A csepeli posta kincse

Csepel.hu

Fotó: Zarándi Bence

A Szent Imre téri posta ajtaján belépve a legtöbbünk fejében a feladandó csekkek, levelek járnak: figyeljük a sorszámjelző monitort, mikor következünk.

Ám ha kicsit feljebb nézünk, igazi, különleges kincset pillanthatunk meg a terem egyik falán. A XX. századi magyar festészet egyik prominens képviselője, a Corvin-koszorúval kitüntetett, Kossuth-díjas Szőnyi István élete utolsó nagyszabású munkája látható a posta belső homlokzatán, a munkaablakok fölött.

Röviden az alkotóról

Szőnyi István Budapesten és Nagybányán sajátította el a festészet fogásait. A kiváló festő és grafikus rézkarcokban is megmutatta tehetségét; neve összeforrott Zebegénnyel. 1923-ban költözött a Pest megyében fekvő településre, ezután művei középpontjában a Dunakanyar szépségei, a népi élet eseményei álltak, zebegényi időszakában születtek legismertebb alkotásai. Tehetségét már életében elismerték, alkotásai hatással voltak többek között Aba-Novák Vilmos művészetére is. A második világháborúban családjával számos zsidó életét mentették meg hamis papírokkal, ezért 1986-ban a festőművész és családja posztumusz Jad Vasem-kitüntetést kapott Izraelben. Életműve nemzetközileg ismert és elismert, alkotásai keresettek az aukciókon.

Ahogy dr. Bolla Dezső csepeli helytörténész meséli, a Csepel 1-es posta 1951-ben készült el annak a Nyíri Istvánnak a tervei alapján, aki a Károli Gáspár utcai református templom tervezésében is részt vett. Az épületet 2002-ben műemlékké nyilvánították. 1955-56-ban készült Szőnyi nagyméretű freskója, mely a posta történetét dolgozza fel. A teljes értékű műalkotáson megjelennek a lovas levélszállítók, a Duna-parton kecsesen levelet tartó, abroncsos szoknyában álló hölgy, a tradicionális piros levelesláda, a szekkó – ha teljesen száraz vakolatra dolgozik a művész, akkor hívják szekkónak a művet – jobb oldalán pedig feltűnik Csepel, háttérben a lakihegyi adótoronnyal. A posta épülete a 2003-as felújítást követően kívül-belül megszépült, a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület állhatatos munkájának köszönhetően pedig a Kulturális Örökség Minisztériuma hozzájárult az 1956-ban megsérült szekkó rekonstrukciójához, így a csepeliek ma teljes pompájában csodálhatják meg a monumentális, ritkaságnak számító alkotást – és nem csak nyitvatartási időben. Esténként, a Szent Imre téren sétálva, a posta terméskő bejárata fölött található üvegfelületen át gyönyörködhetünk Szőnyi István kivilágított művében.

A festőművész emlékét zebegényi otthonában kialakított emlékház, kerületünkben pedig a posta homlokzatán elhelyezett bronz emléktábla őrzi, melyet Pálffy Katalin csepeli szobrászművész készített.

csepel.hu

5 hozzászólás “A csepeli posta kincse” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Kíváncsi volna a Fater, hogy milyen alkotások készülnének, ha az elkészült “komor ” zajvédő falakat hivatalosan a grafiti művészetet kedvelő alkotók rendelkezésére bocsátanák. Talán ezek a megszállottak itt kiélhetnék magukat.
    Ha korrózió, vagy fa védő festéket alkalmaznának szeretett hobbijuk nyomán készült alkotásaikhoz, akkor lehet, hogy kettő vagy három legyet is üthetnénk egyszerre.
    Jó reklám volna a festék gyártó cégeknek; színesebbé válna a város itt a “rozsdatemető mellett” – talán máshol kevesebb firka készülne.
    Nem volna utolsó, ha a Csepel útjait szegélyező vas közlekedési lámpák tartóinak vakrozsdás felületei is „megszépülnének”.
    )) 😀 ((

  2. Jeniszej szerint:

    A posta falát takaró festmény szép, és főleg nem zavar, nem akadályoz senkit. – Nem úgy, mint az amúgy is zsúfolt várakozó részen elhelyezett bazár, – ami nem mondható, hogy a postán ügyet intéző embereket szolgálják.
    Egyszerűen nem oda való.
    Egy légkondi az igen!
    Az szolgálná a lakóságot és az ott dolgozó alkalmazottakat is.
    A nagy üveg felület miatt most a helység nem más, mint egy “üvegházba telepített bazár”.
    🙁

  3. Jeniszej szerint:

    Ja!
    Az összegyűlteket itt könnyebb volna a köztereseknek kifigyelni.
    ))))) 😀 (((((

  4. csapajev szerint:

    Egyetértek! Ki volt az az állat aki ezt az eszement marhaságot engedélyezte???
    Egyébként is sok a várakozási idő!
    A Szent István út 230. alatti kis postára ha ketten bent vannak,+ az őr már nem lehet
    bemenni a sok bazár miatt. DE! Nincs egy asztal ahol írni lehetne!
    Megérne egy szemlét a felügyelő szervnek!!!

  5. Jeniszej szerint:

    Nagyon lecsuszott!
    ))))) 😀 (((((

Itt lehet hozzászólni !