Riasztás a csepeli mentőállomáson – „Perceken is múlhat egy ember élete”

Építészeti hibák tömegével szembesültek a csepeli mentősök

Csepel.hu

Csepeli mentőállomás

A riasztás az Országos Mentőszolgálat Markó utcai központjából érkezik a csepeli mentőkhöz, akiknek nappal egy, éjjel két perc alatt kell elhagyniuk az állomást. Irmalós András állomásvezető, mentőtiszt éppen ügyeletben van, s csakhamar mennie kell: Soroksáron, az úgynevezett „lehetőségek házába” indul, ahol egy szülő nőnek kell segítséget nyújtani.

Az új csepeli mentőállomás néhány évvel ezelőtt készült el. Az ünnepélyes átadást követően aztán kiderült, hogy számos építészeti hiba csúszott a tervezésbe. Az épületet egy gödörben alakították ki, tehát az ugrásra kész mentőautóknak egy olyan emelkedőn kell felkapaszkodniuk, amely a téli hidegben gyakran lefagy, a járművek pedig csúszkálnak. A tervezők elfelejtettek vízelvezető csövet beépíteni, ezért az esőlé befolyik az épületbe. (Igaz, ezt a fogyatékosságot utólag korrigálták.) Azzal azonban nem tudnak mit kezdeni, hogy a garázsbejárók keskenyek és alacsonyak, ezért a mentőautók üggyel-bajjal tudnak csak a helyükre állni. Ráadásul csak tolatva tehetik ezt meg, ami meglehetősen körülményes művelet a kanyargós beállón. Maga a garázs pedig szűk: a járművek ajtóit csak félig lehet kinyitni, mert a falhoz verődnek. Riasztáskor akadályozza a gyors mozgást az is, hogy a helyiségek túl kicsire szabottak. Lehetne még sorolni az építészeti hibákat, de nézzük meg inkább, hogyan dolgoznak a mentősök!

Irmalós András 1984 óta mentőzik, Csepelen két éve állomásvezető.

– A mentőállomáson 24 órás szolgálatban dolgozunk, három mentőautóval és egy esetkocsival rendelkezünk. Nappal mind a négy jármű bevethető, éjjel egy mentőautó és az esetkocsi áll készenlétben. Az esetkocsi abban különbözik a mentőautótól, hogy azon mindig egy orvos vagy mentőtiszt szolgál, és jobban felszerelt. Riasztáskor a mentőtiszt mellett a gépkocsivezető és egy ápoló indul a helyszínre. A gépkocsivezetőnek is értenie kell az alapvető ellátáshoz, például az újraélesztéshez. A mentőtiszt főállású, főiskolát végzett, profi szakápoló, aki a sürgősségi ellátás terén mindenféle beavatkozásra képes. A gépkocsivezetőkkel szemben is komoly elvárások vannak, mert csak érettségizetteket vesznek fel, és pályaalkalmassági vizsgát kell tenniük. Képesnek kell lenniük arra, hogy kék lámpával, szirénázó járművet vezessenek, felfokozott idegállapotban. Fizetésük ugyanakkor csekély, nettó százezer forintot keresnek, ezért kevés a gépkocsivezető, de szakápolóból is hiány van.

– Mely körzetekbe hívják a csepeli mentőket?

– A telefonálók a 104-es vagy a 112-es segélykérő vonalon hívhatják a mentőket, a hívások a központba érkeznek. Onnan értesítenek bennünket, hová kell mennünk, mivel ott tartják számon, melyik állomásokon van szabad kocsi, illetve honnan érhető el leghamarabb a helyszín. Elsősorban természetesen Csepelen látjuk el a betegeket, de a szomszédos kerületekbe és a környező településekre is gyakran minket riasztanak. A M0-s autópálya déli szakaszán történő balesetek java részében is minket indítanak útnak. A központban döntik el azt is, hogy milyen felszereltségű járműre van szükség, adott esetben pedig mentőhelikoptert irányítanak a kritikus helyre.

– Naponta átlagosan hány riasztás történik?

– Ez változó, de négy-öt esetnél általában nincs több. Leggyakrabban belgyógyászati panaszok miatt kérik a segítségünket, tehát a segélykérő például szívbeteg vagy agyvérzést kapott. Máskor szülő nőkhöz hívnak, mert váratlanul megindult a szülés. Nemritkán közterületen fekvő emberekhez kell kivonulnunk, mert a járókelők nem tudják eldönteni, mi történhetett. Naponta fordulhatnak elő közúti balesetek, amelyeknek ellátjuk a sérültjeit, és kórházba szállítjuk őket.

Makács János gépkocsivezető 34 esztendeje teljesít szolgálatot a mentőknél.

– Amikor riasztanak, nem tudjuk előre pontosan, mi történt, milyen sérülteken kell segítenünk. Csak az van bennünk, hogy sietnünk kell! Fejben rögtön megtervezem a legrövidebb útvonalat, amelyen a helyszínre kell jutnom, persze GPS is van a járművekben. Jó helyismerettel kell rendelkeznem, de ennyi év után alaposan megismertem az utcákat és a különféle forgalmi helyzeteket. Más járművek szándékosan nem akadályozzák a haladásunkat, amikor szirénázva robogunk, legfeljebb egy-egy autós ügyetlenkedik, mert nem tudja eldönteni, merre húzódjon le az útról. Az M0-s autópálya a legrizikósabb szakasz, mert a rengeteg autó miatt torlódás keletkezik, s néha nincs hely, ahol haladhatnánk. Ilyenkor különösen ügyesen kell manőverezni! Az idő pedig sürget, mert akár perceken is múlhat egy ember élete…

A hosszú évek alatt, mióta a mentőknél szolgálok, számtalan keserű, soha el nem felejthető tapasztalatot szereztem. A halálos balesetek, a gyermekeket ért tragédiák különösen megrázóak, s a mentők egész személyzetét megviselik. A mai napig emlékszem egy balesetre, amely lassan két évtizede történt Csepelen. Éppen menetben voltunk, amikor megkaptuk a riasztást, hogy azonnal induljunk Lakihegy felé… A Rákóczi úton egy Lada kicsúszott egy kanyarban. Az autóban öten ültek, valamennyien fiatalok. Szörnyű látvány fogadott. A helyszínre elsőként érkeztünk meg a mentők közül, de egy tűzoltóautó már megkezdte a mentést. A Lada teljesen összeroncsolódott, az ütközés következtében többen kirepültek belőle. Három fiatalon már nem tudtunk segíteni, de két súlyos sérültet megmentettünk. Utóbb megtudtam, hogy felépültek, noha maradandó sérüléseket szenvedtek. A balesetet pedig az okozta, hogy a Lada a megengedett sebességnél jóval gyorsabban haladt, s az útról lecsúszva nekicsapódott egy fának.

Irmalós András mentőtiszt mintegy fél óra múlva jelentkezik Soroksárról, ahová a szülő nőhöz riasztották. Felkészült rá, hogy levezesse a szülést, ha a helyzet megkívánja, hiszen nem egy alkalommal segített már világra újszülötteket. Most azonban nem volt erre szükség. A várandós anyát megvizsgálták, kórházba szállították – úgy tudjuk, a baba nem sokkal később, egészségesen megszületett.

Forrás: Csepel.hu

36 hozzászólás “Riasztás a csepeli mentőállomáson – „Perceken is múlhat egy ember élete”” bejegyzésre

  1. Schneider Ádám szerint:

    én megértem hogy ez probléma, de ha nagy a baj, akkor miért csak most panaszkodtak és miért vették át hibásan az épületet?

  2. Lora :) szerint:

    Azért ez a cikk elég gáz, az elején leírják, hogy milyen szarul lett megéépítve ez a monstrum, meg ez nem jó, az nem jó….aztán a végén a sírás, meg a valósághelyzet, hogy jajjj szegények….

    Hát nem tudom, én buta bunkó senkiházi vagyok, de hát már csak lemérem bassza meg a garázsajtót, meg csak dáffke nagyobbra építem.

    Nem értem, úgy látszik építészethet tényleg csak politikusainknak van affinitása, mivel ők alárendelték magukat Viktor hírős beszólásához:
    MERJÜNK NAGYOK LENNI! hát csak meg kell nézni Orbán XII. kerületi Cinege utcai házát, meg a kapafogú hogy hívják azt a spermaszökevényt? ilyen kapa foga volt, szétnyílt neki középen, gyurcsány seggét nyalta….valamilyen jános, de már nem tudom ki….na az Orbántól három utcányira lakik, “kicsit” 600 négyzetméteresre sikeredett az agglegény pecója és hosszú út vezet a parkolóig nála….ott van Torgyán elvtárs, neki még lift is jutott Medveczky Ilona szomszédságában.

    Mindenesetre szerintem ha pénzéhes és 1-2 bunkó stílusú doktor eltakarodna innen az még nekünk is jót tenne.
    Nekem is úgy halt meg egy családtagom, hogy a volt egészségügyi miniszter anno Molnár LAjos, alias MENGELE csakis úgy nyúlt hozzá, hogy mondta az összeget, most 60 ezerért ránézek, most 120 ezerért ez, most 80 ezer ez….ja és kórházban volt, államiban!!!!a családom mindenét eladta, földönfutóvá váltak szinte, ja és Molnár Mengele Lajos elvtárs lekapcsolta a gépről, mikor a családom nem tudott fizetni…..TÉNY!!! és IGAZ!!!

    Ezeket a mentősöket sajnálom. Megéltem ezt-azt. Én is hívtam már mentőt epilepsziás rohamhoz, rám is hívtak mentőt, mikor a HÉV-en elájultam, én őket nagyon megfizetném, mert az orvos a picsáján ül, míg ezek összeszedik a beteget normális stabil állapotba próbálják meg hozni, és sokszor az orvos csak azért kell már csak, hogy műtsék.

    Ja és minden ezeken a szerencsétleneken csattan, az idő, a siettség, a stressz okozta dolgok…

    MENTŐSÖK! EGYET MEGÍGÉREK, HA KALÓZPÁRTKÉNT VÁLASZTÁST NYEREK AZ ORSZÁGOMNAK 2014-BEN BENNELESZTEK AZ ELSŐ ÖT LEGFONTOSABB AZONNALI TÁRGYALÁSBAN, MEGOLDJUK A NEHÉZ HELYZETETEKET, DE EHHEZ TI IS KELLETEK, HOGY KÖZÖSEN MEGBESZÉLVE, LEÜLVE, ÁTRÁGVA DÖNTÉST HOZZUNK MI MIND 10 MILLIÓAN
    BOCS (6 MILLIÓAN)

    FONTOS AZ EGÉSZSÉG!

    HA MÁR SEMMI VESZTENIVALÓD MAGYAR, MERT A POLITIKA ELLOPOTT MINDENEDET, AKKOR GYERE KI AZ UTCÁRA ÉS CSAPJUNK EGY FELEJTHETETLEN NAPOT, ÍRJUNK ÚJ TÖRTÉNELMET!

  3. Dr. grün szerint:

    “Azzal azonban nem tudnak mit kezdeni, hogy a garázsbejárók keskenyek és alacsonyak, ezért a mentőautók üggyel-bajjal tudnak csak a helyükre állni. Ráadásul csak tolatva tehetik ezt meg, ami meglehetősen körülményes művelet a kanyargós beállón.”
    Nem-e lehet-e, hogy még a Nysa-hoz tervezték a zállomást és a mostani batárok kihízták?!
    A tolatva beállásnak a hátránya mellett van egy nagy előnye, hogy sürgős esetben orral könnyebb és gyorsabb kijönni, persze jobb lenne benn megfordulni, de ahhoz meg szűk a hely!
    A konklúzió: „Perceken is múlhat egy ember élete”

  4. meghát.... szerint:

    Minden tiszteletem a mentősöknek.Feleségem ,nem tudná dajkálgatni a 3 hónapos unokánkat.Köszönhető:A központi irányító,majd az időben kiérkező mentősöknek !Úgy gondolom,nagyon fontos a korrekt,információ adás a beteg állapotáról.

  5. lolka szerint:

    http://www.youtube.com/watch?v=rBXJzl9XOwc…..hogy lássuk is mit csinálnak…

  6. szigetország szerint:

    Kik építtették fel a csepeli mentőállomást? Kik vették át a nyilvánvalóan rosszul megtervezett mentőállomást?

    A helyes megfejtők szóbeli dicséretben részesülnek.

  7. Bugi szerint:

    Gondolom a nagy szocialista kampányban, amikor átadták a mentőállomást, megüzenték nekik, hogy örüljenek, hogy van már helyük és lyuk van a fenekükön. De arra azért kíváncsi vagyok, hogy ki nyúlta le itt is a pénzeket úgy, hogy még tisztességes munkára sem volt képes. Amúgy szerintem az egész rendelőintézet egy összebarmolt munka: nem a minőség volt a fontos.

    Minden tiszteletem azoké mentősöké, akik minden helyzetben kiállnak értünk, segítenek nekünk.

  8. Dr. grün szerint:

    szigetország!
    Lapozd fel a kis csepeli mindentudót, a Vörös Csepelt!
    Ha abban nincs benne akkor szabályosan készült! 🙂

  9. Miska72 szerint:

    Értem én hogy nem jó, de kik adták át? A szocik! 🙂 🙂 🙂 🙂 Erre voltak büszkék Tóth Mihályék. Ennyire tellett a 20 évből, hibás épületre.- Elszámoltatást! felelősegrevonást! Aki hibázott feleljen érte!!! Mind a tervező, mind a megrendelő! Mid aki átvette, és átadta! No comment. 😉

  10. loastman szerint:

    Az a vicc, hogy előfordulhat, hogy az előírásoknak megfelel az építmény.
    Az a vicc, hogy a felelős tervező, az tervezéskori előírásokat vette figyelembe.
    Az a vicc, hogy a felelős tervezés után az Építési Osztály (fővárosi és/vagy kerületi) engedélyezte a kivitelezést.
    Az a vicc, hogy a kivitelezőnek nem kötelessége tudni, hogy miből mi lesz, mert a kivitelező az engedéllyel rendelkező tervektől NEM térhet el.
    Az a vicc, hogy felelősségre vonás NEM fog történni, mert az előírásoknak megfelel.

    A baj az, hogy a kivitelezésig eljutott ez az épület, és nem bírálta el senki sem, csak aláírta. Akik aláírták, azt fogják mondani, hogy felsőbb utasításra cselekedtek…

    Akik használják, akiktől a MI életünk függ, azok pedig csak a bosszúság jut. Nekünk meg az ima, hogy eljussanak szeretteinkhez időben.

  11. Gordon szerint:

    Persze hogy xar… hisz balliberálisok intézték.

  12. szigetország szerint:

    Minden helyes megfejtőnek, akik a szocialisták elbarmolt munkájára tippeltek, kijár a dicséret.

    Azok, akik úgy tesznek, mintha nem emlékeznének, vizsgálják meg lelkiismeretüket, mert sok beteg szenvedése szárad a lelkükön.

  13. Jeniszej szerint:

    “A tolatva beállásnak a hátránya mellett van egy nagy előnye, hogy sürgős esetben orral könnyebb és gyorsabb kijönni, persze jobb lenne benn megfordulni, de ahhoz meg szűk a hely!”
    Ezt a mentőállomást nem hiszem el, hogy megtervezte valaki.
    Egy buszgarázs, egy disznó kifutót is nagyobb körül tekintéssel készülnek, mint ez a „mentőállomás”
    Az monya a Faterom, hogy ha hátul mennének be a mentő kocsik, és elől jönnének ki, akkor soha nem volna szükség a tolatásra. – Az elől – meg – hátul természetesen itt teljesen mindegy.
    Volt ilyen eset már, máshol is, ahol a tűzoltó autó nem fért a fészerbe.
    A konklúzió: Legyen bejárata és kijárata egymásnak szemközt – minden mentőautó részére. Ilyen eccerű
    „Perceken is múlhat egy ember élete”
    Eccerűbben legyen „egy átjáró ház” ez a mentőállomás vagy garázs.
    )))))) 😀 (((((

  14. ebihal szerint:

    Mindenesetre nagy barom az aki a terv esetleges hibáját is szoci trükknek véli!
    Minden ilyen épület tervet szakhatósági jóváhagyásra be kell nyújtani, ebben az esetben
    valószínűleg a mentőszolgálatnak is véleményeznie kellett. Valószínűleg loastmannak van igaza.

  15. nagyapó szerint:

    loastman érvelése világos. De el tudok képzelni olyan megoldást, hogy a soros gépkocsi kényelmesen fordul, kiáll, vagy fordítva, kiáll, fordul és várakozik. Riasztáskor könnyedén beszállnak, emelkedő nélkül elindulnak érdekünkben.
    Igaz akkor kevesebb lenne a sajnálat a cikk olvasásakor.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  16. Szeretem a Fideszt szerint:

    Szó szerint elk…..ták! A piacról és az egészségügyi intézetről meg ne is beszéljünk! Nálam a favorit az uniós pénzből létrehozott akadálymentesítő lift a Vénusz utcai rendelőben! Csak arra lennék kíváncsi hányan használták idáig :))))

  17. Zoli049 szerint:

    A mentősöknek ugyanolyan szar a munkakörülményük most is, mint a szocik alatt. A reálbérükkel együtt.

    Gratulálok a szar kavarás keresése közben eljutottak addig valakik, hogy a mentősöket felhasználva ismét visszamutogassanak.

    loastman írásában van igazság és ebihal is jól látja. Ez nem szocitótmihályszétlopta kérdés, pusztán egy elbaszott, bürokrácia eredménye és a szakértelemé?

  18. szigetország szerint:

    Zoli!

    Azt írod, hogy “a mentősöket felhasználva visszamutogatnak…” Tévedsz! Nem a mentőkről, hanem a betegekről van szó, akik elszenvedik az épülettervezési hibákat. Nem a mentők, hanem a betegek isszák meg ennek a levét!

    S ugyan miért baj az, ha kritizálni merik az elfuserált mentőállomást? Miért baj, hogy az emberek joggal várják el a felelősségre vonást a tervezőktől és megrendelőiktől, miközben egy munkást, alkalmazottat stb. azonnal fenékbe billentenek, ha hibázik?

  19. Jeniszej szerint:

    Nagyapó!
    Minek forgolódjanak a mentősök? Álljanak be a hátsó bejáraton, riasztáskor álljanak ki a kijáraton. Olyan ez, mint az egyirányú több sávos utca. Egyik felén be a másik oldalon ki. Vagy fordítva.
    A tojó galamb szokása forgolódni, a tojásokon és a tojásokat forgatni. A mentősök azok mentsenek.
    A Fater felhívja a figyelmet arra, hogy a klozeton sem érdemes forgolódni. 🙂

  20. Zoli049 szerint:

    szigetország!

    Részben igazat adok, de hol ebben a politika, illetve miért kell feleslegesen politikát csinálni egy épület elcseszett tervezési és kivitelezési hibáiból?

    Összetetteb egy ilyen kivitelezés, mint ahogy sokan látják!

    A mentőállomást a mentőszolgálatnak, mint fenntartónak is nyilván jóvá kellett hagyni és azt át is kellett venni, na meg akkor mik voltak? Toyota Hiace mentők Csepelen.

  21. Dr. grün szerint:

    “Nem a mentőkről, hanem a betegekről van szó, akik elszenvedik az épülettervezési hibákat.”
    Mennyiben érinti a betegeket egy rosszul tervezett mentő-állomás?!
    Bocsásson meg, de érdeklődhetek az Önök elhelyezési és munkakörülményeiről?!
    Magasról és nagy ívben……, ha a Eü. kormányzat által ígért 15 percen belül odaér a mentő és elszállítja!
    Aprópók!
    “az emberek joggal várják el a felelősségre vonást a tervezőktől és megrendelőiktől”
    Kit kellene felelősségre vonni a tervezőknek és a megrendelőiknek?! 🙂

  22. robi szerint:

    Ha igaz lenne Gordon és szigetország feltételezése, akkor nagy a baj kis hazánkban.

    Gondolatmenetükből az következik, hogy a kormányváltások során dilettánsokkal töltik fel a szakmai státuszokat és 4 évente újabb politikus káderekkel cserélik le az előző kutyaütőket. Emiatt az aktuális politika felel mindenért, mint diktatúrákban szokás.

    Másképp mi köze lenne egy műszaki hibának a politikához?

  23. maminti szerint:

    Nem nagy a feladvány, ha a jelenlegi garnitúra alatt történt volna a tervezés-átadás, akkor nem így írták volna meg. Nyilvánvaló, hogy az előző vezetés lejáratásáról szól a történet. Nade tessék felelősségre vonni, anyagi kártérítésből kijavítani. Erről írjanak majd cikket.

  24. lolka szerint:

    Zoli049 szerint:
    2012. július 30., hétfő – 23:05
    ….”na meg akkor mik voltak? Toyota Hiace mentők Csepelen.”….itt a lényeg a többi csak rizsa…kamasz is ha kinövi a cipőjét, ujjat kell venni….

  25. belekotkot szerint:

    Csak egy kis adalék.

    http://index.hu/belfold/2012/07/30/mitol_nem_esnek_ki_a_betegek_az_uj_mentokbol/

    Érdemes megnézni a videót. A 20. másodperc után látszik a régi és az új mentőautó közti különbség. Amikor tervezték az állomást a régi kocsik voltak és szó sem volt az újakról. Mellesleg ettől még tervezhették volna nagyobbra de mindegy.

  26. Dr. grün szerint:

    Póznaerdő áll az ócsai lakóparkban
    “Ócsa – Lassabban készül az ócsai devizahiteles-lakótelep, mint a Luca széke. A bedőlt hiteleseknek állami segítséggel épített házaknak fél éve kész kellene lenniük, ám még mindig a gaz veri fel a területet”
    Tanultunk “azemutnyócév” hibáiból?!
    Kerüljük az elkapkodott beruházásokat! Jelige “Lassú munkához idő kell!”
    Minden házhoz már felállították a zászlótartó rudat! ))) 🙂 (((

  27. csaba péter szerint:

    Ócsa az ócska parasztvakítás emblémája éljen a fidesz

  28. Manitu szerint:

    Csaba Péter elvtárs: a csepeli mentőállomást nem a te csapatod építette?

  29. Jeniszej szerint:

    A régi mentőállomás képeit nézegetve látszik, hogy sokkal modernebb volt, mint a jelenlegi.
    Jó volt a megközelíthetősége, tágasabb volt a ki-be járata.

  30. Matula szerint:

    “tágasabb volt a ki-be járata”
    …mert tűzoltó autókhoz méretezték 🙂

    Viszont tény hogy az újat elszúrták és ha tetszik, ha nem, ebben benne van a politika is…

  31. Zoli049 szerint:

    Miért van benne a politika abban, hogy egy alkalmazott járműparkhoz terveznek meg egy garázst? 🙂
    Még egyszer a gyengébb képességűeknek:
    a mentőszolgálat átvette!

  32. Zoli049 szerint:

    Következő a tűzoltóság lesz, ha egyszer nagyobb járművet vesznek? Faszság…

  33. Jeniszej szerint:

    A székelyföldiek azért tanulhattak a lúzer csepeli mentőállomás tervezőktől miszerint, milyent nem szabad építeni.
    Tágas és kényelmes legyen.
    Minden eszköz a gyors mentést szolgálja.
    🙂

  34. Szeretem a Fideszt szerint:

    Ki is építette fel az állomást?

  35. Szeretem a Fideszt szerint:

    Az építő cégnek mára se híre se hamva 🙂

Itt lehet hozzászólni !