Miben segíthet az ingyenes jogsegélyszolgálat?

Csepel.hu

Csepel önkormányzata 2011 novemberében indította el ingyenes jogsegélyszolgálatát a kerületi lakosok számára. A jogi segítségnyújtásra szorulók – előzetes egyeztetés alapján – szerdánként találkozhatnak Felkai Péterné dr. Klinghammer Júlia ügyvéddel.

Az érdeklődés igen nagy: fél év elteltével már 250 állampolgárnak adott jogi tanácsot az ügyvédnő. A polgármesteri hivatalban eddigi tapasztalatairól és a paragrafusokat érintő sokrétű ügyekről kérdeztük a szakembert.

– Mi hívta életre az ingyenes jogsegélyszolgálatot?

– 2010 tavaszán – Németh Szilárd országgyűlési képviselővel konzultálva – még a Fidesz égisze alatt próbaképpen indult egy jogsegélyszolgálat. Ott felmértük az igényeket. Mivel elég népszerűnek bizonyult a kezdeményezés, ezért 2011 őszén a képviselő-testület úgy döntött, hogy az önkormányzatnál is lehetőséget nyújtanak a helybeli lakosoknak az ingyenes jogsegélynyújtásra. Csepelen sokan élnek meglehetősen szerény körülmények között: szociális helyzetüknél fogva óriási lehetőséget jelent számukra ez a díjmentes szolgáltatás, hiszen a lakóhelyükön viszonylag rövid időn belül kaphatnak felvilágosítást.

– Hogyan kerül kapcsolatba a kerületi lakosokkal?

– Az önkormányzat szervezési csoportja vállalta a jogsegélyszolgálat koordinálását. A hálózati telefonszámon és az e-mailen bejelentkezőket általában két hétre előre osztják be a munkatársaim. Itt a polgármesteri hivatalban minden héten, szerdán, 16 és 20 óra között tartok jogsegély-szolgálati tanácsadást. Mára olyan jelentős lett az érdeklődők száma, hogy délutántól szinte az estébe nyúlnak az ügyféltalálkozók. Közel félórát szánok egy-egy beszélgetésre, de – az ügyek súlyától függően – előfordulhat csúszás. A megkeresésekről témák szerinti listát vezetek. A jogi eseteket nem fontossági sorrendben kezelem, viszont a szervezési csoport képviselőjének havonta beszámolok eredményeimről.

– Melyek Csepelen a toplistás ügyek?

– A segítségkérők élethelyzetei némi keresztmetszetet adnak a társadalmi problémákról. Legtöbbet devizahitelezéssel foglalkozom, gyakran már a végrehajtás stádiumában keresnek meg. Elég sokan érdeklődnek munkaügyi vagy munkajogi kérdésekről, de megoldásra váró helyzetek adódnak a válások kapcsán a gyermekelhelyezésben, a tartásdíjfizetésben vagy például az ingatlanügyeknél a közös tulajdon megszüntetésében. Szép számmal tudakozódnak a lakosok vállalkozások beindításáról, adózásról és pénzintézeti kölcsönökről is.

– Konkrétan miben tud segíteni?

– A szóbeli tanácsadáson kívül igen kiterjedt lett a mozgásköröm. Többek között az ügyfél nevében beadványok, kérelmek szerkesztését és összeállítását vállalom, de felajánlottam már jogi képviseletemet gyermekláthatás újraszabályozásában is. Sokszor egy-egy beszélgetés végén kiderül, hogy a hozzám látogatóknak már van fizetett jogi képviselőjük, csak kontrollálni szeretnék annak tevékenységét.

A felvilágosítást kérők zömében nyugdíjasok, de mindenféle korosztályból megfordultak már itt. „Levelező tagozatosoknak” hívom az e-mailben tanácsra várókat, de telefonon is elérhetnek az ügyfelek. Ugyanakkor nem szívesen adok forródróton konkrét tanácsot, mert a személyes találkozást kedvelem jobban. Aki eljön hozzám, sokféle gonddal küzd, de az jó érzés, hogy ennek ellenére sokan mégis mosolyogva távoznak innen. Az az energia, amit ebbe a munkába belefektettem, úgy érzem, hogy többszörösen is megtérült. Nyáron azért augusztustól kis szünetet tartok, de szeptember közepétől ismét várom a csepelieket.

Ingyenes jogi tanácsadásra a 427-6120-es telefonszámon, illetve a jogsegely@csepel.hu e-mail címen lehet bejelentkezni.

Antal Zsuzsa – Csepeli Hírmondó

csepel.hu

2 hozzászólás “Miben segíthet az ingyenes jogsegélyszolgálat?” bejegyzésre

  1. csapajev szerint:

    A nagy érdeklődésre való tekintettel talán bővíteni is lehetne ezt a jó szolgáltatást!Véleményem szerint a bejelentkezőknek időpontot kellene kapnia, mert többszöri próbálkozás után sem jutottam lehetőséghez. Pl.ha a tizedik vagyok érkezést tekintve, vagy nem jut rám idő, vagy nem tudom kivárni a sorra kerülést. Ha kapok egy időpontot, pl.szerda 17 óra akkor nagyobb a lehetőségem a sorra kerülésre. De, ha pl. tízen várunk ,kevés a lehetőség a sorra kerülésre.

  2. Miska72 szerint:

    Nem tudom én a maszop idején csak kioktatást kaptam. Na de mindegy nem is kell ügyvéd, csak utánna kell járni a dolgoknak. 🙂 🙂 🙂 Lesz még itt csepelen meglepetés! 🙂 🙂 🙂 Én már most röhögök! De szeretettel várok minenkit a tárgyaláson ha meglesz az időpont. Érdekes lesz, és szórtakoztató. 🙂 🙂

Itt lehet hozzászólni !