Bombakáosz: tájékoztatás nuku

Csepel.info

Bomba

Az Index.hu szerint talán ilyen lehet

Noha hétfőn délután találták meg azt az óriásbombát a IX. kerületben, amelyet várhatóan ma hatástalanítanak, noha  állítólag kidolgozták a kiürítési tervet is, a korlátozások pedig érintik a BKV-t is, az interneten valamint telefonon csaknem lehetetlen tájékozódni. Így aztán el lehet képzelni, mi történne Budapesten egy váratlan katasztrófahelyzetben.

Nem lehet elérni azt a két (!) telefonszámot, amelyen a kiürítéssel és a bomba hatástalanításával kapcsolatban hoztak nyilvánosságra. A IX. kerület honlapján sincs semmi információ, mintha minden a normális kerékvágásban menne tovább, és a legfontosabb hír egy műfüves focipálya lenne – 16 ezer ember kiürítése smafu. A Budapest.hu portál szintén nem tartotta fontosnak az eseményeket, így természetesen nem közöl semmiféle információt a már tegnap eldöntött kiürítésről és az ideiglenes közlekedési rendről – már ha van ilyen egyáltalán. A BKV-melyet szintén érintenek az események – természetesen szintén nem tartotta fontosnak az utasok internetes tájékoztatását, a telefonos ügyfélszolgálat pedig – természetesen – elérhetetlen.

A Csepel.info egyedül a Fővinform oldalán talált némi információt a bomba miatti kiürítésről.

Szokásos káosz van tehát Budapesten, az érintettek – az önkormányzat, a fővárosi önkormányzat, a BKV -, noha bőven lett volna rá idejük, semmi információt nem közölnek. Elgondolkoztató ugyanakkor, mi történne egy vészhelyzet esetén: valami olyasmi talán, mint 2006. augusztus 20-án. Semmit nem tanult a város.

Csepel.info

8 hozzászólás “Bombakáosz: tájékoztatás nuku” bejegyzésre

  1. Lexon szerint:

    Kedves csepel.info.
    Ma 9:21-kor publikáltátok ezt a postot, ebben az idôben (és már sokkal korábban is) viszonylag részletes kiürítési tervet, a BKV járatok változó menetrendjét, véleményeket, és még nagyon sok információt lehetett találni a neten. index.hu, origo.hu, hirkereso.hu, fn.hu, hirtv.hu stb.
    Csak jó helyen kell keresni…

  2. admin szerint:

    Kedves Lexon, a “jó hely” ilyen esetben nem az Index.hu vagy a Hír TV, hanem a BKV.hu, Budapest.hu stb.

    Persze, a hírportálok (most már) viszonylag jól tájékoztatnak, de hivatalos tájékoztatást hivatalos forrásból vár el az ember, főként különleges esetekben.

    Pl. egy terrorcselekmény esetében sokszor félretájékoztató hírek, információk is megjelennek. Ilyenkor válik igazán fontossá, hogy az esetet követő órákban mi történik a tájékoztatásban. Márpedig itt nem órák teltek el, és információk még most sincsenek a hivatalos honlapokon.

  3. Lexon szerint:

    Nagyjából egyetértek.
    “Márpedig itt nem órák teltek el” – de igen, késô éjjel is még üléseztek a védelmi biztottság emberei, nem volt döntés.
    A hírportálok sokkal tájékozottabbak, mint pl. egy bkv.hu. Ráadásul a szolgáltatók, közintézmények internetes kiadásait sem lehet minden esetben “hivatalos” értesítésnek tekinteni.
    És akkor arról még nem beszéltünk, hogy egy hírportál a verseny miatt naprakész kell legyen, ezért napi 24 órában alkalmaz szerkesztôt, netes embert…stb, hogy azonnal tudjon reagálni minden hírre. Ezzel szemben a BKV, budapest.hu … stb. nem tudja ezt megtenni, ezért ritkábban frissülnek az oldalak, és fôleg nem éjjel-hajnalban.
    Sajnos ez van.
    Egyébként meg egy terrorcselekmény esetén, amikor tényleg veszély van, reméljük, hogy nem töketlenkednek sokat. Ez most nem egy vészhelyzet. Több évtizede ott feküdt a bomba a malom területén, megrakott teherautót mászkáltak fölötte. Nem most van veszély, majd inkább akkor lesz, ha a tûzszerészek elkezdenek dolgozni. Szerintem.
    Na mindegy, most nem veszünk össze… 🙂

  4. admin szerint:

    Az Index.hu és a FŐVINFORM is a BKV-tól kapja az információt. Szerintünk elvárható, hogy aktuális hírek legyenek a honlapon. Mellesleg a BKV több milliárd forintot dobott ki az ablakon az elmúlt években, a honlapfenntartás nem pénzkidobás. Az önkormányzatok honlapjait nem kevés pénzért frissítik. Ez végképp igaz a Budapest.hu-ra. Lehet, hogy a közpénzből fizetett szolgáltatások eleve büdösek, de attól még működniük kell(ene).

  5. Lexon szerint:

    Ez igaz.
    De azért nem vagyok benne biztos, hogy ilyen esetben a BKV-tól kapják az infókat. Sokkal inkább a védelmi biztottság sajtótájékoztatót tart, és ott megjelenik mindenki, akit érdekel.

  6. jani szerint:

    Ebből a bomba ügyből egy haszna volt Csepelnek, ha szabad így fogalmaznom !
    Légtérzárlatot rendeltek el mert a felszálló gépek éppen az adott terület fölött kanyarodnak csepeli Kossuth Lajos utca vonalára. A leszálló gépek a szokott utvonalon járnak.
    Érdekes , hogy ilyenkor mégis el tudják vezetni más felé a légiforgalmat.
    Korábban azt mondták ez szinte megoldhatatlan, csak Csepel fölött lehet kivezetni a gépeket.
    Repülni kell ,de talán a felszálló gépek egy részét Csepel felől el lehetne vezetni a légtér -zárlat idejére kijelőlt útvonalra is, amikor nincs légtérzárlat
    Egyébként sajnáltam azokat aki kénytelenek voltak közlekedni !
    Csepelt csak a Gubacsi hid vagy az M -O felé lehetett elhagyni.

  7. leslie szerint:

    A légtér vita parttalan és megoldhatatlan. A fő gond, hogy a reptér közel van a városhoz. Legalább 50 km-re ki kellett volna telepíteni. Ha valamelyik kerületben van egy lakossági fórum és nagy a nyomás, akkor egy kis időre átprogramozzák a légteret. Amikor az új terület alattiak is reklamálnak, elterelik egy 3. irányba, vagy visszaálítják az előző rendet.
    Sajnos, az egész történet menthetetlen. kidobott pénz volt Ferihegy 2/A.-t, 2/B.-t meg tudomén mit hozzáépíteni.

  8. jani szerint:

    T. Leslie !
    Sok mindenben igazad van , de azért nem kellene hagynia magát a csepelieknek. Amikor egyik illusztris vezetője a repülőtérnek azt mondja a csepeli fórumon “ha elviszik Csepel feletti felszálló forgalmat mások fognak reklamálni, hogy felettük vezetik el a légiforgalmat “. !!!
    Na nekem ez már sok !
    Repülni kell az biztos. A repülőtér adottságai, elhelyezése olyan amilyen.
    A repülés az zajjal jár.
    Megjegyzem :Nem ám mért adatokat hoztak a forumra, hanem a repülők gépkönyvéből vett adatokat prezentáltak, hogy az anyyi amennyí. Ezt maga a jelenlévő szakértő mondta !!!
    Javaslatként elhangzott vigyék a Nagy -Duna főlé a forgalmat az kevésbé zavarná a lakótelepeken élőket. Erre nem reagáltak ??
    A légifolyosók 1ox 1o km.-s sávja ezt lehetővé tenné. Már az is eredmény lenne ha csak egy részét elvinnék Csepel feletti légtérből.
    Érdekes momentum hogy a budai oldal felé való felszállásokat illetve haladást az ottani lakók tiltakozására megszüntették !!!!
    Talán mi csepeliek is vagyunk olyan emberek akik ugyan olyan jogokkal rendelkezünk mint a “budai ujgazdagok”.
    Én és -gondolom mellettem mások is – nem adjuk fel
    és próbálunk tenni érte hogy legalább valami megváltozzon, vagy csökkenjen a zajterhelés és a környezetszennyeés Csepel fölött. !!!!

Itt lehet hozzászólni !