A Holokauszt áldozatira emlékezett a csepeli Fidesz

A Fidesz-MPSZ sajtóközleménye

Zsidók és keresztények közösen imádkoztak

Holokauszt megemlékezés

A Fidesz-MPSZ csepeli szervezete a Dél-Pesti Zsidó Hitközösséggel közösen október 14-én tartotta hagyományos megemlékezését a Holokauszt magyar áldozatainak tiszteletére.

Németh Szilárd választókerületi elnök utalt arra, hogy a Fidesz csepeli szervezete immár ötödik alkalommal tart megemlékezést a zsidó hitközösséggel együtt. Kettős cél vezet bennünket, fejet hajtunk a vészkorszak ártatlan csepeli áldozatai, zsidó honfitársaink előtt; másrészt pedig a tragikus múltra emlékezvén a jövőnek, gyermekeinknek üzenjük intő példaként: Soha többé!

Fónagy János, az Orbán-kormány volt minisztere, országgyűlési képviselő, aki maga is holokauszt túlélő, azt hangsúlyozta, hogy az emlékezés nemcsak a zsidóság, sőt, elsősorban nemzetünk, magyar hazánk ügye. Ma hiányzik az a hatszázezer ember, az a hatszázezer magyar zsidó, akik a soá áldozatai lettek. Hiányoznak a családi hétköznapokból, ünnepekből, hiányoznak a magyar kultúrából, hazánk gazdaságából. A soá arra emlékeztet, hogy minden ordas eszmét, minden fenyegetést ki kell iktatnunk a közéletből, hiszen csak közösen, összefogva állhatunk helyt itt Közép-Európában. A képviselő hangsúlyozta, hogy emlékeznünk és okulnunk kell, de tilos a túlélők emberileg érthető félelmeit a napi politika eszközeként használni.

A rendezvényen a Csepeli Lelkészi Kör nevében Ullrich Ilona imádkozott, majd Kerényi András vezetésével, a Dél-Pesti Zsidó Hitközösség tagjai mondtak kaddist az áldozatokért.

Az imák után a résztvevők mécseseket és köveket helyeztek el a csepeli zsidó áldozatok emléktáblájánál.

Itt lehet hozzászólni !