmus éppúgy mint a marxizmus számos korábbi eszmét és jelmondatot illetve jelképet átvett más kultúrákból és ideológiákból – attól még ezeket nem kellene betiltani.
    Betilthatnák pl. Richard Wagner operáit azon a címen, hogy Hitler kedvenc zeneszerzője volt…

  26. csaba péter szerint:

    Tán emlékszik még egy két véresszájú arra a nagy port felvert polémiára ami az örömóda körül folyt annak betiltásáért , mivel ez szólt állandóan a haláltáborokban .
    Végül is el lett ismerve , hogy nem a zenemű és szerzője tehet arról , mire használják művét .
    Persze ez nem vonatkozik pl:a Szálasi indulóra.

  27. csaba péter szerint:

    A mindenkori Jogász társadalom mindig ügyelt arra , hogy bármely rendszerben tevékenykednek , utólag ne legyenek felelősségre vonhatók tetteikért .
    Hisz mindig a vonatkozó törvények szerint jártak el .
    És mint ismeretes pl:a zsidó törvények is törvények voltak .
    Ha ezt az évszázados gyakorlatot a Fidesz jogászai felrúgják , az bíz visszaszáll rájuk is.

Itt lehet hozzászólni !