„Hol sírjaink domborulnak…” – a Hősök Napja Csepelen

Csepel.hu

Csendes tiszteletadással emlékezett Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata a Hősök Napja alkalmából a hősi halottakra.

Németh Szilárd polgármester, Ábel Attila, Borbély Lénárd és Morovik Attila alpolgármesterek, valamint Kovács Sándor vezérőrnagy és Papp Péter rendőr ezredes, kapitányságvezető május 25-én koszorút helyezett el a Szent Imre téren található három emlékműnél.

Az I. világháborúban elhunyt csepeli áldozatokra a tér északi oldalán Homonnay Jenő alkotása emlékeztet, melyet 1929-ben állítottak fel közadakozásból.

A II. világháborús emlékmű elkészítésével 2000-ben a csepeli önkormányzat Budahelyi Tibor szobrászművészt bízta meg. A talapzatán ez olvasható: „Emléket állítva a nagyvilág katonai és civil áldozatainak”

Az 1956-os emlékmű 2006 óta áll Csepel főterén, a nevezetes kopjafa egykori helyén. Alkotója Szórádi Zsigmond.

A megemlékezésen résztvevők az I. világháborús emlékműnél találkoztak, majd együtt sétáltak a másik két nevezetességhez. Az ’56-os emlékműnél emlékező imát mondott Kispál György római katolikus lelkész, címzetes esperes és Kéri Tamás református lelkész, majd a jelenlévők együtt mondták el az úr imádságát, a Miatyánkot.

A megemlékezésen elhangzott az 59. zsoltár és Petőfi Nemzeti dalának utolsó versszaka:

„Hol sírjaink domborulnak,
Unokáink leborulnak,
És áldó imádság mellett
Mondják el szent neveinket.
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!”

Május utolsó vasárnapján a háborúkban elesett katonákra emlékezik az ország. A hősök hivatalos, törvény által szentesített napja ez 1925 óta.

Szöveg és fotó: Kitzinger Adrienn- csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !