Ezért sok a kullancs Magyarországon

Híradó.hu, Csepel.hu

Javában tart a kullancsszezon. Megtudtuk, hogy a vérszívó nem a fákról, hanem a talaj közeléből támad áldozatára – tudta meg a Híradó.hu csepeli szakemberektől.

Felmérések szerint Magyarországon egyre több olyan terület van, ahol a kullancsok valamilyen betegséget terjesztenek. Ezek jelentôs része emberre és a kedvenc állatra is veszélyes. A betegségek korai felismerése a betegek életét mentheti meg.

A legtöbb kullancs emberre veszélyes kórokozókat nem hordoz. Ha a kullancs mégis fertőzött, akkor is kicsi az esélye annak, hogy a kórokozók már a vérszívás kezdeti szakaszában a sebbe jussanak.

Olykor azonban mégis súlyos következményekkel járó fertőzéseket, például Lyme-kórt vagy vírusos agyvelő- vagy agyhártyagyulladást terjesztenek emberre.

Magyarországon az oltások bevezetése óta jelentősen csökkent a fertőzések száma. A kullancs bőrből való eltávolítására speciális eszközök állnak rendelkezésre.

csepel.hu

3 hozzászólás “Ezért sok a kullancs Magyarországon” bejegyzésre

  1. hajós szerint:

    “Ezért sok a kullancs Magyarországon” – szól a cikk címe.

    De a cikkből mégsem derül ki az ok.

  2. Zoli049 szerint:

    hajós!

    Tanúlt MTI-híradós újságíró kényszerposztja, mit vársz tőle?! 🙂
    Egy szakembert sem ártana megkérdezni, aki azt mondaná, hogy nincs nagyüzemi mezőgazdaság és rovarírtás. Ennek van jó és rossz oldala is. Azt nem értem, hogy miért nem lehet permetezni, mikor a Lajtán túl van rá régóta szelektív vegyszer?

Itt lehet hozzászólni !