A peremkerületek legolcsóbb lakásai

2007. október 15. HVG

Lakótelep

A HVG Ingatlanmenedzsere ezen a héten Budapest peremkerületeit, többek között Csepelt vette nagyító alá. Az alábbiakban a HVG cikkét közöljük.

Múlt heti írásunkban a belváros legolcsóbb lakásait mutattuk be, ezen a héten pedig a pesti peremkerületek ingatlanjait vettük górcső alá. A legtöbb olcsó lakást Csepelen találtuk, a legkevesebbért viszont Újpesten vásárolhattunk volna.

Múlt heti cikkünkben a belváros legolcsóbb ingatlanjait gyűjtöttük össze, ezen a héten pedig a pesti peremkerületekben néztünk körül: az Ingatlanmenedzser.hu kínálatában a külső városrészeknak azokat a lakásait kerestük, amelyeket 10 millió forintnál olcsóbban kínálnak. Soroksáron egyáltalán nem, a XVI. kerületben pedig alig találtunk ilyen ingatlant, Újpesten és Csepelen viszont hemzsegtek a „filléres” otthonok. A legolcsóbb lakásokra Újpesten és Kispesten bukkantunk, a XVI. és a XVII. kerületben pedig nem találtunk semmit 7 millió forint alatt.

Ingatlan ötmillió alatt

A IV. kerületben 117 olyan lakást találunk, amelyektől tulajdonosaik hétszámjegyű összegért is hajlandóak megszabadulni. A legolcsóbb ingatlant − egy 18 négyzetméteres galériázott garzont − például potom 4,7 millió forintért kínálják. A kerületben 5 millió forint magasságában is bőven találunk lakásokat: 5,2 millió forintért a Csokonai utcában vehetünk 23 négyzetméteres garzont, 5,6 millióért pedig ugyanekkora alapterületű, felújított, gázfűtéses és kertkapcsolatos otthonra is szert tehetünk. 8 millió forintért már 30 négyzetméter körüli lakásokat is vehetünk, 10 millióért pedig 50, sőt, majdnem 70 négyzetméteres lakásra is futja.

A szomszédos XV. kerületben már valamivel kevesebb, összesen 83 darab 10 millió forintnál olcsóbb ingatlanra bukkantunk. Itt 6,5 millióért kínálják a legolcsóbb lakást: a felújított rákospalotai otthon 24 négyzetméteres, és egy hatlakásos társasházban van. 6,6 millióért két négyzetméterrel nagyobb garzont is vehetünk: a 26 négyzetméteres ingatlant 18 lakásos társasházban találjuk. A harmadik helyezett ingatlan alapterülete megegyezik az előzőével, viszont közös kert is tartozik hozzá. 7 millió forint magasságában egyébként ebben a kerületben is 30−40 négyzetméteres otthon dukál, 10 millió forint felé közeledve pedig már 50−60 négyzetméteres ingatlanokat is vehetünk.

Lakások hétmilliótól

A még délebbre lévő XVI. kerületben már csak 20 lakást kínálnak hétszámjegyű összegért. Közülük a legolcsóbb egy 21 négyzetméteres, csendes környéken lévő garzon, amelyet kerek 7 millió forintért árulnak. 7,7 millióért más sashalmi, 30 négyzetméteres, felújított és kertkapcsolatos lakást is vehetünk. A kerület harmadik helyezettje egy 8,3 millió forintos, 30 négyzetméteres ingatlan, amelyet szintén felújítottak, a HÉV közelében van, ráadásként pedig tároló is tartozik hozzá. A kerületben egyébként még 10 millió forinthoz közeledve is csak maximum 35 négyzetméteres hajlékot találunk.

A Pest legkeletibb csücskében lévő XVII. kerületben már jóval több, összesen 74 lakást kínálnak 10 millió forintnál olcsóbban. Az árak viszont itt is 7 millió forinttól indulnak. Ennyiért Rákoskeresztúron vehetünk 36 négyzetméteres, déli fekvésű, erkélyes, felújított garzonlakást. 7,2 millió forintért már beépített konyhabútorral és műanyag nyílászárókkal felszerelt 27 négyzetméteres panellakást is szerezhetünk, sőt, még egy ugyanekkora, hasonló adottságú ingatlant is találunk a kínálatban − sorrendben a harmadik helyen, 7,4 millió forintért. A kerületben 10 millió forintnál olcsóbban alig vehetünk 60 négyzetméteresnél nagyobb lakást. Egyetlen darab lóg csak ki a sorból: a 72 négyzetméteres, háromszobás, tetőtéri lakást azonban csak akkor vehetjük meg 9,5 millió forintért, ha azonnal, készpénzben fizetünk.

Növekvő méretek, csökkenő árak

A XVIII. kerületben, ahol 93 olcsó lakást árulnak, már 5,9 millió forintra megy le a minimum ár: ezért az összegért 29 négyzetméteres, konvektoros, felújítandó földszinti lakáshoz juthatunk. 6,5 millió forintból már 35 négyzetméteres, másfél szobás panellakásra is telik. A harmadik helyezett ingatlant valamivel drágábban, 7,3 millió forintért kínálják: a 35 négyzetméteres, harmadik emeleti otthont egy piaccal szemben találjuk. A 10 millió forintot megközelítő áron kínált ingatlanok között itt már főleg nagyobb alapterületű, 40−50 négyzetméteres lakásokat vehetünk.

A legdélebben fekvő XXIII. kerületben nem találtunk 10 millió forintnál olcsóbb lakást. Itt a legolcsóbbat − egy 76 négyzetméteres, két és fél szobás lakást, amelyhez 108 négyzetméteres kertrész tartozik − 12,5 millió forintért kínálják. Ez persze nem jelenti azt, hogy itt ne le léteznének jóval olcsóbb lakások is. A magyarázat inkább az lehet, hogy a kerület speciális elhelyezkedése miatt kiesik a fővárosi kerületek közül, másrészt nagy a helyben költözők aránya is. Ez utóbbiak miatt a soroksári lakások sokkal kisebb arányban kerülnek be országos ingatlan-adatbázisokba − mivel helyi szinten elkelnek.

Dömping Csepelen

A peremkerületek közül Csepelen, a XXI. kerületben találjuk a legtöbb 10 millió forintnál olcsóbban kínált lakást, számszerűleg 120 darabot. Közülük a legolcsóbb 6,3 millió forintba kerül. A 28 négyzetméteres lakás már a hirdetés szövege szerint is forgalmas út mellett van, ám rezsije nagyon alacsony. Ugyanezért az összegért 29 négyzetméteres, beépített erkélyes, részben felújításra szoruló lakás is kapható. A harmadik helyezett ingatlan valamivel kisebb alapterületű az előzőeknél: a 24 négyzetméteres garzont viszont felújították, új konyhabútor van benne, és még a fürdőszobája is újonnan van burkolva, a szaniterek cseréjéről nem is beszélve. A kerület legdrágább, ám még hétszámjegyű összegért kínált ingatlanjai 50−60 négyzetméteresek, bár 9,9 millió forintért majd 70 négyzetméteres lakást is találunk: a 68 négyzetméteres otthon kettő plusz két félszobás, erkélyes, szőnyegpadlós, és még a nyílászárói is műanyagok.

Forrás: HVG Ingatlanmenedzser

2 hozzászólás “A peremkerületek legolcsóbb lakásai” bejegyzésre

  1. insomnia szerint:

    T hirdetök én bizony nem találok ujpest vagy csepel környékén egy gázfütéses pici garzont de még ujpesten sem ha valaki tud 5 M-ért értesitsen köszönöm

  2. insomnia szerint:

    Bocs telefonom 0620 4414778

Itt lehet hozzászólni !